La interviul de angajare, corpul vorbeste despre tine

interviuAutor: Catinca Pop

O mana ferm intinsa, o privire directa si un zambet iti pot fi de folos la interviul de angajare. Si felul in care razi si modul in care te imbraci la discutia cu recrutorul au foarte mare importanta. Specialistii in limbaj nonverbal spun ca sunt cateva trucuri pe care poti sa le folosesti pentru a face angajatorului o impresie favorabila.

Mihaela Stroe, doctorand in comunicare, general manager la compania Acta Nonverbal, spune ca si felul in care tii palma, atunci cand intinzi mana, spune ceva despre tine. “Podul palmei orientat in jos arata ca vrei sa-ti domini interlocutorul, in timp ce indreptat in sus arata deschidere, dar si supunere”, spune specialista.

Si strangerea de mana trebuie sa fie ferma, nicidecum moale, pentru a nu indica timiditate si neincredere.

Priveste in ochi

Expertii mai spun ca in timpul discutiei cu angajatorul este foarte important sa pastrezi contactul vizual. “Daca privirea persoanei respective te intimideaza, fixeaza un punct aflat in mijlocul fruntii. Vei da impresia ca o privesti in ochi, iar tu te vei simti confortabil”, recomanda Alin Ghizasan, business-coach.
Si nu subestima niciodata puterea unui zambet. Insa mare atentie la falsitate! Un zambet doar de complezenta se distinge clar de unul din toata inima. Cand surazi deschis, sincer, spun specialistii in comunicare nonverbala, iti zambesc si ochii, iar toate trasaturile fetei se destind.

Stai drept pe scaun

Si pozitia corpului vorbeste despre tine la interviul de angajare. Daca vrei sa-ti arati interesul pentru persoana cu care discuti, indreapta-ti corpul catre ea, indiferent ca stai jos sau in picioare. “Daca te afli la o masa, fie ca stai rezemat sau nu de spatar, alege o postura dreapta. Nu te tolani pe scaun ca intr-un sezolong!”, mai spune doctorand Mihaela Stroe.

Totodata, este indicat sa nu tii bratele sau/si picioarele incrucisate, pentru ca o astfel de pozitie poate insemna o atitudine de “dezaprobare, nesiguranta, respingere, defensiva, nervozitate sau incordare”.

Atentie la haine!

Inainte de a merge la un interviu de recrutare, gandeste-te o clipa: pentru ce post candidezi? Daca este vorba despre un job unde creativitatea este cuvantul de ordine, atunci poti sa te “joci” cu hainele si culorile. Daca tintesti un post de ofiter de credite intr-o banca, atunci costumul este cel mai indicat. Practic, trebuie sa te incadrezi intr-un anume cod vestimentar, practicat de cei care lucreaza la compania la care aspiri si tu. Indiferent ce haine alegi, specialistii spun ca este extrem de important sa te simti bine in ele.

Nu vorbi prea tare

La discutia cu intervievatorul nu trebuie sa vorbesti in soapta, dar nici sa ai un ton prea ridicat. Chiar si cand iti contrazici interlocutorul, poti sa o faci pe un ton ferm, dar nu rastit. “Daca vorbesti cu voce joasa, interlocutorul va fi obligat sa iti raspunda in acelasi mod”, explica Mihaela Stroe. Ea sugereaza ca inainte de interviu, acasa, sa te inregistrezi citind ceva cu voce tare. “Asculta apoi caseta. Daca nu esti multumit de rezultat, fa exercitii de dictie si respiratie, ca sa-ti imbunatatesti tonul si intonatia vocii”, spune specialista in comunicare.

Fara ticuri nervoase

Chiar daca ai emotii mari, incearca sa nu ti le manifesti. Nu te juca cu pixul, nu bate darabana, nu-ti trece la cateva secunde mana prin par, nu da din picioare, nu-ti pune mainile pe fata. “Daca esti prea surescitat, tine-ti mainile strans impreuna, dar nu incrucisate. Si nu-ti freca mainile! Mai bine ia notite pe un carnetel”, sugereaza Mihaela Stroe.

Succes!!!


Sursa
2009-03-03 21:56:28Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:17:03Multumeste pentru Sanatate…multi nu o au —» Curaj.TV | Media alternativă
19:52:43Revoltat de felul cum a fost tratat la MoldTelecom —» Curaj.TV | Media alternativă
18:19:48Încadrarea juridică a infracțiunii de furt calificat săvârșită prin scoaterea din funcțiune a sistemului de alarmă ori supraveghere —» Drept MD
18:18:59Transcenderea potențialului în deprinderi reale —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
12:14:08Un neică-nimeni aplică amenzi în parcare la Kaufland —» Curaj.TV | Media alternativă
11:34:47Produs autohton: cașcaval de Dancu —» Fine Wine
11:25:43Opinie – Teoria biscuiților și alegerile prezidențiale —» Curaj.TV | Media alternativă
10:15:04Wandboard Landhausstil —» Andrei Fornea
10:09:18Rustic Modern Dining Table —» Andrei Fornea
09:42:04The Young Leaders’ Forum in Budapest – Open Call for Application —» Informaţii pentru studenţi !
09:20:55#BlueMondayRomania – ședințe gratuite la psiholog în perioada 20-24 ianuarie —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
06:12:25Swedish Institute Creative Force Grant 2019-20 (Apply for up to SEK 100,000) —» plop andrei
05:32:15Сатирические новости Приднестровья —» Бессарабские хроники
03:51:51The Young Leaders’ Forum in Budapest – Open Call for Application —» plop andrei
03:36:11WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO) INTERNSHIP PROGRAM —» Informaţii pentru studenţi !
03:31:52WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO) INTERNSHIP PROGRAM —» plop andrei
21:33:07Apply for the 2020 edition of the European Charlemagne Youth Prize —» Informaţii pentru studenţi !
21:33:04THE BLUE BOOK TRAINEESHIP —» Informaţii pentru studenţi !
20:28:57Recenzie carte - Rețete de jocuri de Lawrence J. Cohen —» A little web world
20:18:48Gândirea pe termen scurt vs gândirea pe termen lung —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
17:35:19Zice că poliția i-a luat toți banii din casă —» Curaj.TV | Media alternativă
15:30:23MAIA SANDU, ȘANSA LUI DODON —» Nicolae Federiuc
14:50:46Să îi urăm ”La mulți ani” Regelui umorului moldovenesc, Gheorghe Urschi —» Elena Robu
14:22:27Creația animalelor | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
14:10:39Zelenski nu va semna cererea de demisie a premierului ucrainean —» Elena Robu