71089 cazuri COVID-19 în Moldova
17701 – cazuri active
51719 – cazuri vindecate
1669 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 25 octombrie 2020 ora 01:24


Scurtă caracteristică a situaţiei social- economice din Republica Moldova


Economia Republicii Moldova după instalarea actualei puteri de guvernare a fost dominată de o scădere continuă , bazată pe sporirea consumului intern din contul transferurilor băneştii de la cetăţenii aflaţi la muncă peste hotarele ţării . Situaţia de criză în care se află la moment economiea naţională se datorează guvernarii comuniste care nu a implementat programe economice care ar contribui la dezvoltarea sectorului real al economiei.

Creşterea deficitului balanţei comerciale , reducerea potenţialului de export al ţării , majorarea importurilor mărfurilor de consum , lipsa investiţiilor reale în întreprinderile producătoare autohtone reduc posibilităţile economiei naţionale şi ulterior crearea de noi locuri de muncă , sporirea bunastării cetăţenilor.

Guvernarea comunistăa a demonstrat ca nu este capabilă să propună şi să realizeze programe de dezvoltare a sectoarelor competitive ale economiei , preferînd implimentarea politicii de impozitare directă prin TVA şi accize colectate de vamă în schimbul renunţării la politica de stimulare a acumulărilor fiscale directe generate de profitul întreprinderilor şi al persoanelor fizice .

Schimbările frecvente şi arbitrare din legislaţie afectează grav climatul de afaceri şi cel investiţional din Republica Moldova .

Declaraţiile politice , intimidarea agenţilor economicii ,subordonarea directă de către preşedintele statului a anumitor departamente şi centre în obligaţiile cărora intră medierea , supravegerea şi respectarea legii, pune la îndoială garantarea proprietăţii private şi securitatea afacerilor. Agenţii economici sunt supuşi unor controale permanente şi estorcaţi de catre organele abilitate corupte. Implicarea în paralel a executivului în afaceri , protecţionismul camuflat , implimentarea de noi taxe şi impozite , lipsa dorintei de a asculta agenţii economici şi colaborarea cu aceştea pentru găsirea de noi soluţii viabile care ar putea stimula dezvoltarea mediului de afacerii din Republica Moldova – descurajează agenţii economici să activeze şi să investească în republică.

Sfera socială prezintă la fel riscurii majore şi necesită realizarea unor reforme urgente destinate să sporească calitatea serviciilor sociale şi să asigure accesul populaţei la îngrijirile oferite de structurile statului şi instituţiile publice din domeniul social .

În condiţiile creşterii în permanenţă a costurilor la serviciile medicale , tot mai putini cetaţenii au acces la aceste servicii. Circa o treime din populaţie nu au posibilitatea de a-şi procura poliţa de asigurare medicală şi respectiv nu pot beneficia de serviciile medicale , iar majoritatea cetaţenilor care nu au poliţe de asigurare sunt de la sate .

În pofida declaraţiilor despre creşterea numărului locurilor de muncă statisticile demonstrează că tot mai mulţii cetăţeni nu au un loc stabil de muncă şi nu au un salariu pentru a-şi întreţine familiile. Astfel, în anul 2008 salariaţii au coanstituit 42,9 % din populaţia ocupată, fiind în scădere cu 12,6 % faţă de anul 2007. Doar 19 % de persoanele ocupate în agricultură beneficiau de salarii.

Creşterile salariale anunţate de guvernare continuă să rămînă cu mult sub nivelul coşului minim de consum, iar pensia medie nu acoperă nici minimul de existenţă. În acelaşi timp preţurile pentru cele mai importante produse şi servicii au crescut în această perioadă cu peste 250 %, iar la unele chiar de 3-4 ori.


Sursa
2009-02-11 19:48:36Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:46:0746/40: „Ceva în apă” de Catherine Steadman —» Sunt MAMĂ!
04:22:04(video) Propuneri anticriză pentru Guvernul Republicii Moldova —» edufin.md
04:14:27(video) Guvernul pune cruce pe unele domenii de afaceri! —» edufin.md
20:23:44Toamna nu-i ca vara! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:29:27Opera comments on competition law case against Google in the United States —» Luchian Alexandru
15:26:18Sfaturi de la MAIB ca să nu te lași pradă escrocilor! —» edufin.md
15:01:18Drumul banilor 2020 – un eveniment de educație financiară marca BNM —» edufin.md
09:43:52Covid în Polonia și cum guvernanții merg înainte cu interzicerea avortului —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:29:03Primarul din Selemet, Tatiana Badan: ”Noi prețuim enorm sprijinul oferit de România” —» Elena Robu
08:16:14Taraboste Tribut, în top 10 vinuri baricate, la un concurs specializat —» Fine Wine
07:56:11Chec cu pere si iaurt grecesc —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
20:22:41Fulgere din trecut la „Fulger” sau cum ajung în „presă” scrisori anonime —» un alt blog
19:47:13Inspecţie civică la Maia, Ialomiţa —» Curaj.TV | Media alternativă
15:17:42Cine conduce președintele unei țări? —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
14:56:16Sunt homosexualii copiii lui Dumnezeu? Are dreptate Papa Francisc? | Pastor Vasile Filat —» Moldova Creștină
10:22:0345/40: „Fata cu palton albastru” de Monica Hesse —» Sunt MAMĂ!
10:13:39Istoria unei călătorii miraculoase în timp —» Biblioteca Hristo Botev
10:02:57A lucrat la stat şi nu a fost plătit, Dodon cu Lupu au promis, dar nu s-au implicat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:23:52Începe a şasea ediţie a Zilelor Filmului Românesc din Republica Moldova, cu filme de Cannes, Veneţia şi Oscar —» Elena Robu
08:43:42Împarte măşti medicinale celor nevoiaşi —» Curaj.TV | Media alternativă
08:43:39Conațional din Franța: ”Diaspora are un rol foarte important în dezvoltarea României” —» Elena Robu
06:55:00Wanna live the dream? Opera is looking for a person to browse the web for fun and share this experience with the world —» Luchian Alexandru
04:45:49Realitatea Virtuală – prima „fișkă” nouă din campania actuală —» un alt blog
21:54:41©️ Înainte să te cunosc —» Licurici de suflet
20:53:15Papa e pentru legalizare! Tu? —» Curaj.TV | Media alternativă