Chiar toate păcatele se iartă ?
Cu privire la păcat există multe întrebări şi multe subiecte de discuţie. Unii zic că sunt păcate mari şi mici , alţii zic că unele păcate se iartă , iar altele -nu, alţii spun că Dumnezeu iartă tot, iar alţii-că depinde de cel care păcătuieşte. Ce are de spus Dumnezeu despre aceste lucruri?
Dumnezeu, în Cuvîntul Său, explică toate aceste lucruri , precum şi noţiunea de păcat, care nu este altceva decît neascultare faţă de Dumnezeu, fărădelege, tot ce contravine poruncilor lui Dumnezeu. Deasemenea nicăieri în Scriptură nu vedem ca Dumnezeu să pomenească despre faptul că există păcate mari sau păcate mici . Cartea Iacov (capitolul 2: 10) spune : “Căci cine păzeşte toată Legea, şi greşeşte într-o singură poruncă, se face vinovat de toate “. Chiar dacă o persoană a împlinit toate poruncile lui Dumnezeu şi a greşit în una, el a păcătuit oricum. Faptul că el a păcătuit curvind sau minţind, de exemplu, îl pune imediat în poziţie de păcătos, pentru că Biblia spune că ” nu este nici un om neprihănit, nici unul măcar “(Romani 3: 10).Deci Dumnezeu nu clasifică : păcate mari sau mici, ci păcătos şi neprihănit.
Despre faptul că păcatele se iartă sau nu , vorbeşte următoarea trimitere: ” Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept, ca să ne ierte şi să ne curăţească de orice nelegiuire” ( 1Ioan 1:9). Din acest pasaj vedem că nu se specifică care păcate se iartă şi care nu , ci se subliniază că orice păcat se iartă. Şi acest lucru este posibil nu datorită faptelor noastre, ci datorită caracterului lui Dumnezeu care este credincios şi drept. Însă păcatele nu se iartă aşa de la sine, ci este o condiţie: dacă le mărturisim. A mărturisi un păcat înseamnă nu numai a-l spune lui Dumnezeu, căci mărturisirea este înaintea Lui , căci numai El poate ierta, ci este şi o transformare a minţii şi a atitudinii celui care păcătuieşte, un regret pentru ceea ce a făcut şi dorinţa de a nu mai păcătui. Cel care iartă păcatele este doar Dumnezeu, datorită Fiului Său care a ales să moară pentru ca orice păcat al omului să poată fi iertat şi astfel omul să fie salvat de la moartea veşnică. Deci Dumnezeu aşteaptă de la noi mărturisirea păcatelor noastre , pocăinţă , căci atunci cînd le mărturiseşti, Îl rogi să te ajute să nu mai păcătuieşti şi depui şi tu efort ca să nu mai păcătuiască.
Dumnezeu să ne ajute să nu păcătuim , iar dacă o facem să mergem la El ca să le mărturisim şi să fim liberi trăind o viaţă fără a fi robi ai păcatului.

Sursa
2009-02-15 21:42:22