Demnitarii îngrozesc poporul pe banii acestuia

Analiştii şi politicienii susţin că, în acest an, utilizarea resursei administrative în scopuri electorale a căpătat proporţii fără precedent. Trei vârfuri ale puterii în stat, candidaţi pentru viitorul parlament – preşedintele Vladimir Voronin, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, şi premierul Zinaida Greceannîi – nu s-au degrevat din funcţie pe perioada campaniei electorale, fapt ce le permite să-şi canalizeze atribuţiile cu care iî învesteşte Constituţia în scopuri electorale. Ei îşi aduc masiva contribuţie la campania electorală a Partidului Comuniştilor stând în birourile statului, comunicând la telefoanele plătite din banii contribuabililor, având la dispoziţie personal plătit din Buget, circulând cu maşinile statului şi consumând benzina plătită de cetăţeni. Resursele cheltuite de ei sunt de la Bugetul de Stat şi nu vor fi reflectate în fondurile electorale ale comuniştilor. În plus, cei trei demnitari au posibilitatea de a râmâne în aria de vizibilitate maximă a electoratului, activităţile şi deplasările lor în teritoriu fiind reflectate de mediile de informare drept evenimente ce derivă din funcţia înaltă, nu unele cu tentă electorală. Iată, dar, ce avantaj net are în această campanie PCRM.
De remarcat că aceşti trei demnitari nu au fost aleşi cu votul direct al cetăţenilor. Marian Lupu şi Vladimir Voronin au fost aleşi prin votul deputaţilor, iar Zinaida Greceannîi a fost desemnată premier de şeful statului şi instalată în funcţie de Parlament. În acelaşi timp, primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, ales prin votul direct al cetăţenilor, a trebuit să se degreveze din funcţie pe perioada campaniei. Aceasta, în timp ce Codul electoral stabileşte că toţi candidaţii cu funcţii administrative trebuie sa-şi suspende atributiile dacă se înscriu în campanie, iar Constituţia statuează: „Nimeni nu este mai presus de lege”.
„În situaţia în care şeful statului participă la campania electorală, el va promova ideologia partidului pe care îl reprezintă, iar acest lucru contravine Codului electoral, care spune că nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului”, avertiza, la începutul lunii februarie, Igor Munteanu, director executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul".
Deputatul comunist Vladimir Ţurcan, şeful Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri şi imunităţi, i-a găsit o scuză lui Vladimir Voronin, declarând următoarele: „Dumnealui ştie să detaşeze o situaţie de alta”. Practica ne demonstrează, însă, că Voronin nu separă deloc funcţia sa de preşedinte de cea de secretar general al Partidului Comuniştilor. Şi nici nu ar fi interesat s-o facă. Mai mult, cu cât se apropie de finalul mandatului, cu atât mai agresive şi mai înfricoşătoare devin declaraţiile sale. Încă din 2007, când Dorin Chirtoacă a câştigat alegerile pentru Primăria Chişinău, Voronin l-a atacat pentru tinereţea lui, numindu-l „copil”. Zilele trecute, l-a atacat cu ură pentru popularitatea lui, numindu-l „Harry Potter”. Voronin nici nu mai ascunde că îl crede pe Dorin Chirtoacă principalul său adversar politic. „Vreţi să-l aduceţi aici pe Harry Potter de la Primăria Chişinău?”, s-a răstit şeful statului la o întâlnire cu oamenii de la Ceadâr-Lunga. În timp ce democraţii fac eforturi să demaşte utilizarea resurselor administrative de către comunişti în scopuri electorale, Vladimir Voronin recunoaşte pe şleau această fraudă: „La alegerile din 2005, în raionul Ceadâr-Lunga, pentru noi au votat doar 15% dintre alegători. Iar noi v-am alocat 30 de milioane numai pentru reconstrucţia blocului de chirurgie. Satului Avdarma i-am alocat 12 milioane de lei. Eu personal, din cabinetul meu, am scos covorul şi l-am dus la grădiniţa lor. Şi ce? 12 milioane, covorul preşedintelui, iar ei nouă – 27 de procente! Ce, trebuie să fiţi bătuţi, ca să ne iubiţi? Ce, trebuie să vă jefuim, ca să ne susţineţi?” – i-a ameninţat Voronin pe alegătorii din autonomia găgăuză. El le-a mai reproşat acestora că başcanul Mihail Formuzal „fuge” de comunişti şi îl sprijină pe ex-premierul Tarlev.
Discursul lui Voronin a fost citat cu stupoare de presa de la Chişinău, Moscova şi Bucureşti, iar traducerea în engleză a ştirii o putem găsi pe pagini internet din întreaga lume.
Vicepremierul şi comunistul Victor Stepaniuc nu s-a lăsat mai prejos decât „şeful”. La o întâlnire electorală din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, el a spus că cei care nu vor vota cu comuniştii trebuie împuşcaţi. Potrivit ziarului „Timpul”, la această ameninţare a lui Stepaniuc, pe oamenii în etate, care nu au uitat comunismul din anii 40-50, i-au trecut fiori reci.
Şi un spot electoral al comuniştilor ţinteşte în primarul Dorin Chirtoacă şi Partidul Liberal. Acesta ne prezintă imagini cu grămezi de gunoi şi conducte sparte şi ne spune că „schimbări în bine” va aduce Partidul Comuniştilor. Să afirmi că vei aduce „schimbări” după tocmai 8 ani de guvernare este un exemplu de logică deformată. „De ce nu ai adus până acum schimbări în bine?”, este îndreptăţit să întrebe spectatorul. Dorin Chirtoacă se află de mai puţin de 2 ani în fruntea Primăriei, timp în care Chişinăul a fost boicotat financiar şi i s-a creat problemă după problemă. Chiar şi facturile încărcate pentru căldura din ianuarie o datorăm „iubirii” Guvernului pentru chişinăueni.
Comuniştii au guvernat timp de 8 ani. Să arate acum cu degetul la neregulile din Capitală e ca şi cum şi-ar da ei înşişi în vileag incapacitatea de a pune lucrurile pe un fagaş normal. Dacă aşa de urât arată capitala Chişinău, „cartea de vizită” a Republicii Moldova, oraşul în care locuiesc demnitarii comunişti, cu care se fălesc şi în care îşi primesc musafirii de peste hotare, cum o fi arătând restul republicii? Ce să înţelegem, Voronin nu s-a mai considerat şi preşedintele chişinăuenilor în ultimii doi ani?

