Gheorghe

Urăsc ziua î care a pornit totul, dar nici nu îmi mai amintesc când a fost. Acu vre-o 15 ani, tot a decurs lent, era iarna lui ’94 ştiu că atunci am distrus trei perechi de papuci, asta i-a făcut pe ai mei să ă ducă la medic. Acela mi-a şi pus diagnoza – distrofie musculară. Procesul era ireversibil, nu aveai cum să-l opreşti, treptat mi s-a modificat şi mersul, tot mai greoi. Acum nu mai pot să merg, am şi uitat cum se face asta. (Gheorghe Dragoman)

Îl priveam şi mă întrebam de ce se întâmplă aşa cu unii, de ce un copil trebuie să înfrunte atâta durere, pentru care păcate trebuie să plătească. Dar uneori viaţa e mai complicată decât presupunem şi în zadar ne tot întrebăm despre noroc, oricum el este ca hazardul, ori l-ai obţinut, ori nu-l mai vezi niciodată.

Am continuat să merg la şcoală până în clasa a noua, deja era un efort pentru mine. Sigur mi-am dorit să contiui, dar ce folos din dorinţa mea, Dumnezeu avea alte planuri. Puterile mă părăseau, corpul meu devenise ca o legumă, treptat mi- cedat şi puterea mâinilor. Chiar dacă boala mea nu presupune acum durere ea continuă să evoluieze.ştii, cel mai mlut am urât cele nouă luni cât am stat la pat, a fost periada în care întelegea că viaţa mea nu se va schimba, că eu sunt privat de şansa să fac o meserie, să joc fotbal...aşa cum îmi doream în copilărie...(G.D.)
Gheorghe rezistă, ştiu asta pentru că i-am citit ambiţia în privire, lupta de care este mereu pregătit, viaţa l-a încercat de multe ori, recent şi-a pierdut mama, omul care îl încuraja, care dădea sens vieţii lui. Dar a fost puternic întotdeauna. Pentru ca să nu se simtă un trecător neimportant prin viaţa a avut curajul să pornească o afacere, bizară din start, dar cu finalitate fericită.

Nu pot să-i înţeleg pe tinerii care au resurse şi forţe să răstoarne lumea, iar ei nici măcar un pai nu ridică, ăştia sunt adevăraţi trântori. Şi-apoi destinul este a celor slabi, iar oamenii puternici îşi construiesc viaţa după propriul plac. Asta am început să fac şi eu. La îbnceput am instalat un joc pe televizor şi îl dădeam în chirie pe ore, trepta mi l-am luat şi pe al doilea. În scurt timp mi-am făcut o colecţie enormă de filme şi le dădeam la procat, iar azi am 9 calculatoare şi zeci de copii care vin aici în orele lor libere. Comunicarea cu ei mă face să trăiect, nu ştiu cum aş putea sta în casă. Desigur ceea ce fac mă extenuiază, dar...ce altceva îi propui...dacă renunţa la asta îmi ies din minţi. (G.D.)

L-am întrebat despre cum îl priveşte lumea, cum îl tratează, mi-a zâmbit atât de misterios. Atunci mi-am amintit cum mă uit eu la ei, deisgur cu compasiune, dar niciodată nu găsesc timp pentru a le spune o vorbă bună. Noi, cei pe picioarele noastre găsim timp pentru orice, dar pentru lucrurile cu adevărat importante mai rar. Dăm vina pe muncă, pe criză, pe sărăcie...pe tot ce ne iese în cale, dar niciodată pe nesimţirea noastră.

Oamenii sunt mai rău decât câinii...(râde) Nu ies în oraş decât cu cineva, îmi amintesc acu câţiva ani, când mergeam încă pe picioarele mele, dar depuneam mult efort pentru asta, un tip mi-a dat cu pumnul în cap pentru că, coboram prea încet din troleibus. M-a ameţit...şi acum mă doare. Iar unii nu contenesc să îmi aminteasă de problema mea, era la inspectoratul fiscal, vroiam să îmi înregistrez afacerea, ce crezi...unul mi-a zis „s-o şterg acasă că sunt calic”iar pentru noi şi aşa „statul face multe”. Îţi zic eu cât de multe, primesc pensia de invaliditate care imi ajunge să plătesc doar lumina, în rest cum mă ajută Dumnezeu. (G.D.)TEXT DE NATALITA EFROS


Sursa
2009-02-25 23:32:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

03:51:51The Young Leaders’ Forum in Budapest – Open Call for Application —» plop andrei
03:31:52WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO) INTERNSHIP PROGRAM —» plop andrei
21:33:07Apply for the 2020 edition of the European Charlemagne Youth Prize —» Informaţii pentru studenţi !
21:33:04THE BLUE BOOK TRAINEESHIP —» Informaţii pentru studenţi !
20:28:57Recenzie carte - Rețete de jocuri de Lawrence J. Cohen —» A little web world
20:18:48Gândirea pe termen scurt vs gândirea pe termen lung —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
17:35:19Zice că poliția i-a luat toți banii din casă —» Curaj.TV | Media alternativă
15:30:23MAIA SANDU, ȘANSA LUI DODON —» Nicolae Federiuc
14:50:46Să îi urăm ”La mulți ani” Regelui umorului moldovenesc, Gheorghe Urschi —» Elena Robu
14:22:27Creația animalelor | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
14:10:39Zelenski nu va semna cererea de demisie a premierului ucrainean —» Elena Robu
13:44:37Fanfara de la Zaim a cîntat la Căușeni de sărbători —» Curaj.TV | Media alternativă
12:12:06Stop torturii la închisoare! Protest la ANP —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:51The Albion Territory приглашает всех на день своего ВозРождения! —» Заметки Начинающего Журналиста
11:57:29Ucraina în limba română: Discursul lui Putin și impactul asupra Ucrainei —» Curaj.TV | Media alternativă
09:21:06Brand Electronic cigarettes online shop, ecigs at CigaBuy —» Informaţii pentru studenţi !
09:21:04Floryday: Sale!up to 80% - 85% off+ship within 24 hours —» Informaţii pentru studenţi !
08:33:45Consiliul Local al Tinerilor din Mileștii Mici își reia activitatea într-o nouă componență —» Forţa Tinerilor | Organizaţie nonguvernamentală
07:55:20Kenmore Ultra Wash Dishwasher Model 665 —» Andrei Fornea
06:09:56Brand Electronic cigarettes online shop, ecigs at CigaBuy —» plop andrei
05:30:18Floryday: Sale!up to 80% - 85% off+ship within 24 hours —» plop andrei
21:12:09Hostinger Web Hosting | Starting at $0.80/mo‎ —» Informaţii pentru studenţi !
21:12:07The best offers to Europe and the best offers to Portugal —» Informaţii pentru studenţi !
20:38:42Încă o anonimă despre situaţia din penitenciarele moldoveneşti —» Curaj.TV | Media alternativă
20:23:35Hostinger Web Hosting | Starting at $0.80/mo‎ —» plop andrei