ASCOR a participat la tabăra de iconografie de la Putna

de Elena Mărgineanu

Societatea românească s-a aflat după 1989 în faţa unui proces de recuperare a identităţii proprii deteriodsc_0238rată în perioada comunistă. Unul din domeniile care a avut cel mai mult de pătimit a fost iconografia. Noţiunea de icoană, care derivă din grecescul eikon şi înseamnă imagine, desemna la origine orice reprezentare bidimensională a unei fiinţe, a unui lucru, a unui peisaj, a unui eveniment sau a unei idei. Treptat, această largă accepţie se restrânge numai la domeniul reprezentărilor figurative religioase, indiferent de tehnica realizării lor – picturi murale, mozaicuri, miniaturi, broderii etc, - şi tinde să se restrângă în continuare, desemnând acum, în primul rând, icoanele portative şi pe cele destinate iconostasului. Parte integrantă a spiritualităţii ortodoxe, icoana exprimă grafic întreaga învăţătură de credinţă. În aceste condiţii, Biserica a trebuit să pregătească iconari să picteze adevărurile credinţei. Icoana este poarta prin care omul se poate conecta direct cu lumea spirituală în care îşi poate regăsi acele valori supreme, uitate prin inerţia rutinei.
Începând cu 2004, anul comemorativ „Ştefan 500” , Mănăstirea Putna a organizat şi găzduit tabere iconografice. Acest proiect se află sub înaltul patronaj al Patriarhiei Ecumenice şi este coordonat de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Balcani (The Balkan Ortodox Youth Asociation). Atelierul de iconografie al Mănăstirii Putna a moştenit arta iconografică tradiţională a Sfântului Munte Athos prin intermediul Mănăstirii Makri de lângă oraşul grecesc Adrianopolis şi pe care o transmite mai departe urmaşilor.
Şi în acest an Mănăstirea Putna a fost gazda minunatului seminar de iconografie care s-a desfăşurat în perioada 07-22 februarie.  Au fost 2 săptămâni de lucru intensiv în care tineri din Bulgaria (13), România (10) şi doi tineri de la ASCOR Basarabia, Mărgineanu Elena şi Racu Sergiu, au avut prilejul de a primi cunoştinţe fundamentale în arta bizantină şi mai concret în executarea icoanelor. Tabăra în general, a constituit un bun prilej de cunoaştere reciprocă a mai multor tineri cu pregătiri, vârste şi naţionalităţi diferite, de fapt acesta este şi scopul în mare parte al taberei – de a uni tinerii ortodocşi, viitori iconografi pentru a le construi o legătură care ar servi baza viitoarelor trainice colaborări. Mulţi dintre tineri s-au format în spiritul acestei arte fiind studenţi la iconografie sau intenţionând să aplice la Instituţiile de Artă din ţările lor. Materialele folosite la executarea icoanelor au fost pigmenţii tempera iar ca bază - cartonul, însă în mod tradiţional icoanele se execută pe suport de lemn.
Mai multe detalii de la o participantă din partea ASCOR Basarabia la seminarul de iconografie din acest an de la Mănăstirea Putna: „Mă simt onorată pentru posibilitatea oferită de a cunoaşte orizonturi indescriptibile în domeniul iconografiei şi nu doar. Stilul bizantin pare aparent cunoscut însă încercând de a reproduce o icoană se conştientizează de fapt măiestria necesară pentru a picta fiindcă liniile se caracterizează drept ideale iar pata de culoare cu o densitate deloc întâmplătoare.  Fiecare zi aparte a constituit o recapitulare a capitolelor vieţii ordinare tratate prin conştiinţă la lumina crezului fiindcă în fiecare zi Arhidiaconul Anastasie – cel care ne-a ghidat pe tot parcursul taberei ne releva adevărul şi perspectivele acţiunilor noastre în accepţia adevărului. Iar cât despre colectiv – nu aş putea găsi cuvintele corespunzătoare. Chiar şi fiind cea mai mică, nu    m-a împiedicat să fiu acceptată de colectiv. Am nimerit într-o altă lume, cu alte valori – adevăratele valori. Nu am găsit invidie, mândrie şi egoism iar sinceritatea a persistat mereu! O atmosferă de căldură spirituală în care am oferit şi primit zâmbete din suflet, fără taxă.”
„ Pentru mine a fost o experienţă deosebită, prima săptămîna mi-a fost mai greu, dar pe parcurs am început a mînui pensula mult mai uşor. A fost ceva deosebit, acea atmosferă în care eram înconjuraţi de icoane şi preoţi era pentru mine una nemaipomenită. M-au impresionat foarte mult şi acele deplasări care le-am făcut la mănăstirile din apropiere, admirînd capodoperele picturii autohtone în stil bizantin”.(Racu Sergiu)
Fiecare icoană pe care aceşti tineri o pictează este o chemare a lui Dumnezeu către om. Printr-o asemenea lucrare mănăstirea îşi îndeplineşte datoria de a-L mărturisi oamenilor pe Dumnezeu, Frumuseţea deplină.


Sursa
2009-03-04 23:53:44



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog