23 februarie (de rîs sau de plîns? )

Nu sunt acasă, însă îmi imaginez cum se va derula scenariul zilei de azi, 23 februarie, în Moldova. Încă din ajun mama va căuta să-i cumpere ceva tatei, va merge prin toate magazinele din oraş, unde alături de celelate doamne( şi ele în căutare de ceva frumos pentru soţiorii lor care au fost în tinereţe bravi soldaţi sovietici) se va înghesui la vitrinile ticsite cu mărfuri care mai de care pentru această ocazie.

Iar tata (în Tighina această zi este stabilită oficial liberă şi evident va sta acasă, obligat să “sărbătorească”) va improviza că nu ştie nimic, oricum în adîncul sufletului său va aştepta să fie răsplătit pentru că a fost şi el “soldat”. Iată cum această dată este percepută de mulţi basarabeni drept veritabilă “sărbătoare de familie“.

Pentru cei care încă n-au înţeles despre ce este vorba, 23 februarie este Ziua Armateii Roşii, acolo unde şi-au pierdut cel puţin 2 ani taţii şi buneii noştri. Adevărat că de atunci, de pe timpurile sovietice, sărbătoarea şi-a cam pierdut din conotaţiile iniţiale. Lumea sărbătoreşte(mai bine ca moldovenii nimeni nu se pricepe la asta), uneori fără a şti CE. N-are importanţă originile ei, sensurile ce le poartă, lumea ştie că 23 februarie este o zi roşie în calendar…şi cum poţi lăsa să treacă o zi însemnată în calendar fără a o cinsti cum trebuie, cum e în tradiţia moldoveanului nostru ?

În mentalitatea noastră colectivă această zi a căpătat sensul unei “sărbători a bărbatului”, curajului şi virilităţii. Şi, chiar dacă un bărbat n-a avut (ne)nenorocul să fie înrolat în armată, oricum îl poţi jigni dacă nu-i adresezi cîteva cuvinte de felicitare în această zi, a lor. Păi, dacă femeile îşi au ziua lor, zi sărbătorită cu mult fast, de ce n-ar avea-o şi bărbaţii?

S-a inventat o sărbătoare care n-are nici o logică în realităţile de acum, o sărbătoare sovietică care în mod paradoxal îi oferim chiar noi continuitate. Oare n-a fost suficient cît am îndurat de pe urma armatei sovietice? De parcă ar fi o dulce amintire…

Problema e alta. Oamenilor noştri le plac sărbătorile( de parcă am avea şi aşa puţine proclamate “naţionale”) şi vor căuta tot timpul motive pentru sărbătorire ( care se rezumă evident la cîteva păhărele de licoare). În zadar încerci să le explici oamenilor(ştiu perfect şi singuri) despre absurditatea acestei sărbători în zilele noastre. Părinţii, buneii lor au sărbătorit-o şi dacă este motiv, de ce n-ar continua şi ei tradiţia?

din JURNALUL unui observator


Sursa
2009-02-23 09:55:17



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine