9511 cazuri COVID-19 în Moldova
3730 – cazuri active
5450 – cazuri vindecate
331 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 7 iunie 2020 ora 07:33


Hyde Park este îngrijorat de discriminarea candidaţilor independenţi

Deşi legislaţia prevede pentru toţi dreptul de a alege şi de a fi ales în Forul legislativ, constatăm că acest drept nu este decât o formalitate. În fapt, un cetăţean neafiliat politic nu are şanse reale să acceadă în Parlament. Cert este că în scurta istorie a Republicii Moldova nu a trecut pragul electoral niciun candidat independent. Principalul impediment îl constituie procentajul necesar independenţilor ca să devină deputat, iar în ultima vreme au fost impuse suplimentar o serie de bariere birocratice.

Partidele pot fi înregistrate cu 60 de zile până la data desfăşurării alegerilor şi pot demara campania electorală peste câteva zile (maxim 7). Candidaţii independenţi, însă, la acea dată abia primesc listele, în care pot aduna semnăturile de susţinere - minim 2500. În plus, după completarea listelor, candidaţii trebuie să obţină pe fiecare filă ştampila autorităţii publice din localitatea unde au fost colectate semnăturile. Aceştia vor putea începe campania electorală abia după ce listele vor fi prezentate la CEC pentru verificare. O barieră esenţială o contstituie pragul electoral nedemocratic, care este de trei ori mai mare decât cel pentru candidaţii de pe listele de partid. Un independent trebuie să adune voturi cât jumătate de partid!

Dacă la alegerile locale foarte mulţi aleşi ai poporului au ajuns primari sau consilieri independenţi, în legislativ nu avem decît membri de partid, care reprezintă interesele unor grupuri mari din societate. Considerăm că asta e nedemocratic şi credem că un vot uninominal, pe circumscripţii ar putea fi soluţia bună pentru situaţia discriminatorie creată.

Mai sugerăm viitorilor legiuitori să scadă pragul electoral pînă la firescul 1%, care ar însemna şanse egale pentru toţi cetăţenii şi pentru toate partidele, astfel în legislativ find reprezentate toate curentele de opinie, toate categoriile sociale, profesionale, confesionale sau de altă natură. Or minorităţile într-un stat democratic se supun voinţei majorităţii, dar asta nu le anulează drepturile. Mai ales libertăţile fundamentale!

În caz contrar, ACI Hyde Park, în colaborare cu alte asociaţii, va convinge şi antrena pentru scrutinul următor 33 de personalităţi cu popularitate, care vor candida independent şi ar putea, obţinînd fiecare cîte minim 3% din voturi, să formeze un Parlament de deputaţi neafiliaţi, constituit din maximum 33 de deputaţi. Dacă nu vor trece toţi candidaţii propuşi, aceştia vor compromite în mod sigur eforturile şi cheltuielile majorităţii partidelor implicate în campanie, pentru că vor ajunge să se califice doar unul sau două partide, votate de un procent foarte mic de populaţie, astfel demonstrîndu-se caracterul aberant al actualului cadru juridic.

Hyde Park mai constată cu îngrijorare că autorităţile abilitate ale statului şi instituţiile media publice nu au mediatizat deloc sau insuficient noua prevedere legală că cetăţenii pot vota şi în altă localitate decît cea de reşedinţă oficială. Astfel că termenul prea scurt alocat acestei proceduri a trecut fără ca eventualii alegători să se înregistreze la noul loc de trai, de muncă sau de studii, şi ei vor absenta de la vot.

Mai suntem derutaţi de numărul mare de ONG-uri care declară că susţin pe anumiţi concurenţi electorali. Nu vom sesiza nici Ministerul Justiţiei, nici Procuratura sau CEC-ul, deoarece şi aşa societatea civilă este sufocată de autorităţi şi, probabil, unele asociaţii sunt nevoite să se afilieze partidelor, mai ales celor de guvernământ.
Dar declarăm cu această ocazie răspicat că noi suntem apolitici şi nu susţinem pe nimeni.

Asociaţia Civică Hyde Park s-a fondat în 2003, ca reacţie la cenzură şi îngrădirea drepturilor fundamentale ale omului în RM. A fost iniţiată de 88 de cetăţeni liberi, vorbitori şi ascultători ai unei emisiuni radiofonice interactive interzise de autorităţi.

Promovăm libertatea de exprimare şi dreptul la informare echidistantă.

Parascovia Topada

Preşedinte
Asociaţia Civică Hyde Park

6 martie 2009


Sursa
2009-03-06 09:30:21Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:12:52Portret înrămat* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:40:31Jocuri de exterior pe care să le încerci vara aceasta cu copiii —» Sunt MAMĂ!
06:00:23Vinuri de aur la IWCB Vinarium —» Fine Wine
03:44:21Dependent de Păstor —» Moldova Creștină
17:58:08Au pus asfalt la rădăcina teilor —» Curaj.TV | Media alternativă
15:30:56Moldoveanca din Belgia, cu job în domeniul achizițiilor la o companie companie petrochimică —» Elena Robu
14:22:04Războiul împotriva copiilor „Educație Sexuală Comprehensivă” —» Curbet Alexandru
14:18:02Deranjat că-i filmez căruța la Mega Drive —» Curaj.TV | Media alternativă
14:10:38Revoltat că mafia varului e împreună cu organele de drept —» Curaj.TV | Media alternativă
11:49:51Start ateliere, în format online! —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
11:34:15Notițe de Ziua Mondială a Mediului. CE FACEM NOI pentru a proteja natura —» Sunt MAMĂ!
08:33:59Offtopic —» Castraveţ
08:08:47Dle Nichiforciuc, da „слабо” să donați laptop-uri pentru profesorii și elevii din raionul natal Florești? —» un alt blog
05:34:35ATENȚIE LA VIRUS! E letal și mai puternic decât oricând —» Nicolae Federiuc
05:24:56Doar în Moldova: o băbuță vinde – menții o bat, vinde un fost ment – el are „krîșă” —» un alt blog
03:00:20Egiptenii în afaceri —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
19:40:53Am Terminat a 9-a: A fost jalnic —» Curaj.TV | Media alternativă
17:55:59Cum l-am fluierat pe bat”ka Lukașenko (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:06©️ Oamenii mari —» Licurici de suflet
14:47:40Dodon era așteptat cu protest la Căușeni —» Curaj.TV | Media alternativă
13:13:44Anna AHMATOVA. Poeme în traducerea și lectura lui L.B. —» Leo Butnaru
13:09:25Mi-au întors banii abia după ce m-am plîns mai sus —» Curaj.TV | Media alternativă
10:59:29Open call: atelier de dramaturgie pentru adolescenți —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
10:55:47Protecție socială pentru artiștii independenți pe durata Covid-19 —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
10:54:13POEME ROMÂNEȘTI ÎN VIETNAM —» Leo Butnaru