Primăvară, primăvară…
De azi începe o nouă primăvară, anotimpul care e aşteptat de mulţi dintre noi… E anotimpul reînvierii, al speranţei, al femeii, e ziua de naştere a mamei, de asta îmi place orice început de primăvară… Păcat ca n-o sa-i ofer şi în acesta primăvara un Mărţişor
(
Am fost sa cumpăr mărţişoare, m-am întristat mult să văd în locul mărţişoarelor tradiţionale nişte flori artificiale, jucării de tot felul, figuri de plastic de tot soiul, nesemnificativ un mărţişor, legat finuţ, de parca ar fi in plus…
Erau vre-o 6 tarabe unde se vindeau mărţişoare, din toate zecile de cutii am doar la o măsuţa am văzut adevărate mărţişoare… făcute manual, fără plastic…
Am impresia că toţi profită de perioada, aducînd pe tarabe aşa zise “mărţişoare”, care nu sînt deloc ieftine, alte lucruri care nu au nici o legătură cu 1 martie…
“Mărţişorul era alcătuit pe vremuri din două fire de lână, unul alb şi unul roşu sau negru, fire care simbolizau cele două anotimpuri.
Acest şnuruleţ era făcut de femei, care îl legau la gîtul şi la mîina copiilor. Însă nu doar copiii purtau mărţişorul, ci şi tinerii şi adulţii. Mai mult, şnuruleţul ce vestea primăvara era legat şi la coarnele vitelor din gospodărie sau la poarta grajdului, pentru a proteja gospodăria. În timpurile de demult, această zi era început de an, moment în care creştea necesitatea oamenilor de a se proteja.
Ulterior, de acest şnuruleţ roşu cu alb a fost agăţată o monedă de argint sau de aur, sau chiar un medalion, îndeplinind funcţia de talisman.
Mărţişorul se poartă pînă în momentul în care înfloresc trandafirii sau vişinii. Atunci firul roşu se lasă pe un trandafir sau pe o ramură a unui vişin. În alte regiuni, mărţişorul se poartă atît cît durează zilele Babelor sau pînă la Florii, cînd se scoate şi se agaţă de crengile unui copac. Se crede că, dacă pomul va rodi, omul va avea noroc. Mărţisorul este aruncat apoi, în mod simbolic, după o pasăre, pentru ca purtătorul să devină uşor precum pasărea. Este vorba de o modalitate tradiţională, magică de identificare cu înzestrările animalelor, pentru asimilarea în propria fiinţa a calităţilor acestora.”
Îmi pare rău pentru cei care au uitat de fapt adevaratul simbol al mărţişorului… Dar ma bucur ca am prieteni care vor purta mărţişoare, cadou de la mine (cam 20)
Tuturor celor care îmi citesc blogul, să vă aducă mărţişorul o primavară cum n-aţi mai avut pîna acum…
Sursa
2009-03-01 00:06:23