Un interviu inedit cu Grigore Vieru

Zilele acestea am primit un mesaj care conţine un interviu inedit cu regretatul poet Griore Vieru. Persoana care mi-a trimis mesajul este Carolina Stirbu.  L-am citit cu interes şi m-am gândit că merită să îl pun la dispoziţia dumneavoastră, cititorii acestui blog. Interviul a fost realizat de Viorica Neenco, a XI-a B, Liceul  ”Dante Alighieri”, ajutată de colega ei Gheorghiu Irina. Sper că vor reciti şi ele, pe acest blog, interviul pe care l-au realizat cu marele spirit care a fost Grigore Vieru.

Grigore Vieru - “Nu eu am ales poezia, ci poezia m-a ales pe mine…”

In aceste clipe grele, fiecare incearca sa-si aduca aminte de cateva momente memorabile legate de numele lui Grigore Vieru: fie emotia intilnirii cu poetul in incinta liceului, fie simplitatea lui izbitoare de atunci, fie o poezie scrisa de el sau un gand auzit la lectiile de limba romana. Inima fiecaruia dintre noi a tresarit aflind stirea tragica, insa mie primul lucru care mi-a venit in minte in acel moment a fost un interviu pe care i l-am solicitat acum cativa ani…

S-a intimplat in anul 2005, in ziua de 13 februarie (in ajunul zilei de nastere a marelui poet). Eram in clasa a 8-a si, pentru ziua de luni, trebuia sa aducem informatii despre viata poetului. Impreuna cu Gheorghiu Irina, colega mea de clasa, am hotarit sa facem ceva deosebit si sa-l telefonam pentru a-i cere un interviu, desi nici noi nu eram sigure ca o sa-l gasim. Inarmate cu multa emotie si cu doua telefoane fixe, ca sa nu pierdem vreun gand pe care dumnealui urma sa ni-l destainuiasca in cele 5 minute promise (dar care au durat in realitate vreo 20), i-am adresat urmatoarele intrebari:

- De ce ati ales sa deveniti scriitor?

- Nu eu am ales, ci poezia m-a ales pe mine. Eu am avut vea mai frageda copilarie, vedeam lumea din jur poetic. Stateam multa vreme asupra unei flori sa vad cum aceasta razbate din pamint; cum ghiocelul, asa de mic, asa de fragil, are puterea de a razbate prin gheata. Dumnezeu mi-a sadit in suflet aceasta fire sensibila, dragostea fata de tot ce e frumos.

- Scrisul este o pasiune, o profesie sau ceva mixt?

- Scrisul a fost intotdeauna o mare pasiune. Cand am avut o criza si nu am putut sa scriu, am inteles ca nu pot trai fara poezie.

- Aveti planuri in timpul apropiat?

- Am multe planuri. Vreau sa fac un mare spectacol de poezie cu cei mai mari artisti din Germania, Los Angeles, Italia, un spectacol nepolitic, deosebit: un spectacol de pace, de frumusete, care sa ridice fruntea oamenilor. Cred ca va avea loc in luna mai.

- V-ati gandit sa scrieti un roman modern sau postmodernist?

- In afara poeziei, vreau sa scriu o piesa sau un roman, insa nu am chemare în dramaturgie sau proza, iar poezia este pretuita de multa lume.

- Care sunt motivele fundamentale ale poeziei dvs.?

- Maica-mea cu firea ei blajina, care a avut o viata tragica si, o data cu moartea ei, a murit intreg universul, marcandu-mi toata viata; limba romana si dragostea. Am o antologie a poeziei romanesti: “Cat de frumoasa esti!” dedicata mamei, limbii romane si dragostei.

- Ce sentimente predomina in operele dvs.?

- Sentimente de dragoste fata de limba, fata de mama, de tot ce e frumos, de pamintul natal, de armonie intre frati si intre popoare.

- Dati o definitie metaforica poeziei.

- Poezia este un animal de mare ce traieste pe pamint si doreste sa zboare.

- Ce inseamna Eminescu in viziunea dvs.?

- Eminescu inseamna totul: limba romana, istoria, stramosii nostri, credinta in Dumnezeu.

La sfirsitul interviului, am realizat ca a fost mult prea scurt, ca trebuia sa mai inventam intrebari ca sa mai putem asculta raspunsurile poetului, care si-a destainuit, asemenea unui bunic, cu asa rara noblete si simplitate, valorile sale spirituale eterne. A fost o ocazie unica, irepetabila si memorabila, datorita emotiilor care au persistat in timpul, dupa, si chiar si acum, cand ne reamintim de acest interviu, de vocea blajina a poetului, de trairile sale profunde, pe care ni le-a transmis si noua… “Daca vom reusi sa vedem miracolul unei singure flori, viata noastra se va schimba” (Buddha). S-a schimbat viata poetului, inca de mic, la vederea miracolelor din jur, s-a schimbat si a noastra, cand am inteles cat de aproape e “miracolul” versului vierean.

Viorica Neenco, a XI-a B, Liceul  ”Dante Alighieri”


Sursa
2009-03-03 09:40:12



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

10:37:01CĂRĂRI/ SENDEROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:05:00Punct de cotitură pentru întreaga lume - previziuni octombrie 2024 —» codul omega
06:38:49DIN SINISTRUL COMUNISM —» Leo Butnaru
21:20:34O campanie sulfuroasă —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:32:49Nocturna bibliotecii la Ungheni: „Noaptea detectivilor de carte” —» BPR Ungheni's Blog
06:14:49JURNALUL CA MEMORIE / 1993 —» Leo Butnaru
09:04:09Zece fapte la aniversarea de 20 ani ai Chateau Vartely —» Fine Wine
06:55:16Uniunea Europeană mai aproape de noi: călătorii virtuale prin țările UE —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
04:31:26Scurt și clar despre Ziua Vinului —» Fine Wine
17:21:43Cluj Symphony Experience se mută la Polivalentă (programul pe zile) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
06:14:02„ProCOOLtura” a amenajat un spațiu cultural inovator la Biblioteca „Spiridon Vangheli” din orașul Rîșcani —» Ştiri din raionul Râşcani
22:30:22Drumurile întotdeauna se întorc de unde au plecat —» Moldova Creștină
12:59:23Zilele Patrimoniului, 2024 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:33:29POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:32:24LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:30:09CĂRĂRI —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:46:19Revoltată că poliția acoperă o situație de accident —» Curaj.TV | Media alternativă
07:33:53A stat închis pentru faptele altora —» Curaj.TV | Media alternativă
07:26:48POEME PRIN ANI /// ANTOLOGIE DE ETAPĂ # 27 —» Leo Butnaru
18:05:33Femei Invizibile – Viol —» Curaj.TV | Media alternativă
11:30:39Știri-parodii electorale (și nu doar…): Alaiba și investiția strategică în boiele! —» Sergiu Mocanu
11:24:56Știri-parodii electorale: STOIANOGLO RECIDIVEAZĂ! —» Sergiu Mocanu
05:58:58De ce ne stresăm și cum să evităm asta? —» Curaj.TV | Media alternativă
05:40:19Între zile și nopți, între bucurii infime și mari tristeți, funicularul năzuințelor iese mereu din funcție, ca ascensorul din magazinul central al metropolei. —» Leo Butnaru
17:06:45LUMINĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal