« Vine Dragobetele, sarută fetele ! »


« În loc de introducere »

O incursiune prin vastul tărâm al internetului ne duce la semnificaţia acestei zile de 24 februarie. Desigur gândul ma duce la intamplarile de ieri, 23 februarie cand telefonul, fără voie a inceput să sune şi am primit felicitări…Rusescul « Cu sărbătoarea ! » şi acuma imi zgârâie urechile. Întreb nedumerit « Care sărbătoare ? » şi primesc răspunsul promt « Ziua băieţilor, ziua armatei… ». Rămân stupefiat şi mâhnit de ce înseamnă promovarea unor valori comuniste; unde e suflarea naţională ? Unde e iubirea de neam ? Care armată ? Ziua armatei sovietice ?! Hai sictir ! Dar să revenim…

 

« Legenda continuă »

Legenda vorbeşte despre Dragobete ca fiind o entitate mitologică similară zeilor Eros sau Cupidon care a luat la un moment dat şi forma fizică pentru că se aminteşte despre el şi ca fiu al Babei Dochia. Totodată se spunea că, având o personalitate mult mai expansivă, mai vulcanică decât a celor asemănători lui, devenise un fel de “naş ceresc” pentru ca, înainte de începutul primăverii el oficia acolo, în spaţiul cosmic, nunta tuturor animalelor. De aceea se şi crede că, pe 24 februarie păsările nemigratoare se strang în stoluri, işi construiesc cuiburi şi se împerechează. Cele care nu reuşesc să facă acest lucru ramân fără pui până anul viitor. Această tradiţie s-a răspândit cu timpul şi la oameni. Fetele şi băieţii se întâlneau, işi alegeau perechea sau pur şi simplu işi declarau dragostea pentru ca astfel erau protejaţi întreg anul de puterea şi binecuvântarea Dragobetelui. Astfel se spunea că cine participă la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. În unele zone se povesteşte chiar despre “goana din ziua de Dragobete” când, fetele şi flăcăii, se adunau în preajma satului de unde, la ora prânzului, tinerele porneau în fugă către casele lor urmărite îndeaproape de băieţi. Aceia care reuşeau să-şi prindă din urmă persoana iubită le puteau fura acestora o sarutare pecetluindu-şi astfel legământul în faţa tuturor. Din acest motiv, în universul rural încă mai circulă zicala “Dragobetele sarută fetele!”.

 

Obiceiurile străvechi mai spun şi că pe 24 februarie oamenii işi aranjau casele pentru a-i face o primire demnă zeului amorului care venea alături de zânele Dragostele încărcate de daruri de iubire. De asemenea, toţi cei din gospodărie căutau să nu-l intampine pe Dragobete fără o persoană alături fiindcă, în caz contrar, ei erau sortiţi să mai aştepte încă un an până cand aveau să işi găsească perechea.

 

Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day, sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii. Probabil că 24 februarie însemna pentru omul arhaic începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, ursul iese din bârlog, păsările îşi caută cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii.

 

Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunţi se mai pregătesc pentru toamnă.

 

Nici oamenii mai în vârstă nu stăteau degeaba, ziua Dragobetelui fiind ziua în care trebuiau să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă, dar şi de păsările cerului. În această zi nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. Femeile obişnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase tot anul. Fetele mari strângeau de cu seara ultimile rămăşiţe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumuseţare şi pentru diferite descântece de dragoste.

        

«În loc de concluzie»

         Îmi amintesc un recent reportaj tv în care se arăta situaţia economiei în timpul crizei enumerând firmele care au reuşit să depăşească acest impas şi toate erau din domeniul matrimoniale, iar prezentatarea menţiona faptul că « În doi treci mai uşor de criză , de aceea mulţi aleg să se căsătorească ». Soluţia e simplă, să ne iubim ca pasarelele şi să ne declăram dragostea, să fim aproape de persoanele dragi, căci vedeţi, nimic nu poate fi mai puternic decat iubirea !:)

         Iubeşte româneşte !

         Dragobetele sarută  fetele !

 

http://ro.wikipedia.org/wiki/Dragobete

www.dragobete.blogspot.com

www.dragobete.ro

 


Sursa
2009-02-24 14:29:16Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:10:01De Sf. Trei Ierarhi la Tătărăuca Veche —» Iulian Proca
19:33:06Zice că Dincă l-ar fi tăiat în Italia în 2013 —» Curaj.TV | Media alternativă
19:33:03Ok, boomer —» Natan Garstea
19:00:14Coronavirus în Italia: Unde se pot adresa moldovenii în caz de necesitate —» Elena Robu
18:53:35Al treilea deces de coronavirus în Italia și 157 de cazuri confirmate —» Elena Robu
18:44:28Dublu veteran şi poet bilingv la Microfonul Liber —» Curaj.TV | Media alternativă
17:39:48Rezultatele Olimpiadei Republicane la Ecologie —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
16:18:17Priveghetoarea din munții Carpați : Maria ILIUȚ, interpretă de cântece populare românești, culegătoare și valorificatoare a folclorului muzical din Bucovina. (65 ani de la naștere) —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
11:48:145 pe loc la Azilul “Casa Albă” —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
11:22:21Italia: Creşte numărul celor infectați cu coronavirus. Ce spun moldovenii stabiliți în Italia —» Elena Robu
10:05:03Zice că după preoţi, extrasenşi, ajung la Brega pentru ajutor —» Curaj.TV | Media alternativă
10:01:31Eden* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:20:16CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:19:09Casa cu farmece* —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:45:59MANUSCRISELE, DE PÂNĂ LA CLAVIATURA COMPUTERULUI... —» Leo Butnaru
00:59:5823 februarie -Iubesc Republica Moldova pentru produse autoctone —» Curaj.TV | Media alternativă
00:10:52Evoluționismul este o minciună | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
22:17:10Situația de ultimă oră în Italia ca urmare a creșterii numărului de infectări cu coronavirus —» Elena Robu
22:07:59Experiențe care poartă magie pozitivă —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
21:22:01Franța se pregătește pentru o epidemie de coronavirus. Anunțul făcut de noul ministru al Sănătății —» Elena Robu
20:15:09A cerut răspuns referitor la discriminarea sa în calitate de nevăzător —» Curaj.TV | Media alternativă
19:25:35Grup de iniţiativă pentru protestul din 1 martie —» Curaj.TV | Media alternativă
19:14:41Goldhaus tee —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
19:11:58Домашний минимализм —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
17:51:34ten thousand shades of refinement —» turn up the silence