Hyde Park este îngrijorat de discriminarea candidaţilor independenţi

Deşi legislaţia prevede pentru toţi dreptul de a alege şi de a fi ales în Forul legislativ, constatăm că acest drept nu este decât o formalitate. În fapt, un cetăţean neafiliat politic nu are şanse reale să acceadă în Parlament. Cert este că în scurta istorie a Republicii Moldova nu a trecut pragul electoral niciun candidat independent. Principalul impediment îl constituie procentajul necesar independenţilor ca să devină deputat, iar în ultima vreme au fost impuse suplimentar o serie de bariere birocratice.

Partidele pot fi înregistrate cu 60 de zile până la data desfăşurării alegerilor şi pot demara campania electorală peste câteva zile (maxim 7). Candidaţii independenţi, însă, la acea dată abia primesc listele, în care pot aduna semnăturile de susţinere - minim 2500. În plus, după completarea listelor, candidaţii trebuie să obţină pe fiecare filă ştampila autorităţii publice din localitatea unde au fost colectate semnăturile. Aceştia vor putea începe campania electorală abia după ce listele vor fi prezentate la CEC pentru verificare. O barieră esenţială o contstituie pragul electoral nedemocratic, care este de trei ori mai mare decât cel pentru candidaţii de pe listele de partid. Un independent trebuie să adune voturi cât jumătate de partid!

Dacă la alegerile locale foarte mulţi aleşi ai poporului au ajuns primari sau consilieri independenţi, în legislativ nu avem decît membri de partid, care reprezintă interesele unor grupuri mari din societate. Considerăm că asta e nedemocratic şi credem că un vot uninominal, pe circumscripţii ar putea fi soluţia bună pentru situaţia discriminatorie creată.

Mai sugerăm viitorilor legiuitori să scadă pragul electoral pînă la firescul 1%, care ar însemna şanse egale pentru toţi cetăţenii şi pentru toate partidele, astfel în legislativ find reprezentate toate curentele de opinie, toate categoriile sociale, profesionale, confesionale sau de altă natură. Or minorităţile într-un stat democratic se supun voinţei majorităţii, dar asta nu le anulează drepturile. Mai ales libertăţile fundamentale!

În caz contrar, ACI Hyde Park, în colaborare cu alte asociaţii, va convinge şi antrena pentru scrutinul următor 33 de personalităţi cu popularitate, care vor candida independent şi ar putea, obţinînd fiecare cîte minim 3% din voturi, să formeze un Parlament de deputaţi neafiliaţi, constituit din maximum 33 de deputaţi. Dacă nu vor trece toţi candidaţii propuşi, aceştia vor compromite în mod sigur eforturile şi cheltuielile majorităţii partidelor implicate în campanie, pentru că vor ajunge să se califice doar unul sau două partide, votate de un procent foarte mic de populaţie, astfel demonstrîndu-se caracterul aberant al actualului cadru juridic.

Hyde Park mai constată cu îngrijorare că autorităţile abilitate ale statului şi instituţiile media publice nu au mediatizat deloc sau insuficient noua prevedere legală că cetăţenii pot vota şi în altă localitate decît cea de reşedinţă oficială. Astfel că termenul prea scurt alocat acestei proceduri a trecut fără ca eventualii alegători să se înregistreze la noul loc de trai, de muncă sau de studii, şi ei vor absenta de la vot.

Mai suntem derutaţi de numărul mare de ONG-uri care declară că susţin pe anumiţi concurenţi electorali. Nu vom sesiza nici Ministerul Justiţiei, nici Procuratura sau CEC-ul, deoarece şi aşa societatea civilă este sufocată de autorităţi şi, probabil, unele asociaţii sunt nevoite să se afilieze partidelor, mai ales celor de guvernământ.
Dar declarăm cu această ocazie răspicat că noi suntem apolitici şi nu susţinem pe nimeni.

Asociaţia Civică Hyde Park s-a fondat în 2003, ca reacţie la cenzură şi îngrădirea drepturilor fundamentale ale omului în RM. A fost iniţiată de 88 de cetăţeni liberi, vorbitori şi ascultători ai unei emisiuni radiofonice interactive interzise de autorităţi.

Promovăm libertatea de exprimare şi dreptul la informare echidistantă.

Parascovia Topada

Preşedinte
Asociaţia Civică Hyde Park

6 martie 2009


Sursa
2009-03-06 09:30:21Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

15:25:01The Block Editor is Now Supported on the WordPress Native Apps —» Blogul Alinei Godzin
14:46:39Un alt oraș italian scoate la vânzare 90 de case abandonate la prețul de un euro —» Elena Robu
14:17:41Așa chip frumos, dar așa mai pute. —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
11:38:36Dorințe —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
11:26:58Incident grav într-un hotel din Rusia: Cinci persoane au murit după ce clădirea a fost inundată cu apă fierbinte —» Elena Robu
10:27:35Săptămâna în care am rămas fără Ştefan Petrache —» Un PUNCT din .FR
07:12:40Педагог и Человек - Надежда Васильевна Кара —» BiblioCity
06:50:33Latest Home Design Ideas —» Andrei Fornea
05:16:39Fascismul deputatei maria ciobanu —» un alt blog
03:57:092020 Young Pacific Leaders Conference Now Accepting Applications —» Informaţii pentru studenţi !
03:57:06Open Call for Fellowship Applications, Academic Year 2020-2021 —» Informaţii pentru studenţi !
02:52:28Boat Shelf Hobby Lobby —» Andrei Fornea
01:34:232020 Young Pacific Leaders Conference Now Accepting Applications —» plop andrei
01:11:15Open Call for Fellowship Applications, Academic Year 2020-2021 —» plop andrei
21:17:03Multumeste pentru Sanatate…multi nu o au —» Curaj.TV | Media alternativă
21:10:18Împlinirea Profeţiei timpului la Întâia venire a lui Cristos —» adevaruri biblice
19:52:43Revoltat de felul cum a fost tratat la MoldTelecom —» Curaj.TV | Media alternativă
19:42:02Trupurile neînsuflețite ale cetăţenilor ucraineni ucişi în accidentul aviatic din Iran au fost repatriate —» Elena Robu
18:34:36Mai este loc pentru cărți în era digitală? Din experiența personală —» Frinturi din suflet de femeie
18:19:48Încadrarea juridică a infracțiunii de furt calificat săvârșită prin scoaterea din funcțiune a sistemului de alarmă ori supraveghere —» Drept MD
18:18:59Transcenderea potențialului în deprinderi reale —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
12:14:08Un neică-nimeni aplică amenzi în parcare la Kaufland —» Curaj.TV | Media alternativă
11:34:47Produs autohton: cașcaval de Dancu —» Fine Wine
11:25:43Opinie – Teoria biscuiților și alegerile prezidențiale —» Curaj.TV | Media alternativă
10:15:04Wandboard Landhausstil —» Andrei Fornea