“Cine suntem noi?” şi politicienii noştri

Trebuie să ne punem această întrebare, argumenta Dan Dungaciu în cartea sa, pentru că trebuie să ne cunoaştem şi să ne asumăm identitatea. Ţâgancov, vorbind despre interesul naţional, sublinia că el poate fi înţeles mai cu seamă din situaţia statului şi din identitatea sa.

Motivată să citesc cartea, am deschis la o pagină pentru a-mi da seama cum scrie Dungaciu. Am fost întotdeauna curioasă cum ne privesc alţii, din afară, iar “Dungaciu este cel mai în drept să răspundă la întrebarea din titlul cărţii, pentru că este din afară, dar, în acelaşi timp, vine des la Chişinău şi cunoaşte situaţia din interior.” (Emilian Galaicu-Păun, la lansarea cărţii în Chişinău, Librăria din Centru, 17.02.2009). În plus, are un limbaj plastic -pe lângă termeni de specialitate, foloseşte expresii precum “spirală de tăcere” sau “bastarzii politici” - intrigant şi accesibil pentru cei interesaţi de politologie, dar şi pentru mulţi alţii.

Unul dintre aspectele discutate în carte este războiul “limbii”. Dungaciu atrage atenţia că este numit anume războiul “limbii” şi nu al “limbilor”, admiţând că este vorba despre o singură limbă. În războiul respectiv, auorul cărţii se referă nu doar la insistenţa Moldovei de a introduce limba moldovenească, de a traduce aquis-ul comunitar în limba moldovenească, ci şi insistenţa politienilor moldoveni de a încheia un tratat cu România, bazat pe pacea din 1947. De ce nu pe declararea independenţei Republicei Moldova din 1991, cum revendicau înainte, se întreabă Dan Dungaciu, de ce să pornim de la data oficializării înghiţirii Moldoveni de către URSS. Autorul interpretează acest episod al războiului “limbii” ca un pas strategic subtil şi bine gândit al clasei politice moldoveneşti, “o bombă mult mai periculoasă”. Personal, am fost de părerea că politologul Dungaciu supraapreciază gândirea strategică a politienilor din Republica Moldova. Nu au simţit niciodată strategie şi planificare eficientă în activitatea elitei noastre politice, pentru că doar activitatea le poate trăda inteligenţa sau interesul.

În concepţia mea, recunosc, reducţionistă, acţiunile politicienii noştri sunt orientateîn trei direcţii - fie spre soluţionarea unor probleme urgente, de neamânat, fie spre (re)afirmarea puterii,fie spre victorie în cursa electorală. După ce Dungaciu a concluzionat că politicenii din Moldova au o strategie (direct legată de românofobie) şi că acţiunile lor subtile sunt nebănuit de periculoase am încercat să reevaluez clasa noastră politică. Experiment eşuat, pentru că mai degrabă m-am convins că românofobia este susţinută cu orice ocazie nou-apărută, iar asta nu probează decât consecvenţa politicienilor noştri, nu şi subtilitate.

Consecvenţa este, în fond, apreciabilă, dar principiul de la care porneşte este vădit negândit. În capitolul Victoria diplomaţiei de la Chişinău împotriva Republicii Moldova, Dungaciu subliniază că aşa-numitul clan de la Chişinău pare să nu înţeleagă că îndepărtându-se de România (membră UE), diminuează mult şansele sale de integrare europeană. De ce Europa nu ne sancţionează? Pentru că acţionează după principiul “Dacă voi vă prefaceţi că tindeţi spre integrare, atunci noi ne prefacem că apreciem evoluţia voastră“.

În “Cine suntem noi?”, autorul concluziona că în Republica Moldova toate sunt legate de politică, sau geopolitică. Comentând această afirmaţie, Oleg Serebrean reitera teza sa, potrivit căreia în Moldova nu există politică, există doar geopolitică (partidele politice sunt polarizate fie spre Vest, fie spre Est). Chiar dacă această orientare pe axa Est-Vest nu poate fi neglijată, voi susţine că în Republica Moldova există politică. Or, ai noştri percept politica ca luptă pentru putere; mai mult, lupta împotriva concurenţilor politici. Mă şi mir că Iurie Roşca reuşise să cucerească simpatia atâtor moldoveni doar cu sloganul “Jos Comuniştii” - fără strategie politică, fără promisiuni, doar articulând o antipatie faţă de un partid politic. Nu am nici cea mai vagă simpatie pentru PCRM, dar consider firesc să demolezi un proiect politic doar având unul mai bun.


Sursa
2009-02-21 19:38:34Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:10:01De Sf. Trei Ierarhi la Tătărăuca Veche —» Iulian Proca
19:33:06Zice că Dincă l-ar fi tăiat în Italia în 2013 —» Curaj.TV | Media alternativă
19:33:03Ok, boomer —» Natan Garstea
19:00:14Coronavirus în Italia: Unde se pot adresa moldovenii în caz de necesitate —» Elena Robu
18:53:35Al treilea deces de coronavirus în Italia și 157 de cazuri confirmate —» Elena Robu
18:44:28Dublu veteran şi poet bilingv la Microfonul Liber —» Curaj.TV | Media alternativă
17:39:48Rezultatele Olimpiadei Republicane la Ecologie —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
16:18:17Priveghetoarea din munții Carpați : Maria ILIUȚ, interpretă de cântece populare românești, culegătoare și valorificatoare a folclorului muzical din Bucovina. (65 ani de la naștere) —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
11:48:145 pe loc la Azilul “Casa Albă” —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
11:22:21Italia: Creşte numărul celor infectați cu coronavirus. Ce spun moldovenii stabiliți în Italia —» Elena Robu
10:05:03Zice că după preoţi, extrasenşi, ajung la Brega pentru ajutor —» Curaj.TV | Media alternativă
10:01:31Eden* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:20:16CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:19:09Casa cu farmece* —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:45:59MANUSCRISELE, DE PÂNĂ LA CLAVIATURA COMPUTERULUI... —» Leo Butnaru
00:59:5823 februarie -Iubesc Republica Moldova pentru produse autoctone —» Curaj.TV | Media alternativă
00:10:52Evoluționismul este o minciună | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
22:17:10Situația de ultimă oră în Italia ca urmare a creșterii numărului de infectări cu coronavirus —» Elena Robu
22:07:59Experiențe care poartă magie pozitivă —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
21:22:01Franța se pregătește pentru o epidemie de coronavirus. Anunțul făcut de noul ministru al Sănătății —» Elena Robu
20:15:09A cerut răspuns referitor la discriminarea sa în calitate de nevăzător —» Curaj.TV | Media alternativă
19:25:35Grup de iniţiativă pentru protestul din 1 martie —» Curaj.TV | Media alternativă
19:14:41Goldhaus tee —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
19:11:58Домашний минимализм —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
17:51:34ten thousand shades of refinement —» turn up the silence