Amenajarea si intretinerea acvariilor

acvariuaInteresul pentru acvarii a luat amploare la noi abia in ultimii 10 ani. Pe langa clientii particulari, exista multe banci sau restaurante, uneori chiar discoteci (desi acestea nu constituie un mediu tocmai prielnic pentru pesti) care simt nevoia unui decor  viu, ce sa inspire calm si destindere.
Amenajarea unui acvariu inseamna  refacerea la scara redusa, din apa, plante, pesti, sol si pietre, a unui anumit mediu de viata caracteristic diferitelor specii de pesti. Unii acvariofili opteaza pentru refacerea unei anumite zone geografice (biotop), altii se intereseaza de un singur grup  de pesti. O greseala frecvent intalnita in cazul incepatorilor tine de alegerea speciilor, care nu sunt intotdeauna compatibile.

O afacere inceputa cu 20.000 $
Una dintre firmele care se ocupa cu succes de amenajarea si intretinerea acvariilor este Zoo, condusa de Marian Ilie. Istoria sa este simpla: “In  ’90 am vazut la Viena pentru prima oara un pet-shop adevarat si nu mi-a venit sa cred – eu eram obisnuit cu borcanele cu pesti de la Obor! – si atunci mi-am dorit sa pot deschide si eu unul in tara!”. Si asta a si facut. La intoarcerea  in tara, a testat mai intai piata vanzand animale de acasa, apoi a inchiriat un spatiu, iar in ’98, impreuna cu asociata sa, Viorica Buica,  a deschis un pet shop pe strada Selari, in centrul istoric al Bucurestiului..
Capitalul de pornire a fost de 20.000 $. Amenajarea  si comercializarea acvariilor a fost prima alternativa oferita clientilor, ca urmare  primii bani au fost cheltuiti pentru geamuri, silicon, suduri etc. care permiteau sustinerea tonelor de apa de pe pereti etc. Incet-incet, Marian Ilie si-a perfectionat aparatura: filtre pentru apa, instalatii cu termostat, instalatii de oxigenare a apei, instalatii de iluminat si de-abia apoi a investit in pesti si animale. “Toata amenajarea asta e foarte importanta. Ganditi-va ca intervine o boala necrutatoare intr-un acvariu de discusi, niste pesti foarte frumosi si foarte scumpi. Daca ai 30-40 si i-ai pierdut pe toti, este o paguba destul de mare.”
Fiecare din cele 50 de specii de pesti aflate in magazinul sau are conditii proprii de viata. Sunt pesti care vin din zonele calde, din Amazonia (discusii, pyrania) sau Tanganica (cyclide africane). Broscutele, care la un moment dat s-au bucurat de un interes deosebit pe piata, vin din America (Florida). Lor trebuie sa li se asigure o temperatura corespunzatoare (26-27 grade C) si un decor asemanator celui natural.

Ce vor clientii?
Pentru firme, pe langa amenajarea acvariilor, Zoo asigura si servicii de intretinere. O echipa se deplaseaza la sediul firmei si curata acvariul, il aranjeaza, aduce pesti noi. Totul prin contract de colaborare. Preturile acvariilor variaza in functie de preferinte. O categorie aparte o constituie acvariile speciale. “Vin unii clienti si ne spun: “Domnule, vreau si eu un acvariu in perete, intre dormitor si living, cum am vazut in telenovele”. Si atunci noi le explicam ca pentru  asa ceva e nevoie de pompe puternice si de o lumina buna, deoarece  in apa spectrul scade, iar la 45- 60 de centimetri lumina de neon se pierde. In plus, presiunea apei e mare si geamurile existente la noi pe piata nu sunt cele mai indicate. Marile acvarii sunt mari prin lungimea lor, nu prin latime si adancime, care nu trebuie sa depaseasca anumite dimensiuni (cu exceptia acvariilor publice). Ele pun probleme de instalare, cum ar fi apasarea asupra solului, si cer materiale de constructie speciale.”

“Important este sa dai atentie clientului”, considera Marian Ilie, “sa-l faci sa inteleaga ce este un acvariu. Unii vin si spun: “Maine e ziua lu’ sefu’. Trebuie sa-i facem o surpriza. E plecat la tara si cand se va intoarce vrem sa gaseasca un acvariu, ca-i plac pestii.” Dar un acvariu nu se amenajeaza de azi pe maine. Noi, intr-adevar, putem sa-l instalam in cinci ore, dar asta numai pentru ca transportam apa de la noi din acvarii. In general insa, totul se face in timp. Azi pui apa, pui nisipul. In alta zi cumperi plantele. Daca pui plantele in apa de la robinet, le-ai terminat. Cand s-a stabilit un echilibru in acest mediu, vii si iei pestii. Procedand astfel, straturile biologice si bacteriologice, cu care e o intreaga poveste, se aranjeaza incet. Si, daca treci de faza asta, nu mai ai decat de schimbat apa. Sunt si acvarii dotate cu o aparatura speciala, care nu necesita schimbarea apei: daca pleci in weekend, nu-ti mai faci probleme cine hraneste pestii, cine le schimba apa si le aprinde lumina. Toate se fac automat”“.

“Este un business cu un venit permanent, dar oscilant, care prospera si va prospera atata timp cat exista  copii si oameni iubitori de animale. Dar este un business fantastic de greu, care ascunde in culise o adevarata stiinta”.

Cum se construieste un acvariu?
Acvariile sunt fabricate in mod traditional din sticla lipita cu silicon. Pentru cele cu volum mai mare de 500 de litri se utilizeaza rasina de poliester, pe trei laturi, in timp ce partea frontala a acvariului ramane de sticla. Rar se foloseste plexiglasul, doar pentru formele curbate. Pe langa cuva de sticla, acvariile au un suport robust si perfect orizontal, care preia greutatea, si un capac de sticla, necesar pentru a impiedica depunerile de praf, evaporarile si pentru a proteja galeria de iluminare. Modelele mai sofisticate sunt integrate intr-o decoratiune exterioara, o mobila, de exemplu, care nu lasa la vedere decat trei fete ale acvariului.
Dimensiunile acvariului, pana la o lungime de 1,50 metri, se calculeaza dupa formula: L (lungimea) = h (inaltimea) x 1,5 (sau 2,5). Latimea este mai mica decat inaltimea, cu exceptia acvariilor incastrate in zid, unde e invers.
Un acvariu contine:
O instalatie de iluminat: lampi cu incandescenta, tuburi fluorescente, lampi halogene, lampi cu descarcari. Acestea sunt fixate pe o galerie, la adapost de apa, deasupra capacului acvariului.
O rezistente electrica etansa, cuplata la un termostat reglabil care intrerupe functionarea atunci cand este atinsa temperatura dorita.
Un sistem de aeraj (pentru acvariile cu volum) alcatuit dintr-o pompa care, alimentata de priza, aspira aerul atmosferic si il conduce printr-o teava pana la difuzor. Acesta formeaza bule care se ridica la suprafata apei.
Filtre care permit retinerea materiilor in suspensie.
Toate acestea trebuie disimulate cu ajutorul decorului.

Decorarea acvariului
Decorul este necesar nu doar pentru estetica acvariului – el ofera puncte de reper pestilor si o anumita siguranta. El trebuie asezat inaintea sedimentelor (nisipul, solul). Natural sau artificial, decorul trebuie sa fie functional, accesibil si sa fie usor de intretinut.
Pentru a realiza un decor reusit, trebuie sa respectati anumite reguli:
Folositi un singur tip de roca (doua, in acvariile mari). Se prefera ardeziile, bazaltul, lavele, sisturile, in locul calcarelor sau al rocilor continand elemente metalice.
Utilizati un decor artificial pentru a imita o faleza sau o denivelare.
O solutie spectaculoasa o constituie decorul din poliuretan, peste care se adauga rasina si nisip. Aceste elemente dau un aspect natural ansamblului. Alte decoruri artificiale sunt cele pe polistiren si de teracota.

