9247 cazuri COVID-19 în Moldova
3684 – cazuri active
5240 – cazuri vindecate
323 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 6 iunie 2020 ora 06:32


Alexandru Tănase: „În spatele oricărei cariere de succes stă multă muncă”


Absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a ajuns unul dintre cei mai cotați avocați de la Chișinău. Este în același timp și prim-vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova. Sâmbătă, 31 ianuarie, a fost invitatul academiei succesului.

Unde și când ați absolvit universitatea?

Alexandru Tănase: Am absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în 1994. A fost prima promoție de studenți basarabeni care și-a terminat studiile în România. Sincer să fiu, cred că asta a fost marea șansă a vieții mele, deoarece cartea pe care am făcut-o acolo mă ajută până în ziua de astăzi. Am avut parte de profesori absolut excepționali. Sistemul de învățământ românesc îl consider mai potrivit și mai eficient decât cel pe care îl avem noi. Facultatea de Drept din Iași este din punctul meu de vedere una dintre cele mai bune din România.

Domnule Tănase, ați fost invitat aici pentru că sunteți considerat un om de succes. Cum ați ajuns un avocat cunoscut?

Alexandru Tănase: În spatele oricărei cariere de succes este foartă multă muncă. Sigur că trebuie să faci carte la momentul potrivit. Pe parcursul anilor am ajuns încă odată să mă conving că teoria pe care ne-o dau profesorii la facultăți este absolut necesară. Mai apoi o poți dezvolta și o poți pune la baza unei evoluții profesionale și intelectuale. O calitate foarte importantă pentru un om care are o carieră reușită este și cea de a face pași neordinari. Dacă mergi pe o cale bătătorită știi exact unde vei ajunge, dar cu certitudine nu ai șansa să faci mai mult decât ai fi putut face.

Care ar fi secretele unui jurist de succes?

Alexandru Tănase: Cartea, fraților. Cartea este cel mai bun prieten al juristului. Sursele de informație pe care le aveți acum dumneavoastră la dispoziție sânt de sute de ori mai mari decât cele pe care le-am avut noi la timpul nostru. Eram forțați să stăm la bibliotecă, dar dumneavoastră aveți posibilitatea, stând acasă, la o ceașcă de cafea, să citiți articole și să faceți cunoștință cu lumea pe internet.

Ați avut și eșecuri profesionale?

Alexandru Tănase: Depinde ce numim eșecuri. Dacă ne referim la dosare pierdute, da. Pierderea unui dosar însă nu este eșec. Dacă toți avocații ar câștiga, atunci cine ar pierde? E imposibil. Depinde însă cum pierzi și care sunt consecințele unei eventuale înfrângeri, dar pierderea unui dosar este pierderea unei lupte și nu înseamnă neapărat și pierderea unui război. Important e să știm un lucru: orice nu te doboară te face mai tare, așa că după orice cădere, neapărat urmează și o avansare.

Ce v-a făcut pe dumneavoastră, un avocat cu notorietate, să vă implicați în politică?

Alexandru Tănase: Întrebarea asta am auzit-o de multe ori. Nu cred că am avut scopul de a face politică. Eu am încercat să fac o carieră bună de avocat, am încercat să-mi fac bine meseria. Până la urmă, evenimentele au deschis această oportunitate, de a începe o carieră politică. Nu a fost o decizie simplă, dar cred că am luat o decizie corectă. Toți știu care este echipa noastră, toți colegii noștri au facultăți, știu să vorbească și au în spate cariere sau proiecte de succes. Nu avem printre noi persoane care nu ar fi realizat nimic, indiferent cu ce s-ar fi ocupat. Asta m-a încurajat să vin în viața publică. Pot să vă spun încă altceva. Nu este un secret. Eu nu mă văd în viața publică pentru tot restul vieții. Probabil o să-mi dedic ceva timp acestui proiect politic, după care o să revin la avocatură, mie îmi place foarte mult ceea ce fac și mie-mi reușește, deci mă simt confortabil în poziția asta.

Cum ar trebui să fie un politician: din popor sau pentru popor?

