Cu cine votăm!
Priveam zilele trecute părerile mai multor „mari analiști politici” care aidoma unor adevărați specialiști în domeniu nu dădeau nicio șansă partidelor de dreapta. Vezi Doamne, ei, „marii analiști” au ajuns la concluzia că 70% dintre moldovenii ce ies la alegeri vor vota cu partidele de stânga, iar eșichierul de dreapta va rămâne doar cu 30%, dintre care aproximativ 20-25% le vor acumula partidele ce o să treacă pragul electoral. Pe naiba! Chiar așa, domnilor „mari analiști”? Păi ce facem noi, alegătorii de dreapta, să ne resămnăm, că oricum ai noștri rămân în opoziție? De fapt acesta este și scopul „marilor analiști”, să taie din elanul alegătorului de dreapta sau a celora care sunt hotărâți să voteze cu partidele de dreapta.
„Marii analiști” n-au făcut însă nici măcar un calcul simplu înainte de a abera prin presă. Așadar, în 1998, partidele de centru-dreapta au acumulat aproximativ 34 % din voturi, cele de centru-stânga 63%, restul fiind acumulat de candidații independenți. În 2001, situația pentru partidele de dreapta a fost într-adevăr ceva mai proastă. Atunci însă a fost concurs de împrejurări care au adus la aceasta, comuniștii au acumulat 50%, din postura de vânzători de cârnaț cu 2 lei per kg și a pâinii cu 15 bani. Guvernul Braghiș, reunit sub numele de „Alianța Braghiș” a acumulat 13 %, datorită notorietății fostului premieri, dar pe atunci această „Alianță” nu era atât de stânga precum se vrea astăzi liderul PSD, Dumitru Braghiș. Așadar, în 2001 partidele stânga au acumulat 70%, cele de dreapta 26%, restul electoratului optând pentru candidații independenți.
Ce s-a întâmplat în 2005? BMD-ul, partid care era pro Nato și UE, care deși era un amalgam de personaje care astăzi s-au „împrăștiat” pe tot eșichierul politic, a acumulat peste 28%, PPCD-ul, a acumulat și el peste 9%. Deci, în 2005 partidele de centru-dreapta au acumulat 40% din voturi, iar cele de centru-stânga 58%. Datele ultimelor sondaje(excluzând indecișii) dau partidelor de orientare națională pro Nato și UE, 40-43 %. Dar ignorând ultimele sondaje și făcând un simplu calcul logic, putem ajunge la un rezultat de mult peste 40% pentru partidele de centru-dreapta. Așadar, în 2005 „dreapta” s-a ales cu 40% din opțiunile electoratului. Din 2005 până acum, aproximativ 100 mii de tineri au „acumulat” majoratul. După cum știm, practic peste tot, tinerii împărtășesc valorile de dreapta, fiind vehemenți împotriva stângii. Să nu uităm și de faptul un număr aproximativ egal de nostalgici comuniști ne-au părăsit, iarăși un lucru ce va duce la scăderea procentajului „stângii”.
Sunt sigur că partidele de dreapta pot acumula peste 40% din voturi, în orice caz există toate premizele pentru asta. Iar „analiștii lu'pește” să se mai ducă naibii cu intoxicațiile lor electorale de doi bani!
Deșteptare națiune!
Sursa
2009-02-13 13:16:35