Eleonora LISNIC

(22.02.2009, publicat în ziarul „Capitala” din 25.02.2009 – www.capitala.md )

Sursa
2009-03-05 21:21:16



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

17:21:43Cluj Symphony Experience se mută la Polivalentă (programul pe zile) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
12:59:23Zilele Patrimoniului, 2024 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:33:29POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:32:24LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:30:09CĂRĂRI —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:46:19Revoltată că poliția acoperă o situație de accident —» Curaj.TV | Media alternativă
07:33:53A stat închis pentru faptele altora —» Curaj.TV | Media alternativă
07:26:48POEME PRIN ANI /// ANTOLOGIE DE ETAPĂ # 27 —» Leo Butnaru
18:05:33Femei Invizibile – Viol —» Curaj.TV | Media alternativă
11:30:39Știri-parodii electorale (și nu doar…): Alaiba și investiția strategică în boiele! —» Sergiu Mocanu
11:24:56Știri-parodii electorale: STOIANOGLO RECIDIVEAZĂ! —» Sergiu Mocanu
05:58:58De ce ne stresăm și cum să evităm asta? —» Curaj.TV | Media alternativă
05:40:19Între zile și nopți, între bucurii infime și mari tristeți, funicularul năzuințelor iese mereu din funcție, ca ascensorul din magazinul central al metropolei. —» Leo Butnaru
17:06:45LUMINĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:35:35DESPRE VĂMI ȘI VREMI —» Leo Butnaru
20:59:40infinit —» penULTIMUL DAC
09:28:10Alergare la București pentru cele/cei care apără Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
05:34:21... ȘI DESPRE COSMONAUȚII-BOSCHETARI —» Leo Butnaru
21:14:25CĂRĂRI —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:06:52Scutul care nu (te) trădează nicicând —» Argentina Gribincea's Blog
10:26:34În acest an de studii trecem la catalogul și agenda electronica pentru parinti și elevi —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
09:20:30INSTITUIREA CONTRACTUALĂ – MIT SAU REALITATE ÎN LEGISLAŢIA REPUBLICII MOLDOVA? —» Drept MD
08:30:41Povestea romilor dîmbovițeni deportați la Bug —» Curaj.TV | Media alternativă
06:28:16DESPRE IERARHII —» Leo Butnaru
11:44:20Greg Berman & Aubrey Fox – Gradual —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag