Argument (articolul meu din ziarul Capitala)
Încă de la recunoaşterea independenţei Republicii Moldova, statul român a asigurat mobilitatea studenţilor basarabeni din stânga Prutului către instituţiile de învăţământ din oraşele regăţene. Din păcate, pe parcursul tuturor acestor ani numărul studenţilor din România care au mers la studii în Republica Moldova a fost de câteva ori mai mic decât cel al cetăţenilor moldoveni care au beneficiat de învăţământul mediu şi superior din statul vecin. Motivele pentru care ne-am pomenit în această situaţie sunt multiple, aşadar mă voi limita la a le enumera doar pe unele dintre acestea. În primul rând, trebuie avut în vedere nivelul instituţiilor de învăţământ din România, care este recunoscut ca fiind superior celui din RM. În al doilea rând, o diplomă obtinută în statul român a avut dintotdeauna o altă greutate decât cea din RM. Iar din 2007, toţi absolvenţii universităţilor de aici se pot mândri. Mobilitatea studenţilor pe bază de bursă a depins, cel puţin în cazul nostru, de voinţa guvernării. Instabilitatea politică şi lipsa de viziune şi direcţie la nivelul societăţii a făcut ca semnarea unui protocol de colaborare dintre cele două ministere să fie tergiversat şi lăsat în voie, cu rezultate negative, în primul rând, pentru studenţii din RM. Desigur, au fost ani în care acest acord nici măcar nu era semnat, astfel încât România s-a văzut nevoită să recurgă la acordarea de burse fără intermedierea Ministerului Educaţiei moldav, astfel încât cei care aveau să sufere erau chiar viitorii studenţi basarabeni, dornici de a face carte în statul român. Miza în acest caz nu a mai constituit-o colaborarea interguvernamentală, ci mai curând crearea unei zone de comunicare dintre etnicii români de pe cele două maluri ale Prutului. Atât timp cât există dorinţa unor tineri să-şi facă studiile într-o anumită instituţie şi se respectă toate criteriile de selecţie, nu mai poate fi vorba despre o eventuală îngrădire a acestui drept.
În acest context, Bucureştiul a jucat un rol foarte important, atât ca pondere a studenţilor veniţi din RM, cât şi ca importanţă a instituţiilor de învăţământ de aici, beneficiind de cadre didactice instruite la cel mai înalt nivel, de un program de studii exigent, dar nu inaccesibil, dar şi de o atmosferă de metropolă europeană.
Necesitatea existenţei unui dialog permanent între studenţii basarabeni aflaţi la studii în România devine cu atât mai necesară, cu cât foarte mulţi dintre aceştia se întorc în RM pentru a aplica cunoştinţele obţinute în statul vecin spre beneficiul întregii societăţi. De asemenea, nu sunt rare cazurile când cei veniţi din stânga Prutului reuşesc să se afirme în România, promovându-i în acelaşi timp pe toţi cei originari din RM. Cred că cele mai multe dintre problemele existente în momentul de faţă pe zona relaţiilor România-RM se datorează anume lipsei unui dialog eficient şi deschis la nivel politic, dar şi la cel al societăţii civile.
Începând cu ediţia din săptămâna viitoare, un grup tineri de la Bucureşti, printre care mă număr şi eu, vom încerca să redăm cât mai bine spiritul care domneşte în capitala românilor. Interviuri exclusive cu basarabeni care s-au remarcat aici, reportaje de la evenimente culturale şi politice, opinii şi gânduri ale bucureştenilor în legătură cu basarabenii şi nu numai – toate acestea vă vor fi oferite Dumneavoastră în cel mai liber şi dinamic stil cu putinţă, aşa cum ne place nouă, tinerilor.
Tudor Cojocaru
Sursa: Ziarul CAPITALA

Sursa
2009-03-04 00:13:28