Matcovschi este scarbit de intelectualitatea basarabeana
O să fac ceea ce nu am făcut niciodată încă. O să fac publicitate pe blog. Publicitate la un articol excepţional care merită să fie citit de oricine care se pretinde a fi căutător al adevărului.

Dumitru Matcovschi
În numărul de azi a FLUX-ului, Dumitru Matcovschi îşi exprimă dezamăgirea şi dezgustul faţă de actuala stare a intelectualităţii basarabene, în special a Uniunii Scriitorilor. Este un adevăr trist pe care, din păcate multă lume nu doreşte să recunoască. Şi de ce, mă rog, să recunoască? Celor care manipulează cu neruşinare opinia publică, se autointitulează „societate civilă”, „intelectualitate”, „vocea poporului”, „patrioţi”, „unionişti”, convine de minune această stare de lucruri pentru că acesta este unicul mecanism care îi mai menţine în viaţă.
„Încearcă azi, nevrednicii, să cumpere electoratul, intelectualitatea de creaţie, în primul rând, eu nu mai recunosc uniunea scriitorilor, vine cu bănuţi în plicuri la uniune spânul, ca la milogi vine, de unde gânduri bune, harap-alb se vrea, împărat la împărăţie, scriitorii nu mai sunt cititori de gânduri, nu mai sunt scriitori?”, zice Matcovschi. Îşi mai aminteşte cineva acea scrisoare deschisă publicată adresată „patriotului” Vladimir Filat?
Moldova nu se confruntă atât cu o problemă economică sau politică, cât cu o criză de personalităţi. „Societatea deschisă”, proiect pe care l-au iniţiat liberalii de la începutul anilor 90, a adus libertate şi democraţie, dar a secat energiile creatoare. În cele din urmă ne-am săturat de „democraţie” şi am pledat pentru mai multă claritate, chiar dacă este una „comunistă”. Totuşi, avem nevoie de o altă lume, diferită de „liberalismul” anilor 90 şi de „comunismul”, actual. O astfel de lume va putea fi creată doar prin personalităţi, iată de ce ar fi timpul să mai renunţăm la lupte politice şi să atragem atenţie la lucruri „mai pământeşti”.
Criza personalităţii este observată şi de domnul Matcovschi:
„Scriitorii au luminat cu lumina cea dreaptă omul pământului. Nu toţi însă. Câţiva. Se tirajează minciuna deci şi când e vorba de luptători. Convine cui? La Uniunea Scriitorilor a luat fiinţă Frontul Popular, în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Uniunea Scriitorilor s-au pornit coloanele de protestatari, în 1989; totuşi nu mai e Uniunea Scriitorilor cea care a fost, pentru că atunci nu trăia nici unul dintre noi dublu, nu râvnea nici unul dintre noi cununi de lauri, nu se credea nimenea deschizător de drumuri, azi… toţi se cred şi pe nimeni nu-i cunoaşte omul de alături, cititorul; au uitat drumul în sat, la şcoală, toţi; mai mare jalea când vezi ce-a rămas din vechiul colectiv, nu se cunosc, nu se ştiu unul pe altul oamenii de creaţie, scriitori aduşi de apă, compozitori aduşi de apă, regizori aduşi de apă, pictori aduşi de apă… S-a devalorizat noţiunea ca atare, mai bine-zis, au devalorizat-o. Poezie modernă, dramaturgie modernă, proză modernă, totul e modern şi nimic nu e bun. Nu există caractere. Nu există personalităţi. De ce? Lucruri stranii se întâmplă cu noi.”
Şi în sfârşit, Dumitru Matcovschi revine la valori: „Aşadar, valorile. Nu mediocritatea agresivă, de care cultura, arta niciodată nu au dus lipsă. Azi, în această clipă, nu se integrează parcă în Europa strâmbătorii de legi şi datini? Şi nu tot ei ne aduc parcă, din Europa, răul cel mai rău? Homosexualitatea cum ar fi, stupefiantele, antiliteratura? Mai devreme sau mai târziu, încep să mă tem, Basarabia ar putea fi ruinată, oamenii prefăcuţi în gângănii bipede, toţi ca unul dependenţi de droguri.”
Nu pierdeţi ocazia să studiaţi articolul, astfel de materiale reprezintă o raritate şi o valoare în presa moldovenească.

Sursa
2009-02-20 14:14:00