“Moldova Suverană” şi cronica catastrofelor
Răsfoind ziare mai vechi, atenţia mi-a fost captată de un număr al Moldovei Suverane (din 10 februarie). Pe pagina a 4-a am remarcat nişte poze preluate dintr-o publicaţie occidentală. M-a intrigat, dar şi indignat totodată, procedeul folosit de multe ori de mass-media afiliată puterii, care ne înfăţişează cronica catastrofelor ca să ne creeze o senzaţie de teamă, de nesiguranţă pe de o parte, dar şi de satisfacţie, de recunoştinţă că nu suntem şi noi în situaţia nefericiţilor de sinistraţi. Pe toată pagina ne sunt înfăţişate victime ale foametei, războiului, calamităţilor naturale, în general din Africa şi Asia, contrapuse chipurilor fericite, îndestulate şi autosuficiente ale occidentalilor.
De ce totuşi ziarul propagandistic a folosit tertipul, doar RM nici pe departe nu e o ţară prosperă, mai mult e chiar una din cele mai sărace din lume, care în fiecare an nu pierde ocazia să cerşească ajutor de la comunitatea internaţională în urma unei ploi torenţiale? Pentru că, în mod normal, nimeni nu se va identifica cu nişte oameni aflaţi în ultimul stadiu al supravieţuirii şi puţini cunosc cu adevărat ce înseamnă războiul, calamităţile naturale pe care le-au văzut de cele mai multe ori doar la televizor.
Deci, puterea reuşeşte să-şi atingă scopul şi să convingă consumatorul de presă că la noi nu e mai rău ca la alţii, că suntem într-un fel privilegiaţi ai sorţii şi că avem o conducere dacă nu de milioane, atunci cel puţin una care reuşeşte să asigure o minimă stabilitate.
Iată de ce cronicile catastrofelor sunt atât de îndrăgite de putere. Satisfac foamea de senzaţional a maselor, sunt inofensive, înăbuşă potenţialul revoluţionar şi alienează în sensul dorit de autorităţi…
Sursa
2009-02-20 15:37:48