Republica Moldova in criza economica

Un editorial excelent scris de Vlad Bercu. Republica Moldova si criza. Exista criza in Republica Moldova? Autoritatile dau din colt in colt si spun ca nu. Vlad Bercu ne prezinta doar niste crampei din catastrofa economica ce ne paste.

 

Statisticile oficiale şi estimările neoficiale nu pot fi puse la îndoială: tot mai multe sectoare sunt afectate. Mai întâi au pornit într-o scădere bruscă remitenţele, apoi exporturile şi importurile, investiţiile, după care au urmat industria textilă, construcţiile, piaţa automobilelor noi, activitatea de leasing.

 

A intrat în recesiune industria, ritmul de creştere a căreia a coborât la minus 3-5% spre sfârşit de an. Ministerul Finanţelor a anunţat pentru luna ianuarie o creştere de numai 0,1 la sută „faţă de suma preconizată” a veniturilor la bugetul de stat. Banca Naţională a intervenit, în prima lună a anului, cu vânzări pe piaţa valutară de 88,65 milioane de dolari SUA. Este cea mai mare intervenţie de acest fel a băncii după criza financiară regională din 1998.

 

Valoarea lucrărilor în antrepriză a înregistrat o reducere de 8,9 la sută, în anul 2008, după o creştere în medie de 20 la sută în ultimii ani. Ritmul de creştere a investiţiilor în capital fix au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii opt an, pe fondul efectelor crizei financiare internaţionale. Cea mai pronunţată reducere a activităţii investiţionale s-a produs, în a doua jumătate a anului, pe segmentele investiţii pe forme de proprietate privată şi, respectiv, străină. Astfel, dacă după prima jumătate de an, potrivit statisticilor oficiale, firmele private înregistrau o creştere de 15,8%, iar cele cu capital străin - de 47,3%, apoi la finele anului 2008 sectorul privat a cedat până la un minus de 2,2% , iar întreprinderile cu capital străin au avut o creştere de 6,4 la sută. În ultimele trei luni ale anului trecut în declin s-a aflat şi industria, care resimte efectele recesiunii pieţelor de destinaţie a produselor moldoveneşti. Şi autorităţile au fost nevoite să recunoască acest lucru, ezitând să facă prognoze privind evoluţiile din primul trimestru al acestui an.

 

Să ne mai facem că plouă, când de fapt ninge? Zilnic aproape ni se spune că Moldova este o „oază de stabilitate”. Sistemul bancar poate că se simte bine, în alte domenii statisticile arată o situaţie mai puţin optimistă. Este cert că factorii ce provoacă această criză vin din exterior, nu din interior. Însă, ca şi în cazul crizei din 1998, pe care am importat-o, criza din acest an va developa multe boli interne ascunse. Se afirmă, bunăoară, că a fost afectat leasingul. Putea fi altfel în condiţiile în care în 2007 aproximativ 75% din afacere era construită pe procurarea de automobile noi? Prăbuşirea pieţei de automobile trage după sine şi pe acei care s-au ţinut pe ea. Şi acesta nu este unicul exemplu. Criza, în fine, va impune o refacere a afacerilor. O aşezare a acestora pe un alt nivel de competitivitate, calitate şi eficienţă. Întrebarea care se impune este dacă oficialii, care evită dezbaterile pe tema efectelor crizei, au cu adevărat un plan anticriză. Ceea ce se declară de la înalte tribune par a fi doar nişte intenţii, care încă nu au îmbrăcat haina unui angajament naţional. Nu ştim cât va dura criza, dar pare a fi cert faptul că este nevoie de o nouă abordare, vechile mecanisme de reacţie nu mai sunt valabile, iar intenţia fără acţiuni adecvate nu mai contează.

Sursa: http://www.businessexpert.md/

 

ps: Eu as mai adauga un singur lucru la ce spune Vlad Bercu, anume faptul ca lovitura cea mare se va simti atunci cand banii trimisi in Moldova de cei care lucreaza in Spania, Italia, Portugalia, Rusia vor fi tot mai putini. Nu este un secret faptul ca economia Moldovei s-a tinut mai mult pe consum, iar de consumat s-au consumat produse aduse din afara platite cu bani veniti tot din afara. Sa ne pazeasca Dumnezeu de momentul in care moldovenii nu vor mai avea euro, dolari, ruble de schimbat.


Sursa
2009-02-15 11:48:02Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

01:34:232020 Young Pacific Leaders Conference Now Accepting Applications —» plop andrei
01:11:15Open Call for Fellowship Applications, Academic Year 2020-2021 —» plop andrei
21:17:03Multumeste pentru Sanatate…multi nu o au —» Curaj.TV | Media alternativă
21:10:18Împlinirea Profeţiei timpului la Întâia venire a lui Cristos —» adevaruri biblice
19:52:43Revoltat de felul cum a fost tratat la MoldTelecom —» Curaj.TV | Media alternativă
19:42:02Trupurile neînsuflețite ale cetăţenilor ucraineni ucişi în accidentul aviatic din Iran au fost repatriate —» Elena Robu
18:34:36Mai este loc pentru cărți în era digitală? Din experiența personală —» Frinturi din suflet de femeie
18:19:48Încadrarea juridică a infracțiunii de furt calificat săvârșită prin scoaterea din funcțiune a sistemului de alarmă ori supraveghere —» Drept MD
18:18:59Transcenderea potențialului în deprinderi reale —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
12:14:08Un neică-nimeni aplică amenzi în parcare la Kaufland —» Curaj.TV | Media alternativă
11:34:47Produs autohton: cașcaval de Dancu —» Fine Wine
11:25:43Opinie – Teoria biscuiților și alegerile prezidențiale —» Curaj.TV | Media alternativă
10:15:04Wandboard Landhausstil —» Andrei Fornea
10:09:18Rustic Modern Dining Table —» Andrei Fornea
09:42:04The Young Leaders’ Forum in Budapest – Open Call for Application —» Informaţii pentru studenţi !
09:20:55#BlueMondayRomania – ședințe gratuite la psiholog în perioada 20-24 ianuarie —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
06:12:25Swedish Institute Creative Force Grant 2019-20 (Apply for up to SEK 100,000) —» plop andrei
05:32:15Сатирические новости Приднестровья —» Бессарабские хроники
03:51:51The Young Leaders’ Forum in Budapest – Open Call for Application —» plop andrei
03:36:11WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO) INTERNSHIP PROGRAM —» Informaţii pentru studenţi !
03:31:52WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO) INTERNSHIP PROGRAM —» plop andrei
21:33:07Apply for the 2020 edition of the European Charlemagne Youth Prize —» Informaţii pentru studenţi !
21:33:04THE BLUE BOOK TRAINEESHIP —» Informaţii pentru studenţi !
20:28:57Recenzie carte - Rețete de jocuri de Lawrence J. Cohen —» A little web world
20:18:48Gândirea pe termen scurt vs gândirea pe termen lung —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu