PRIMII MEDIATORI AU PRIMIT ATESTATE
La 20 februarie 2009, la Ministerul Justiţiei a avut loc înmînarea atestatelor pentru exercitarea profesiei de mediator persoanelor care în luna octombrie 2008 au audiat cursurile de pregătire iniţială pentru mediatori în cadrul Institutului Naţional al Justiţiei. Instruirea a fost realizată cu susţinerea financiară a Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Planului de acţiuni comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei. Prezentarea mediatorilor a fost susţinută de Preşedintele Consiliului naţional de mediere, dl Marcel Burlacu.
Adresîndu-se celor prezenţi, viceministrul justiţiei dna Elena Mocanu a ţinut să menţioneze, că Institutul de mediere, creat prin Legea Republicii Moldova cu privire la mediere, este unul nou pentru justiţia Republicii Moldova, dar şi unul cu viitor. Anume mediatorul fiind o persoană terţă, imparţială, echidestantă şi la maxim obiectivă se va strădui să restabilească relaţiile dintre părţi, aplicînd toate tacticile, tehnicile şi stilurile de mediere opţionale tranşării conflictului pentru care a fost invitat, a specificat dna Mocanu.
Medierea în calitate de segment al justiţiei restaurative merge cot la cot cu probaţiunea postsentenţială care acordă persoanei condamnate pentru săvîrşirea infracţiunii şi persoanei care a fost vătămată în rezultatul comiterii acesteia să-şi restabilească relaţiile, unul regretînd despre comiterea crimei, altul iertînd acţiunile vinovatului.
Reieşind din esenţa medierii, mediatorul va fi cel care va aduce linişte şi toleranţă în societate prin faptul că va influienţa în mod indirect, apelînd la profesionalismul său, utilizînd procedee iscusite pentru a reduce conflictele spre compromisuri, cedări, împăcări şi altele întru aplanarea situaţiei. Rolul, misiunea şi principiile medierii fac ca această activitate să nu fie doar o alternativă a justiţiei, dar să fie primită de societate ca o posibilitate de a soluţiona o mare parte din conflicte anume pe această cale.
La moment unii reprezentanţi ai societăţii civile au unele rezerve faţă de procesul de mediere. Dar cu toate acestea nu putem neglija practica ţărilor în care medierea funcţionează cu mult succes instituind chiar şi o tradiţie în acest sens. Astfel medierea funcţionează avînd practică şi o tradiţie de succes în Olanda, Marea Britanie, SUA, Slovenia, Polonia şi alte state.
Întru promovarea activităţii de mediere în conformitate cu Legea Republicii Moldova cu privire la mediere a fost instituit Consiliul de Mediere de pe lîngă Ministerul Justiţiei care fiind o instituţie colegială, de drept public format din reprezentanţi ai societăţii civile a reuşit să elaboreze pe parcursul anului 2008 actele necesare activităţii de mediere, a organizat concursul de selectare a persoanelor care au trecut cursurile de instruire iniţială pentru mediatori, precum şi a efectuat atestarea acestora întru profesarea activităţii de mediere.
În anul 2008 a avut loc Sesiunea de instruire privind soluţionarea alternativă a disputelor, organizată de Programul comun al Comisiei Europene şi Consiliul Europei privind sporirea independenţei, transparenţei şi eficienţei justiţiei în Republica Moldova. Experţii Consiliului Europei efectuînd monitorizarea implementării Recomandărilor Consiliului de Miniştri al Consiliului Europei privind instituirea medierii au apreciat drept pozitivă activitatea autorităţilor Republicii Moldova privind promovarea medierii.
Ministerul Justiţiei întru implementarea Legii cu privire la mediere a aprobat un plan de măsuri printre care: elaborarea actelor necesare implementării legii, organizării activităţii Consiliului de mediere, instruirea iniţială a mediatorilor, promovarea institutului de mediere, popularizarea medierii prin mass-media, precum şi alte acţiuni care au fost realizate integral.
Sursa . www.justice.gov.md

Sursa
2009-02-20 21:18:58