Extremismul religios
La fel ca în articolul despre bunul simţ în interpretarea textului biblic, şi în acest articol vreau să prezint un adevăr care există în cadrul bisericilor. Înainte de a analiza acest subiect vreau să prezint definiţia extremismului.
EXTREMÍSM s.n. Atitudine, doctrină a unor curente politice care, pe baza unor opinii, idei, păreri exagerate, unilaterale, extreme, urmăresc prin măsuri violente sau radicale să impună programul lor. - Din fr. extrémisme.
Sursa: DEX ‘98
După cum bine ştim fiecare există multe curente religioase. Chiar în cadrul aceluiaşi curent ar putea să existe păreri diferite asupra unui subiect. Aceasta depinde de cele mai multe ori de cercetătorul biblic care îşi expune părerea. Sigur că ar părea ridicol dacă aş spune că întotdeaua trebuie de verificat părerea sau doctrina pe care o promovează oricare preot, predicator, chiar dacă a terminat el zece universităţi teologice. În marea majoritate a cazurilor cei care predică sunt cei mai buni în domeniu, cunosc foarte bine ceea ce spun şi este greu de verificat cît este de adevărat. Însă pentru a-ţi face o părere obiectivă ar fi bine să vezi ce mai spun şi alţii la acest capitol.
La ce se referă extremismul? Unii predicatori pot promova nişte idei care nu sunt chiar atît de biblice. De multe ori un text poţi să-l analizezi într-un mod extremal, care nu este ceea la ce se referă textul. Un exemplu:
Geneza 24:1-4 “Avraam era bătrîn, înaintat în vîrstă; şi Domnul binecuvîntase pe Avraam în orice lucru. Avraam a zis celui mai bătrîn rob din casa lui, care era îngrijitorul tuturor averilor lui: ,,Pune-ţi te rog, mîna subt coapsa mea; şi te voi pune să juri, pe Domnul, Dumnezeul cerului şi Dumnezeul pămîntului, că nu vei lua fiului meu o nevastă dintre fetele Cananiţilor, în mijlocul cărora locuiesc, ci te vei duce în ţara şi la rudele mele să iei nevastă fiului meu Isaac”.
Posibilităţi de interpretare extremală:
-
Să te căsătoreşti doar cu rudele tale
-
Să te căsătoreşti doar cu cei din poporul tău
-
Să te căsătoreşti doar cu cei credincioşi
Toate trei cazuri sunt interpretări prosteşti. Acest pasaj din Biblie se referă la un popor anume, la un context istoric, politic şi religios aparte. Este vorba despre un om (Avraam) care era haldeu, adică babilonean. Deaceea şi interpretarea directă este o prostie. Obiceiul de a te căsători cu rude nu este actual, cu atît mai mult că sunt mari şanse ca copilul născut dintr-o astfel de căsătorie să fie cu malformaţii mai mari cu cît gradul de rudenie este mai mare.
A doua posibilitate că trebuie să te căsătoreşti doar cu cei din poporul tău iarăşi este greşit. Dumnezeu nu face deosebire la oameni. Coloseni 3:11 “Aici nu mai este nici Grec, nici Iudeu, nici tăiere împrejur, nici netăiere împrejur, nici Barbar, nici Schit, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul şi în toţi”.
A treia iarăşi nu este adevărată. Nu am găsit în Biblie că ar fi păcat dacă te-ai căsători cu necredincioşi. Dimpotrivă Pavel vorbeşte clar referitor la bărbatul sau soţia necredincioasă şi la felul cum trebuie cîştigaţi. Mai vorbeşte şi despre Rut şi Estera că au fost căsătorite nu cu cei din poporul evreu şi mai ales că erau necredincioşi. Dumnezeu este acel care alege cine şi cum să fie căsătorit şi nu oamenii. Dumnezeu nu ne-a creat la incubator ca toţi să meargă după aceleaşi principii. Viaţa fiecăruia este deosebită, ceea ce reprezintă frumuseţea de a trăi. Pînă la urmă aceasta este o alegere pe care o face fiecare pentru el şi nimeni nu este în drept să te judece pentru acest lucru.
Vreau să vă îndemn să vă gîndiţi bine de fiecare dată cînd ascultaţi principii biblice pe care le crează oamenii şi gîndiţi-vă cum să evitaţi pe cei ce fac interpretări extremiste şi deasemenea să vă feriţi şi voi să fiţi ca unii din ei.
Sursa
2009-02-23 06:38:00