Simț comun, Teorie și Experiență

Am ales psihologia socială și organizațională pentru că mereu îmi ziceam că-mi place să am de-a face cu oamenii, să știu de ce și cum. Nu că ramura clinică sau educațională nu mi-ar oferi această șansă, dar așa am simțit.

Calea devenirii și recunoașterii unei teorii poate fi diferită. Uneori, teoria are la bază niște observații și constatări din viața noastră cotidiană, în alte cazuri se propun deodată niște ipoteze care necesită cercetare. Specific acest lucru pentru că mulți cînd află denumirea științifică a unui fenomen zic "-Aaah da, sigur, mi-e cunoscută situația!". Pe de altă parte, sunt oameni care nu recunosc ori dau puțină încredere teoriilor, susținînd că viața e cea mai bună carte.
Poate din cauza denumirilor stranii, sugestive, simple, exotice pe undeva, mi-au rămas în minte mai bine următoarele concepții:

- Lenea socială
- Teoria credinței într-o lume dreaptă
- Teoria leneșului cognitiv
- Amintirile "flash"

Data de 9 noiembrie 1989 va rămăne pentru germani o zi importantă, plină de emoții. Ori Marea Unire din 1918 pentru toți românii, sărbătorită și astăzi sub forma zilei naționale. Toate aceste momente istorice au marcat noi începuturi pentru respectivele națiuni. Aceste experiențe unice, semnificative pentru un grup anumit poartă denumirea în psihologia socială de amintiri flash. Acestea sunt amintiri intense și foarte detailate, foarte importante, asociate cu evenimente care implică emoții puternice, amintiri ce durează aparent neschimbate ani în șir.

Primul experiment în psihologia socială a fost realizat într-un mediu de muncitori, care trebuiau să tragă de o funie. Efortul depus se măsura cu ajutorul unor dinamometre și s-a constatat că efortul individului este mai mare în situația cînd execută sarcina individual și performanța este mai mică cînd realizează această sarcină împreună cu ceilalți. Fenomenul a fost denumit lenea socială sau efectul Ringelmann (autorul). Au fost propuse două cauze pentru a explica acest fenomen: lipsa de coordonare a sarcinilor și lipsa motivației. Realitatea pedagogică ne oferă multe exemple în acest sens, în special dacă este vorba de lucru în grup. Aici îmi aduc aminte cînd la lecțiile de istorie scăpam de multe ori colegii. Eventuale soluții ar putea fi: schimbarea regulată a componenței grupului sau numirea elevului ce va reprezenta grupul de profesor.

Cu toții avem sisteme limitate de receptare și prelucrare a informației.Se zice că folosim doar 10% din capacitatea întregului sistem cognitiv. Teoria leneșului cognitiv susține că noi utilizăm scurtături sau scheme cognitive în interpretarea fenomenelor. Schemele cognitive sunt structuri de informație (sau cunoștințe) care simplifică și organizează interpretările pe care le facem asupra persoanelor, situațiilor sau grupurilor. Ele sunt individuale. De exemplu, schemele-situații se referă la acele modele pe care le formăm pentru vizita la teatru sau disco. E cam greu de înțeles și explicat pentru că ideea de bază e preluată din psihologia cognitivă, dar în general pare a fi veridică.

O interesantă interpretare a vieții ne oferă Melvin Lerner (1966, după altă sursă 1980) care zice că indivizii au tendința de a considera că trăiesc într-o "lume dreaptă" și că fiecare primește ceea ce merită și merită ceea ce primește. O teorie filosofică aș numi-o eu. Există oameni săraci pentru că fie sunt leneși (trăsături de personalitate), sau politica statului este de vină ori mentalitatea (condusă de religie sau diverse principii) nu este sănătoasă. Ipoteza acestei teorii presupune că mediul înconjurător poate fi controlat și schimbat. Un mediu în care există ordine și dreptate. Și poate dintr-o parte într-adevăr e mai bine că dăm vina pe astre că nu ne-a ieșit un lucru bine, decît să purtăm acea energie negativă cu noi.

Aceste concepții nu sunt nici pe aproape de bază în psihologia socială, pur și simplu mi-au atras atenția prin titlu. Sunt niște viziuni care ne ajută să vedem multi-dimensioal un lucru sau altul.

Sursa
2009-02-24 12:33:56



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

13:05:00Punct de cotitură pentru întreaga lume - previziuni octombrie 2024 —» codul omega
06:38:49DIN SINISTRUL COMUNISM —» Leo Butnaru
21:20:34O campanie sulfuroasă —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:32:49Nocturna bibliotecii la Ungheni: „Noaptea detectivilor de carte” —» BPR Ungheni's Blog
06:14:49JURNALUL CA MEMORIE / 1993 —» Leo Butnaru
09:04:09Zece fapte la aniversarea de 20 ani ai Chateau Vartely —» Fine Wine
06:55:16Uniunea Europeană mai aproape de noi: călătorii virtuale prin țările UE —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
04:31:26Scurt și clar despre Ziua Vinului —» Fine Wine
17:21:43Cluj Symphony Experience se mută la Polivalentă (programul pe zile) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
06:14:02„ProCOOLtura” a amenajat un spațiu cultural inovator la Biblioteca „Spiridon Vangheli” din orașul Rîșcani —» Ştiri din raionul Râşcani
22:30:22Drumurile întotdeauna se întorc de unde au plecat —» Moldova Creștină
12:59:23Zilele Patrimoniului, 2024 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:33:29POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:32:24LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:30:09CĂRĂRI —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:46:19Revoltată că poliția acoperă o situație de accident —» Curaj.TV | Media alternativă
07:33:53A stat închis pentru faptele altora —» Curaj.TV | Media alternativă
07:26:48POEME PRIN ANI /// ANTOLOGIE DE ETAPĂ # 27 —» Leo Butnaru
18:05:33Femei Invizibile – Viol —» Curaj.TV | Media alternativă
11:30:39Știri-parodii electorale (și nu doar…): Alaiba și investiția strategică în boiele! —» Sergiu Mocanu
11:24:56Știri-parodii electorale: STOIANOGLO RECIDIVEAZĂ! —» Sergiu Mocanu
05:58:58De ce ne stresăm și cum să evităm asta? —» Curaj.TV | Media alternativă
05:40:19Între zile și nopți, între bucurii infime și mari tristeți, funicularul năzuințelor iese mereu din funcție, ca ascensorul din magazinul central al metropolei. —» Leo Butnaru
17:06:45LUMINĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:35:35DESPRE VĂMI ȘI VREMI —» Leo Butnaru