Un interviu inedit cu Grigore Vieru

Zilele acestea am primit un mesaj care conţine un interviu inedit cu regretatul poet Griore Vieru. Persoana care mi-a trimis mesajul este Carolina Stirbu.  L-am citit cu interes şi m-am gândit că merită să îl pun la dispoziţia dumneavoastră, cititorii acestui blog. Interviul a fost realizat de Viorica Neenco, a XI-a B, Liceul  ”Dante Alighieri”, ajutată de colega ei Gheorghiu Irina. Sper că vor reciti şi ele, pe acest blog, interviul pe care l-au realizat cu marele spirit care a fost Grigore Vieru.

Grigore Vieru - “Nu eu am ales poezia, ci poezia m-a ales pe mine…”

In aceste clipe grele, fiecare incearca sa-si aduca aminte de cateva momente memorabile legate de numele lui Grigore Vieru: fie emotia intilnirii cu poetul in incinta liceului, fie simplitatea lui izbitoare de atunci, fie o poezie scrisa de el sau un gand auzit la lectiile de limba romana. Inima fiecaruia dintre noi a tresarit aflind stirea tragica, insa mie primul lucru care mi-a venit in minte in acel moment a fost un interviu pe care i l-am solicitat acum cativa ani…

S-a intimplat in anul 2005, in ziua de 13 februarie (in ajunul zilei de nastere a marelui poet). Eram in clasa a 8-a si, pentru ziua de luni, trebuia sa aducem informatii despre viata poetului. Impreuna cu Gheorghiu Irina, colega mea de clasa, am hotarit sa facem ceva deosebit si sa-l telefonam pentru a-i cere un interviu, desi nici noi nu eram sigure ca o sa-l gasim. Inarmate cu multa emotie si cu doua telefoane fixe, ca sa nu pierdem vreun gand pe care dumnealui urma sa ni-l destainuiasca in cele 5 minute promise (dar care au durat in realitate vreo 20), i-am adresat urmatoarele intrebari:

- De ce ati ales sa deveniti scriitor?

- Nu eu am ales, ci poezia m-a ales pe mine. Eu am avut vea mai frageda copilarie, vedeam lumea din jur poetic. Stateam multa vreme asupra unei flori sa vad cum aceasta razbate din pamint; cum ghiocelul, asa de mic, asa de fragil, are puterea de a razbate prin gheata. Dumnezeu mi-a sadit in suflet aceasta fire sensibila, dragostea fata de tot ce e frumos.

- Scrisul este o pasiune, o profesie sau ceva mixt?

- Scrisul a fost intotdeauna o mare pasiune. Cand am avut o criza si nu am putut sa scriu, am inteles ca nu pot trai fara poezie.

- Aveti planuri in timpul apropiat?

- Am multe planuri. Vreau sa fac un mare spectacol de poezie cu cei mai mari artisti din Germania, Los Angeles, Italia, un spectacol nepolitic, deosebit: un spectacol de pace, de frumusete, care sa ridice fruntea oamenilor. Cred ca va avea loc in luna mai.

- V-ati gandit sa scrieti un roman modern sau postmodernist?

- In afara poeziei, vreau sa scriu o piesa sau un roman, insa nu am chemare în dramaturgie sau proza, iar poezia este pretuita de multa lume.

- Care sunt motivele fundamentale ale poeziei dvs.?

- Maica-mea cu firea ei blajina, care a avut o viata tragica si, o data cu moartea ei, a murit intreg universul, marcandu-mi toata viata; limba romana si dragostea. Am o antologie a poeziei romanesti: “Cat de frumoasa esti!” dedicata mamei, limbii romane si dragostei.

- Ce sentimente predomina in operele dvs.?

- Sentimente de dragoste fata de limba, fata de mama, de tot ce e frumos, de pamintul natal, de armonie intre frati si intre popoare.

- Dati o definitie metaforica poeziei.

- Poezia este un animal de mare ce traieste pe pamint si doreste sa zboare.

- Ce inseamna Eminescu in viziunea dvs.?

- Eminescu inseamna totul: limba romana, istoria, stramosii nostri, credinta in Dumnezeu.

La sfirsitul interviului, am realizat ca a fost mult prea scurt, ca trebuia sa mai inventam intrebari ca sa mai putem asculta raspunsurile poetului, care si-a destainuit, asemenea unui bunic, cu asa rara noblete si simplitate, valorile sale spirituale eterne. A fost o ocazie unica, irepetabila si memorabila, datorita emotiilor care au persistat in timpul, dupa, si chiar si acum, cand ne reamintim de acest interviu, de vocea blajina a poetului, de trairile sale profunde, pe care ni le-a transmis si noua… “Daca vom reusi sa vedem miracolul unei singure flori, viata noastra se va schimba” (Buddha). S-a schimbat viata poetului, inca de mic, la vederea miracolelor din jur, s-a schimbat si a noastra, cand am inteles cat de aproape e “miracolul” versului vierean.

Viorica Neenco, a XI-a B, Liceul  ”Dante Alighieri”


Sursa
2009-03-03 09:40:12Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

02:44:00“I'm afraid of flying”: 7 ideas on how to get distracted during a flight —» plop andrei
01:52:36Upgrade Your Home Theater Experience with Adorama’s Winter Tech Sale —» plop andrei
21:43:26Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni —» Elena Robu
21:13:54Busul armatei nu încăpea de mașini parcate ilegal —» Curaj.TV | Media alternativă
21:00:27Consilierii au votat de frica blestemelor —» Curaj.TV | Media alternativă
19:27:25Gripă —» Primul meu blog
19:17:48Din State – prima zi —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
17:02:08©️ Părerile lor —» Licurici de suflet
16:10:37Рыбка в духовке —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
15:32:32Moldoveneasca. Mircea V.Ciobanu trișează —» Gheorghe Erizanu
15:04:35În Spania furtuna Gloria a mai făcut două victime. Numărul morţilor a ajuns la şase —» Elena Robu
13:17:20DESPRE „PERIMETRUL CUȘTII” ÎNTR-O NOUĂ CARTE DE ANASTASIA DUMITRU —» Leo Butnaru
13:12:35Amendă colosală pentru o companie care vindea medicamente contra cancerului în România —» Elena Robu
12:22:32În Iordan, Botezându-Te Tu, Doamne —» Iulian Proca
11:45:41De ce să lucrezi în companii mari? —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
10:47:23Biblioteca și micii promotori ai culturii —» BiblioCity
10:44:15Cyberbullying – Siguranța copiilor online —» BiblioCity
10:34:41Happy Light Reviews —» Andrei Fornea
10:31:29STUDIU: COPIILOR CĂRORA LI SE CITESC REGULAT POVEȘTI LI SE DEZVOLTĂ CREIERUL MAI RAPID —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
10:29:39Modern Glass Dining Room Sets —» Andrei Fornea
09:00:44В Кишиневе состоится митап "Ключевые тренды SMM — 2020. Что надо знать инфлюенсерам, медиа и организациям" —» Заметки Начинающего Журналиста
08:18:37Noua Calatorie Gastronomica —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
22:33:09Yahoo Small Business Web Hosting - Build a great web site with our easy-to-use tools —» Informaţii pentru studenţi !
22:33:04Top 10 Advantages When Using HotelPlanner —» Informaţii pentru studenţi !
22:24:07Yahoo Small Business Web Hosting - Build a great web site with our easy-to-use tools —» plop andrei