67958 cazuri COVID-19 în Moldova
17258 – cazuri active
49083 – cazuri vindecate
1617 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 21 octombrie 2020 ora 15:24


Scurtă caracteristică a situaţiei social- economice din Republica Moldova


Economia Republicii Moldova după instalarea actualei puteri de guvernare a fost dominată de o scădere continuă , bazată pe sporirea consumului intern din contul transferurilor băneştii de la cetăţenii aflaţi la muncă peste hotarele ţării . Situaţia de criză în care se află la moment economiea naţională se datorează guvernarii comuniste care nu a implementat programe economice care ar contribui la dezvoltarea sectorului real al economiei.

Creşterea deficitului balanţei comerciale , reducerea potenţialului de export al ţării , majorarea importurilor mărfurilor de consum , lipsa investiţiilor reale în întreprinderile producătoare autohtone reduc posibilităţile economiei naţionale şi ulterior crearea de noi locuri de muncă , sporirea bunastării cetăţenilor.

Guvernarea comunistăa a demonstrat ca nu este capabilă să propună şi să realizeze programe de dezvoltare a sectoarelor competitive ale economiei , preferînd implimentarea politicii de impozitare directă prin TVA şi accize colectate de vamă în schimbul renunţării la politica de stimulare a acumulărilor fiscale directe generate de profitul întreprinderilor şi al persoanelor fizice .

Schimbările frecvente şi arbitrare din legislaţie afectează grav climatul de afaceri şi cel investiţional din Republica Moldova .

Declaraţiile politice , intimidarea agenţilor economicii ,subordonarea directă de către preşedintele statului a anumitor departamente şi centre în obligaţiile cărora intră medierea , supravegerea şi respectarea legii, pune la îndoială garantarea proprietăţii private şi securitatea afacerilor. Agenţii economici sunt supuşi unor controale permanente şi estorcaţi de catre organele abilitate corupte. Implicarea în paralel a executivului în afaceri , protecţionismul camuflat , implimentarea de noi taxe şi impozite , lipsa dorintei de a asculta agenţii economici şi colaborarea cu aceştea pentru găsirea de noi soluţii viabile care ar putea stimula dezvoltarea mediului de afacerii din Republica Moldova – descurajează agenţii economici să activeze şi să investească în republică.

Sfera socială prezintă la fel riscurii majore şi necesită realizarea unor reforme urgente destinate să sporească calitatea serviciilor sociale şi să asigure accesul populaţei la îngrijirile oferite de structurile statului şi instituţiile publice din domeniul social .

În condiţiile creşterii în permanenţă a costurilor la serviciile medicale , tot mai putini cetaţenii au acces la aceste servicii. Circa o treime din populaţie nu au posibilitatea de a-şi procura poliţa de asigurare medicală şi respectiv nu pot beneficia de serviciile medicale , iar majoritatea cetaţenilor care nu au poliţe de asigurare sunt de la sate .

În pofida declaraţiilor despre creşterea numărului locurilor de muncă statisticile demonstrează că tot mai mulţii cetăţeni nu au un loc stabil de muncă şi nu au un salariu pentru a-şi întreţine familiile. Astfel, în anul 2008 salariaţii au coanstituit 42,9 % din populaţia ocupată, fiind în scădere cu 12,6 % faţă de anul 2007. Doar 19 % de persoanele ocupate în agricultură beneficiau de salarii.

Creşterile salariale anunţate de guvernare continuă să rămînă cu mult sub nivelul coşului minim de consum, iar pensia medie nu acoperă nici minimul de existenţă. În acelaşi timp preţurile pentru cele mai importante produse şi servicii au crescut în această perioadă cu peste 250 %, iar la unele chiar de 3-4 ori.


Sursa
2009-02-11 19:48:36Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:06:45EGAL: De ce România nu trebuie să intre în zona EURO? —» Curaj.TV | Media alternativă
18:21:56Jurnal de lecturi (3) —» Lumeadanei's Blog
17:47:16©️ „Crearea lui Adam” —» Licurici de suflet
16:48:55Noul Regulament de atestare a cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:51:56Metoda Kaț —» Gheorghe Erizanu
14:43:37Leo BUTNARU - POEME RECENTE —» Leo Butnaru
14:09:57Hygge de toamnă: 30 de idei pentru a aduce în casă confortul și liniștea —» Sunt MAMĂ!
11:48:56UE-GIZ// Grupul de Inițiativă a Părinților și Profesorilor (GIPP) a dezvoltat competențe sociale și civice aplicabile în procesul de planificare și monitorizare a lucrărilor de eficiență energetică a infrastructurii publice. —» Asociaţia Obştească "Demos"
11:34:57Poveşti de dragoste între femei —» Curaj.TV | Media alternativă
11:23:48Nou pe piață: Divus Winery —» Fine Wine
09:57:37FRP TV – Mărturii despre un omor în custodia statului —» Curaj.TV | Media alternativă
09:53:58Replica administraţiei la plîngerea unei beneficiare —» Curaj.TV | Media alternativă
09:34:22Posibil tratament împotriva Covid-19, dezvoltat de o elevă de 14 ani —» Elena Robu
08:12:40Analiză la sînge a lui Mocanu/Antimafie şi unionişti —» Curaj.TV | Media alternativă
19:32:41Zaiafet – Cum ne salvăm lumea —» Curaj.TV | Media alternativă
19:12:49Croissant cu oua jumari si somon slab sarat —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
19:01:05Acrobaţii riscante cu bicicleta —» Curaj.TV | Media alternativă
19:00:40Solidaritate în Franța: Zeci de mii de persoane au ieșit pe străzi pentru a-l omagia pe profesorul decapitat —» Elena Robu
18:37:12Care e rolul școlii contemporane? —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
18:29:06Cine sunt eu în spatele nemulțumirilor mele? —» Frinturi din suflet de femeie
16:58:19Igor Fediuş îi descîntă pe toţi candidaţii —» Curaj.TV | Media alternativă
16:14:49Primarul şi paznica se cam potrivesc, la Fierbinţi, IL —» Curaj.TV | Media alternativă
19:34:27Знаете ли вы, почему пальцы Бога и Адама не соприкасаются на знаменитом произведении искусства Микеланджело на потолке Сикстинской капеллы Апостольского дворца в Ватикане? —» Curbet Alexandru
19:31:04Rolul tatălui învățat de apostolul Pavel in 1 Tesaloniceni 2 —» Curbet Alexandru
15:07:19Noi detalii despre rusul care l-a decapitat pe profesorul de istorie din Franța: Deținea titlul de sejur până în 2030 —» Elena Robu