Cum poate un partid politic spori încrederea cetăţenilor moldoveni faţă de sine?

Formaţiunele politice sunt baza democraţiei şi ele trebuie sa servească drept piloni principali pentru perfecţionarea statului de drept. Minimul necesar funcţionării unui mecanism de feed-back între societatea civilă şi partidele politice sunt încrederea reciprocă şi implicarea fiecărui cetăţean în rezolvarea problemelor comunităţii.
Problema principală cu care se confruntă partidele politice aflate astăzi atît la guvernare, cît şi în opoziţie, constă în faptul că societatea civilă se află într-un proces de revenire de la forma inhibată care era prezentă în cadrul URSS, la una activă – normală pentru o societate democratică. Pentru a spori încrederea în partide este necesar ca cetăţenii sa dobândească capacitatea de a privi critic atît la acţiunele unei formaţiuni politice, cît şi la cele proprii. Noi nu putem construi un stat de drept neavînd o societate civilă ce nu se autorespectă şi nu poate sancţiona un partid politic ce nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin platforma electorală precedentă.
Pentru a demara procesul de dezvoltare a societăţii civile nu avem nevoie numai de structuri mass-media libere şi imparţiale, transparenţă, liberatatea persoane ş.a. – acestea fiind doar fundamentele funcţionării unui stat democratic. Republicii Moldova îi este necesar un exemplu din partea unui partid politic ajuns la guvernare ce va prezenta respect atît pentru societatea civilă, cît şi faţă de formaţiunile aflate în opoziţie. Aici, noi, tinerii ce ne implicăm activ în viaţa politică putem să dăm un exmplu bun tuturor cetăţenilor ce trebuie să manifeste un interes sporit şi o reacţie promtă la tot ce are loc în cadrul politicii interne.
Indiferenţa opiniei publice atît la campaniile electorale cît şi la întreaga viaţă politică este datorată lipsei conştiinţei civice a cetăţenilor RM. Problema principală constă în faptul că nu poţi educa o persoană cu conştiinţă civică neavînd la bază una naţională. Este absolut necesar ca toţi cetăţenii să fie educaţi în context naţional avînd dreptul la o istorie, cultură, limbă – stat naţional. Lipsa cărorva elemente din această axă sau variabilitatea interpretării lor de la o guvernare la alta nu poate aduce de cît la crearea unui confuz în cadrul conştiinţei naţionale, ca rezultat fiind lipsa celei civice.
Pentru a obţine succes unui partid politic deasemenea îi este absolut necesar să înţealeagă mentalitatea poporului care a rămas una conservativă şi strîns legată de relegie, care şi ea la rîndul ei în fond este creştin-ortodoxă.
O dată ce un partid politic va înţelege influenţa acestor factori asupra opiniei publice şi va ţine cont de ei în luarea deciziilor, inevitabil va obţine succes politic şi încredere în acţiunele sale din partea societăţii civile.
Spre final aş mai dori să adug că încrederea este un sentiment foarte fin acordat de oameni care este extrem de greu de căpătat şi uşor de pierdut, cu atît mai mult pentru un partid politic.

Sursa
2007-11-03 23:30:41



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine