“R. Moldova este o ţară a şanselor pierdute”

wwwkasdeMarkus Meckel, membru al comisiei pentru politică externă din Bundestag, critică România pentru că nu doreşte să semneze Acordul de frontieră cu R. Moldova, dar în acelaşi timp amendează atitudinea Chişinăului şi arată lipsurile democratice ale ţării, referindu-se inclusiv la legea dublei cetăţenii.

Markus Meckel, care a fost în 1990 ultimul ministru de externe al RDG contribuind la tratatul ce a dus la reunificarea Germaniei, a fost săptămana trecută în Republica Moldova într-o vizită de lucru pe parcursul căreia a vizitat şi Tirapolul. Într-un interviu acordat unui grup restrâns de jurnalişti, deputatul german a vorbit despre nevoia de democratizare, de reformă şi de europenizare a Republicii Moldova, inclusiv în perspectiva reglementării transnistrene, despre nevoia bunelor relaţii cu vecinii şi nu în ultimul rând despre necesitatea de a nu elimina din viaţa politică propriii cetăţeni cu multiplă cetăţenie şi de a nu respinge mâna oferită în ajutor de Europa prin Convenţia de mic trafic la frontiera cu România şi Parteneriatul Estic.

Deputatul german a fost întrebat, între altele, cum se văd tensiunile din relaţiile cu România din perspectiva integrării europene a Republicii Moldova. “Din partea României, indiscutabil, se aude o voce care nu este foarte prietenoasă faţă de Republica Moldova şi care vorbeşte despre reconstituirea României Mari”, a răspuns Markus Meckel. “În acelaşi timp, a adăugat el, este foarte clar că România este stat membru al Uniunii Europene şi vreau să vă spun că în interiorul UE nu există mariajuri forţate. Mireasa este cea care trebuie să-şi dea consimţământul pentru o astfel de căsătorie şi în cazul în care ea spune nu, căsătoria nu are loc. Republica Moldova trebuie să demonstreze voinţă în acest sens şi în cazul în care ea spune nu – lucru care se pare că se întâmplă – atunci nu este nicio problemă – ne vom concentra asupra dezvoltării unor relaţii de bună vecinătate. În situaţia de acum, Republica Moldova este cea care trebuie să demonstreze mai multă dorinţă de conlucrare şi cooperare”, a explicat parlamentarul german.

“România nu doreşte să semneze Acordul de frontieră cu Republica Moldova. În acelaşi timp Republica Moldova condiţionează semnarea Convenţiei de mic trafic la frontieră de încheierea tratatului de frontieră cu ţara vecină. Din punctul meu de vedere, această poziţie a României nu este judicioasă, dar acest lucru nu este o catastrofă”, a spus Meckel. “Este absolut clar că România, ca stat membru al UE, nu poate să-şi schimbe frontierele. UE nu-şi poate schimba frontierele. Nu pot să-mi imaginez cum s-ar putea întâmpla acest lucru”, a adăugat deputatul german.

Pe de altă parte, el a arătat că nu ar fi bine să existe probleme la hotarele Uniunii. “Nu văd de ce nu s-ar încheia Convenţia de mic trafic la frontieră, care ar premite implementarea diverselor proiecte, de exemplu de infrastructură şi mediu, cu finanţare europeană. Mă întreb de ce Republica Moldova nu face acest lucru şi astfel stopează în mod intenţionat dezvoltarea ţării?”, a declarat Meckel.

“Critic România pentru că nu doreşte un acord de frontieră. Pentru că nu înţeleg acest lucru şi nu este acceptabil”, a repetat parlamentarul german. “În acelaşi timp mă întreb de ce este nevoie de acest acord?”, a continuat el, sugerând şi o soluţie de compromis: “Pentru că garanţiile pe care şi le doreşte Republica Moldova pot fi obţinute nu neapărat semnând acest tratat, ci făcând o trimitere, în Convenţia de mic trafic la frontieră, la documentele UE şi OSCE şi unde să fie indicat că frontierele dintre două state se pot schimba numai cu acordul ambelor părţi”, a arătat Meckel.

“Deci critic România pentru faptul că nu doreşte să încheie acest tratat de frontieră şi critic Republica Moldova pentru că nu înţeleg de ce doreşte cu orice preţ să aibă acest acord. Pentru că nu este nevoie de acest acord. Şi nu văd de ce ar trebui să faci din semnarea acestui acord o condiţie pentru semnarea Conveţiei de mic trafic la frontieră, ceea ce tergiversează semnarea ultimei – lucru care este în detimentul populaţiei acestei ţări. Şi nu înţeleg de ce Republica Moldova îşi pricinueşte sieşi aceste pagube. Spuneam că se pot implementa mai multe proiecte în zonă cu finanţare europeană şi nu înţeleg de ce Republica Moldova refuză practic aceste proiecte şi acest sprijin”, şi-a rezumat punctul de vedere parlamentarul german.

Pe de altă parte, Markus Meckel a indicat şi un alt motiv pentru care Republica Moldova ar trebui să fie interesată de o cooperare cu România - cel al securităţii energetice. “Republica Moldova este foarte dependentă de resursele energetice ale Federaţiei Ruse şi nu înţeleg de ce autorităţile moldovene nu încearcă să se implice, împreună cu autorităţile din România, şi să se conecteze la proiectul Nabucco care ar putea deveni unul central pentru Republica Moldova, oferindu-i mai multă independenţă energetică”, a spus Meckel.

Autorităţile moldovene nu au părut până în prezent să aibă o poziţie definitivată în ceea ce priveşte conectarea la gazoductul Nabucco, în condiţiile în care ministrul de externe şi cel al economiei au pledat în favoarea proiectului, dar preşedintele Vladimir Voronin a spus că oportunitatea mai trebuie analizată.

Parlamentarul german a mai spus că “în Republica Moldova mai există şi o altă problemă - şi anume încălcarea Convenţiei europene a drepturilor omului. Mă refer la interzicerea pentru persoanele cu dublă cetăţenie să deţină anumite funcţii în stat”, a precizat el. “Pe de o parte, această interzicere este o încălcare a drepturilor omului, iar pe de altă parte nu cred că este un lucru judicios, pentru că Republica Moldova are nevoie de fiecare cetăţean al ţării sale. Şi în cazul în care o persoană cu dublă cetăţenie este gata să se angajeze în Republica Moldova, este important să se aprecieze eforturile şi dorinţa acelui cetăţean de a face ceva pentru Republica Moldova. Eu cred că oamenilor trebuie să li se dea posibilitatea să fie activi atât în domeniul economiei, cât şi în domeniul politic. Republica Moldova are nevoie de oamenii săi – sunt foarte mulţi cetăţeni moldoveni plecaţi din ţară, iată de ce cei rămaşi aici trebuie preţuiţi, trebuie să li se ofere posibilitatea să lucreze liber şi angajat, pentru că numai această libertate şi democraţie pot propulsa dezvoltarea acestei ţări”, a argumentat Meckel. “Patrioţii - spune el - sunt în interiorul ţării, doar că nu li se oferă posibilitatea să se manifeste şi să lucreze spre binele acestei ţări. Patriotismul este atunci când vrei şi poţi să faci ceva pentru binele propriei ţări. Sunt convins că sunt mulţi oameni în Republica Moldova care vor să facă ceva pentru ţara lor, dar sunt şi foarte mulţi care au plecat. De ce au plecat? Cred că pe lângă faptul că îşi doresc bunăstare, au plecat şi pentru că acolo se simt mai liber, pentru că acolo pot activa liber”, a subliniat deputatul german.

Parlamentul Republicii Moldova a decis că persoanele care au dublă cetăţenie nu pot ocupa funcţii ce le permit accesul la secretul de stat. Mai mult, funcţionarii publici trebuie să completeze un chestionar de verificare în care să declare serviciilor secrete, pe lângă starea civilă, afilierea politică şi venituri, cetăţenia pe care o au membrii familiei, inclusiv părinţii şi socrii. Legea a fost criticată de mai multe organisme europene, precum şi de ambasadorii unor ţări occidentale acreditaţi la Chişinău.

“Republica Moldova nu este în general pregătită de aderarea la UE, există deficienţe în dezvoltarea democratică, exista deficienţe serioase in garantarea unei prese libere, care este foarte importantă nu doar în contextul alegerilor parlamentare care se apropie. Opoziţia este în permanenţă presată şi nu are acces la mass-media publică. Tot timpul conducerea a declarat că intenţionează să adere la Uniunea Europeană, dar în ultimul an aceste activităţi au fost neglijate”, a remarcat Markus Meckel.

“Pentru noi este important să vedem care va fi situaţia aici după alegeri, pentru a putea continua dialogul pe marginea perspectivelor europene ale Republicii Moldova şi a etapelor pe care le are de parcurs pe această cale”, a adăugat parlamentarul german. El a subliniat că rezultatele alegerilor şi modul în care se vor desfăşura acestea sunt deopotrivă de importante. “Este important, de asemenea, să ţinem cont şi de rolul central pe care îl va avea Partidul Comuniştilor şi după aceste alegeri şi este extrem de important ca Partidul Comuniştilor să înţeleagă că reformele pe care le promite trebuie şi realizate”, a atras atenţia Markus Meckel.

În opinia sa, este important ca Republica Moldova să acorde o atenţie mai mare dezvoltării din interiorul ţării şi să-şi focalizeze efortul anume pe această direcţie. “Suntem, de asemenea, gata să oferim susţinerea necesară în implementarea reformelor, care ţin de independenţa justiţiei, de învăţământ sau chiar de infrastructură, proiecte extrem de necesare acestei ţări”, a spus deputatul german.

