19208 cazuri COVID-19 în Moldova
6112 – cazuri active
12456 – cazuri vindecate
640 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 12 iulie 2020 ora 02:34


Gheorghe

Urăsc ziua î care a pornit totul, dar nici nu îmi mai amintesc când a fost. Acu vre-o 15 ani, tot a decurs lent, era iarna lui ’94 ştiu că atunci am distrus trei perechi de papuci, asta i-a făcut pe ai mei să ă ducă la medic. Acela mi-a şi pus diagnoza – distrofie musculară. Procesul era ireversibil, nu aveai cum să-l opreşti, treptat mi s-a modificat şi mersul, tot mai greoi. Acum nu mai pot să merg, am şi uitat cum se face asta. (Gheorghe Dragoman)

Îl priveam şi mă întrebam de ce se întâmplă aşa cu unii, de ce un copil trebuie să înfrunte atâta durere, pentru care păcate trebuie să plătească. Dar uneori viaţa e mai complicată decât presupunem şi în zadar ne tot întrebăm despre noroc, oricum el este ca hazardul, ori l-ai obţinut, ori nu-l mai vezi niciodată.

Am continuat să merg la şcoală până în clasa a noua, deja era un efort pentru mine. Sigur mi-am dorit să contiui, dar ce folos din dorinţa mea, Dumnezeu avea alte planuri. Puterile mă părăseau, corpul meu devenise ca o legumă, treptat mi- cedat şi puterea mâinilor. Chiar dacă boala mea nu presupune acum durere ea continuă să evoluieze.ştii, cel mai mlut am urât cele nouă luni cât am stat la pat, a fost periada în care întelegea că viaţa mea nu se va schimba, că eu sunt privat de şansa să fac o meserie, să joc fotbal...aşa cum îmi doream în copilărie...(G.D.)
Gheorghe rezistă, ştiu asta pentru că i-am citit ambiţia în privire, lupta de care este mereu pregătit, viaţa l-a încercat de multe ori, recent şi-a pierdut mama, omul care îl încuraja, care dădea sens vieţii lui. Dar a fost puternic întotdeauna. Pentru ca să nu se simtă un trecător neimportant prin viaţa a avut curajul să pornească o afacere, bizară din start, dar cu finalitate fericită.

Nu pot să-i înţeleg pe tinerii care au resurse şi forţe să răstoarne lumea, iar ei nici măcar un pai nu ridică, ăştia sunt adevăraţi trântori. Şi-apoi destinul este a celor slabi, iar oamenii puternici îşi construiesc viaţa după propriul plac. Asta am început să fac şi eu. La îbnceput am instalat un joc pe televizor şi îl dădeam în chirie pe ore, trepta mi l-am luat şi pe al doilea. În scurt timp mi-am făcut o colecţie enormă de filme şi le dădeam la procat, iar azi am 9 calculatoare şi zeci de copii care vin aici în orele lor libere. Comunicarea cu ei mă face să trăiect, nu ştiu cum aş putea sta în casă. Desigur ceea ce fac mă extenuiază, dar...ce altceva îi propui...dacă renunţa la asta îmi ies din minţi. (G.D.)

L-am întrebat despre cum îl priveşte lumea, cum îl tratează, mi-a zâmbit atât de misterios. Atunci mi-am amintit cum mă uit eu la ei, deisgur cu compasiune, dar niciodată nu găsesc timp pentru a le spune o vorbă bună. Noi, cei pe picioarele noastre găsim timp pentru orice, dar pentru lucrurile cu adevărat importante mai rar. Dăm vina pe muncă, pe criză, pe sărăcie...pe tot ce ne iese în cale, dar niciodată pe nesimţirea noastră.

Oamenii sunt mai rău decât câinii...(râde) Nu ies în oraş decât cu cineva, îmi amintesc acu câţiva ani, când mergeam încă pe picioarele mele, dar depuneam mult efort pentru asta, un tip mi-a dat cu pumnul în cap pentru că, coboram prea încet din troleibus. M-a ameţit...şi acum mă doare. Iar unii nu contenesc să îmi aminteasă de problema mea, era la inspectoratul fiscal, vroiam să îmi înregistrez afacerea, ce crezi...unul mi-a zis „s-o şterg acasă că sunt calic”iar pentru noi şi aşa „statul face multe”. Îţi zic eu cât de multe, primesc pensia de invaliditate care imi ajunge să plătesc doar lumina, în rest cum mă ajută Dumnezeu. (G.D.)TEXT DE NATALITA EFROS


Sursa
2009-02-25 23:32:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:19:45Vînător pe portativul Odeon —» Curaj.TV | Media alternativă
17:42:57Ardea focul în județ, fumul se vedea din capitală —» Curaj.TV | Media alternativă
11:31:53Un șir de vagoane.... —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:01:13CREDEȚI SAU NU ÎN INSPIRAȚIE? —» Leo Butnaru
08:50:30Pregătim împreună pârjoale din dovlecei. Rețetă pentru vegetarieni și nu numai —» Sunt MAMĂ!
06:37:22Ciocolată pentru o promisiune —» Dindilina
06:07:21DEZVĂȚ DE MULȚIME —» Leo Butnaru
18:04:13©️ Singurătate —» Licurici de suflet
17:13:45Geană & Nițu au ajuns în Las Fierbinți —» Curaj.TV | Media alternativă
17:11:38Izolați în mijlocul localității —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:57Persoanele care intră în R. Moldova până pe 1 august sunt obligate să stea 14 zile în carantină —» Elena Robu
16:21:02COVID-19: Starea de urgență se prelungește până pe 31 iulie în R. Moldova —» Elena Robu
15:21:07Vacanţă în Elveţia (4) – Gorges de l’Areuse —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
08:06:30PPOEZIA AVANGARDEI - RIURIK IVNEV (1891-1981) —» Leo Butnaru
06:26:33Start concursului ”Cel mai bun eseu despre lectură” —» BPR Ungheni's Blog
02:45:51Momente —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
19:04:31Un copil al străzii a fost găsit înjunghiat —» Curaj.TV | Media alternativă
17:48:38Dezbatere despre ”ideologia de gen” —» Curaj.TV | Media alternativă
11:16:44Jurnalism —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
08:20:02Pregătim împreună biscuiți de post „Porumbița”. Sănătoși și plini de dragoste —» Sunt MAMĂ!
08:15:27Muncitori de la Bălţi, se odihnesc la Căuşeni pe bani americani —» Curaj.TV | Media alternativă
03:25:16Scufundări —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
21:53:47Cărțile pentru copii și cum ne deprindem cu lectura —» A little web world
16:48:45O RELAȚIE BUNĂ ÎNTOTDEAUNA DĂ ROD BUN! —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:28:47The Confession, Call, and Conviction of a Disciple of Christ —» Erik and Elena Brewer's Weblog