19708 cazuri COVID-19 în Moldova
6020 – cazuri active
13033 – cazuri vindecate
655 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 15 iulie 2020 ora 04:34


Republica Moldova in criza economica

Un editorial excelent scris de Vlad Bercu. Republica Moldova si criza. Exista criza in Republica Moldova? Autoritatile dau din colt in colt si spun ca nu. Vlad Bercu ne prezinta doar niste crampei din catastrofa economica ce ne paste.

 

Statisticile oficiale şi estimările neoficiale nu pot fi puse la îndoială: tot mai multe sectoare sunt afectate. Mai întâi au pornit într-o scădere bruscă remitenţele, apoi exporturile şi importurile, investiţiile, după care au urmat industria textilă, construcţiile, piaţa automobilelor noi, activitatea de leasing.

 

A intrat în recesiune industria, ritmul de creştere a căreia a coborât la minus 3-5% spre sfârşit de an. Ministerul Finanţelor a anunţat pentru luna ianuarie o creştere de numai 0,1 la sută „faţă de suma preconizată” a veniturilor la bugetul de stat. Banca Naţională a intervenit, în prima lună a anului, cu vânzări pe piaţa valutară de 88,65 milioane de dolari SUA. Este cea mai mare intervenţie de acest fel a băncii după criza financiară regională din 1998.

 

Valoarea lucrărilor în antrepriză a înregistrat o reducere de 8,9 la sută, în anul 2008, după o creştere în medie de 20 la sută în ultimii ani. Ritmul de creştere a investiţiilor în capital fix au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii opt an, pe fondul efectelor crizei financiare internaţionale. Cea mai pronunţată reducere a activităţii investiţionale s-a produs, în a doua jumătate a anului, pe segmentele investiţii pe forme de proprietate privată şi, respectiv, străină. Astfel, dacă după prima jumătate de an, potrivit statisticilor oficiale, firmele private înregistrau o creştere de 15,8%, iar cele cu capital străin - de 47,3%, apoi la finele anului 2008 sectorul privat a cedat până la un minus de 2,2% , iar întreprinderile cu capital străin au avut o creştere de 6,4 la sută. În ultimele trei luni ale anului trecut în declin s-a aflat şi industria, care resimte efectele recesiunii pieţelor de destinaţie a produselor moldoveneşti. Şi autorităţile au fost nevoite să recunoască acest lucru, ezitând să facă prognoze privind evoluţiile din primul trimestru al acestui an.

 

Să ne mai facem că plouă, când de fapt ninge? Zilnic aproape ni se spune că Moldova este o „oază de stabilitate”. Sistemul bancar poate că se simte bine, în alte domenii statisticile arată o situaţie mai puţin optimistă. Este cert că factorii ce provoacă această criză vin din exterior, nu din interior. Însă, ca şi în cazul crizei din 1998, pe care am importat-o, criza din acest an va developa multe boli interne ascunse. Se afirmă, bunăoară, că a fost afectat leasingul. Putea fi altfel în condiţiile în care în 2007 aproximativ 75% din afacere era construită pe procurarea de automobile noi? Prăbuşirea pieţei de automobile trage după sine şi pe acei care s-au ţinut pe ea. Şi acesta nu este unicul exemplu. Criza, în fine, va impune o refacere a afacerilor. O aşezare a acestora pe un alt nivel de competitivitate, calitate şi eficienţă. Întrebarea care se impune este dacă oficialii, care evită dezbaterile pe tema efectelor crizei, au cu adevărat un plan anticriză. Ceea ce se declară de la înalte tribune par a fi doar nişte intenţii, care încă nu au îmbrăcat haina unui angajament naţional. Nu ştim cât va dura criza, dar pare a fi cert faptul că este nevoie de o nouă abordare, vechile mecanisme de reacţie nu mai sunt valabile, iar intenţia fără acţiuni adecvate nu mai contează.

Sursa: http://www.businessexpert.md/

 

ps: Eu as mai adauga un singur lucru la ce spune Vlad Bercu, anume faptul ca lovitura cea mare se va simti atunci cand banii trimisi in Moldova de cei care lucreaza in Spania, Italia, Portugalia, Rusia vor fi tot mai putini. Nu este un secret faptul ca economia Moldovei s-a tinut mai mult pe consum, iar de consumat s-au consumat produse aduse din afara platite cu bani veniti tot din afara. Sa ne pazeasca Dumnezeu de momentul in care moldovenii nu vor mai avea euro, dolari, ruble de schimbat.


Sursa
2009-02-15 11:48:02Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:26:35Potopul vesel —» Sergiu Mocanu
18:13:55MAIA SAU ANDREI, CARE PE CARE? Când doi se bat, câștigă Dodon —» Nicolae Federiuc
17:02:34Poliția mă legitimează abuziv, ca intimidare —» Curaj.TV | Media alternativă
15:20:48Metamorfoze şi inovaţii în cult (studiu PDF) —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
10:58:09Vegan Banana Bread în varianta vegetală și fără zahăr —» Planeta Mami
10:12:43Care este Rata Procentuală Anuală, si ce inseamna asta? —» Blog - Monily.md
09:57:50Poliția caută infractori în transportul public —» Curaj.TV | Media alternativă
05:51:56La Ocnița polițiștii ascultă de „Vasili Stepanîci” și nu de ministru și reguli! —» un alt blog
05:29:24SCRIITORII ȘI CORONA... —» Leo Butnaru
05:05:57Poeme de Velimir HLEBNIKOV. Traducere și lectură de Leo BUTNARU —» Leo Butnaru
05:02:08Sete* —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:40:13A câștigat Duda —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
21:18:50Sing Street —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
20:55:33Agresat la Mărăcineni, lîngă primărie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:44:33Agresat la Mărăcineni, lîngă primărie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:18:18La capătul puterilor. Reportaj dintr-un spital COVID 19 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:19:51Acum poți deschide un depozit bancar prin aplicație mobilă —» edufin.md
15:12:47Înscrieri la noua ediție a Trainingului Maraton online „Calea ta spre o relație armonioasă cu partenerul” —» Sanda Diviricean – "Fii-Nu încerca să devii." – Osho
13:42:46Încă o țară interzice moldovenilor intrarea pe teritoriul său. Excepție fac cei care sunt în tranzit —» Elena Robu
10:33:08Cum vom începe noul an de studii-2020 -2021 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
08:50:54Dictatură sau democrație la locul de muncă? Tu ce alegi? —» Curaj.TV | Media alternativă
08:42:26Тизер на тему "Зачем и для чего нужен Диностенд при чиптюнинге?" —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
08:18:3126/40: „Tentația de a fi fericit” de Lorenzo Marone —» Sunt MAMĂ!
06:53:41Povestea unui meci cu o fetiță de 9 ani(video) —» Cojocari Vitalie
06:48:38O tabără de vară online s-a organizat la American Corner —» BPR Ungheni's Blog