26628 cazuri COVID-19 în Moldova
7124 – cazuri active
18676 – cazuri vindecate
828 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 6 august 2020 ora 21:35


« Vine Dragobetele, sarută fetele ! »


« În loc de introducere »

O incursiune prin vastul tărâm al internetului ne duce la semnificaţia acestei zile de 24 februarie. Desigur gândul ma duce la intamplarile de ieri, 23 februarie cand telefonul, fără voie a inceput să sune şi am primit felicitări…Rusescul « Cu sărbătoarea ! » şi acuma imi zgârâie urechile. Întreb nedumerit « Care sărbătoare ? » şi primesc răspunsul promt « Ziua băieţilor, ziua armatei… ». Rămân stupefiat şi mâhnit de ce înseamnă promovarea unor valori comuniste; unde e suflarea naţională ? Unde e iubirea de neam ? Care armată ? Ziua armatei sovietice ?! Hai sictir ! Dar să revenim…

 

« Legenda continuă »

Legenda vorbeşte despre Dragobete ca fiind o entitate mitologică similară zeilor Eros sau Cupidon care a luat la un moment dat şi forma fizică pentru că se aminteşte despre el şi ca fiu al Babei Dochia. Totodată se spunea că, având o personalitate mult mai expansivă, mai vulcanică decât a celor asemănători lui, devenise un fel de “naş ceresc” pentru ca, înainte de începutul primăverii el oficia acolo, în spaţiul cosmic, nunta tuturor animalelor. De aceea se şi crede că, pe 24 februarie păsările nemigratoare se strang în stoluri, işi construiesc cuiburi şi se împerechează. Cele care nu reuşesc să facă acest lucru ramân fără pui până anul viitor. Această tradiţie s-a răspândit cu timpul şi la oameni. Fetele şi băieţii se întâlneau, işi alegeau perechea sau pur şi simplu işi declarau dragostea pentru ca astfel erau protejaţi întreg anul de puterea şi binecuvântarea Dragobetelui. Astfel se spunea că cine participă la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. În unele zone se povesteşte chiar despre “goana din ziua de Dragobete” când, fetele şi flăcăii, se adunau în preajma satului de unde, la ora prânzului, tinerele porneau în fugă către casele lor urmărite îndeaproape de băieţi. Aceia care reuşeau să-şi prindă din urmă persoana iubită le puteau fura acestora o sarutare pecetluindu-şi astfel legământul în faţa tuturor. Din acest motiv, în universul rural încă mai circulă zicala “Dragobetele sarută fetele!”.

 

Obiceiurile străvechi mai spun şi că pe 24 februarie oamenii işi aranjau casele pentru a-i face o primire demnă zeului amorului care venea alături de zânele Dragostele încărcate de daruri de iubire. De asemenea, toţi cei din gospodărie căutau să nu-l intampine pe Dragobete fără o persoană alături fiindcă, în caz contrar, ei erau sortiţi să mai aştepte încă un an până cand aveau să işi găsească perechea.

 

Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day, sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii. Probabil că 24 februarie însemna pentru omul arhaic începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, ursul iese din bârlog, păsările îşi caută cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii.

 

Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunţi se mai pregătesc pentru toamnă.

 

Nici oamenii mai în vârstă nu stăteau degeaba, ziua Dragobetelui fiind ziua în care trebuiau să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă, dar şi de păsările cerului. În această zi nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. Femeile obişnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase tot anul. Fetele mari strângeau de cu seara ultimile rămăşiţe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumuseţare şi pentru diferite descântece de dragoste.

        

«În loc de concluzie»

         Îmi amintesc un recent reportaj tv în care se arăta situaţia economiei în timpul crizei enumerând firmele care au reuşit să depăşească acest impas şi toate erau din domeniul matrimoniale, iar prezentatarea menţiona faptul că « În doi treci mai uşor de criză , de aceea mulţi aleg să se căsătorească ». Soluţia e simplă, să ne iubim ca pasarelele şi să ne declăram dragostea, să fim aproape de persoanele dragi, căci vedeţi, nimic nu poate fi mai puternic decat iubirea !:)

         Iubeşte româneşte !

         Dragobetele sarută  fetele !

 

http://ro.wikipedia.org/wiki/Dragobete

www.dragobete.blogspot.com

www.dragobete.ro

 


Sursa
2009-02-24 14:29:16Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:57:02Știri din Polonia – turul Poloniei 2020 – accidentul cauzat —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:03:37Să naști copii acum e un act de curaj. Oare? —» Sunt MAMĂ!
11:41:06Atelier de planificare strategică —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:57:02Explicaţii ştiinţifice pentru explozia de la Beirut —» Curaj.TV | Media alternativă
10:09:38Diana Crudu: ”Țara de la ”kuliok” o iei înapoi doar prin vot” —» Elena Robu
09:48:36Beirut —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
09:46:44Casă pe roți —» Curaj.TV | Media alternativă
09:45:16Brandul trafico-turistic al Moldovei… (poem eroic). —» blog cultural
09:11:47Audi A4 20TFSI --- Stock: 211 HP > Stage 2 APR: 291 HP —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
07:27:27Cuhnești Art Fest —» Blogul de la Cuhneşti
05:56:16Lectură și evoluție sau Super puterea lecturii —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
21:11:40REZUMAT —» Nori
21:10:39Reculegere —» Nori
19:26:27I-au dat gazetă cu Dodon și greșeală pe prima pagină —» Curaj.TV | Media alternativă
18:23:06Gardieni cu masca pe barbă la o piață din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
14:00:45Explozia din Liban: Ce se cunoaște despre nava sub pavilion moldovenesc care transporta substanță explozivă —» Elena Robu
12:57:28Cartier istoric. În curând —» Vitalie Coroban
12:32:32Lectura în oglinda  ultimului Barometru al Opiniei Publice (iunie2020) —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
11:32:47©️ Oamenii vin și pleacă… —» Licurici de suflet
09:51:21Blaj, oraș episcopal plin de flori —» Curaj.TV | Media alternativă
07:48:03Range Rover 4.4D [+44 ЛС и 76 Нм] ? —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
07:44:003 elemente la baza unei relații (18+) —» apostu
06:05:44Experiența Covid în Polonia —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
06:02:29(VIDEO) Diana Crudu: ”Absolut nimeni de la București nu a reacționat la cazul meu” —» Elena Robu
05:50:16Lectură și evoluție sau Super puterea lecturii —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării