9018 cazuri COVID-19 în Moldova
3694 – cazuri active
5009 – cazuri vindecate
315 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 5 iunie 2020 ora 01:33


O presa corecta, ori un vis spulberat?

Dragi colegi – cititori de stiri. Am urmarit zilele acestea un eveniment nu prea placut. Cazul Unimedia -Cernei. Fiind un cititor fidel al Unimedia [[oricum tin mai mult la Curaj.nen]] am tot sperat ca in sfirsit vom avea si noi o sursa demna de informare. Prima data cind a iesit Unimedia, eu ca nebunu, abea asteptam sa ajunga cu rutiera la servici, ca sa pot deschide calculatorul, si sa citesc stirile care imi plac mie, acelea de pe Unimedia. Toate au mers extraordinar, pina ce am dat de prima problema. Am incercat, cu citeva luni in urma, sa ma inregistrez pe Unimedia si, din pacate, la cele 3 incercari, cu emailuri diferite, nu am primit nici un email cu autentificarea inregistrarii. Am sunat, vara trecuta, si am discutat cu un domn, era unul din fratii Galusca, care m-a asigurat ca voi primi emailul. Asa si nu a fost sa fie [[incercati si dumneavoastra, chiar acum ca sa va convingeti]]. Ei, am trectu eu pste acest mic incident si continuam sa urmaresc cu intuziasm Unimedia. Si aici, conflictul Unimedia -Cernei. Eu nu vreau acum sa tin apararea nimanui. Doar vreau, sa aflu niste raspunsuri, si sa fie clar pentru mine, ca cititor: sa continui sa cred in Unimedia, ori nu. Si anume:

1. In politica Editoriala a Unimedia [[care o gasiti la Unimedia pe site]] este un principiu, citez “profesionalism. Dacă este un subiect scandalos, ştirea nu se publică până când nu este verificată din a doua sursă. Se publică doar fapte. Învinuirile fără probe pot fi publicate doar în cazul în care reprezintă opinia unei persoane concrete.”

Eu, ma pun pe mine in situatia lui acel Cernei [[poate fi oricine din Dumneavoastra]]. Miine vine la mine la banca un client din strada si imi cere 1 mln de lei credit. Eu, normal ca nu ii dau asa suma exagerata. Si el, se duce la un oarecare X, care are un blog sub pseudonim, si posteaza in el un articol de ma face cu unt si otet, pe mine, declariand ca nici nu ma considera ca om [[ce, de fapt, reprezinta un act discriminativ]]. Si, a doua zi, Unimedia, fara ca sa verifice a 2-a sursa [[conform principiului de mai sus]] pur si simplu publica articolul. Deci, acel X nu este o persoana concreta [[conform principiului de sus]] si efectiv, Unimedia, nu are voie sa publice acel articol. Ori, Unimedia stie cine-i acel X, in cazul lui Cernei este vorba de Cozer. Noi, cititorii, care, chipurile, scrim Stirea la Unimedia, am vrea ca redactia Unimedia sa ne dea numele concret, a acelui Cozer, astfel sa ne dovedeasca ca ei stiu aceasta persoana Concreta si stirea a fost publicata conform principiului de mai sus. Daca, insa Unimedia, nu ne poate da numele Concret, a acestei persoane, reiesa ca Unimedia a incalcat unul din principiile politicii sale Editoriale - profesionalismul. Aceasta din urma da dovada de manipulare a opinie publice, a noastra, a cititorilor, care am avut incredere in Unimedia. Astfel, acest precedent poate genera alte sute de articole din anonimat, care pur si simplu vor aduce, atit prejudicii morale, cit si defaimare publica a unei sau altei persoane:eu, tu, el sau ea. Eu nu imi doresc sa fiu facut cu ou si otet de un anonim, mai ales ca si pe nedrept, ca aopi sa mi se dea dreptul la replica, ca o bombonica unui maidanez.

2. Tot in Politica Editoriala Unimedia exista alt principiu, citez: “imparţialitate. În cazul în care subiectul de presă reprezintă un conflict, se solicită cât mai multor opinii pe criteriul echidistanţei, astfel încât Unimedia să nu fie perceput ca fiind un portal de ştiri partizan.”

Eu nu pot sa inteleg un lucru, cum Unimedia sa nu fie perceput ca un portal de stiri partizan, daca Unimedia publica stiri de la autori anonimi, incalcind propriile politici editoriale, si de fapt, facind un act de partizanism prin asta. Apoi te duci si ceri, echidistant, de la cineva sa-ti comenteze asupra gafei facute de tine? Suna ridicol si din cale afara a oricarei etici jurnalistice.

3. Din cite stiu, Unimedia ofera servicii de desing si promovare a blogulrilor pe portal. In cazul unui politician, de desing nu ma intereseaza, cum Unimedia promoveaza acele bloguri ale persoanelor politice, respectind principiul Politicii Editoriale Unimedia, citez “neafiliere politică. Angajaţii Unimedia pot fi membri sau simpatizanţi ai diferitor partide politice, dar în activitatea reportericească se ghidează de normele deontologice ale ziaristului şi nu angajează portalul de ştiri în dispute politice.” Care norme, daca singur promovezi un politician, adica un blog al acestuia?

4. O intrebare pentru Domnul Tudor Darie: Ati dat asa declaratie, citez “…în rest, persoanele interesate de plasarea publicităţii pe portalul de ştiri Unimedia urmează să contacteze agenţia de comunicare online AdCenter, care gestionează publicitatea pe site-ul nostru.

