O presa corecta, ori un vis spulberat?

Dragi colegi – cititori de stiri. Am urmarit zilele acestea un eveniment nu prea placut. Cazul Unimedia -Cernei. Fiind un cititor fidel al Unimedia [[oricum tin mai mult la Curaj.nen]] am tot sperat ca in sfirsit vom avea si noi o sursa demna de informare. Prima data cind a iesit Unimedia, eu ca nebunu, abea asteptam sa ajunga cu rutiera la servici, ca sa pot deschide calculatorul, si sa citesc stirile care imi plac mie, acelea de pe Unimedia. Toate au mers extraordinar, pina ce am dat de prima problema. Am incercat, cu citeva luni in urma, sa ma inregistrez pe Unimedia si, din pacate, la cele 3 incercari, cu emailuri diferite, nu am primit nici un email cu autentificarea inregistrarii. Am sunat, vara trecuta, si am discutat cu un domn, era unul din fratii Galusca, care m-a asigurat ca voi primi emailul. Asa si nu a fost sa fie [[incercati si dumneavoastra, chiar acum ca sa va convingeti]]. Ei, am trectu eu pste acest mic incident si continuam sa urmaresc cu intuziasm Unimedia. Si aici, conflictul Unimedia -Cernei. Eu nu vreau acum sa tin apararea nimanui. Doar vreau, sa aflu niste raspunsuri, si sa fie clar pentru mine, ca cititor: sa continui sa cred in Unimedia, ori nu. Si anume:

1. In politica Editoriala a Unimedia [[care o gasiti la Unimedia pe site]] este un principiu, citez “profesionalism. Dacă este un subiect scandalos, ştirea nu se publică până când nu este verificată din a doua sursă. Se publică doar fapte. Învinuirile fără probe pot fi publicate doar în cazul în care reprezintă opinia unei persoane concrete.”

Eu, ma pun pe mine in situatia lui acel Cernei [[poate fi oricine din Dumneavoastra]]. Miine vine la mine la banca un client din strada si imi cere 1 mln de lei credit. Eu, normal ca nu ii dau asa suma exagerata. Si el, se duce la un oarecare X, care are un blog sub pseudonim, si posteaza in el un articol de ma face cu unt si otet, pe mine, declariand ca nici nu ma considera ca om [[ce, de fapt, reprezinta un act discriminativ]]. Si, a doua zi, Unimedia, fara ca sa verifice a 2-a sursa [[conform principiului de mai sus]] pur si simplu publica articolul. Deci, acel X nu este o persoana concreta [[conform principiului de sus]] si efectiv, Unimedia, nu are voie sa publice acel articol. Ori, Unimedia stie cine-i acel X, in cazul lui Cernei este vorba de Cozer. Noi, cititorii, care, chipurile, scrim Stirea la Unimedia, am vrea ca redactia Unimedia sa ne dea numele concret, a acelui Cozer, astfel sa ne dovedeasca ca ei stiu aceasta persoana Concreta si stirea a fost publicata conform principiului de mai sus. Daca, insa Unimedia, nu ne poate da numele Concret, a acestei persoane, reiesa ca Unimedia a incalcat unul din principiile politicii sale Editoriale - profesionalismul. Aceasta din urma da dovada de manipulare a opinie publice, a noastra, a cititorilor, care am avut incredere in Unimedia. Astfel, acest precedent poate genera alte sute de articole din anonimat, care pur si simplu vor aduce, atit prejudicii morale, cit si defaimare publica a unei sau altei persoane:eu, tu, el sau ea. Eu nu imi doresc sa fiu facut cu ou si otet de un anonim, mai ales ca si pe nedrept, ca aopi sa mi se dea dreptul la replica, ca o bombonica unui maidanez.

2. Tot in Politica Editoriala Unimedia exista alt principiu, citez: “imparţialitate. În cazul în care subiectul de presă reprezintă un conflict, se solicită cât mai multor opinii pe criteriul echidistanţei, astfel încât Unimedia să nu fie perceput ca fiind un portal de ştiri partizan.”

Eu nu pot sa inteleg un lucru, cum Unimedia sa nu fie perceput ca un portal de stiri partizan, daca Unimedia publica stiri de la autori anonimi, incalcind propriile politici editoriale, si de fapt, facind un act de partizanism prin asta. Apoi te duci si ceri, echidistant, de la cineva sa-ti comenteze asupra gafei facute de tine? Suna ridicol si din cale afara a oricarei etici jurnalistice.

3. Din cite stiu, Unimedia ofera servicii de desing si promovare a blogulrilor pe portal. In cazul unui politician, de desing nu ma intereseaza, cum Unimedia promoveaza acele bloguri ale persoanelor politice, respectind principiul Politicii Editoriale Unimedia, citez “neafiliere politică. Angajaţii Unimedia pot fi membri sau simpatizanţi ai diferitor partide politice, dar în activitatea reportericească se ghidează de normele deontologice ale ziaristului şi nu angajează portalul de ştiri în dispute politice.” Care norme, daca singur promovezi un politician, adica un blog al acestuia?

4. O intrebare pentru Domnul Tudor Darie: Ati dat asa declaratie, citez “…în rest, persoanele interesate de plasarea publicităţii pe portalul de ştiri Unimedia urmează să contacteze agenţia de comunicare online AdCenter, care gestionează publicitatea pe site-ul nostru.

Spre surprinderea mea, am constata de pe siturile Unimedia si AdCenter ca aceste doua institutii au aceeasi adresa juridica. Ba mai mult ca atit, din internet aflam ca:

Serviciile de host pentru AdCenter is inregistrate pe numele P.P. ASTA DA S.R.L.

Domain name: adcenter.md
Registrant: P.P. ASTA DA S.R.L.
Created: 2007-09-17
Expiration date: 2009-09-17

Si acele ale Unimedia deasemenea is inregistrate pe numele P.P. ASTA DA S.R.L.

Domain name: unimedia.md
Registrant: P.P. ASTA DA S.R.L.
Created: 2008-09-20
Expiration date: 2009-09-20

Si din Wikipedia avem ca “ Tudor Darie….Ulterior, în 2005, este ales membru de birou în cadrul Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova, în 2006 - director al ziarului pentru tineri “Asta DA”, iar din ianuarie 2008 devine director general al New Media Group.”

Deci cum nu am da tot la Tudor ajungem. De ce ne tot incuracati cu scheme din acestea? Unele bannere vin de pe AdCenter, altele de pe Unimedia. Puteti clar sa publicati un regulament care si de unde vine si undei delimitarea intre toate aceste firme peste firme fantome? Si cuvintul nostru inseana Tudor Darie?

Muta sanatate Unimedia, si sa nu uitati sa raspundeti la punctu 1. Noi nu o sa va punem sa va cereti scuze, ca nu aveam asa tupeu, dar, doar va rugam sa introduceti in Politica Edetoriala de la Unimedia, ca orice clarificare din partea cititorului cu Unimedia, mai ales daca e conversatie telefonica, va fi public postata. Ca lumea sa nu fie surprinsa in mod partizan. Doar in aceleasi Politici Editoriale Unimedia, la capitoul Informatie Generala avem, citez “…Tendinţa UNIMEDIA este să devină un portal multimedia, care este elaborat cu participarea activă a cititorilor în format text, foto, audio şi video”

Cu ce va deranjeaza atunci participarea nostra activa, fie ea chiar si prin telefon?

A, cit pe ce sa uit, dupa toate cele expuse puteti sa excludeti urmatorul principiu din Politica Editoriala a Unimedia, citez “abordare originală. Subiectele de presă sunt tratate dintr-un punct de vedere neconvenţional, care formează un stil aparte al ştirilor Unimedia.” Ca doar nu aveti de gind sa va acoperiti spatele cu acest principiu din moment ce “Noi scrim stirea”?

Multumesc Curaj.net! Acum chiar ramii unicul portal, in Moldova, unde oricine poate scrie sitri si citi stiri fara pretentii de Politica Editoriala utopica si falsa.

Cu drag,

Bursuc Igor


Sursa
2009-02-10 09:14:17
Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:00:30Microbuze supraîncărcate la Chișinău și opinii conexe —» Curaj.TV | Media alternativă
16:18:45DESPRE CRÂCNITORI —» Leo Butnaru
14:43:00(INTERVIU) Veaceslav Untilă: Impactul activității ANRE trebuie să fie unul benefic pentru consumatorul final —» Veaceslav Untilă
13:48:23În atenția șoferilor care conduc în Franța: Cum puteți obține Certificatul Crit’Air, un certificat de calitate a aerului, obligatoriu în mai multe orașe franceze —» Elena Robu
13:32:48Mamă, tată, NU VĂ MAI CERTAȚI! —» Sunt MAMĂ!
13:17:38Dna Katharina Auer în vizită la AE Neoumanist —» Ajută-ţi bătrînii!
12:54:57Întâi va veni Ilie —» adevaruri biblice
10:00:00Povestea fierarului sau Jaful secolului —» Un PUNCT din .FR
09:42:12Vasile Romanciuc. În curând —» Vitalie Coroban
09:31:20Tânără din R. Moldova care a deschis un restaurant în Spania împreună cu soțul ei —» Elena Robu
09:09:5511 Organizații ale Societății Civile vor promova Învățământul Dual în Regiunea de Dezvoltare Nord —» Asociaţia Obştească "Demos"
03:49:0025 de ani. Cele mai bune 25 de cărți (XII) —» Gheorghe Erizanu
03:37:56Bătaia, această splendidă educație —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
23:50:57Cazut din Rai —» Alexander's Poems… | Nu exista minciuni doar adevar fara dovezi…
23:19:35Lumini de oras —» Alexander's Poems… | Nu exista minciuni doar adevar fara dovezi…
22:58:37A fi vulnerabil înseamnă a trăi și a simți —» Sanda Diviricean – "Fii-Nu încerca să devii." – Osho
21:14:25The facade of phony faith —» Erik and Elena Brewer's Weblog
21:13:00Sunt câteva lucruri, pe care nu ni le poate lua nimeni. —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
19:24:07©️ Când a fost ultima oară când ai făcut ceva pentru prima dată?! —» Licurici de suflet
19:00:00Consilierul (IV) —» Un PUNCT din .FR
18:45:29Ratacit —» Alexander's Poems… | Nu exista minciuni doar adevar fara dovezi…
18:38:03Fum printre ginduri —» Alexander's Poems… | Nu exista minciuni doar adevar fara dovezi…
17:43:11Şi la Iaşi sunt firme funerare fără drept de funcţionare —» Curaj.TV | Media alternativă
13:46:59,,Grigore Vieru - poetul valorilor esențiale " —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:35:47Artistul plastic bulgar, Krassimir Savov a organizat o expoziție de picturi la bibliotecă —» BPR Ungheni's Blog