Microsoft oferă 250.000 de dolari pentru depistarea autorilor Conficker

Microsoft a anunţat că oferă o recompensă de 250.000 de dolari pentru informaţii care ar putea duce la arestarea şi condamnarea celor responsabili pentru crearea viermelui Conficker, care a infectat milioane de computere.

Microsoft a anunţat că oferă o recompensă de 250.000 de dolari pentru informaţii care ar putea duce la arestarea şi condamnarea celor responsabili pentru crearea viermelui Conficker, care a infectat milioane de computere.

Microsoft a spus că oferă această recompensă pentru că viermele reprezintă „un atac criminal” şi oferirea unei compensaţii ar trebui să grăbească demarea procedurilor legale. Rezidenţii din orice ţară pot primi acest premiu şi ar trebui să contacteze reprezentanţii autorităţilor internaţionale din ţara lor, a precizat compania.

Microsoft a mai anunţat că a încheiat un parteneriat cu mai multe companii de securitate, furniozori de nume de domenii şi alte instituţii pentru a coordona un răspuns global în privinţa viermelui, cunoscut şi sub numele de Downadup. Aici participă: Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), VeriSign, NeuStar, CNNIC, Afilias, Public Internet Registry, Global Domains International, M1D Global, AOL, Symantec, F-Secure, ISC, Georgia Tech, Shadowserver Foundation, Arbor Networks şi Support Intelligence.

Viermele, care a început să circule de anul trecut, se răspândeşte prin intermediul unei breşe din sistemele Windows, exploatând o vulnerabilitate pentru care Microsoft a elaborat un remediu în octombrie.

Se mai răspândeşte şi prin intermediul dispozitivelor USB şi prin partajarea în reţea, ghicind parolele şi numele de utilizatori, ceea ce „face să se răspândească precum focul aţâţat de vânt”, a scris pe blog-ul companiei Jose Nazario, Manager of Security Research la Arbor Networks.

Membrii coaliţiei au încercat contracareze eforturile Conficker prin preînregistrări şi închiderea domeniilor utilizate de vierme pentru distribuirea actualizărilor.

„Viermele încearcă să se actualizeze singur folosind o listă lungă de nume de domenii generate aproape la întâmplare, pentru contact prin intermediul HTTP şi preluarea codului nou”, a scris Nazario. „Algoritmul pentru această schemă de generare de domenii a fost descifrat (de către F-Secure şi alţii) şi a fost folosit pentru a obţine numele de domenii cu scopul preînregistrării, în ideea de a prevei atacatorii să folosească funcţia de actualizare. Acest lucru a fost facilitat de către ICANN, operatorii TLD (top-level domain) şi alte companii care se ocupă de înregistrări şi care lucrează împreună cu Microsoft şi alte companii pentru a identifica numele şi a le înregistra pe cele de care este nevoie. Înregistrările pot fi apoi folosite pentru a descoperi cine controlează gazdele infectate de Conficker”.

În ultimele cinci zile, Symantec a observat o medie de 453.436 de adrese IP infectate pe zi cu W32.Downadup.A şi 1,7 milioane de adrese infectate zilnic cu W32.Downadup.B, a precizat compania pe un blog.

„W32.Downadup este primul vierme care vizează o vulnerabilitate dintr-un serviciu de la distanţă, după W32.Sasser, în 2004, iar acest lucru a demonstrat faptul că internetul reprezintă încă un teren fertil pentru viermi”, a anunţat Symantec.

Sistemele infectate, despre care se crede că ar fi aproximativ 12 milioane, potrivit unei estimări făcute de Arbor Networks, ar putea fi folosite pentru lansarea de atacuri de tip denial-of-service pe site-uri sau a unui vierme, potrivit Symantec.

sursa: CNET News prin chip.ro

Sursa
2009-02-15 12:17:26Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:40:48Aur pentru echipa de elevi și profesori de la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
14:59:30Программа «Кишинев читает книгу» в библиотеке им. И. Мангера —» BiblioCity
14:54:25SCRIITORUL ȘI ZODIA —» Leo Butnaru
13:53:11«Будущее за молодежью» —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:18:20Programul Naţional LecturaCentral, ediţia a V-a, 2022. Campania ,,Septembrie – nici o zi fără lectură” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:10:48De ce Maia Sandu are nevoie (permanentă) de Alaiba?! —» Sergiu Mocanu
11:13:19Ce diferențe există între Baptiști și Martorii lui Iehova? —» Moldova Creștină
10:28:03POEME DIN „HYPERION” / număr aniversar - 40 de ani de la apariție —» Leo Butnaru
10:22:43UN POET AL SUPRAREALISMULUI SÂRBESC —» Leo Butnaru
08:06:51O familie din Zaporojie cu doi copii minori împușcată pe loc. Genocidul continuă... —» nimic nu e asa cum pare a fi...
07:34:05DISECȚIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:00:11Nu uita să te rogi | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină