Republica Moldova in criza economica

Un editorial excelent scris de Vlad Bercu. Republica Moldova si criza. Exista criza in Republica Moldova? Autoritatile dau din colt in colt si spun ca nu. Vlad Bercu ne prezinta doar niste crampei din catastrofa economica ce ne paste.

 

Statisticile oficiale şi estimările neoficiale nu pot fi puse la îndoială: tot mai multe sectoare sunt afectate. Mai întâi au pornit într-o scădere bruscă remitenţele, apoi exporturile şi importurile, investiţiile, după care au urmat industria textilă, construcţiile, piaţa automobilelor noi, activitatea de leasing.

 

A intrat în recesiune industria, ritmul de creştere a căreia a coborât la minus 3-5% spre sfârşit de an. Ministerul Finanţelor a anunţat pentru luna ianuarie o creştere de numai 0,1 la sută „faţă de suma preconizată” a veniturilor la bugetul de stat. Banca Naţională a intervenit, în prima lună a anului, cu vânzări pe piaţa valutară de 88,65 milioane de dolari SUA. Este cea mai mare intervenţie de acest fel a băncii după criza financiară regională din 1998.

 

Valoarea lucrărilor în antrepriză a înregistrat o reducere de 8,9 la sută, în anul 2008, după o creştere în medie de 20 la sută în ultimii ani. Ritmul de creştere a investiţiilor în capital fix au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii opt an, pe fondul efectelor crizei financiare internaţionale. Cea mai pronunţată reducere a activităţii investiţionale s-a produs, în a doua jumătate a anului, pe segmentele investiţii pe forme de proprietate privată şi, respectiv, străină. Astfel, dacă după prima jumătate de an, potrivit statisticilor oficiale, firmele private înregistrau o creştere de 15,8%, iar cele cu capital străin - de 47,3%, apoi la finele anului 2008 sectorul privat a cedat până la un minus de 2,2% , iar întreprinderile cu capital străin au avut o creştere de 6,4 la sută. În ultimele trei luni ale anului trecut în declin s-a aflat şi industria, care resimte efectele recesiunii pieţelor de destinaţie a produselor moldoveneşti. Şi autorităţile au fost nevoite să recunoască acest lucru, ezitând să facă prognoze privind evoluţiile din primul trimestru al acestui an.

 

Să ne mai facem că plouă, când de fapt ninge? Zilnic aproape ni se spune că Moldova este o „oază de stabilitate”. Sistemul bancar poate că se simte bine, în alte domenii statisticile arată o situaţie mai puţin optimistă. Este cert că factorii ce provoacă această criză vin din exterior, nu din interior. Însă, ca şi în cazul crizei din 1998, pe care am importat-o, criza din acest an va developa multe boli interne ascunse. Se afirmă, bunăoară, că a fost afectat leasingul. Putea fi altfel în condiţiile în care în 2007 aproximativ 75% din afacere era construită pe procurarea de automobile noi? Prăbuşirea pieţei de automobile trage după sine şi pe acei care s-au ţinut pe ea. Şi acesta nu este unicul exemplu. Criza, în fine, va impune o refacere a afacerilor. O aşezare a acestora pe un alt nivel de competitivitate, calitate şi eficienţă. Întrebarea care se impune este dacă oficialii, care evită dezbaterile pe tema efectelor crizei, au cu adevărat un plan anticriză. Ceea ce se declară de la înalte tribune par a fi doar nişte intenţii, care încă nu au îmbrăcat haina unui angajament naţional. Nu ştim cât va dura criza, dar pare a fi cert faptul că este nevoie de o nouă abordare, vechile mecanisme de reacţie nu mai sunt valabile, iar intenţia fără acţiuni adecvate nu mai contează.

Sursa: http://www.businessexpert.md/

 

ps: Eu as mai adauga un singur lucru la ce spune Vlad Bercu, anume faptul ca lovitura cea mare se va simti atunci cand banii trimisi in Moldova de cei care lucreaza in Spania, Italia, Portugalia, Rusia vor fi tot mai putini. Nu este un secret faptul ca economia Moldovei s-a tinut mai mult pe consum, iar de consumat s-au consumat produse aduse din afara platite cu bani veniti tot din afara. Sa ne pazeasca Dumnezeu de momentul in care moldovenii nu vor mai avea euro, dolari, ruble de schimbat.


Sursa
2009-02-15 11:48:02Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:55:28Poliția de la Cahul tolerează violența de gen filmată repetat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:13:15Scandal la consiliul raional Sîngerei —» Curaj.TV | Media alternativă
21:40:26Having Trouble Naming Your Business? Let Us Help —» costica
19:25:11Ceea ce a fost... —» Andrei LANGA. Blogul personal
00:51:48OCHI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:48:09O nouă tragedie, noi țapi ispășitori. S-a mai eliberat un loc călduț pentru „oamenii buni” din PAS —» Nicolae Federiuc
19:09:43You should speak about the stuff you do —» Un nene Project
16:03:19Programul „Chișinăul citește”, categoria copii - „Întâmplări cu tâlc” de Cristina Bujor la Biblioteca „Traian” —» BiblioCity
07:09:19O seară de creație a scriitorului Vlad Halipli —» BiblioCity
06:52:43Grooming. Necunoscuții on-line —» BiblioCity
20:50:23Despre violența de gen pe un caz concret la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
13:57:29Două vinuri noi din gama ultra premium de la Crama Mircești —» Fine Wine
07:24:15ESEU DE TOAMNĂ —» Leo Butnaru
09:24:46Nou: Bad Boys 2019 —» Fine Wine
08:47:15Poliția te încurajează să încalci legea —» Curaj.TV | Media alternativă
00:05:00The Best Deals of the Year on Websites and Domains  —» Misterioz
23:01:34sticky —» turn up the silence
13:45:15Genuine Faith: Moving Beyond the Motions —» Erik and Elena Brewer's Weblog
10:42:31Șoc în lumea poneilor roz! Olanda provoacă prima spărtură în bula colorată de săpun a „salvatorilor Pământului” din viața paralelă —» Nicolae Federiuc
09:08:19Consilieră atacată cu spray la primăria Burlacu —» Curaj.TV | Media alternativă
09:04:39INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ȘI CREAȚIA LITERARĂ —» Leo Butnaru
08:29:44OCHI —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:29:31ESEU DE TOAMNĂ —» Leo Butnaru
15:24:43Romanul „Patimile după Iov” – o saga istorică —» BiblioCity
08:30:25APOSTROF. Anchetă: LIBERTATEA DE A SCRIE —» Leo Butnaru