Marele Maestru Internaţional Viorel Bologan în vizită la Liceul din Ruseştii Noi

Azi, 13 februarie, liderul şahului din Republica Moldova Viorel Bologan a efectuat o vizită la Liceul teoretic din comuna Ruseştii Noi, Ialoveni, o localitate rurală pitorească, în care locuiesc oameni sinceri şi oneşti, ospitalieri şi virtuoşi. De remarcat că Liceul respectiv a fost inclus în anul 2007 în Proiectul naţional magistral „Şahul la sate”, elaborat şi implementat de Viorel Bologan. Cel mai valoros şahist moldovean a asistat la o lecţie deschisă la elevii din clasa a doua. Profesorul de şah Anatol Ghindă, pedagog prin vocaţie, cu experienţă în domeniu, a ţinut o minunată lecţie de şah, inimă şi cuget. Anatol Ghindă e compozitor de şah şi este discipolul lui Albert Ivanov, Patriarhul compoziţiei naţionale de şah. Domnia sa cultivă la micuţii din clasele primare dragostea şi pasiunea pentru „sportul minţii”. A. Ghindă a prezentat copiilor cartea de şah a lui Viorel Bologan „Trepte” (varianta în limba română), care a apărut, recent, la Chişinău, la tipografia „Metrompaş”. Elevii au fost foarte activi, avizi de cunoştinţe. Anatol Ghindă a invitat mulţi copii la tabla demonstrativă, a pus probleme şi situaţii de problemă.
La finele lecţiei, Viorel Bologan a avut o discuţie sinceră cu elevii, care îl ţin bine minte încă din anul 2007, când el a vizitat, pentru prima dată, Liceul din Ruseştii Noi. Copiii i-au adresat întrebări interesante. Viorel Bologan a adus elevilor dulciuri şi i-a lăudat, întrucât sunt ageri, isteţi şi ingenioşi. De fapt, a fost un dialog viu, constructiv şi eficient. Marele maestru şi doctorul în ştiinţe pedagogice Viorel Bologan le-a demonstrat elevilor, la tabla demonstrativă, câteva combinaţii spectaculoase. El a spus că Proiectul „Şahul la sate”, neapărat, va avea continuitate şi nu este exclus ca şahul să fie inclus în curricum-ul şcolar drept disciplină general – obligatorie. Viorel le-a relatat copiilor întâmplări interesante din viaţa de şahist, despre copiii din Islanda şi Insula Corsica, care, de asemenea, studiază cu mult nesaţ şahul. Apoi, le-a povestit elevilor despre celebrul şahist Capablanca, care la vârsta de 4 ani a învăţat, de sine stătător, să joace şah şi a devenit idolul milioanelor de copii pasionaţi de arta inepuizabilă a zeiţei Caissa.
La întâlnire a fost prezent şi Primarul de Ruseştii Noi, Tudor Meşina, un bun manager şi gospodar. Domnia sa a relatat: „Domnule Bologan, sunt onorat de prezenţa dvs, aici, la Liceul din Ruseştii Noi. Această vizită ne face prestigiu. Sunt foarte fericit că doi dintre elevii noştri, Tudor Trohin şi Andrei Breahnă, au câştigat primul turneu republican final din cadrul Proiectului „Şahul la sate”. Eu, personal, îl voi susţine pe Anatol Ghindă, care e un profesionist în domeniu. Primăria, de altfel, şi-a asumat anumite obligaţii. Anul trecut, bunăoară, am organizat în sat un turneu la şah şi jocul de dame. Sper ca cineva dintre discipolii domnului Ghindă să devină un Mare Campion la şah”.
La încheiere, Viorel Bologan a spus: „Mă bucur că elevii sunt captivaţi de şah. „Sportul minţii” nu e doar distracţie. Şahul dezvoltă fantezia şi gustul artistic. Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru faptul că aţi susţinut iniţiativa mea nobilă, căci şahul, cu adevărat, face cinste spiritului omenesc”.
Viorel Bologan, de asemenea, a ţinut să mulţumească echipei de reporteri şi cameramani de la Canalul de televiziune NIT şi, în special, neobositei Neli Ioncu, care au pregătit un amplu reportaj despre tinerii şahişti de la Liceul din Ruseştii Noi.
Viorel CIOBANU


Sursa
2009-02-13 15:37:57Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:31:17Mesajul Ambasadei R. Moldova în China pentru moldovenii aflați în zona afectată de virusul ucigaș —» Elena Robu
12:58:07Suspiciune de coronavirus la Bacău la un tânăr de 24 de ani care studiază în China —» Elena Robu
09:53:58A pus la treabă poliția locală Sebeș —» Curaj.TV | Media alternativă
09:18:40Povestea ingenioșilor din clasa a IV-a —» BiblioCity
09:11:23O poveste despre alte povești —» BiblioCity
08:39:50Storage Shed Plans —» Andrei Fornea
05:10:34Tu cum le reușești pe toate? —» Sunt MAMĂ!
02:52:49PROMO-"La scandal…cu Borodachi"- …Graeste Moldova…IN CURIND —» Curaj.TV | Media alternativă
02:01:07Ashley Furniture Leather Sofa —» Andrei Fornea
00:12:10East-West Center (EWC) U.S.-Philippines Alliance Fellowship 2020 (stipend of US$3,000) —» Informaţii pentru studenţi !
00:12:05Call for Arab-German Young Academy of Sciences and Humanities (AGYA) Membership Application 2020 —» Informaţii pentru studenţi !
21:29:44Presa internațională: Una din fiicele lui Kobe a murit alături de el în accidentul de elicopter —» Elena Robu
20:51:2010 ani de Curaj.TV #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
20:15:03Kobe Bryant, legenda NBA-ului, a decedat într-un accident aviatic —» Elena Robu
19:09:04Opinie: Moldova a rămas o țară săracă fără evrei —» Badan Blog
18:58:45East-West Center (EWC) U.S.-Philippines Alliance Fellowship 2020 (stipend of US$3,000) —» plop andrei
18:56:55De ce scriu despre cărți? —» Frinturi din suflet de femeie
18:42:25Call for Arab-German Young Academy of Sciences and Humanities (AGYA) Membership Application 2020 —» plop andrei
18:19:09Inspecție civică la Toboliu, Bihor —» Curaj.TV | Media alternativă
17:31:09Șase pui și-o biată mamă —» MЕ Blog | Miron Eugen | Agendă personală online | Aud,Vad,Scriu
15:38:59Khachapuri adjarian —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
15:25:31Casa cu farmece* —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:40:51Wood Cutting Board Dishwasher —» Andrei Fornea
10:34:57Dining Room Curtain Ideas —» Andrei Fornea
07:55:13Desene colorate* —» Andrei LANGA. Blogul personal