27660 cazuri COVID-19 în Moldova
7515 – cazuri active
19300 – cazuri vindecate
845 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 10 august 2020 ora 01:35


Marele Maestru Internaţional Viorel Bologan în vizită la Liceul din Ruseştii Noi

Azi, 13 februarie, liderul şahului din Republica Moldova Viorel Bologan a efectuat o vizită la Liceul teoretic din comuna Ruseştii Noi, Ialoveni, o localitate rurală pitorească, în care locuiesc oameni sinceri şi oneşti, ospitalieri şi virtuoşi. De remarcat că Liceul respectiv a fost inclus în anul 2007 în Proiectul naţional magistral „Şahul la sate”, elaborat şi implementat de Viorel Bologan. Cel mai valoros şahist moldovean a asistat la o lecţie deschisă la elevii din clasa a doua. Profesorul de şah Anatol Ghindă, pedagog prin vocaţie, cu experienţă în domeniu, a ţinut o minunată lecţie de şah, inimă şi cuget. Anatol Ghindă e compozitor de şah şi este discipolul lui Albert Ivanov, Patriarhul compoziţiei naţionale de şah. Domnia sa cultivă la micuţii din clasele primare dragostea şi pasiunea pentru „sportul minţii”. A. Ghindă a prezentat copiilor cartea de şah a lui Viorel Bologan „Trepte” (varianta în limba română), care a apărut, recent, la Chişinău, la tipografia „Metrompaş”. Elevii au fost foarte activi, avizi de cunoştinţe. Anatol Ghindă a invitat mulţi copii la tabla demonstrativă, a pus probleme şi situaţii de problemă.
La finele lecţiei, Viorel Bologan a avut o discuţie sinceră cu elevii, care îl ţin bine minte încă din anul 2007, când el a vizitat, pentru prima dată, Liceul din Ruseştii Noi. Copiii i-au adresat întrebări interesante. Viorel Bologan a adus elevilor dulciuri şi i-a lăudat, întrucât sunt ageri, isteţi şi ingenioşi. De fapt, a fost un dialog viu, constructiv şi eficient. Marele maestru şi doctorul în ştiinţe pedagogice Viorel Bologan le-a demonstrat elevilor, la tabla demonstrativă, câteva combinaţii spectaculoase. El a spus că Proiectul „Şahul la sate”, neapărat, va avea continuitate şi nu este exclus ca şahul să fie inclus în curricum-ul şcolar drept disciplină general – obligatorie. Viorel le-a relatat copiilor întâmplări interesante din viaţa de şahist, despre copiii din Islanda şi Insula Corsica, care, de asemenea, studiază cu mult nesaţ şahul. Apoi, le-a povestit elevilor despre celebrul şahist Capablanca, care la vârsta de 4 ani a învăţat, de sine stătător, să joace şah şi a devenit idolul milioanelor de copii pasionaţi de arta inepuizabilă a zeiţei Caissa.
La întâlnire a fost prezent şi Primarul de Ruseştii Noi, Tudor Meşina, un bun manager şi gospodar. Domnia sa a relatat: „Domnule Bologan, sunt onorat de prezenţa dvs, aici, la Liceul din Ruseştii Noi. Această vizită ne face prestigiu. Sunt foarte fericit că doi dintre elevii noştri, Tudor Trohin şi Andrei Breahnă, au câştigat primul turneu republican final din cadrul Proiectului „Şahul la sate”. Eu, personal, îl voi susţine pe Anatol Ghindă, care e un profesionist în domeniu. Primăria, de altfel, şi-a asumat anumite obligaţii. Anul trecut, bunăoară, am organizat în sat un turneu la şah şi jocul de dame. Sper ca cineva dintre discipolii domnului Ghindă să devină un Mare Campion la şah”.
La încheiere, Viorel Bologan a spus: „Mă bucur că elevii sunt captivaţi de şah. „Sportul minţii” nu e doar distracţie. Şahul dezvoltă fantezia şi gustul artistic. Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru faptul că aţi susţinut iniţiativa mea nobilă, căci şahul, cu adevărat, face cinste spiritului omenesc”.
Viorel Bologan, de asemenea, a ţinut să mulţumească echipei de reporteri şi cameramani de la Canalul de televiziune NIT şi, în special, neobositei Neli Ioncu, care au pregătit un amplu reportaj despre tinerii şahişti de la Liceul din Ruseştii Noi.
Viorel CIOBANU


Sursa
2009-02-13 15:37:57Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

16:21:33Unioniștii sînt ultimii bolșevici. —» blog cultural
12:48:39Povestea fenomenală și adevărată a casnicei din Belarus care i-a aruncat mănușa lui Lukașenco și vrea să fie președinte —» Cojocari Vitalie
12:32:18©️ Valoarea cuvintelor —» Licurici de suflet
22:20:05Poliția stă grămadă în intersecție —» Curaj.TV | Media alternativă
18:56:54Șantier ilegal și poluant în sectorul 5 —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:55Despre ultima carte citită - Nașterea unei Mame —» A little web world
13:50:43Se continuă admiterea in clasa 10-a profil umanist ( turul II), anul de studii 2020 – 2021 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:03:14Alerte de călătorie în Grecia și Cipru —» Elena Robu
08:45:19Sibiul e cam inaccesibil pe rotile —» Curaj.TV | Media alternativă
05:03:16POETUL, PROZATORUL, EDITORUL MIRCEA CIOBANU AR FI ÎMPLINIT 80 DE ANI —» Leo Butnaru
19:37:54Aleargă 1000 KM spre mare, a ajuns la Sibiu —» Curaj.TV | Media alternativă
19:13:43Primar nervos cu 9500 lei pe lună —» Curaj.TV | Media alternativă
19:07:33Corcoduşe carpatine —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
13:40:00Salata de pui cu ciuperci marinate —» If You Love Cooking | Retete culinare
11:20:07IPS Athanasie de Limassol: „N-o să fie nimic mai mult și nimic mai puțin decât ceea ce va îngădui Dumnezeu” —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
09:30:57Defilare secretă de tunuri și camioane militare sovietice —» Curaj.TV | Media alternativă
09:09:36Pregătim împreună tort festiv din clătite de ficat de pui —» Sunt MAMĂ!
08:45:57S-a furișat pînă a văzut camera de supraveghere —» Curaj.TV | Media alternativă
08:17:11Patru noutăți bune de la Carpe Diem —» Fine Wine
08:13:10Mesaj de la o pensionară din Florești : ”Dodon se supune Rusiei, acolo este patria lui” —» Elena Robu
07:15:12Lectură și evoluție sau Super puterea lecturii —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
06:15:00©️ Șanse —» Licurici de suflet
04:14:42Da de când reprezentantul UE, Peter Michalko, este procuror general al Moldovei? —» un alt blog
19:21:57Poliţia şi azi are grija coloanelor oficiale —» Curaj.TV | Media alternativă
19:18:46Incendiu de vegetație în București, Ghencea/Rahova —» Curaj.TV | Media alternativă