O carte pentru istorie

Petele negre ale guvernarii comuniste 2

 

Alianţa “Moldova Noastră”, 20 februarie 2009

Apariţia cărţii Petele negre ale guvernării roşii(II) a fost anunţată de către Veaceslav Untilă, acum un an, la inaugurarea rubricii „Monitorul (ne)oficial”, rubrică permanentă susţinută de prim-vicepreşedintele AMN în paginile ziarului „Alianţa Moldova Noastră”.

Chiar dacă volumul întâi al cărţii Petele negre ale guvernării roşii, carte apărută la finele lui 2004 şi care lua în vizor primii patru ani de guvernare comunistă, i-a speriat grozav pe guvernanţi, din care motiv a fost interzisă în bibliotecile din republică de ştabii comunişti, Veaceslav Untilă a dat dovadă de curaj şi de perseverenţă, continuând monitorizarea actului guvernării comuniste.

Petele negre ale guvernării roşii(II) este o mărturie a fărădelegilor comise de comunişti şi aliaţii lor în perioada 2005-2008, mărturie de care se va ţine cont cu siguranţă, atunci când va avea loc procesul comunismului în Republica Moldova. Petele negre ale guvernării roşii(II) este o carte-document, în care sunt prezentate probe veridice despre crimele comuniştilor. Şi cei care vor reflecta istoria acestui deceniu, nu vor putea face abstracţie de această carte.

Petele negre ale guvernării roşii(II) a fost realizată de pe poziţia parlamentarului de opoziţie, a politicianului care e capabil să se opună guvernării comuniste şi care nu se teme să spună lucrurilor pe nume: „Frauda a fost întotdeauna o caracteristică a guvernării comuniste. PCRM a reuşit să vină la guvernare prin minciună şi s-a menţinut la putere prin fraudă. Dar minciuna şi frauda nu pot sta veşnic în capul mesei”.

Veaceslav Untilă face o radiografie a celui de-al doilea mandat de guvernare comunistă, o perioadă de dezastru, în care au predominat cu desăvârşire „petele negre ale guvernării roşii”. El îi acuză pe comunişti, care poartă întreaga responsabilitate de mizeria la care a fost adusă ţara. În anii de guvernare comunistă, Republica Moldova a ajuns să aibă cel mai scăzut nivel de democraţie în Europa, fiind instaurat un sistem totalitarist, în care separarea şi independenţa puterilor a devenit o lozincă falsă, iar combaterea corupţiei a servit un pretext de răfuială cu oponenţii politici. Lipsa de profesionalism şi incapacitatea totală de a conduce ţara au provocat nenumărate şocuri sociale, iar degradarea capitalului uman şi declinul economic sunt nişte realităţi pe care doar comuniştii se fac că nu le observă. Guvernanţii încearcă să creeze o iluzie a bunăstării, în timp ce nivelul de viaţă al cetăţenilor scade permanent.

Abuzurile semnalate în Petele negre ale guvernării roşii(II) constituie un argument în plus, că interesele guvernării roşii nici pe departe nu coincid cu interesele populaţiei. Exemplele aduse vin să ilustreze fariseismul şi reaua-voinţă a comuniştilor, când sub pretextul soluţionării unor probleme stringente ale societăţii, se urmăreşte un interes îngust de partid sau de clan. Toate iniţiativele comuniştilor s-au dovedit a fi o demagogie ieftină, o demagogie care are drept scop păstrarea privilegiilor personale. Căci, ori de câte ori au încercat să soluţioneze o problemă, comuniştii nu au făcut altceva decât să creeze alte zece probleme, mult mai grave decât cea pe care iniţial îşi propuseseră să o rezolve.

În consecinţă, Veaceslav Untilă developează esenţa guvernării comuniste: „Partidul de guvernământ nu vrea să facă reforme democratice, deoarece aceasta l-ar lipsi de mecanismele de menţinere la putere”.  Din această perspectivă, apariţia Petelor negre ale guvernării roşii(II) este mai mult decât oportună. Pe lângă faptul că reuşeşte să smulgă măştile de pe faţa guvernării comuniste, cartea în cauză aduce un plus de rezistenţă moralului nostru, moral care va fi pus la grea încercare în actuala confruntare electorală.

În condiţiile în care guvernarea e pornită mereu să anihileze orice acţiune venită din partea opoziţiei sau a societăţii civile, când Radioul şi Televiziunea aşa şi nu au devenit instituţii publice şi slujesc numai puterea, când presa a ajuns să fie, în marea ei majoritate, controlată de comunişti, iar cenzura e un instrument folosit frecvent de guvernanţi, cartea lui Veaceslav Untilă, Petele negre ale guvernării roşii(II), urmează a fi utilizată şi promovată la maximum în campania electorală de către toţi cei care vor cu adevărat o schimbare în Republica Moldova.

Iurie Colesnic


Sursa
2009-02-23 12:55:32



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

06:34:50DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
11:17:54În vizită la Litra Brewing Company  —» Fine Wine
07:28:59DIN PASIENȚE —» Leo Butnaru
19:20:20Ești pe patul de moarte? Ascultă acest mesaj! – Vasile Filat —» Moldova Creștină
22:29:47Înc-o super-Mioriță! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:34:35양산흥신소 Private Investigator Costs/What They Do/Rundown —» Curat Murdar, Coane Fanica
10:42:03CÂNTEC —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:40:18DIAVOLUL RÂDE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:40:17DRAGĂ CHIȘINĂU – documentar —» Curaj.TV | Media alternativă
07:47:50STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
06:55:53Raze celeste —» Argentina Gribincea's Blog
05:22:04Narciși cu spini —» Argentina Gribincea's Blog
16:01:33Miticii, la brutărie! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:51:05FILĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:52:32Luați-i mingea! Hai România! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
10:12:00,,Maria Pilchin – o voce care ne cucerește prin cuvinte” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:44:32Miting pro democrație la Universitate —» Curaj.TV | Media alternativă
08:42:43Poliția locală ignoră forțele naturii și legile statului —» Curaj.TV | Media alternativă
08:16:03Purcari lansează vinul Orange în seria 1827 —» Fine Wine
06:58:36AFORISMELE —» Leo Butnaru
06:58:19STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
21:38:58Arderea lumânărilor pentru morți și vii – Vasile Filat —» Moldova Creștină
21:24:41Tălpile iadului vor fi căptușite cu fețe bisericești – Vasile Filat —» Moldova Creștină
18:00:38Mari economiști și gospodari —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
06:34:05VREMI ȘI VĂMI / JURNAL —» Leo Butnaru