Riscuri şi probleme în activitatea de analist politic


Un analist politic, cum pare el, nu este doar un pamfletar sau o persoană care are ca scop major să critice puterea, să facă adnotări sau recenzii la politica statului. Un analist politic, este, în primul rând, o persoană responsabilă, dacă este conştient de meseria lui, echidistant şi imparţial în raport cu anumiţi lideri politici. Am putea spune că este, în unele cazuri, mai influent ca un preşedinte sau oricare alt actor politic, mai priceput sau, dimpotrivă, un măscărici şi un circar, care face partizanat, dezinformează opinia publică, manipulează şi denigrează imaginea. Iată de ce, a fi analist politic, este interesant, dar şi riscant uneori. De ce? Fiindcă există posibilitatea de a fi momeală pentru un oarecare lider de opinie. Totodată, dacă mai calci şi peste anumite principii de etică, morală sau norme deontologice, ai o imagine de lingău şi un păcătos al doctrinei politice pe care o împărtăşeşti. Deci sunt probleme, de care, volens-nolens, te ataşezi sau dacă nu, îţi sunt atribuite de către alţii din breaslă.

Un lucru este cert, un analist politic este preocupat în permanenţă de problemele politice ale ţării, ale statului, precum şi de conţinutul relaţiilor, care există sau se stabilesc în timpul guvernării. Analistul, va analiza ceea ce determină anumite decizii ce au loc la nivel naţional, ce fac sau nu fac politicienii, consecinţele politicilor, în termeni de produse şi de rezultate.

  • Cum apar problemele analiştilor politici

Voi enumera, în continuare, principalele cauze care provoacă o problemă în activitatea analistului politic.
Prin statutul său, analistul politic face recomandări pe baza unor analize preliminare a problemelor, pe baza unor analize detaliate, care implică modelare şi cercetare; ghidează deciziile: produc informaţii; sprijină alegerile între politici; alte contribuţii: descrierea problemei; modelarea problemei; suport indirect (prin intermediul ziariştilor sau al altor analişti).

Ei bine, aceste lucruri nu sunt atât de uşoare, după cum observăm. Ce riscuri implică? Analistul politic, pe parcus, fiind influenţat, îşi poate modifica cursul. Adică o poate lua razna, promovând alte valori, minciuna, persiflarea, născocirea unor neadevăruri sau partizanatul politic. Acesta este conştient de valoarea pe care o are. Iar cei mai fideli politicii şi mai cu seamă, consumatorii de materiale politice, pot fi manipulaţi prin ceea ce scrie sau spune la televizor analistul/ comentatorul politic. Astfel, diverşi lider de opinie, politicieni, apelează la serviciul analiştilor politici. Şi nu pentru o analiză a activităţii partidului, a nivelului lui de încredere etc., ci la angajarea lui ca promotor al idealurilor partidului. În acest caz, evident, nu mai putem vorbi de obiectivitate, deontologie şi bun simţ.

Un alt risc al analistului politic este securitatea fizică. Acesta, datorită vorbelor grele pe care le spune, poate să şi-o ia în cap sau la moacă de la diferite persoane plătite pentru acest lucru. Devii nesigur oriunde te-ai afla, la serviciu, acasă sau pe stradă.

O altă problemă a analistul politic este acela că, uneori, aceştia cad în sfera ridicolului prin detaşarea, binevolă sau invers de realitate. Făcând o filosofie neînţeleasă de nimeni, ei recurg la un limbaj de lemn, toată ideea lor rezumându-se la faptul că suntem conduşi de nişte cretini, incompetenţi şi că suntem un popor pierdut, fără orientare şi „spor de muncă”.

Posted in raţionamente Tagged: analist politic, deontologie, dezinformare, riscuri şi problemele analistului politic

Sursa
2009-02-11 01:23:18



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

11:51:22Cafeneaua Literară: Spiritul Creator al Modernismului —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
12:33:00Fantome —» Andrei LANGA. Blogul personal
01:17:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:12:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:02:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:57:42Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:29:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:12:00Pământ —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:12:00Pământ —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:32:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
03:46:13Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
01:54:22Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
01:46:39Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:52:02Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
04:37:00DIN POEZIA LUMII —» Leo Butnaru
00:53:00do you remember being scared? —» turn up the silence
21:41:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:14:39Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:30:40Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:33:16Interpretări Teatrale ale lui Eminescu: Luceafărul —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
01:04:11Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
23:45:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
22:36:52Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:23:03Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:41:55Fără Titlu —» Путепроводные Заметки