Un vis realizat – Trandafirul Albastru


Imposibilul devine posibil, iar absolutul poate fi atins.
Trandafirul Albastru – un vis de secole al oamenilor, un simbol care părea irealizabil, a devenit realitate. În 2009, vom putea dărui trandafiri albaştri. Şi în anii trecuţi am avut ocazia să vedem în comerţ trandafiri de această culoare, dar albastrul lor dens era mai degrabă violet-închis.
Acum, trandafirul de un albastru-deschis autentic ne va încânta privirea şi ne va ajuta să credem că cele mai frumoase vise, la momentul potrivit, pot prinde contur. Condiţia este sa-ţi doresti suficient de mult.
Primii trandafiri albaştri din lume, obţinuţi după 20 de ani de cercetări, în urma modificării genetice a plantei, au fost obţinuţi de Florigene, o subsidiară australiană a companiei nipone Suntory. În 2004, firma a obţinut trandafiri de diverse nuanţe de albastru, iar în 2008 a reuşit să obţină trandafiri de un albastru veritabil. Trandafir în culoarea DrepteiMai în glumă, mai în serios, Adrian Buzatu, doctorand în fizica particulelor elementare la Universitatea McGill din Montreal, Canada (www.stiinta.ro), ne sugerează că, în 2009, vom putea oferi pentru prima dată buchete de trandafiri în culorile naţionale (roşu, gaben si albastru). La fel o vor face americanii sau francezii (rosu, alb si albastru).
Partidul Democrat-Liberal din România ar putea fi tentat sa-si schimbe simbolul – de la un trandafir roşu, să treacă la unul albastru, ţinand cont că a trecut de la o doctrină de stânga la una de dreapta. Culoarea tradiţională a stângii este roşul, iar culoarea tradiţională a dreptei este albastrul. De ce nu există în mod natural trandafiri albaştri ?În 1840, societăţile de horticultură din Marea Britanie şi Belgia ofereau un premiu de tocmai 500.000 de franci celui care va produce pentru prima dată trandafiri cu adevărat albaştri. Căutarea a fost denumită „Sfântul Graal al horticulturii”.
Provocarea a fost rezolvată în anul 2004 de către compania japoneză Suntory şi compania australiană Florigene, după 14 ani de eforturi. Iar la sfârşitul lunii octombrie 2008, compania japoneză a anunţat că trandafirii vor ajunge în comerţ în 2009.
Potrivit savanţilor, în lumea plantelor, numai pigmentul „delfinidina” conferă culoarea albastră. Florile care conţin acest pigment în mod natural pot avea culoare albastră - panseluţele, petuniile, albăstrelele. Dar trandafirul, garoafa, crizantemele şi gerberele nu au acest pigment. Prin metode clasice de încrucişare între specii s-au obţinut trandafiri liliachii, dar nu albaştri.
Oamenii de ştiinta au încercat să producă delfinidina în trandafir prin clonarea genei acesteia de la petunie. Au descoperit apoi că în trandafir există o altă genă ce împiedică producerea delfinidinei. Cercetătorii au creat o genă nouă care avea drept scop “adormirea” genei - problemă. Au mai avut nevoie şi de o altă genă care să genereze o enzimă necesară producerii delfinidinei. După multe încercări, au descoperit că o genă clonată de la iris la trandafir asigura rezultatul dorit.Istoria şi simbolul trandafiruluiTrandafirii sunt cultivaţi de peste 5.000 de ani, în prezent fiind cunoscute 25.000 de specii, în culorile roşu, roz, galben şi alb. Probabil, Dumnezeu în mod intenţionat nu a creat trandafiri albaştri, pentru a-i da omului posibilitatea să traiască şi el bucuria creaţiei. De ce aveam nevoie de trandafiri albastri? În primul rând, pentru a ne vedea visul cu ochii, pentru a ne bucura, a ne minuna şi a-i surpinde pe alţii.
În mitologia chineză, trandafirul albastru simbolizează speranţa îndrăgostitului în cazul unei iubiri ce pare imposibilă. Iar potrivit unor credinţe populare bulgare, celui care descoperă un tradafir albastru i se împlineşte orice dorinţă. În era victoriană, trandafirul albastru era utilizat ca simbol pentru căutarea imposibilului.Când veţi primi în dar un trandafir (unul albastru sau într-o culoare tradiţională), amintiţi-vă că “Realitatea este foarte simplă - vezi bine doar cu inima. Ceea ce este important, nu se arată ochilor". Si că anume “ Timpul pe care l-ai petrecut cu trandafirul tău îl face atât de important”. Iar tu, bineînţeles, “esti răspunzător de trandafirul tau” – aceste lucruri a trebuit să le inveţe şi Micul Prinţ, personajul lui Antoine Saint Exupery. Trandafirul albastru este, până la urmă, un omagiu adus visătorilor-cutezători - celor care sporesc armonia şi frumuseţea lumii şi-i inspiră pe alţii să procedeze la fel.
Eleonora Lisnic
(11.01.2009)Videoclip de amator pentru piesa fraţilor Chiriac "Trandafirul Albastru" - http://www.youtube.com/watch?v=IajsqTQ7hMc

Sursa
2009-03-04 15:14:57Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

22:33:09Yahoo Small Business Web Hosting - Build a great web site with our easy-to-use tools —» Informaţii pentru studenţi !
22:33:04Top 10 Advantages When Using HotelPlanner —» Informaţii pentru studenţi !
22:24:07Yahoo Small Business Web Hosting - Build a great web site with our easy-to-use tools —» plop andrei
22:06:24Top 10 Advantages When Using HotelPlanner —» plop andrei
21:29:05Factorii și oamenii care au influențat pe minorul de 14 să comită crima odioasă la Orhei —» Moldova Creștină
21:10:41Pilonii unei munci oneste —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
20:57:30Virusul gripal din China a alarmat omenirea. OMS vrea să declare „urgență internațională” —» Elena Robu
20:21:14Geană a pogorît la Timișoara în centru —» Curaj.TV | Media alternativă
20:06:49Protest la Primăria Bălți contra cheltuielilor iraționale —» Curaj.TV | Media alternativă
20:05:16O vară ce-a ținut trei ani (Ioana Nicolaie, Cartea Reghinei) —» Taaleex's Blog
19:51:39Când mânca stafide, era fericită (Julia Franck, Femeia din amiază) —» Taaleex's Blog
19:36:03Intervenții post-suicid: salvați-i pe cei îndoliați de vină! —» File din viata mea
18:13:48Câți români sunt înregistrați la Securitatea Socială din Spania —» Elena Robu
15:47:45"Aujourd’hui, je ne sais plus pourquoi je t’ai aimé." —» turn up the silence
15:45:40Învață! Dă sens banilor: Sistemul financiar din Republica Moldova —» edufin.md
14:35:45Splendorile naturii şi oameni de creaţie —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:20:17BNM și CNPF și-au unit eforturile în educația financiară a populației. Vezi ce urmează! —» edufin.md
13:53:39În atenția celor care vor să meargă în China. A fost emisă o alertă de călătorie —» Elena Robu
13:52:46Jan Amos Comenius, pedagogia și baptiștii | Pastor Vasile Filat —» Moldova Creștină
13:31:49Moldovean, reținut în timp ce încerca să treacă clandestin frontiera R. Moldova —» Elena Robu
12:08:02Dezastru ecologic spumos lîngă Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă
10:45:20Gala Cineaștilor sau mulțumescu nu taie —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
09:55:47Poliția locală Ploiești nu vrea să audă despre probleme —» Curaj.TV | Media alternativă
09:54:26Despre „Unirea” Maiei cu Dorin și „nănășul” Orban —» un alt blog
09:50:57Wrought Iron Fence Designs —» Andrei Fornea