[Video] Atacatorii riscă până la şapte ani de închisoare… Dar poliţia ce riscă?

Poliţia a reţinut 5 persoane care au atacat protestatarii în faţa Procuraturii Generale. Potrivit forţelor de ordine, unul dintre suspecţi a candidat, din partea unui partid, la alegerile locale din 2007. Oleg Cojocaru, adjunctul comisarului din Chişinău, a declarat că preventiv s-a constatat că una dintre persoanele retinute, pe nume Grivenco Vladlen, a participat la alegerile locale pe lista unui partid politic.

Poliţia a refuzat să dea alte detalii, chiar dacă jurnaliştii au cerut insistent acest lucru. Ieri, procurorul general Valeriu Gurbulea a spus că atacul a fost o provocare. Oficialul nu a dorit să ofere însă mai multe detalii despre incident.

Numele Vladlen Grivenco figurează, cu numărul 31, pe lista candidaţilor la funcţia de consilier municipal a Partidului Democrat din Moldova. Vladlen Grivenco apare în listă că fiind şi membru al formaţiunii.

Solicitat de PRO TV, liderul PD, Dumitru Diacov, a declarat însă că nu cunoaşte o astfel de persoană, precizând că din 2007 formaţiunea condusă de el a suferit mai multe schimbări.

Miercurea trecută câteva persoane cu măşti pe faţă şi înarmate cu spray-uri cu vopsea au atacat un grup de manifestanţi, care protesta paşnic împotriva îngrădirii dreptului la întruniri. Incidentul s-a petrecut chiar în faţa sediului Procuraturii Generale, iar poliţia nu a intervenit.

Unul dintre agresori a declarat atunci că a fost plătit cu o mie de lei ca să atace manifestanţii. Pe marginea cazului a fost deschis un dosar penal, iar atacatorii riscă până la 7 ani de închisoare.

Referinţe:

(…) Considerăm că există temeiuri verosimile pentru a concluziona că în Republica Moldova se conturează o tendinţa regresivă de aplicare în practică a legii cu privire la întrunirile publice, nu se respecta obligaţiunea respectivă din Planul de acţiuni UE-RM, adiţional:

  1. politia nu-şi îndeplineşte obligaţiunea de a facilita şi proteja dreptul la liberă întrunire, prin urmare încalcă articolul 184 din Codul Penal,
  2. Procuratura nu investigează şi nu trage la răspundere colaboratorii poliţiei responsabili de încălcarea dreptului la întrunire,
  3. conducerea autoritarilor relevante tolerează impunitatea si acţiunile ilegale.

Cerem:

  1. De la Procuratura Generală, anchetarea în regim de urgenţă a intervenţiei brutale şi ilegale din partea persoanelor mascate, care au avut scopul de a provoca altercaţii şi împiedica desfăşurarea paşnică a manifestaţiei. Acestea ar putea fi identificaţi după înregistrările video şi amprentele lăsate pe obiectele adunate, de care ei s-au folosit.
  2. De la Procuratura Generală, anchetarea în regim de urgenţă a lipsei acţiunilor prevăzte de lege ale reprezentanţilor poliţiei în vederea asigurării desfăşurării manifestaţiei publice paşnice (…)


Sursa
2009-02-08 09:55:03Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
14:35:20Caleidoscop cultural. Februarie, 2023 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:55:12ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:15:31Despre pogromul de la București, dezbatere la JCC —» Curaj.TV | Media alternativă
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină