PACT NATIONAL IMPOTRIVA CORUPTIEI

Avind in vedere ca:

Saracia face ravagii in Republica Moldova, in sate si in orase.
Cauza principala a saraciei este coruptia.
Oamenii nu au acces la servicii de calitate decit daca dau mita.
Companiile straine nu investesc in Republica Moldova deoarece demnitarii cu functii inalte fac presiuni asupra lor si le cer bani sau servicii.
Dupa calculele specialistilor nostri, Moldova pierde anual din cauza coruptiei aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Miscarea social politica Actiunea Europeana propune partidelor din Republica Moldova, cu exceptia PCRM, PPCD, PSD si UCM, care si-au pierdut orice urma de credibilitate, sa semneze pina la data de 10 martie a.c., un PACT NATIONAL IMPOTRIVA CORUPTIEI, care prevede adoptarea urgenta, dupa alegeri, a unor masuri obligatorii menite sa scoata statul din ghearele mitei si hotiei.

PACT NATIONAL IMPOTRIVA CORUPTIEI

Noi, partidele care semnam acest pact, ne angajam ca, in primele sase luni dupa alegerile din 2009, sa adoptam legile necesare pentru diminuarea drastica a coruptiei in Republica Moldova. Indiferent ce partide vor fi la guvernare, ne obligam sa promovam actele legislative ce vor cuprinde urmatoarele prevederi:

1. Restructurarea institutiilor anticoruptie si formarea, pe baza lor, a Directiei unice Nationale impotriva Coruptiei, independenta financiar si nesupusa vreunui control politic, avind menirea sa ancheteze toate infractiunile ce se incadreaza in Marea Coruptie.
2. Adoptarea unei Legi care sa-l oblige pe demnitar sa completeze declaratii de interese in care sa prezinte daca este actionar sau asociat la societati comerciale, asociatii sau detine alt tip de functie remunerata.
3. Infiintarea unui Oficiu National de Integritate care sa supravegheze corectitudinea si veridicitatea declaratiilor de avere si a celor de interese completate de catre demnitari.
4. Publicarea in Monitorul Oficial si pe paginile de Internet ale institutiilor publice a declaratiilor de avere ale demnitarilor si ale rudelor lor, precum si a declaratiilor de interese ale demnitarilor si actualizarea lor in fiece an.
5. Infiintarea, de catre Parlament si de catre societatea civila, a unei Comisii Nationale pentru anchetarea modului in care s-au efectuat privatizarile din perioada guvernarilor din ultimii 18 ani.
6. Executarea neconditionata si in termene restrinse a deciziilor Curtii Europene a Drepturilor Omului. Deschiderea de catre viitoarea Directie Nationala impotriva Coruptiei a unor anchete impotriva judecatorilor ce s-au facut vinovati de emiterea in instanta a unor hotariri ce au condus la condamnarea Republicii Moldova si la recuperarea de la acestia a sumelor de bani platite de stat.
7. Perfectionarea legislatiei privind statutul magistratilor care sa garanteze independenta judecatorilor si procurorilor si protejarea lor de influenta politicului.
8. Adoptarea unei Legi a raspunderii ministeriale care sa permita anchetarea fostilor si a actualilor demnitari printr-o procedura simpla si transparenta, astfel incit demnitarii ce nu isi pot justifica averile sa poata fi trimisi rapid in judecata.
9. Obligarea Guvernului de a elabora, adopta si implementa o Strategie Nationala clara, punctuala si etapizata impotriva Coruptiei, cu suportul ONG-urilor, jurnalistilor si al altor reprezentanti ai societatii civile.
10. Stoparea tuturor actiunilor de stat ce urmaresc coruperea mass media.
11. Imbunatatirea accesului la informatiile de interes public si a prevederilor legislative despre raspunderea juridica a persoanelor ce ingradesc acest acces.
12. Perfectionarea mecanismului de achizitii publice in scopul reducerii costurilor pentru serviciile oferite si al realizarii unui nivel calitativ superior al acestora.
13. Modificarea Legii cu privire la combaterea coruptiei in vederea inaspririi pedepselor pentru actele de coruptie.
14. Alocarea de fonduri publice pentru ONG-urile cu dreptul de a monitoriza fenomenul de coruptie, de a proteja drepturile omului si independenta justitiei.
15. Publicarea pe paginile de internet ale partidelor a declaratiilor de avere pe care candidatii le-au completat si le-au depus la Comisia Electorala Centrala.

5 martie 2009


Sursa
2009-03-05 16:29:18Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

10:55:52Lot —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
10:15:00”FRATE, FRATE, DAR FIECARE LA CASA LUI” —» Nicolae Federiuc
09:49:18Alegerile din circumscripția Hâncești: Cine merită să fie susținut —» Elena Robu
08:42:29Ucraina în limba română: Conferință de Securitate de la Munchen —» Curaj.TV | Media alternativă
08:25:03Un nou bilanț cutremurător: 1 770 de morți de coronavirus la nivel mondial —» Elena Robu
04:18:0025 de ani. Cele mai bune cărți Cartier (IX) —» Gheorghe Erizanu
22:55:12Handmade, confecţionate de mine în a.2018. Partea 1: Bentiţe, şepci, fulare, eşarfe, cardigane. —» Nori
21:55:40Spune ca invita Prim -Ministrul, achita chiar si calatoria pentru a da niste sfaturi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:54:55Din nou alertă de călătorie în Franța —» Elena Robu
20:34:05O scurtă rătăcire prin bezna minţii —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
20:06:55Vlog: Scapă de jocurile de noroc! —» Curaj.TV | Media alternativă
16:25:58Marele jubileu al Pământului —» adevaruri biblice
16:12:0025 de ani. Cele mai bune cărți Cartier (VIII) —» Gheorghe Erizanu
10:35:53Marriage Story —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
10:16:24Pui Tapaka —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
09:01:20Declară că riscă să rămână fără locuiță și fără dreptate —» Curaj.TV | Media alternativă
08:10:05Adevărul în care doar tu crezi —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
07:07:10Lupta cu păcatul | Lecție de studiu biblic —» Moldova Creștină
22:25:53Ghid de combatere a liberalismului: ”Europa trebuie să părăsească cu fermitate lumea occidentală” —» C e z a r S a l a h o r
22:05:23Călător prin Moldova. De la Castelul MIMI la Casa-Muzeu Alexei Mateevici —» Blog de călătorii
21:02:01E convins că mama i-a fost otrăvită cu mercur —» Curaj.TV | Media alternativă
20:58:11Geană în inspecție la DSP Miercurea Ciuc —» Curaj.TV | Media alternativă
18:58:42Bologna și Florența. O călătorie pe cât de scurtă, pe atât de impresionantă și instructivă. Obiectivele turistice vizitate —» Blog de călătorii
16:02:0025 de ani. Cele mai bune cărți Cartier (VII) —» Gheorghe Erizanu
14:47:29De ce copiii repetă scenariile părinților în relațiile lor de cuplu? —» Sanda Diviricean – "Fii-Nu încerca să devii." – Osho