Spre surprinderea mea, am constata de pe siturile Unimedia si AdCenter ca aceste doua institutii au aceeasi adresa juridica. Ba mai mult ca atit, din internet aflam ca:

Serviciile de host pentru AdCenter is inregistrate pe numele P.P. ASTA DA S.R.L.

Domain name: adcenter.md
Registrant: P.P. ASTA DA S.R.L.
Created: 2007-09-17
Expiration date: 2009-09-17

Si acele ale Unimedia deasemenea is inregistrate pe numele P.P. ASTA DA S.R.L.

Domain name: unimedia.md
Registrant: P.P. ASTA DA S.R.L.
Created: 2008-09-20
Expiration date: 2009-09-20

Si din Wikipedia avem ca “ Tudor Darie….Ulterior, în 2005, este ales membru de birou în cadrul Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova, în 2006 - director al ziarului pentru tineri “Asta DA”, iar din ianuarie 2008 devine director general al New Media Group.”

Deci cum nu am da tot la Tudor ajungem. De ce ne tot incuracati cu scheme din acestea? Unele bannere vin de pe AdCenter, altele de pe Unimedia. Puteti clar sa publicati un regulament care si de unde vine si undei delimitarea intre toate aceste firme peste firme fantome? Si cuvintul nostru inseana Tudor Darie?

Muta sanatate Unimedia, si sa nu uitati sa raspundeti la punctu 1. Noi nu o sa va punem sa va cereti scuze, ca nu aveam asa tupeu, dar, doar va rugam sa introduceti in Politica Edetoriala de la Unimedia, ca orice clarificare din partea cititorului cu Unimedia, mai ales daca e conversatie telefonica, va fi public postata. Ca lumea sa nu fie surprinsa in mod partizan. Doar in aceleasi Politici Editoriale Unimedia, la capitoul Informatie Generala avem, citez “…Tendinţa UNIMEDIA este să devină un portal multimedia, care este elaborat cu participarea activă a cititorilor în format text, foto, audio şi video”

Cu ce va deranjeaza atunci participarea nostra activa, fie ea chiar si prin telefon?

A, cit pe ce sa uit, dupa toate cele expuse puteti sa excludeti urmatorul principiu din Politica Editoriala a Unimedia, citez “abordare originală. Subiectele de presă sunt tratate dintr-un punct de vedere neconvenţional, care formează un stil aparte al ştirilor Unimedia.” Ca doar nu aveti de gind sa va acoperiti spatele cu acest principiu din moment ce “Noi scrim stirea”?

Multumesc Curaj.net! Acum chiar ramii unicul portal, in Moldova, unde oricine poate scrie sitri si citi stiri fara pretentii de Politica Editoriala utopica si falsa.

Cu drag,

Bursuc Igor


Sursa
2009-02-10 09:14:17
Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

15:43:06©️ Oamenii mari —» Licurici de suflet
14:47:40Dodon era așteptat cu protest la Căușeni —» Curaj.TV | Media alternativă
13:13:44Anna AHMATOVA. Poeme în traducerea și lectura lui L.B. —» Leo Butnaru
13:09:25Mi-au întors banii abia după ce m-am plîns mai sus —» Curaj.TV | Media alternativă
10:59:29Open call: atelier de dramaturgie pentru adolescenți —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
10:55:47Protecție socială pentru artiștii independenți pe durata Covid-19 —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
10:54:13POEME ROMÂNEȘTI ÎN VIETNAM —» Leo Butnaru
10:27:584 iunie – Ziua Internațională a Copiilor Victime ale Agresiunii —» BiblioCity
09:24:25Astăzi se împlinește un secol de la recunoașterea internațională a Marii Uniri de la 1918 —» Elena Robu
08:15:26Uniunea Europeană oferă asistență financiară pentru renovarea centrelor municipiilor Cahul și Ungheni —» Elena Robu
05:51:04Doar în Moldova: Fost șef pe achiziții la armată cu 4 milioane de euro pe cont! Cazul colonelului Coguteac —» un alt blog
20:10:17Tu nu ai idee ce e discriminarea —» apostu
19:35:00R. Moldova reia începând cu 15 iunie 2020 cursele aeriene regulate de pasageri și a charterelor regulate de pasageri —» Elena Robu
19:20:21Aresel LIVE! cu europarlamentarul Rareș Bogdan —» Curaj.TV | Media alternativă
17:35:55(+15) Exemple ale lipsei Educației Sexuale —» Curaj.TV | Media alternativă
16:55:183 cadouri deosebite pentru oameni creativi —» Sunt MAMĂ!
16:10:22Felicitări! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
16:07:49©️ Instrucțiuni —» Licurici de suflet
11:49:14Unele comentarii privind sondajul FOP —» Roman Mihăeş
11:21:56AZI E ZIUA MONDIALĂ A... BICICLETEI! —» Leo Butnaru
10:34:40Cosmos și Umanitate; Războiul lumilor —» Curaj.TV | Media alternativă
08:47:40Nou de la Gitana —» Fine Wine
03:48:21Ademenire —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
18:58:16Nu sunt de acord cu relatarea de la internat (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
15:06:45Ce fel de pat am ales pentru Mark, unde am găsit lenjerie de pat calitativă? —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio