Extremismul religios


La fel ca în articolul despre bunul simţ în interpretarea textului biblic, şi în acest articol vreau să prezint un adevăr care există în cadrul bisericilor. Înainte de a analiza acest subiect vreau să prezint definiţia extremismului.

EXTREMÍSM s.n. Atitudine, doctrină a unor curente politice care, pe baza unor opinii, idei, păreri exagerate, unilaterale, extreme, urmăresc prin măsuri violente sau radicale să impună programul lor. - Din fr. extrémisme.

Sursa: DEX ‘98

După cum bine ştim fiecare există multe curente religioase. Chiar în cadrul aceluiaşi curent ar putea să existe păreri diferite asupra unui subiect. Aceasta depinde de cele mai multe ori de cercetătorul biblic care îşi expune părerea. Sigur că ar părea ridicol dacă aş spune că întotdeaua trebuie de verificat părerea sau doctrina pe care o promovează oricare preot, predicator, chiar dacă a terminat el zece universităţi teologice. În marea majoritate a cazurilor cei care predică sunt cei mai buni în domeniu, cunosc foarte bine ceea ce spun şi este greu de verificat cît este de adevărat. Însă pentru a-ţi face o părere obiectivă ar fi bine să vezi ce mai spun şi alţii la acest capitol.

La ce se referă extremismul? Unii predicatori pot promova nişte idei care nu sunt chiar atît de biblice. De multe ori un text poţi să-l analizezi într-un mod extremal, care nu este ceea la ce se referă textul. Un exemplu:

Geneza 24:1-4 “Avraam era bătrîn, înaintat în vîrstă; şi Domnul binecuvîntase pe Avraam în orice lucru. Avraam a zis celui mai bătrîn rob din casa lui, care era îngrijitorul tuturor averilor lui: ,,Pune-ţi te rog, mîna subt coapsa mea; şi te voi pune să juri, pe Domnul, Dumnezeul cerului şi Dumnezeul pămîntului, că nu vei lua fiului meu o nevastă dintre fetele Cananiţilor, în mijlocul cărora locuiesc, ci te vei duce în ţara şi la rudele mele să iei nevastă fiului meu Isaac”.

Posibilităţi de interpretare extremală:

  • Să te căsătoreşti doar cu rudele tale

  • Să te căsătoreşti doar cu cei din poporul tău

  • Să te căsătoreşti doar cu cei credincioşi

Toate trei cazuri sunt interpretări prosteşti. Acest pasaj din Biblie se referă la un popor anume, la un context istoric, politic şi religios aparte. Este vorba despre un om (Avraam) care era haldeu, adică babilonean. Deaceea şi interpretarea directă este o prostie. Obiceiul de a te căsători cu rude nu este actual, cu atît mai mult că sunt mari şanse ca copilul născut dintr-o astfel de căsătorie să fie cu malformaţii mai mari cu cît gradul de rudenie este mai mare.

A doua posibilitate că trebuie să te căsătoreşti doar cu cei din poporul tău iarăşi este greşit. Dumnezeu nu face deosebire la oameni. Coloseni 3:11 “Aici nu mai este nici Grec, nici Iudeu, nici tăiere împrejur, nici netăiere împrejur, nici Barbar, nici Schit, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul şi în toţi”.

A treia iarăşi nu este adevărată. Nu am găsit în Biblie că ar fi păcat dacă te-ai căsători cu necredincioşi. Dimpotrivă Pavel vorbeşte clar referitor la bărbatul sau soţia necredincioasă şi la felul cum trebuie cîştigaţi. Mai vorbeşte şi despre Rut şi Estera că au fost căsătorite nu cu cei din poporul evreu şi mai ales că erau necredincioşi. Dumnezeu este acel care alege cine şi cum să fie căsătorit şi nu oamenii. Dumnezeu nu ne-a creat la incubator ca toţi să meargă după aceleaşi principii. Viaţa fiecăruia este deosebită, ceea ce reprezintă frumuseţea de a trăi. Pînă la urmă aceasta este o alegere pe care o face fiecare pentru el şi nimeni nu este în drept să te judece pentru acest lucru.

Vreau să vă îndemn să vă gîndiţi bine de fiecare dată cînd ascultaţi principii biblice pe care le crează oamenii şi gîndiţi-vă cum să evitaţi pe cei ce fac interpretări extremiste şi deasemenea să vă feriţi şi voi să fiţi ca unii din ei.


Sursa
2009-02-23 06:38:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:15:0025 de ani. Cele mai bune cărți Cartier de artă & referință —» Gheorghe Erizanu
21:46:57Detaliile oferite de autoritățile din România despre primul caz de coronavirus pe teritoriul României —» Elena Robu
21:18:51Coronavirusul a ajuns în România. Primul caz confirmat —» Elena Robu
19:51:42Când nu găseşti dezinfectant la farmacie —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:40:20Ultimul eveniment la care ai fost?! —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
19:00:00Consilierul (V) —» Un PUNCT din .FR
17:36:16Северный полюс ждёт юных полярников и Изгоняющий дьявола 1973. —» borgese's wilkommen
16:47:49Campanie de informare și prevenire! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
15:57:44Înșelate că vor fi angajate în Italia —» Curaj.TV | Media alternativă
15:50:579/40: „Tu mi-ai schimbat viața” de Abdel Sellou —» Sunt MAMĂ!
15:33:11S-A ÎNTORS LA PUȘCĂRIE DUPĂ 3 ZILE —» Curaj.TV | Media alternativă
15:20:54Mary’s Song of Praise —» Erik and Elena Brewer's Weblog
12:01:59Coronavirus în Franța: Un pacient francez a murit la Paris. Era profesor și avea 60 de ani —» Elena Robu
10:27:40Растёт благосостояние. Но выживут не все —» Блог Михаила Полянского
04:39:0025 de ani. Cele mai bune cărți Cartier de istorie —» Gheorghe Erizanu
21:46:12Pagini din istoria filmului de animație moldovenesc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
18:48:44Coronavirus: Zece morți în Italia, două noi cazuri de infectări în Franța —» Elena Robu
17:14:04Проверка связи —» borgese's wilkommen
16:48:53Obține informații din mai multe domenii —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
16:43:44©️ Tu ești mereu acolo unde trebuie să fii.. —» Licurici de suflet
15:05:10Vești bune în Franța: Toți pacienții care aveau coronavirus au fost tratați —» Elena Robu
14:31:00Цветоведение. Секреты дядюшки Иттена. —» Art and fashion design
13:19:10Aur și argint pentru vinurile moldovenești la Mundus Vini —» Fine Wine
12:11:45Împrumut online și stigmat în jurul lor în societate! —» Blog - Monily.md
11:09:54La Berlin după trofeu. Wine Trophy —» Fine Wine