Salarii şi preţuri
Cu un salariu mediu lunar de 1939 lei (118 euro), cetăţenii R. Moldova plătesc preţuri comparabile cu cele din Occident pentru produsele alimentare şi pentru întreţinere. Începând cu această ediţie, JURNAL lansează o nouă rubrică prin care va informa cititorii despre condiţiile de viaţă din statele occidentale, raportând totul la salariile şi preţurile din R. Moldova.
Cu un salariu mediu lunar de 1939 lei (118 euro), cetăţenii R. Moldova plătesc preţuri comparabile cu cele din Occident pentru produsele alimentare şi pentru întreţinere. Începând cu această ediţie, JURNAL lansează o nouă rubrică prin care va informa cititorii despre condiţiile de viaţă din statele occidentale, raportând totul la salariile şi preţurile din R. Moldova.
În acest număr, vă propunem să vedeţi, prin comparaţie, care sunt veniturile şi cheltuielile lunare ale cetăţenilor spanioli şi ale cetăţenilor noştri.
Spaniolii se plâng de salarii mici
Potrivit datelor oficiale, salariul mediu lunar al unui spaniol este de 1922 euro. Biroul Naţional de Statistică din R. Moldova ne informează că în ianuarie-iulie, anul curent, moldovenii au primit, la rândul lor, un salariu mediu lunar de 118 euro (1939 lei), adică de 16 ori mai mic decât cel al spaniolilor. Cu toate acestea, o bună parte dintre spanioli se plâng că salariile pe care le iau abia dacă le ajung pentru a se descurca. Ce ar trebui în acest caz să facă moldovenii care, la salariile pe care le au, plătesc preţuri comparabile cu cele din Spania la toate produsele şi serviciile?
Astfel, dacă în Spania o familie cheltuieşte aproximativ o sută de euro pe săptămână pentru aprovizionare cu produse alimentare, o familie din R. Moldova, cheltuieşte câte 54 de euro, adică aproape jumătate din salariul mediu lunar.
Pastele făinoase şi ceapa costă la fel
O pâine, în Spania, costă 60 de eurocenţi. La noi, aceasta se vinde cu 18 eurocenţi. Dar dacă un spaniol îşi poate cumpăra din salariul său 3203 pâini, unui moldovean salariul abia îi ajunge pentru 646 de pâini. În R. Moldova smântâna costă cu 29 de eurocenţi mai ieftin decât în Spania. Un spaniol plăteşte 8-10 euro pentru un kg de salam, iar un moldovean scoate din buzunar aproape 5 euro pentru acelaşi produs. Un litru de lapte se vinde în market-urile din Spania cu 1 euro, la noi acesta costă 0,40 euro. Roşiile, cartofii, castraveţii costă la noi de două ori mai ieftin decât în Spania. Preţuri identice plătesc spaniolii şi moldovenii pentru paste făinoase (aproximativ 1 euro pentru un kg – n.r.) şi pentru ceapă (0,36 euro – n.r.). Şi de două ori mai mult îi costă pe moldoveni un kg de lămâi (1 euro în R. Moldova, faţă de 0,5 euro în Spania – n.r.).
Îmbrăcămintea e mai scumpă în RM
Moldovenii le fac concurenţă spaniolilor şi la plata pentru serviciile comunale. Întreţinerea unui apartament cu trei camere costă în Spania 75 de euro pe lună. Iar în R. Moldova – de la 25 de euro, în lunile de vară, până la 60 de euro, în sezonul de încălzire. Cu puţin mai mari sunt în Spania taxele pentru închirierea unui apartament. Astfel, un spaniol plăteşte lunar 400 de euro pentru chiria unul apartament cu trei camere, iar un moldovean – 350 de euro.
Îmbrăcămintea costă la noi mai scump decât în Spania. Or, un spaniol îşi poate cumpăra o pereche de cizme la un preţ de la 3 până la 300 de euro, în timp ce în R. Moldova, încălţăminte de iarnă mai ieftină de 30 de euro nu găseşti.
Singurul lucru ieftin pe care îl avem în republică sunt braţele de muncă. Or, în timp ce un medic spaniol cu vechime de muncă de peste 15 ani primeşte un salariu de 3000 de euro, un doctor moldovean, cu aceeaşi vechime de muncă, ridică un salariu de 1500 de lei (91 euro). Iar dacă vrea să câştige mai mult, e nevoie să lucreze două şi mai multe norme.
Sursa
2007-10-23 10:49:40