ASCOR în pelerinaj la Mănăstirea Sireţi
Sâmbătă, 21 februarie, un grup de ascoreni au mers în pelerinaj la Mănăstirea Sireţi. După ce am ajuns pe vîrful dealului, am intrat în ograda mănăstirii, unde era o linişte paradisiacă, vizitînd imediat şi biserica, ne-am închinat la icoane, iar la un moment dat a venit şi părintele ieromonah Iacov, care ne-a spus următoarele lucruri despre ctitoria acestei mănăstiri: “În 1995 a venit părintele Parfirie la Sireţi în calitate de ajutor de paroh, iar în 1996, după moartea părintelui Ioan Daghi rămâne în calitate de paroh. Abia în 1997 părintele Parfirie obţine un deget de la mâna dreaptă şi o părticică din craniul Sf. M. Mucenic Iacov Persul de la stareţa Mănăstirii Dragomirna. Avînd moaştele, la insistenţa unor enoriaşi mai credincioşi se hotărăşte să întemeeze un schit de bărbaţi la Sireţi. În 1992, locul viitoarei Mănăstiri este sfinţit, iar în primăvara anului 1999, mai exact în 24 mai, este pusă piatra de temelie a paraclisului „Sf. M. Mucenic Iacov Persul”.
În anul 2000 (toamna) are loc sfinţirea paraclisului şi trecerea părinţilor slujitori de la casa parohială la schit. În 2001 schitul este ridicat la rang de mănăstire, la început fiind doar 3 slujitori: Arhimandritul Parfirie, Ieromonahul Teodor şi Ieromonahul Natanail( pe atunci diacon).
În 2003 la 17 septembrie începe pictura paraclisului „Sf. Iacov” şi este finisată la 24 mai 2004.
În acelaşi timp, de mănăstirea Sireţi se leagă sufleteşte protoereul Mihail Cazacu, cu ajutorul căruia s-au făcut multe lucrări în incinta mănăstirii, cea mai semnificativă fiind ctitoria bisericii cu hramul Bunavestire şi Sf. Cuvios Ioan Iacob Hozevitul.
Tot cu ajutorul Părintelui Mihail, această biserică a fost adusă la stadiul în care se află astăzi.
În 2006 părintele protoiereu Mihail Cazacu, la 15 august primeşte tunderea în monahism, iar în primăvara anului viitor, trece la Domnul .”
După această istorisire am sărutat moaştele mai multor sfinţi, precum: moaştele Sf. Nectarie; a Sf. Ierarh Ambrozie Episcopul Mediolanului; moaştele Sf. 14000 de prunci ucişi de Irod; mâna dreaptă a Sf. M. Mucenic Iacov Persul ş.a.
Deasemenea pe pictura interioră a bisericii i-am văzut pictaţi pe Sf. Ierarh Calinic de la Cernica; Sf. Cuv. Dimitrie Basarabov cel nou; Sf. Cuv. Teodora de la Sihla; Sf. Cuv. Parascheva; Sf. Cuv. Iustin Popovici ş.a.
Iar din pisania Mănăstirii am aflat că Mănăstirea Sireţi a fost sfinţită de către IPS SA Petru, Mitropolitul Basarabiei şi P.S. S.A D.R. Casian Episcopul Dunării de Jos la 27 octombrie 2000.
Ulterior, am mai discutat cu monahii din mănăstire, am fost în paraclisul „Sf. Ioan cel Nou Hazevitul” şi nu în ultimul rînd am luat şi un cuvînt de folos. Iată ce sfat dau părinţii mănăstirii pentru tinerii de azi: „În primul rînd tinerii să-l aibă aproape pe Dumnezeu şi să conştientizeze că fără El nu putem face nimic. Să fie sinceri în primul rînd cu sine înşişi şi cu Dumnezeu şi atunci şi Dumnezeu nu va întîrzia să fie alături de ei.”
După ce am făcut ultima închinăciune în faţa mănăstirii, ne-am luat drumul înapoi spre Chişinăul aglomerat şi gălăgios.
Sursa
2009-02-23 14:58:08