Tipuri de acvarii
Acvarii de apa temperata. Sunt numite, oarecum impropriu, “acvarii de apa rece”, deoarece temperatura lor poate varia intre 5 si 25 de grade. Nu sunt incalzite. Sunt populate cu specii robuste, cum ar fi pestii rosii (Carassius auratus) sau crapii Koi. Aceleasi specii se pot gasi si in bazinele de gradina.

Acvarii marine tropicale. Cunoscute pentru limpezimea apelor, aceste acvarii sunt adesea un mediu foarte colorat. Decorul poate fi inert (alcatuit din corali, roci) sau viu (anemone, pietre vii etc.). Pestii pot coabita cu nevertebrate, cum ar fi unii creveti. Important e ca lumina sa fie puternica si apa bine oxigenata.

Acvarii tropicale regionale. Reconstituie cat mai fidel biotopul respectiv. Presupun cunostinte referitoare la zona geografica respectiva: acvarii caracteristice Americii Centrale si de Sud, acvarii asiatice, africane…

Acvariu olandez. Este o somptuoasa gradina acvatica, in care accentul e pus pe plante. Pestii servesc doar la punerea acestora in valoare.

Acvariul de apa salcie. Decorul e constituit din crengi si radacini, niciodata din roci. Doar cateva specii de pesti rezista aici.

Parametri de urmarit
Temperatura. Regleaza cresterea animalelor si a vegetalelor. Valoarea ei medie este de 250 C, se masoara zilnic si nu trebuie sa varieze cu mai mult de 10 grade C.

Nitritii. Se datoreaza resturilor descompuse si ideala este absenta lor totala.

PH-ul. Masoara aciditatea sau alcalinitatea apei si este un indicator al echilibrului in acvariu. Variatiile zilnice sunt provocate de procesul de fotosinteza si de respiratia animalelor. Se masoara de una-doua ori pe saptamana. Cand ph-ul e prea ridicat se poate adauga o apa mai acida, se limiteaza agitatia apei sau se filtreaza apa din acvariu cu ajutorul turbei care va elibera acizi. Cand e prea scazut se poate indoi apa cu una mai bazica, se mareste agitarea apei sau se filtreaza apa cu un material calcaros, cum ar fi piatra de var sau cochilii de scoica zdrobite fin.

Cantitatea de saruri. Acest parametru este valabil doar pentru apa de mare si nu trebuie sa varieze mai mult de una sau doua unitati.

Duritatea totala. Corespunde  ansamblului de substante pe baza de calciu si de magneziu pe care le contine apa. Apele de duritate nula sunt cele distilate. De cele mai multe  ori, apa are o duritate necorespunzatoare, care trebuie fie diminuata (prin amestecarea ei cu apa de ploaie, ape de izvor si de foraj, ape provenite din dezghetarea zapezii, apa distilata), fie crescuta (prin plasarea unor roci calcaroase in acvariu, controland modificarea parametrilor).

Turbiditatea. Se datoreaza prezentei materiilor in suspensie. Limpezimea este importanta nu doar din motive estetice ci si pentru a evita imbolnavirea pestilor.
In cazul in care apar probleme grave, trebuie schimbata imediat o treime din apa, apoi 10% pe zi timp de 5 zile.

Unde trebuie amplasat acvariul?
Acvariul se aseaza la nivelul ochilor privitorului, intr-un loc mai intunecos, pentru a-l pune in valoare. Trebuie evitata concurenta cu televizorul. Il putem aseza lipit de perete cu latura cea mai mare, dar poate ocupa si un unghi, sau poate fi dispus pe un mic perete de separare intre doua incaperi ori poate fi incastrat in perete. Important este ca in apropiere sa existe o priza si o  conducta pentru umplere si golire. Este imperativ ca lumina soarelui sa nu atinga direct acvariul, pentru a nu provoca o crestere a algelor verzi si a temperaturii vara. Ideal este sa fie orientat spre nord sau spre est, nu spre sud.

Autor: Silvia Bucsan
Sursa:ideideafaceri.ro


Sursa
2009-02-21 09:45:52Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity