Microsoft oferă 250.000 de dolari pentru depistarea autorilor Conficker

Microsoft a anunţat că oferă o recompensă de 250.000 de dolari pentru informaţii care ar putea duce la arestarea şi condamnarea celor responsabili pentru crearea viermelui Conficker, care a infectat milioane de computere.

Microsoft a anunţat că oferă o recompensă de 250.000 de dolari pentru informaţii care ar putea duce la arestarea şi condamnarea celor responsabili pentru crearea viermelui Conficker, care a infectat milioane de computere.

Microsoft a spus că oferă această recompensă pentru că viermele reprezintă „un atac criminal” şi oferirea unei compensaţii ar trebui să grăbească demarea procedurilor legale. Rezidenţii din orice ţară pot primi acest premiu şi ar trebui să contacteze reprezentanţii autorităţilor internaţionale din ţara lor, a precizat compania.

Microsoft a mai anunţat că a încheiat un parteneriat cu mai multe companii de securitate, furniozori de nume de domenii şi alte instituţii pentru a coordona un răspuns global în privinţa viermelui, cunoscut şi sub numele de Downadup. Aici participă: Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), VeriSign, NeuStar, CNNIC, Afilias, Public Internet Registry, Global Domains International, M1D Global, AOL, Symantec, F-Secure, ISC, Georgia Tech, Shadowserver Foundation, Arbor Networks şi Support Intelligence.

Viermele, care a început să circule de anul trecut, se răspândeşte prin intermediul unei breşe din sistemele Windows, exploatând o vulnerabilitate pentru care Microsoft a elaborat un remediu în octombrie.

Se mai răspândeşte şi prin intermediul dispozitivelor USB şi prin partajarea în reţea, ghicind parolele şi numele de utilizatori, ceea ce „face să se răspândească precum focul aţâţat de vânt”, a scris pe blog-ul companiei Jose Nazario, Manager of Security Research la Arbor Networks.

Membrii coaliţiei au încercat contracareze eforturile Conficker prin preînregistrări şi închiderea domeniilor utilizate de vierme pentru distribuirea actualizărilor.

„Viermele încearcă să se actualizeze singur folosind o listă lungă de nume de domenii generate aproape la întâmplare, pentru contact prin intermediul HTTP şi preluarea codului nou”, a scris Nazario. „Algoritmul pentru această schemă de generare de domenii a fost descifrat (de către F-Secure şi alţii) şi a fost folosit pentru a obţine numele de domenii cu scopul preînregistrării, în ideea de a prevei atacatorii să folosească funcţia de actualizare. Acest lucru a fost facilitat de către ICANN, operatorii TLD (top-level domain) şi alte companii care se ocupă de înregistrări şi care lucrează împreună cu Microsoft şi alte companii pentru a identifica numele şi a le înregistra pe cele de care este nevoie. Înregistrările pot fi apoi folosite pentru a descoperi cine controlează gazdele infectate de Conficker”.

În ultimele cinci zile, Symantec a observat o medie de 453.436 de adrese IP infectate pe zi cu W32.Downadup.A şi 1,7 milioane de adrese infectate zilnic cu W32.Downadup.B, a precizat compania pe un blog.

„W32.Downadup este primul vierme care vizează o vulnerabilitate dintr-un serviciu de la distanţă, după W32.Sasser, în 2004, iar acest lucru a demonstrat faptul că internetul reprezintă încă un teren fertil pentru viermi”, a anunţat Symantec.

Sistemele infectate, despre care se crede că ar fi aproximativ 12 milioane, potrivit unei estimări făcute de Arbor Networks, ar putea fi folosite pentru lansarea de atacuri de tip denial-of-service pe site-uri sau a unui vierme, potrivit Symantec.

sursa: CNET News prin chip.ro

Sursa
2009-02-15 12:17:26Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

15:30:23MAIA SANDU, ȘANSA LUI DODON —» Nicolae Federiuc
14:50:46Să îi urăm ”La mulți ani” Regelui umorului moldovenesc, Gheorghe Urschi —» Elena Robu
14:10:39Zelenski nu va semna cererea de demisie a premierului ucrainean —» Elena Robu
12:12:06Stop torturii la închisoare! Protest la ANP —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:51The Albion Territory приглашает всех на день своего ВозРождения! —» Заметки Начинающего Журналиста
11:57:29Ucraina în limba română: Discursul lui Putin și impactul asupra Ucrainei —» Curaj.TV | Media alternativă
09:21:06Brand Electronic cigarettes online shop, ecigs at CigaBuy —» Informaţii pentru studenţi !
09:21:04Floryday: Sale!up to 80% - 85% off+ship within 24 hours —» Informaţii pentru studenţi !
08:33:45Consiliul Local al Tinerilor din Mileștii Mici își reia activitatea într-o nouă componență —» Forţa Tinerilor | Organizaţie nonguvernamentală
07:55:20Kenmore Ultra Wash Dishwasher Model 665 —» Andrei Fornea
06:09:56Brand Electronic cigarettes online shop, ecigs at CigaBuy —» plop andrei
05:30:18Floryday: Sale!up to 80% - 85% off+ship within 24 hours —» plop andrei
21:12:09Hostinger Web Hosting | Starting at $0.80/mo‎ —» Informaţii pentru studenţi !
21:12:07The best offers to Europe and the best offers to Portugal —» Informaţii pentru studenţi !
20:38:42Încă o anonimă despre situaţia din penitenciarele moldoveneşti —» Curaj.TV | Media alternativă
20:23:35Hostinger Web Hosting | Starting at $0.80/mo‎ —» plop andrei
19:51:01The best offers to Europe and the best offers to Portugal —» plop andrei
19:22:36Peste 25 ani a venit să ceară banii de la cununia fetei —» Curaj.TV | Media alternativă
19:00:47©️ Cicatrici —» Licurici de suflet
18:58:35United in Peace —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
16:18:48România ne construiește grădiniţe, iar moldovenii votează cu Rusia —» Elena Robu
15:42:59Republica Moldova între optimism și neputință —» Elena Robu
15:00:24Nu fi lăudăros | Pastor Vasile Filat —» Moldova Creștină
14:57:03Președintele va urmări personal cum decurg anchetele în cazul omorurilor de rezonanță —» Igor Dodon
14:45:34A fost soluționată problema tranzitării regiunii transnistrene de către automobilele cu numerele moldovenești —» Igor Dodon