Referindu-se la problema transnistreană, Meckel susţine că ea “nu este o precondiţie şi o piedică pentru Republica Moldova în aspiraţiile ei de integrare europeană”, pentru că “de nesoluţionarea acestei probleme sunt responsabili mai mulţi factori”.

“Eu personal nu văd problema transnistreană ca pe o prioritate, căci lucrurile nu depind numai de Republica Moldova. Important este să se dezvolte democraţia aici, statul de drept, independenţa justiţiei şi, ca element central, să se producă decentralizarea acestei ţări, pentru ca regiunile să aibă mai multă putere de decizie, să aibă mai multă libertate în a-şi folosi resursele financiare. În aceste lucruri văd dezvoltarea Republicii Moldova, pentru care autorităţile trebuie să facă mai mult”, a punctat parlamentarul german.

Markus Meckel a fost întrebat, de asemenea, de ce are nevoie Chişinăul de Parteneriatul Estic. Autorităţile moldovene au formulat unele rezerve în ceea ce priveşte ultima iniţiativă a Uniunii Europene, care plasează Republica Moldova şi Ucraina în compania unor state fără perspective de aderare la UE, cum ar fi Armenia, Azerbadjan, Belarus şi Georgia. “Aceste teze, că prin Parteneriatul Estic Europa ar închide uşa aderării Republicii Moldova, sunt false”, susţine Markus Meckel. “Perspectiva europeană a Republicii Moldova urmează să se decidă în Republica Moldova şi nu la Bruxelles. Un rol important aici îl joacă gradul de democratizare, libertatea mass-media şi alte capitole la care această ţară mai are deficienţe. Faptul că Republica Moldova este cea mai săracă ţară din Europa nu este din vina Uniunii Europene – este un rezultat pe de o parte al istoriei, dar şi o consecinţă a deficienţelor clasei politice şi ale conducerii ţării din anii trecuţi. Republica Moldova este o ţară a şanselor pierdute şi există riscul ca acest lucru să continue”, consideră deputatul din Bundestag.

“Nimeni nu va impune Republicii Moldova să accepte posibilităţile care sunt oferite prin acest Parteneriat Estic şi nimeni nu-i va reproşa nimic dacă le va rata şi de această dată. Acest proiect al Parteneriatului Estic are carenţe şi acest lucru îl recunosc şi eu, însă nu există nimic ce nu poate fi îmbunătăţit. Pentru Republica Moldova se pune problema să folosească aceste posibilităţi ale integrării economice care îi sunt oferite şi această susţinere financiară şi asistenţă şi nu să se întrebe dacă aceste posibilităţi sunt bune sau nu. Trebuie să folosească posibilităţile pe care le are la modul real la dispoziţie”, a fost sfatul parlamentarului german.

“Am avut pe parcursul vizitei mele la Chişinău un raport pe care l-am întitulat Moldova, deşteaptă-te!. Şi cred că este exact lucrul de care are nevoie Republica Moldova în acest moment”, a conchis Markus Meckel.

Sursa: News IN


Sursa
2009-02-08 16:59:18



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:56:05JURNAL 1977 —» Leo Butnaru
06:32:32O CREIONARE DESPRE... CREIOANE —» Leo Butnaru
07:36:25ÎN PALMA LUI DUMNEZEU —» Leo Butnaru
14:22:53DIN LEOLOGISME —» Leo Butnaru
13:45:08UMBRĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:23:51Drujbaşi în boscheți. Defrișări în serie, Parcul IOR! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:00Sancţiuni în contextul războiului din Ucraina. Georgia are „preşedinte” —» Curaj.TV | Media alternativă
06:54:55ÎN MEMORIA MAȘINII DE SCRIS —» Leo Butnaru
05:47:41CÂNTEC —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:54:34Pastila contraceptivă și conștiința împovărată – Vasile Filat —» Moldova Creștină
12:43:18EROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:41:20POEM ÎNCIFRAT —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:11:56APOCALIPSĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:08:12ÎNCEPUT/ EL PRINCIPIO —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:42:08CALENDAR —» Leo Butnaru
08:21:58Cartea cărților —» Leo Butnaru
21:32:52Dezbateri la Parlamentul Republicii Moldova —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
20:26:44Până la ce vârstă trebuie să asculți de părinți dacă te simți ca un rob? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
07:58:45Feteasca Neagră Vintage, preferata Vernisajului —» Fine Wine
06:52:54INTERMEZZO ÎNTRE ANI 2024 / 2025 —» Leo Butnaru
07:25:40După ore de ședință lirică —» Leo Butnaru
12:57:10POEM CIFRAT —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:32:36CÂNTEC —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:13:32A fost lansat ghidul vinurilor bune din Moldova – Fine Wine Guide 24/25 —» Fine Wine
05:30:24STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru