73321 cazuri COVID-19 în Moldova
17776 – cazuri active
53816 – cazuri vindecate
1729 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 29 octombrie 2020 ora 15:24


PACT NATIONAL IMPOTRIVA CORUPTIEI

Avind in vedere ca:

Saracia face ravagii in Republica Moldova, in sate si in orase.
Cauza principala a saraciei este coruptia.
Oamenii nu au acces la servicii de calitate decit daca dau mita.
Companiile straine nu investesc in Republica Moldova deoarece demnitarii cu functii inalte fac presiuni asupra lor si le cer bani sau servicii.
Dupa calculele specialistilor nostri, Moldova pierde anual din cauza coruptiei aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Miscarea social politica Actiunea Europeana propune partidelor din Republica Moldova, cu exceptia PCRM, PPCD, PSD si UCM, care si-au pierdut orice urma de credibilitate, sa semneze pina la data de 10 martie a.c., un PACT NATIONAL IMPOTRIVA CORUPTIEI, care prevede adoptarea urgenta, dupa alegeri, a unor masuri obligatorii menite sa scoata statul din ghearele mitei si hotiei.

PACT NATIONAL IMPOTRIVA CORUPTIEI

Noi, partidele care semnam acest pact, ne angajam ca, in primele sase luni dupa alegerile din 2009, sa adoptam legile necesare pentru diminuarea drastica a coruptiei in Republica Moldova. Indiferent ce partide vor fi la guvernare, ne obligam sa promovam actele legislative ce vor cuprinde urmatoarele prevederi:

1. Restructurarea institutiilor anticoruptie si formarea, pe baza lor, a Directiei unice Nationale impotriva Coruptiei, independenta financiar si nesupusa vreunui control politic, avind menirea sa ancheteze toate infractiunile ce se incadreaza in Marea Coruptie.
2. Adoptarea unei Legi care sa-l oblige pe demnitar sa completeze declaratii de interese in care sa prezinte daca este actionar sau asociat la societati comerciale, asociatii sau detine alt tip de functie remunerata.
3. Infiintarea unui Oficiu National de Integritate care sa supravegheze corectitudinea si veridicitatea declaratiilor de avere si a celor de interese completate de catre demnitari.
4. Publicarea in Monitorul Oficial si pe paginile de Internet ale institutiilor publice a declaratiilor de avere ale demnitarilor si ale rudelor lor, precum si a declaratiilor de interese ale demnitarilor si actualizarea lor in fiece an.
5. Infiintarea, de catre Parlament si de catre societatea civila, a unei Comisii Nationale pentru anchetarea modului in care s-au efectuat privatizarile din perioada guvernarilor din ultimii 18 ani.
6. Executarea neconditionata si in termene restrinse a deciziilor Curtii Europene a Drepturilor Omului. Deschiderea de catre viitoarea Directie Nationala impotriva Coruptiei a unor anchete impotriva judecatorilor ce s-au facut vinovati de emiterea in instanta a unor hotariri ce au condus la condamnarea Republicii Moldova si la recuperarea de la acestia a sumelor de bani platite de stat.
7. Perfectionarea legislatiei privind statutul magistratilor care sa garanteze independenta judecatorilor si procurorilor si protejarea lor de influenta politicului.
8. Adoptarea unei Legi a raspunderii ministeriale care sa permita anchetarea fostilor si a actualilor demnitari printr-o procedura simpla si transparenta, astfel incit demnitarii ce nu isi pot justifica averile sa poata fi trimisi rapid in judecata.
9. Obligarea Guvernului de a elabora, adopta si implementa o Strategie Nationala clara, punctuala si etapizata impotriva Coruptiei, cu suportul ONG-urilor, jurnalistilor si al altor reprezentanti ai societatii civile.
10. Stoparea tuturor actiunilor de stat ce urmaresc coruperea mass media.
11. Imbunatatirea accesului la informatiile de interes public si a prevederilor legislative despre raspunderea juridica a persoanelor ce ingradesc acest acces.
12. Perfectionarea mecanismului de achizitii publice in scopul reducerii costurilor pentru serviciile oferite si al realizarii unui nivel calitativ superior al acestora.
13. Modificarea Legii cu privire la combaterea coruptiei in vederea inaspririi pedepselor pentru actele de coruptie.
14. Alocarea de fonduri publice pentru ONG-urile cu dreptul de a monitoriza fenomenul de coruptie, de a proteja drepturile omului si independenta justitiei.
15. Publicarea pe paginile de internet ale partidelor a declaratiilor de avere pe care candidatii le-au completat si le-au depus la Comisia Electorala Centrala.

5 martie 2009


Sursa
2009-03-05 16:29:18Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:01:09(video) Guvernul Republicii Moldova a avizat proiectul de lege pentru promovarea plăților fără numerar —» edufin.md
18:51:24The Duck Show: Candidați de toate culorile —» Curaj.TV | Media alternativă
18:22:16La primăria Cilibia poți lua bătaie dacă filmezi —» Curaj.TV | Media alternativă
14:13:05Fii informat! Fii protejat! —» BiblioCity
13:49:45Regulamentul privind evaluarea bibliotecilor publice: prevederi și mecanismul de evaluare —» BiblioCity
13:32:11Cartea „Comoara din insulă” de Robert Louis Stevenson —» Biblioteca Hristo Botev
11:38:28Români aventurosi, se pupă în Noua Zeelandă —» Curaj.TV | Media alternativă
08:55:08Dodon ne otrăvește viața, opinie de pensionar —» Curaj.TV | Media alternativă
07:41:21Zice că e hărțuit de poliție și de justiție —» Curaj.TV | Media alternativă
19:05:56Fear of the duck, fear of the DUCK! —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
12:34:02Comunitatea științifică a susținut reforma din cercetare? —» Gheorghe Cuciureanu
06:53:10Vultur* —» Andrei LANGA. Blogul personal
22:49:05Proteste în Belarus, înaintea grevei generale —» Curaj.TV | Media alternativă
20:31:13despre apa, despre soare, despre ritm si miscare —» turn up the silence
18:16:33Suzumushi Song. —» Александр Ищенко - Размышления
10:45:06Cine l-a inventat pe domnul Kremlinovici și cînd? —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
09:59:46Revoltat că l-a trădat avocatul de stat, acum se judecă în Italia —» Curaj.TV | Media alternativă
08:05:14Din seria apusurilor superbe și a momentelor ce merită! —» Mariana Raileanu
06:08:19Немного осени —» Бессарабские хроники
06:04:50Dacă oamenii ar fi sinceri la prima întîlnire —» Curaj.TV | Media alternativă
05:16:35Cum să folosim rațional frunzele toamna? —» Curaj.TV | Media alternativă
05:13:56Zîmbărele – Atunci cînd sufletul îți plânge după Nănășie —» Curaj.TV | Media alternativă
04:50:37lately, we forgot about love —» Picaturi de cuvinte..
15:33:402 ani: Ilinca a învățat să deschidă ușile din casă și să aprindă lumina —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
07:46:0746/40: „Ceva în apă” de Catherine Steadman —» Sunt MAMĂ!