Republica Moldova in criza economica

Un editorial excelent scris de Vlad Bercu. Republica Moldova si criza. Exista criza in Republica Moldova? Autoritatile dau din colt in colt si spun ca nu. Vlad Bercu ne prezinta doar niste crampei din catastrofa economica ce ne paste.

 

Statisticile oficiale şi estimările neoficiale nu pot fi puse la îndoială: tot mai multe sectoare sunt afectate. Mai întâi au pornit într-o scădere bruscă remitenţele, apoi exporturile şi importurile, investiţiile, după care au urmat industria textilă, construcţiile, piaţa automobilelor noi, activitatea de leasing.

 

A intrat în recesiune industria, ritmul de creştere a căreia a coborât la minus 3-5% spre sfârşit de an. Ministerul Finanţelor a anunţat pentru luna ianuarie o creştere de numai 0,1 la sută „faţă de suma preconizată” a veniturilor la bugetul de stat. Banca Naţională a intervenit, în prima lună a anului, cu vânzări pe piaţa valutară de 88,65 milioane de dolari SUA. Este cea mai mare intervenţie de acest fel a băncii după criza financiară regională din 1998.

 

Valoarea lucrărilor în antrepriză a înregistrat o reducere de 8,9 la sută, în anul 2008, după o creştere în medie de 20 la sută în ultimii ani. Ritmul de creştere a investiţiilor în capital fix au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii opt an, pe fondul efectelor crizei financiare internaţionale. Cea mai pronunţată reducere a activităţii investiţionale s-a produs, în a doua jumătate a anului, pe segmentele investiţii pe forme de proprietate privată şi, respectiv, străină. Astfel, dacă după prima jumătate de an, potrivit statisticilor oficiale, firmele private înregistrau o creştere de 15,8%, iar cele cu capital străin - de 47,3%, apoi la finele anului 2008 sectorul privat a cedat până la un minus de 2,2% , iar întreprinderile cu capital străin au avut o creştere de 6,4 la sută. În ultimele trei luni ale anului trecut în declin s-a aflat şi industria, care resimte efectele recesiunii pieţelor de destinaţie a produselor moldoveneşti. Şi autorităţile au fost nevoite să recunoască acest lucru, ezitând să facă prognoze privind evoluţiile din primul trimestru al acestui an.

 

Să ne mai facem că plouă, când de fapt ninge? Zilnic aproape ni se spune că Moldova este o „oază de stabilitate”. Sistemul bancar poate că se simte bine, în alte domenii statisticile arată o situaţie mai puţin optimistă. Este cert că factorii ce provoacă această criză vin din exterior, nu din interior. Însă, ca şi în cazul crizei din 1998, pe care am importat-o, criza din acest an va developa multe boli interne ascunse. Se afirmă, bunăoară, că a fost afectat leasingul. Putea fi altfel în condiţiile în care în 2007 aproximativ 75% din afacere era construită pe procurarea de automobile noi? Prăbuşirea pieţei de automobile trage după sine şi pe acei care s-au ţinut pe ea. Şi acesta nu este unicul exemplu. Criza, în fine, va impune o refacere a afacerilor. O aşezare a acestora pe un alt nivel de competitivitate, calitate şi eficienţă. Întrebarea care se impune este dacă oficialii, care evită dezbaterile pe tema efectelor crizei, au cu adevărat un plan anticriză. Ceea ce se declară de la înalte tribune par a fi doar nişte intenţii, care încă nu au îmbrăcat haina unui angajament naţional. Nu ştim cât va dura criza, dar pare a fi cert faptul că este nevoie de o nouă abordare, vechile mecanisme de reacţie nu mai sunt valabile, iar intenţia fără acţiuni adecvate nu mai contează.

Sursa: http://www.businessexpert.md/

 

ps: Eu as mai adauga un singur lucru la ce spune Vlad Bercu, anume faptul ca lovitura cea mare se va simti atunci cand banii trimisi in Moldova de cei care lucreaza in Spania, Italia, Portugalia, Rusia vor fi tot mai putini. Nu este un secret faptul ca economia Moldovei s-a tinut mai mult pe consum, iar de consumat s-au consumat produse aduse din afara platite cu bani veniti tot din afara. Sa ne pazeasca Dumnezeu de momentul in care moldovenii nu vor mai avea euro, dolari, ruble de schimbat.


Sursa
2009-02-15 11:48:02Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
20:29:42Satan: Our Adversary —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:46:18Zarurile au fost aruncate… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:00Vacanța de iarnă a lui Dragoș —» Sandu GRECU
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
17:33:30Moldova – în NATO! Puneți leoparzii pe BECȘI! (1) —» Daniel Lachi
17:24:07”Credința strămoșească”, ia treci la tablă! Sau la Leopard (2) —» Daniel Lachi
16:18:07Fraze lungi – cum să urmărim gândul?  —» Moldova Creștină
13:01:49Nou: Pinot Noir Native, în conversie BIO —» Fine Wine
12:54:49RENTABILITATEA ȘISUSTENABILITATEA AGRICULTURII LA SCARĂ MICĂ —» Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă
19:31:23Bare fixe și paralele pentru sport de sănătate într-un oraș asediat —» Curaj.TV | Media alternativă