Bucataria Frantuzeasca

Francezii sint foarte mari gurmanzi si mari curiosi sa guste din bucatele altor popoare. Bucataria franceza cuprinde un numar foarte mare de retete culinare in comparatie cu bucatariile altor popoare, dar o parte din acestea sunt insusite ca specialitati culinare in intreaga lume. Bucataria de zi cu zi, nu este deloc scumpa, se poate prepara acasa de oricine. Tipica pentru bucataria traditionala frantuzeasca este masa cu mai multe feluri, cel mai simplu exemplu fiind un meniu compus din aperitiv, un fel principal si desert, insotit mai ales de un vin, rosu si apa.

Vinurile si branzeturile dau nota distincta bucatariei franceze, fiind utilizate ca ingrediente sau consumate separat. Franta se distinge prin gama sa variata de vinuri fine, branzeturi, fructe de mare dar si specialitati mai ciudate pentru alti europeni: melci, picioare de broasca, scoici.

Faima bucatariei franceze este data de asa-numita “haute cuisine” un stil culinar elaborat, care necesita multa migala si ingredientele de cea mai buna calitate. Haute cuisine a preluat traditiile culinare regionale si le-a transformat in adevarate delicatese, prepararea lor necesitand mult timp, uneori chiar cateva zile.

Fiecare provincie are propriul sau stil culinar, retete si ingrediente specifice. Astfel, in nord-vestul Frantei (Normandia, Bretania) se folosesc untul, merele si smantana; in sud-vest specialitatile sunt foie gras (pate de ficat de gasca), armagnac (rachiu produs in regiunea cu acelasi nume) si ciupercile. Zonele mediteraneene sunt marcate de influentele culinare italiene, folosindu-se din belsug uleiul de masline, plantele aromatice si rosiile. In regiunile din est se simte influenta germana, iar printre bucatele traditionale se numara carnatii, slanina, sauerkraut (varza murata) si berea.

Dintre specialitatile culinare franceze se mentioneaza mancarurile cu sosuri diverse, consommeurile, bitfecul, muschiul Chateaubriand, sparanghelul gratinat, salatele, preparatele cu suc de lamaie si undelemn, sosuri reci si calde, care se prezinta la masa si se servesc separat in sosiere s.a. Branzeturile fac parte din componentele meniului de pranz si cina, unde sunt servite in finalul meniului, cu paine incalzita si cu unt. Cine nu a auzit de „foié gras“, „truffe“, „bouillabaisse“, „coq au vin“ sau renumitele „crępes“ ?

Cea mai poluara bautura din Franta este vinul. Diferite de la regiune la regiune, sortimentele sunt aproape toate, foarte cunoscute, fie ca se numesc Bordeaux, Burgundy, Loire, Rhone sau Champagne. Recomandabile sunt si lichiorurile Charteuse, Framboise si Genepi (facut din plante aromate). 


Sursa
2009-02-17 14:29:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

21:10:01De Sf. Trei Ierarhi la Tătărăuca Veche —» Iulian Proca
19:33:06Zice că Dincă l-ar fi tăiat în Italia în 2013 —» Curaj.TV | Media alternativă
19:33:03Ok, boomer —» Natan Garstea
19:00:14Coronavirus în Italia: Unde se pot adresa moldovenii în caz de necesitate —» Elena Robu
18:53:35Al treilea deces de coronavirus în Italia și 157 de cazuri confirmate —» Elena Robu
18:44:28Dublu veteran şi poet bilingv la Microfonul Liber —» Curaj.TV | Media alternativă
17:39:48Rezultatele Olimpiadei Republicane la Ecologie —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
16:18:17Priveghetoarea din munții Carpați : Maria ILIUȚ, interpretă de cântece populare românești, culegătoare și valorificatoare a folclorului muzical din Bucovina. (65 ani de la naștere) —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
11:48:145 pe loc la Azilul “Casa Albă” —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
11:22:21Italia: Creşte numărul celor infectați cu coronavirus. Ce spun moldovenii stabiliți în Italia —» Elena Robu
10:05:03Zice că după preoţi, extrasenşi, ajung la Brega pentru ajutor —» Curaj.TV | Media alternativă
10:01:31Eden* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:20:16CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:19:09Casa cu farmece* —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:45:59MANUSCRISELE, DE PÂNĂ LA CLAVIATURA COMPUTERULUI... —» Leo Butnaru
00:59:5823 februarie -Iubesc Republica Moldova pentru produse autoctone —» Curaj.TV | Media alternativă
00:10:52Evoluționismul este o minciună | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
22:17:10Situația de ultimă oră în Italia ca urmare a creșterii numărului de infectări cu coronavirus —» Elena Robu
22:07:59Experiențe care poartă magie pozitivă —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
21:22:01Franța se pregătește pentru o epidemie de coronavirus. Anunțul făcut de noul ministru al Sănătății —» Elena Robu
20:15:09A cerut răspuns referitor la discriminarea sa în calitate de nevăzător —» Curaj.TV | Media alternativă
19:25:35Grup de iniţiativă pentru protestul din 1 martie —» Curaj.TV | Media alternativă
19:14:41Goldhaus tee —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
19:11:58Домашний минимализм —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
17:51:34ten thousand shades of refinement —» turn up the silence