Minciuna - virusul vieţii noastre!


Minciuna, cea care ne virusează gîndirea şi ne facem să apelăm la ea, atunci cînd vrem să manipulăm situaţia în favoarea noastră. Conform Biroului de Statistică (Census 2000 în SUA), majoritatea oamenilor mint cel puţin o dată sau de două ori pe zi, spunînd neadevăruri la aproximativ 30 de oameni pe săptămână. Oamenii mint la tot pasu, fie că vor să ascundă un adevăr dureros, sau să atace pe cineva, să-şi pună în valoare fiinţa, mint pentru a se autoapăra, a obţine un profit din ceva anume; motive se găsesc mereu pentru a minţi; sau pentru a ne autominţi că sîntem frumoşi, buni, că am procedat corect în anumite situaţii, fără a justifica adevărata faţă a lucrurilor care de fapt sunt. Minciuna se pare că a devenit un reflex condiţionat de circumstanţele in care ne aflăm.

De ce totuşi minţim şi de ce aşa de frecvent?Profesorul de sociologie de la Universitatea de Stat din Louisiana (SUA), Ronald Wells, spune că la baza minciunilor stă cîştigul „Dacă nu e nimic de cîştigat, rar veţi găsi o minciună.” Minciuna este mereu determinată de dorinţe, interese, realizarea anumitor scopuri, planuri…începem să minţim conştient în jurul vîrstei 4-5 ani, cînd ne dăm seama de puterea cuvîntului, folosim minciuna ca o formă de manipulare pentru a obţine ceva. Mai apoi folosim minciuna pentru a scăpa de necazuri, a fugi de realitatea propriu-zisă, a falsifica anumite adevăruri; minciuna devine masca care ne însoţeşte pretutindeni, şi de care într-un final e greu să fugi, odată ce ai căzut victimă în plasa ei, fii sigur te va urmări mereu  pentru a te ispiti din nou. Minciuna se înrădăcinează  şi formează un model autoprotector, care îl determină pe om să apeleze încontinuu la ea, a minţit o dată, a văzut că i-a reuşit şi nu s-a întîmplat nimic, prin urmare va reveni la ea de cîte ori va avea nevoie de ajutor pentru a soluţiona vreo problemă.

Şi cum oare să ne dăm seama dacă cineva minte sau nu… oamenii, in general sunt slabi detectori de minciuni, de asta probabil au şi fost preocupaţi să găsească un aparat care să descifreze comportamentele suspicioase ale indivizilor în anumite situaţii. În 1895, Caesare Lambroso experimenta hidrosfigmograful, un aparat primitiv ce măsura variaţiile de puls cu ajutorul unui cilindru ; W.M. Marston, în 1917, încerca să depisteze minciuna înregistrînd tensiunea sistolică, iar Vittorio Benussi monitorizînd modificările respiratorii. Ultimele descoperiri în domeniul neurologiei au demonstrat că pe baza analizelor de tip RMN se poate decta minciuna, se  vizualizează schimbările ce se petrec în anumite zone ale creierului şi se identifica cînd omul minte. Mai nou, s-a inventat detecorul de minciuni care funcţionează  într-o conversaţie telefonică într-o discuţie faţă în faţă, şi în  analiza unei conversaţii înregistrate.

Tehnica avansează zilnic, cine ştie poate în curînd oamenilor li se vor implanta anumite plăcuţe în creier,  care vor oferi date concrete despre gîndurile oamenilor din jurul nostru, sau dacă interlocutorul  minte sau nu într-o discuţie. Minciuna a devenit o necesitate vitală pentru unii, şi totuşi să nu uităm, precum e scris în Biblie: “Nu vă mai minţiţi unii pe alţii; spuneţi adevărul, fiindcă avem părtăşie unii cu alţii şi atunci cînd ne minţim unii pe alţii ne facem rău nouă înşine”..


Sursa
2009-02-13 00:00:52Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

15:43:22Depositphotos: Royalty-Free Stock Photos, Vector Images and Videos —» plop andrei
14:24:49Atac armat în Germania: Şase persoane au fost ucise —» Elena Robu
12:32:35Кубок Белой Крысы — общие впечатления —» Блог бандерлога
12:32:07Кубок Белой Крысы — тур 3 —» Блог бандерлога
11:43:28Câteva motive să vizitaţi Cipru pe timp de iarnă. Idei de călătorie —» Blog de călătorii
10:20:02L Shaped Bunk Beds Twin Over Full —» Andrei Fornea
09:12:12Sofia Nădejde, carte, feminism, discuții la Muzeul Literaturii —» Curaj.TV | Media alternativă
07:57:46Glam Living Room Ideas —» Andrei Fornea
07:23:23Avertizare de călătorie în Franţa —» Elena Robu
05:59:23LVLC by Lavielace, colecția pe care am crezut-o străină —» iulianam.com
05:18:08Enjoy your travel experience with the new FlyUIA application. —» Informaţii pentru studenţi !
00:17:34Enjoy your travel experience with the new FlyUIA application. —» plop andrei
23:12:04Ready to make anything |! Autodesk is a leader in 3D design, engineering and entertainment software. —» Informaţii pentru studenţi !
23:12:02The highest quality medical massagers and personal health —» Informaţii pentru studenţi !
23:08:14Ready to make anything |! Autodesk is a leader in 3D design, engineering and entertainment software. —» plop andrei
22:14:16Marea Britanie a finalizat procedura de ratificare a Acordului Brexit. Tratatul, semnat de Regina Elizabeta a II-a —» Elena Robu
21:45:13M-am născut și am crescut la țară. —» Curaj.TV | Media alternativă
21:06:19Cine a inventat epidemiile și vaccinurile #palavre —» .:EU:.
20:44:58Cine a inventat epidemiile și vaccinurile #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
18:57:03Alimentatia sanatoasa —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
18:13:44La răspântia dintre trecut și prezent —» Frinturi din suflet de femeie
18:00:00Kotlin Intro —» Un nene Project
14:41:16MAE al României solicită Ucrainei clarificări după afirmațiile președintelui Zelenski referitoare la ocuparea de către români a nordului Bucovinei —» Elena Robu
14:14:31Despre Gala Cineaștilor și boala națiunii —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
14:09:2750 de români au tranzitat zona ameninţată de Coronavirus. Care este starea lor —» Elena Robu