Alexandru Tănase: Orice om care intră în viața publică nu trebuie să uite că el e responsabil față de cei care l-au votat și să nu uite niciodată experiența Partidului Democrat Agrar, care a venit cu majoritate constituțională în Parlament în 1994, iar în 1998 nu a trecut pragul electoral. Dacă nu e responsabilitate, atunci sunt sancțiuni, iar sancțiunea cea mai dură pentru un politician este atunci când mergi la votare și nu te votează nimeni.

Care credeți că ar fi cea mai mare problemă a tineretului de azi?

Alexandru Tănase: Cred că cea mai mare problemă cu care se confruntă tineretul azi este lipsa de oportunități. Tinerii nu au nevoie să le dai case, trebuie să le deschizi portița și posibilitatea ca ei să se realizeze. În timpul guvernului Sturza era o deschidere. Miniștrii în mare parte erau figuri politice, care încurajau funcționarii să vină cu idei noi. Acum lucrurile stau altfel. Acum miniștrii nu sânt figuri politice, sânt simpli administratori ai acestor guverne, nu iau nicio decizie, iar inițiativa este sancționată. Șefii, de regulă, sânt oameni limitați, nu o să îmi arătați mie un membru al guvernului care are un IQ mai mare decât numărul la pantofi. Nu trebuie să cumpărăm fiecăruia pește, dar trebuie să îi dăm o undiță și să îl învățăm cum să pescuiască. Și dacă guvernul va tolera și va încuraja acțiunile acestea, noi nu vom pleca din țară.

Interviu realizat de audienții Academiei Succesului


Sursa
2009-02-10 00:04:20Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

15:30:56Moldoveanca din Belgia, cu job în domeniul achizițiilor la o companie companie petrochimică —» Elena Robu
14:22:04Războiul împotriva copiilor „Educație Sexuală Comprehensivă” —» Curbet Alexandru
14:18:02Deranjat că-i filmez căruța la Mega Drive —» Curaj.TV | Media alternativă
14:10:38Revoltat că mafia varului e împreună cu organele de drept —» Curaj.TV | Media alternativă
11:49:51Start ateliere, în format online! —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
11:34:15Notițe de Ziua Mondială a Mediului. CE FACEM NOI pentru a proteja natura —» Sunt MAMĂ!
08:08:47Dle Nichiforciuc, da „слабо” să donați laptop-uri pentru profesorii și elevii din raionul natal Florești? —» un alt blog
05:34:35ATENȚIE LA VIRUS! E letal și mai puternic decât oricând —» Nicolae Federiuc
05:24:56Doar în Moldova: o băbuță vinde – menții o bat, vinde un fost ment – el are „krîșă” —» un alt blog
03:00:20Egiptenii în afaceri —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
19:40:53Am Terminat a 9-a: A fost jalnic —» Curaj.TV | Media alternativă
17:55:59Cum l-am fluierat pe bat”ka Lukașenko (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:06©️ Oamenii mari —» Licurici de suflet
14:47:40Dodon era așteptat cu protest la Căușeni —» Curaj.TV | Media alternativă
13:13:44Anna AHMATOVA. Poeme în traducerea și lectura lui L.B. —» Leo Butnaru
13:09:25Mi-au întors banii abia după ce m-am plîns mai sus —» Curaj.TV | Media alternativă
10:59:29Open call: atelier de dramaturgie pentru adolescenți —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
10:55:47Protecție socială pentru artiștii independenți pe durata Covid-19 —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
10:54:13POEME ROMÂNEȘTI ÎN VIETNAM —» Leo Butnaru
10:27:584 iunie – Ziua Internațională a Copiilor Victime ale Agresiunii —» BiblioCity
09:24:25Astăzi se împlinește un secol de la recunoașterea internațională a Marii Uniri de la 1918 —» Elena Robu
08:15:26Uniunea Europeană oferă asistență financiară pentru renovarea centrelor municipiilor Cahul și Ungheni —» Elena Robu
05:51:04Doar în Moldova: Fost șef pe achiziții la armată cu 4 milioane de euro pe cont! Cazul colonelului Coguteac —» un alt blog
20:10:17Tu nu ai idee ce e discriminarea —» apostu
19:35:00R. Moldova reia începând cu 15 iunie 2020 cursele aeriene regulate de pasageri și a charterelor regulate de pasageri —» Elena Robu