Marele Maestru Internaţional Viorel Bologan în vizită la Liceul din Ruseştii Noi

Azi, 13 februarie, liderul şahului din Republica Moldova Viorel Bologan a efectuat o vizită la Liceul teoretic din comuna Ruseştii Noi, Ialoveni, o localitate rurală pitorească, în care locuiesc oameni sinceri şi oneşti, ospitalieri şi virtuoşi. De remarcat că Liceul respectiv a fost inclus în anul 2007 în Proiectul naţional magistral „Şahul la sate”, elaborat şi implementat de Viorel Bologan. Cel mai valoros şahist moldovean a asistat la o lecţie deschisă la elevii din clasa a doua. Profesorul de şah Anatol Ghindă, pedagog prin vocaţie, cu experienţă în domeniu, a ţinut o minunată lecţie de şah, inimă şi cuget. Anatol Ghindă e compozitor de şah şi este discipolul lui Albert Ivanov, Patriarhul compoziţiei naţionale de şah. Domnia sa cultivă la micuţii din clasele primare dragostea şi pasiunea pentru „sportul minţii”. A. Ghindă a prezentat copiilor cartea de şah a lui Viorel Bologan „Trepte” (varianta în limba română), care a apărut, recent, la Chişinău, la tipografia „Metrompaş”. Elevii au fost foarte activi, avizi de cunoştinţe. Anatol Ghindă a invitat mulţi copii la tabla demonstrativă, a pus probleme şi situaţii de problemă.
La finele lecţiei, Viorel Bologan a avut o discuţie sinceră cu elevii, care îl ţin bine minte încă din anul 2007, când el a vizitat, pentru prima dată, Liceul din Ruseştii Noi. Copiii i-au adresat întrebări interesante. Viorel Bologan a adus elevilor dulciuri şi i-a lăudat, întrucât sunt ageri, isteţi şi ingenioşi. De fapt, a fost un dialog viu, constructiv şi eficient. Marele maestru şi doctorul în ştiinţe pedagogice Viorel Bologan le-a demonstrat elevilor, la tabla demonstrativă, câteva combinaţii spectaculoase. El a spus că Proiectul „Şahul la sate”, neapărat, va avea continuitate şi nu este exclus ca şahul să fie inclus în curricum-ul şcolar drept disciplină general – obligatorie. Viorel le-a relatat copiilor întâmplări interesante din viaţa de şahist, despre copiii din Islanda şi Insula Corsica, care, de asemenea, studiază cu mult nesaţ şahul. Apoi, le-a povestit elevilor despre celebrul şahist Capablanca, care la vârsta de 4 ani a învăţat, de sine stătător, să joace şah şi a devenit idolul milioanelor de copii pasionaţi de arta inepuizabilă a zeiţei Caissa.
La întâlnire a fost prezent şi Primarul de Ruseştii Noi, Tudor Meşina, un bun manager şi gospodar. Domnia sa a relatat: „Domnule Bologan, sunt onorat de prezenţa dvs, aici, la Liceul din Ruseştii Noi. Această vizită ne face prestigiu. Sunt foarte fericit că doi dintre elevii noştri, Tudor Trohin şi Andrei Breahnă, au câştigat primul turneu republican final din cadrul Proiectului „Şahul la sate”. Eu, personal, îl voi susţine pe Anatol Ghindă, care e un profesionist în domeniu. Primăria, de altfel, şi-a asumat anumite obligaţii. Anul trecut, bunăoară, am organizat în sat un turneu la şah şi jocul de dame. Sper ca cineva dintre discipolii domnului Ghindă să devină un Mare Campion la şah”.
La încheiere, Viorel Bologan a spus: „Mă bucur că elevii sunt captivaţi de şah. „Sportul minţii” nu e doar distracţie. Şahul dezvoltă fantezia şi gustul artistic. Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru faptul că aţi susţinut iniţiativa mea nobilă, căci şahul, cu adevărat, face cinste spiritului omenesc”.
Viorel Bologan, de asemenea, a ţinut să mulţumească echipei de reporteri şi cameramani de la Canalul de televiziune NIT şi, în special, neobositei Neli Ioncu, care au pregătit un amplu reportaj despre tinerii şahişti de la Liceul din Ruseştii Noi.
Viorel CIOBANU


Sursa
2009-02-13 15:37:57



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

01:25:15Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:38:25Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:35:11Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:30:58Primarii care i-au ajutat pe romi. Deportarea romilor în Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
08:54:11Ștefan Iamandi: mii de surse media au publicat informații de la Congresul OIV din Moldova —» Fine Wine
06:01:00ÎN AȘTEPTARE 4/11 —» Leo Butnaru
05:44:00Amintiri —» Andrei LANGA. Blogul personal
03:44:24Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
01:22:04Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:59:09Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:19:16Eminesciana, 2025 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
16:03:07Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
07:40:3510 motive pentru a te înscrie la Summer English Academy (5-12 iulie) —» Moldova Creștină
05:09:00ACOLO UNDE ZIUA SE NUMEȘTE ODOR —» Leo Butnaru
03:14:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:24:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:44:11Mafia lemnului atacă și pe litoral —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:38Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
04:18:003 DIN 11 —» Leo Butnaru
17:04:29Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:04:29Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
08:29:40Guest post: top 5 spumante recomandate de stagiara Fine Wine  —» Fine Wine
05:13:00EU, PERSONAJUL —» Leo Butnaru
00:49:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки