[Video] Atacatorii riscă până la şapte ani de închisoare… Dar poliţia ce riscă?
Poliţia a reţinut 5 persoane care au atacat protestatarii în faţa Procuraturii Generale. Potrivit forţelor de ordine, unul dintre suspecţi a candidat, din partea unui partid, la alegerile locale din 2007. Oleg Cojocaru, adjunctul comisarului din Chişinău, a declarat că preventiv s-a constatat că una dintre persoanele retinute, pe nume Grivenco Vladlen, a participat la alegerile locale pe lista unui partid politic.
Poliţia a refuzat să dea alte detalii, chiar dacă jurnaliştii au cerut insistent acest lucru. Ieri, procurorul general Valeriu Gurbulea a spus că atacul a fost o provocare. Oficialul nu a dorit să ofere însă mai multe detalii despre incident.
Numele Vladlen Grivenco figurează, cu numărul 31, pe lista candidaţilor la funcţia de consilier municipal a Partidului Democrat din Moldova. Vladlen Grivenco apare în listă că fiind şi membru al formaţiunii.
Solicitat de PRO TV, liderul PD, Dumitru Diacov, a declarat însă că nu cunoaşte o astfel de persoană, precizând că din 2007 formaţiunea condusă de el a suferit mai multe schimbări.
Miercurea trecută câteva persoane cu măşti pe faţă şi înarmate cu spray-uri cu vopsea au atacat un grup de manifestanţi, care protesta paşnic împotriva îngrădirii dreptului la întruniri. Incidentul s-a petrecut chiar în faţa sediului Procuraturii Generale, iar poliţia nu a intervenit.
Unul dintre agresori a declarat atunci că a fost plătit cu o mie de lei ca să atace manifestanţii. Pe marginea cazului a fost deschis un dosar penal, iar atacatorii riscă până la 7 ani de închisoare.
- Sursa: Pro TV [pentru downloadare]
Referinţe:
- [04.02.2009] Declaraţia organizaţiilor din domeniul apărării drepturilor omului din Republica Moldova
(…) Considerăm că există temeiuri verosimile pentru a concluziona că în Republica Moldova se conturează o tendinţa regresivă de aplicare în practică a legii cu privire la întrunirile publice, nu se respecta obligaţiunea respectivă din Planul de acţiuni UE-RM, adiţional:
- politia nu-şi îndeplineşte obligaţiunea de a facilita şi proteja dreptul la liberă întrunire, prin urmare încalcă articolul 184 din Codul Penal,
- Procuratura nu investigează şi nu trage la răspundere colaboratorii poliţiei responsabili de încălcarea dreptului la întrunire,
- conducerea autoritarilor relevante tolerează impunitatea si acţiunile ilegale.
Cerem:
- De la Procuratura Generală, anchetarea în regim de urgenţă a intervenţiei brutale şi ilegale din partea persoanelor mascate, care au avut scopul de a provoca altercaţii şi împiedica desfăşurarea paşnică a manifestaţiei. Acestea ar putea fi identificaţi după înregistrările video şi amprentele lăsate pe obiectele adunate, de care ei s-au folosit.
- De la Procuratura Generală, anchetarea în regim de urgenţă a lipsei acţiunilor prevăzte de lege ale reprezentanţilor poliţiei în vederea asigurării desfăşurării manifestaţiei publice paşnice (…)
- [Foto] Ajutaţi-ne să identificăm agresorii
- (Video) Feb 03 La PG erau parcate în faţă şi în spate cîte o maşină MAI
- (Video) Procurorul-şef al RM îl atacă pe Mătăsaru şi neagă implicarea MAI în agresiunea de la PG [06.02.2009]
- La MAI erau mai mult poliţişti (în civil) decît protestatari
- [Video] Aşa sunt pasate dosarele noastre
Sursa
2009-02-08 09:55:03