Scurtă caracteristică a situaţiei social- economice din Republica Moldova
Economia Republicii Moldova după instalarea actualei puteri de guvernare a fost dominată de o scădere continuă , bazată pe sporirea consumului intern din contul transferurilor băneştii de la cetăţenii aflaţi la muncă peste hotarele ţării . Situaţia de criză în care se află la moment economiea naţională se datorează guvernarii comuniste care nu a implementat programe economice care ar contribui la dezvoltarea sectorului real al economiei.
Creşterea deficitului balanţei comerciale , reducerea potenţialului de export al ţării , majorarea importurilor mărfurilor de consum , lipsa investiţiilor reale în întreprinderile producătoare autohtone reduc posibilităţile economiei naţionale şi ulterior crearea de noi locuri de muncă , sporirea bunastării cetăţenilor.
Guvernarea comunistăa a demonstrat ca nu este capabilă să propună şi să realizeze programe de dezvoltare a sectoarelor competitive ale economiei , preferînd implimentarea politicii de impozitare directă prin TVA şi accize colectate de vamă în schimbul renunţării la politica de stimulare a acumulărilor fiscale directe generate de profitul întreprinderilor şi al persoanelor fizice .
Schimbările frecvente şi arbitrare din legislaţie afectează grav climatul de afaceri şi cel investiţional din Republica Moldova .
Declaraţiile politice , intimidarea agenţilor economicii ,subordonarea directă de către preşedintele statului a anumitor departamente şi centre în obligaţiile cărora intră medierea , supravegerea şi respectarea legii, pune la îndoială garantarea proprietăţii private şi securitatea afacerilor. Agenţii economici sunt supuşi unor controale permanente şi estorcaţi de catre organele abilitate corupte. Implicarea în paralel a executivului în afaceri , protecţionismul camuflat , implimentarea de noi taxe şi impozite , lipsa dorintei de a asculta agenţii economici şi colaborarea cu aceştea pentru găsirea de noi soluţii viabile care ar putea stimula dezvoltarea mediului de afacerii din Republica Moldova – descurajează agenţii economici să activeze şi să investească în republică.
Sfera socială prezintă la fel riscurii majore şi necesită realizarea unor reforme urgente destinate să sporească calitatea serviciilor sociale şi să asigure accesul populaţei la îngrijirile oferite de structurile statului şi instituţiile publice din domeniul social .
În condiţiile creşterii în permanenţă a costurilor la serviciile medicale , tot mai putini cetaţenii au acces la aceste servicii. Circa o treime din populaţie nu au posibilitatea de a-şi procura poliţa de asigurare medicală şi respectiv nu pot beneficia de serviciile medicale , iar majoritatea cetaţenilor care nu au poliţe de asigurare sunt de la sate .
În pofida declaraţiilor despre creşterea numărului locurilor de muncă statisticile demonstrează că tot mai mulţii cetăţeni nu au un loc stabil de muncă şi nu au un salariu pentru a-şi întreţine familiile. Astfel, în anul 2008 salariaţii au coanstituit 42,9 % din populaţia ocupată, fiind în scădere cu 12,6 % faţă de anul 2007. Doar 19 % de persoanele ocupate în agricultură beneficiau de salarii.
Creşterile salariale anunţate de guvernare continuă să rămînă cu mult sub nivelul coşului minim de consum, iar pensia medie nu acoperă nici minimul de existenţă. În acelaşi timp preţurile pentru cele mai importante produse şi servicii au crescut în această perioadă cu peste 250 %, iar la unele chiar de 3-4 ori.
Sursa
2009-02-11 19:48:36