Parlamentul European doreşte o politică externă şi de securitate mai puternică

În rezoluţia PE rezoluţie referitoare la raportul anual al Consiliului privind aspectele principale ale politicii externe şi de securitate comune (PESC) în 2007 se arată că, pentru a avea credibilitate şi pentru a răspunde aşteptărilor cetăţenilor UE, PESC trebuie să beneficieze de resurse pe măsura obiectivelor şi scopurilor sale specifice.



În raportul elaborat de Jacek Saryusz-Wolski (PPE-DE, Polonia) - adoptat cu 535 voturi pentru, 71împotrivă şi 51 abţineri - se subliniază faptul că Uniunea Europeană poate avea o influenţă pe scena internaţională doar dacă se exprimă unitar, dacă dispune de instrumentele adecvate, dacă îşi consolidează cooperarea cu ONU şi dacă beneficiază de o legitimitate democratică puternică.



Se subliniază faptul că UE trebuie să utilizeze PESC pentru apărarea intereselor comune ale cetăţenilor săi, inclusiv dreptul acestora de a trăi în pace şi securitate, într-un mediu curat, şi de a avea un acces diversificat la resurse vitale precum energia.



O nouă agendă transatlantică

În lunile care urmează, UE va avea şansa unică să elaboreze o nouă agendă transatlantică împreună cu noua administraţie SUA, care să includă: chestiuni strategice de interes comun, precum o nouă ordine globală, mai cuprinzătoare şi mai eficientă, bazată pe organizaţii multilaterale mai puternice, criza financiară, crearea unui nou set de instituţii euro-atlantice, instituirea unei pieţe transatlantice aprofundate şi cuprinzătoare, măsuri de contracarare a schimbărilor climatice, securitatea energetică, promovarea unei păci durabile în Orientul Mijlociu, situaţia din Iran, Irak şi Afganistan, lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate, neproliferarea şi dezarmarea nucleară şi Obiectivele de dezvoltare ale mileniului.



Balcanii de Vest

Consolidarea situaţiei ulterioare clarificării statutului Kosovo este esenţială pentru stabilitatea din regiunea Balcanilor de Vest. Misiunea EULEX trebuie să obţină rezultate rapide în domeniul luptei împotriva crimei organizate şi a urmăririi penale a celor acuzaţi de crime de război. Parlamentul îşi exprimă sprijinul pentru activitatea Reprezentantului Special al UE în Kosovo şi îl încurajează să continue aplicarea mandatului şi să promoveze un spirit de cooperare pragmatică între autorităţile de la Priştina şi cele de la Belgrad, pentru binele comunităţilor sârbe din Kosovo.



Parteneriatul estic

Stimulentele pentru ţările partenere în cadrul PEV trebuie crescute în vederea implementării reformelor. Recenta criză din Caucazul de Sud a demonstrat cu claritate necesitatea unei prezenţe mai puternice a UE în vecinătatea estică. Parlamentul susţine, de aceea, abordarea Comisiei din comunicarea sa privind parteneriatul estic, care vizează:

• instaurarea unei zone comerciale cu adevărat libere,

• îndepărtarea treptată a tuturor obstacolelor din calea liberei circulaţii a persoanelor (incluzând, în cele din urmă, eliminarea vizelor) şi

• cooperarea în privinţa tuturor aspectelor securităţii, în special a securităţii energetice.



Parteneriatul estic şi cooperarea consolidată de la Marea Neagră ar trebui să se sprijine reciproc, creând astfel o zonă de pace, securitate, stabilitate şi de respectare a integrităţii teritoriale.



Georgia

Deputaţii europeni îndeamnă Consiliul să insiste asupra implementării integrale a acordului de încetare a focului şi să se asigure că observatorii UE beneficiază de un acces neîngrădit la toate zonele afectate de conflict, în conformitate cu mandatul Misiunii UE de monitorizare.



Rusia

Parteneriatul UE cu Rusia trebuie să se bazeze pe o strategie coerentă şi pe un angajament clar al ambelor părţi de a respecta pe deplin, în acţiunile lor, dreptul internaţional şi acordurile bilaterale şi multilaterale.

Nici un parteneriat strategic nu este posibil dacă nu sunt cu adevărat împărtăşite şi respectate valorile democraţiei, drepturile omului şi statul de drept. Europarlamentarii solicită Consiliului să acorde acestor valori un rol central în cadrul negocierilor în curs pentru un nou Acord de parteneriat şi cooperare.



Orientul Mijlociu

Parlamentul regretă deteriorarea situaţiei din Orientul Mijlociu şi tributul greu de vieţi omeneşti cauzat de conflictul armat din Fâşia Gaza, coroborat cu lipsa unor progrese substanţiale în procesul de pace. O cooperare transatlantică consolidată poate aduce o valoare adăugată procesului de pace. Uniunea Europeană trebuie să aibă un rol marcant şi vizibil în regiune, pe măsura resurselor financiare alocate, în special în ceea ce priveşte soluţionarea crizei umanitare dramatice din Fâşia Gaza.



În proiectul de rezoluţie se ia act de decizia Consiliului de a extinde mandatul misiunii de frontieră a Uniunii Europene în Rafah, precum şi de hotărârea şi gradul său de pregătire pentru a reactiva această misiune. Această hotărâre ar trebui să aibă drept consecinţă iniţiative concrete de reinstituire a libertăţii de circulaţie în teritoriile palestiniene.



Relaţiile UE-China

Parlamentul European îşi exprimă regretul cu privire la decizia autorităţilor chineze de a încheia discuţiile cu reprezentanţii lui Dalai Lama şi le reaminteşte promisiunile făcute după tragicele evenimente din martie 2008, înaintea Jocurilor Olimpice. Deputaţii invită încă o dată Consiliul să numească un reprezentant special pentru problema Tibetului, care să urmărească îndeaproape situaţia şi să faciliteze restabilirea dialogului dintre părţi.



Intervenţii ale deputaţilor europeni din România, în cadrul dezbaterii parlamentare

Adrian Severin (PSE )a declarat că "Uniunea Europeană este o uniune a valorilor. Aceste valori reprezintă criteriile pentru aderare, ne călăuzesc paşii şi constituie modalităţi de dezvoltare a interoperabilităţii cu partenerii noştri externi. Dar, nu ar trebui sa transformăm exportul de valori în obiectivul principal al politicii noastre externe. Dimpotrivă, trebuie să învăţăm a acţiona într-o lume diversificată şi chiar să învăţăm a respecta dreptul celorlalţi de a se înşela", a declarat europarlamentarul român.



"Instituţiile internaţionale şi dreptul internaţional de astăzi au fost modelate şi create într-o lume complet diferită faţă de cea de astăzi. In fiecare zi realizăm că acestea nu sunt adaptate noilor provocări, noilor oportunităţi şi noilor ameninţări ale prezentului. De aceea cred că Uniunea Europeană trebuie să dezvolte ideea unei noi conferinţe privind securitatea şi cooperarea într-o Europă lărgită, de la Shanghai la Vancouver şi nu doar până la Vladivostok, pentru a putea crea astfel un nou spaţiu pentru securitate, libertate şi cooperare.



Consider că această iniţiativă ar trebui să constituie prioritatea noastră de vârf şi nu ar trebui să ne fie teamă că alţii ar putea avea alte idei în această privinţă", a deputatul român.



Alexandru Nazare (PPE-DE) a ţinut să sublinieze "importanţa dimensiunii transatlantice în politica externă a Uniunii. Trebuie să profităm de momentum-ul actual in privinţa relaţiei cu Statele Unite pentru a deschide un nou capitol al acestei relaţii, care să amplifice forţa noastră pe plan global.



In al doilea rând, dimensiunea de securitate a Uniunii Europene trebuie să fie coordonată cu cea a NATO, pentru a evita dedublarea şi risipa de resurse.



In al treilea rând, consider ca Uniunea trebuie utilizeze Politica Europeană de Securitate Comună UE pentru consolidarea stabilităţii în Balcanii de Vest, ulterior clarificării statutului Kosovo.



Kosovo este acum intr-un stadiu de ´independenta supravegheata´, conform Reprezentantul Special al Uniunii Peter Feith. Chiar daca domnul Feith a respins in recenta audiere din Parlamentul European termenul de "protectorat al UE" pentru Kosovo, acesta a recunoscut ca drumul câtre, ´independenţă totală" , este unul anevoios şi îndelungat.



'Ar fi un miracol să ne încheiem misiunea în 2 ani', declară domnul Feith. Cu toate acestea cred că avem nevoie de o evaluare, de un orizont de timp clar în ceea ce priveşte implicarea Uniunii in Kosovo. De aceea salut iniţiativa Comisiei de a dezvolta un studiu în privinţa Kosovo atât timp cât aceasta contribuie la succesul EULEX", a afirmat Alexandru Nazare.

Sursa: serviciul de presă al PE.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Sursa
2009-02-19 13:53:42



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog