„ÎN ACESTE ALEGERI PARTIDELE VOR VENI „FĂRĂ MĂŞTI” ÎN FAŢA ALEGĂTORILOR”

infotag

Interviu acordat agenţiei INFOTAG de către Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedinte al Alianţei „Moldova Noastră”

„I”: Cum apreciaţi alegerile actuale? Prin ce se deosebesc ele de precedentele?

V.U.: Actuala campanie electorală are atît asemănări cu cea din 2005, cît şi deosebiri esenţiale. Cînd vorbesc de asemănări, mă refer, în special, la abuzurile comuniştilor, la fraudele de ordin electoral la care se dedau – începînd cu folosirea ilegală a mijloacelor publice ale audiovizualului şi a resurselor administrative în campania electorală şi terminînd cu ponegrirea, intimidarea, persecutarea oponenţilor. Este vorba de condiţii inegale, discriminatorii în alegeri, fapt care pune sub semnul întrebării corectitudinea scrutinului. Exact aşa au procedat comuniştii şi în campania din 2005. Evident, noi semnalăm toate aceste abuzuri prin sesizări la CEC, CCA, prin declaraţii publice, dar, spre regret, guvernarea nu doreşte să-şi revadă comportamentul, întărind, astfel, convingerea că toate declaraţiile ştabilor comunişti despre necesitatea unor alegeri libere şi corecte nu au acoperire practică.

Cînd vorbesc despre deosebiri, am în vedere în primul rînd faptul că la alegerile din 5 aprilie partidele politice din Moldova vor apărea „fără măşti” în faţa alegătorilor. În ultimii patru ani s-a văzut cine în Moldova cu adevărat ia în calcul doleanţele alegătorilor, ce partide sînt consecvente în acţiuni şi declaraţii şi cine sînt „falşii amici” ai democraţiei. Unele partidele pretins democrate au demonstrat că, în realitate, sînt nişte comunişti mascaţi, pentru care contează doar interesul personal. Numai că vechile măşti au căzut şi mă îndoiesc că respectivii actori politici vor reuşi în mare grabă să îmbrace altele, căci alegătorul nostru a mai prins la minte şi după ce s-a fript o dată, acum va fi mult mai atent pentru cine votează.

O altă deosebire este că pentru prima dată în ultimii opt ani comuniştii nu mai pornesc în alegeri din postura de lideri incontestabili. În 2007 AMN a pus bazele debarcării comuniştilor de la putere, preluînd puterea, împreună cu alte partide democratice, în 2/3 din raioane. Această tendinţă s-a dezvoltat pînă în prezent, iar alegerile din 2009 vor consemna finalizarea cu succes a procesului pe care l-am început acum doi ani.

„I”: Ce rol are în alegerile parlamentare liderul, echipa şi programul cu care partidul merge în alegeri?

V.U.: Toate cele trei componente pe care le-aţi menţionat sînt de o importanţă deosebită şi AMN le acordă la toate aceeaşi atenţie. Vreau să vă spun cu mîndrie că avem un lider şi o echipă în stare să-şi asume plenar responsabilitatea pentru dezvoltarea ţării. Şi liderul, şi echipa şi-au făcut un nume prin activitatea zi de zi atît în Parlament, cît şi în organele administraţiei publice locale. Iar alegerile din 2007 au demonstrat că cetăţenii tratează cu o mare doză de încredere formaţiunea noastră. Această încredere a sporit şi mai mult în ultimii doi ani, cei 14 preşedinţi de raioane şi 7 vicepreşedinţi pe care-i avem confirmă prin prestaţia lor că oamenii nu au greşit cînd i-au investit cu încredere.

Cît priveşte programul, vreau să menţionez că AMN este unicul partid politic din Moldova care şi-a prezentat integral programul de guvernare înainte de alegeri. Avem un program original – „Eurointegrare cu AMN la guvernare”, care prevede acţiuni concrete, nu declarative pentru scoaterea ţării din impas – de la măsurile de ordin economic, pînă la cele din domeniul educaţiei.

„I”: Prin ce se deosebeşte formaţiunea Dvs., programul ei de alte partide ce pretind la prezenţă în viitorul Parlament?

V.U.: Prin această întrebare mi-aţi presărat puţin sare pe rană. Aceasta pentru că eu şi colegii mei am sesizat la un moment dat că platforma noastră electorală a fost plagiată de anumite formaţiuni, inclusiv de comunişti, într-o măsură mai mare sau mai mică. E vorba şi de acţiuni ce vizează integrarea europeană, şi de măsurile de ordin economic (salarii, pensii, investiţii). Astfel, o parte din originalitatea platformei noastre „s-a pierdut” pe fonul acestui evident furt intelectual. Probabil, preluarea ideilor noastre ar trebui să ne bucure. Or, aceasta e o dovadă că gîndim corect şi că alţii se aliniază viziunilor noastre de dezvoltare a ţării. Dar, ceea ce ne deranjează este că cei ce ne plagiază platforma nu au şi capacitatea de a o implementa în modul cuvenit. În 2005 comuniştii ne-au preluat unele idei (inclusiv ce ţineau de integrarea europeană sau liberalizarea economică) şi i-a dus capul doar să le compromită.

Revenind la întrebarea Dvs., pot să vă spun că ceea ce ne deosebeşte este faptul că avem o viziune clară referitor la ce trebuie de făcut ca ideile cu care venim să dea randamentul maxim în practică şi mai avem o echipă în stare să le implementeze. Mă îndoiesc că cei care ne plagiază o să poată face acest lucru.

„I”: Care este prognoza Dvs. referitor la rezultatelor alegerilor, inclusiv participarea alegătorilor la votare?

V.U.: E de presupus că rata de participare la votare va fi în jur de 60-65%. În acest scrutin AMN va acumula 28-30%, PCRM – 25-26%, PL şi PLDM – 6-7% fiecare.

„I”: Numiţi bugetul partidului în alegeri şi principalele cheltuieli pe care le veţi face?

V.U.: Nu cred că vom ajunge pînă la limita stabilită de Comisia Electorală Centrală de 12 mil. lei. Este o sumă mult prea mare pentru noi. Real este să colectăm în fondul nostru electoral 6-7 mil. lei. Cea mai mare parte din aceşti bani o vom îndrepta spre acoperirea cheltuielilor pentru publicitate în mijloacele de informare în masă şi pentru producţia tipografică. Sînt preconizate cheltuieli şi pentru organizarea lucrului în teritoriu – combustibil, sedii etc.

„I”: Cum prognozaţi situaţia de după alegeri: crearea unor posibile coaliţii, formarea Guvernului, alegerea noului preşedinte?

V.U.: Formaţiunea noastră şi-a pus drept scop principal obţinerea victoriei în alegeri. Preşedintele partidului a menţionat cu diferite ocazii că 52 de mandate în viitorul Parlament este un obiectiv real. Totodată, admitem şi ideea că am putea purcede după alegeri la constituirea unor alianţe postelectorale. La sigur, nu vom face alianţă cu comuniştii. În rest, totul depinde de scorul electoral pe care-l vor înregistra alte formaţiuni democratice, care reprezintă opoziţia reală, dar nu cea „constructivă”, care face jocul guvernării.


Sursa
2009-03-03 15:57:33



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog