E urmă de ceva rusesc în Bucureşti?
Mă uitam la harta României, la capitală, ma uitam mai exact la edificiile culturale din Bucureşti…cînd mi se arunca în ochi “Biserica rusă”…
Şi eu care credeam că nu e nimic rusesc prin România, uite ca găsesc ” Biserica rusă”, chiar în centrul Bucureştiului… Oare a mai rămas urme de ceva “rus”? Era o adevărată revelaţie să găsesc aşa ceva… Se face slujbă în limba rusă? mai funcţionează?
Dar de fapt nu e ceea ce credeam…
Aceasta a fost construita între anii 1905 -1909 din iniţiativa ambasadorului rus Ghiers pentru personalul ambasadei ruse şi credincioşilor ruşi din Capitală, fiind închinată Sfîntului Nicolae dupa numele Ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei, sfinţită- la 25 noiembrie 1909, biserica Sf. Nicolae a ramas sub jurisdicţia patriarhiei ruse pîna în 1934, cînd Nicolae Titulescu, la acea data şef al diplomaţiei române, obţine ca ea să fie cedată spre administrare Universitaţii din Bucureşti.
La 5 mai 1947 lăcaşul revine sub jurisdicţia Moscovei pana în 1957 cînd intră din nou în proprietatea B.O.R., avînd statut de biserica de enorie.
Astfel în fiecare saptamîna se spovedesc circa 100 de tineri, iar în timpul sfintelor slujbe, biserica se umple de studenti dornici de o autentica viata crestina. De-a lungul anilor se poate spune ca Biserica “Sfîntul Nicolae” a devenit neîncapatoare, aproximativ 400 de persoane, din care peste 350 de tineri, fiind prezente în fiecare Duminica la Sfînta Liturghie
Deci, Biserica “Sfintul Nicolae” mai este numită şi “Biserica rusă” , datorită arhitecturii…

Sursa
2009-02-26 00:54:51