Patronii europeni care vor angaja imigranţi ilegali vor fi sancţionaţi şi chiar penalizaţi

Deputaţii europeni au vot un pachet de amendamente la directiva privind angajarea de imigranţi ilegali, poziţia formală a Parlamentului urmând a fi adoptată în cadrul următoarei sesiuni plenare de la Bruxelles. Directiva prevede sancţionarea angajatorilor de imigranţi ilegali în timp ce acestora li se vor oferi condiţii legale de muncă. În cazurile cele mai severe deputaţii solicită sancţiuni penale şi responsabilizarea companiilor pentru acţiunile sub-contractorilor.

Amânarea votului cu privire la rezoluţia legislativă

Votul final cu privire la rezoluţia legislativă a fost amânat la cererea raportorului Claudio Fava (PSE, Italia), în vederea anexării unei declaraţii care prevede asigurări că prezenta directivă nu restricţionează adoptarea de acte legislative suplimentare în ceea ce priveşte sub-contractorii.

Răspunzând solicitării domnului Fava, preşedinţia cehă a UE a precizat că este nevoie de o consultare a statelor membre înainte de adoptarea acestei declaraţii. Raportorul PE a solicitat anexarea următoarei declaraţii: "Parlamentul European şi Consiliul declară că regulile cu privire la sub-contractori, stabilite la articolul 9 al acestei directive, nu aduc atingere altor dispoziţii pe această temă ce vor fi adoptate în viitoare instrumente legislative."

Parlamentul va vota cu privire la rezoluţia legislativă în cursul următoarei sesiuni plenare de la Bruxelles (18-19 februarie 2009).

În Uniunea Europeană lucrează între 4.5 şi 8 milioane de imigranţi ilegali în sectoare precum construcţiile, agricultură şi turism. Posibilitatea găsirii unui loc de muncă în UE este unul din factorul care încurajează imigraţia ilegală în UE.

Prezenta propunere de directivă, împreună cu directiva privind returnarea şi cea referitoare la card-ul albastru pentru lucrătorii cu înaltă calificare profesională, face parte din pachetul legislativ propus de Comisia Europeană, care are ca obiectiv general reducerea imigraţiei ilegale şi încurajarea celei legale.

Sancţiuni penale

Directiva prevede sancţiuni penale împotriva angajatorilor pentru infracţiuni repetate, angajarea unui număr mare de persoane care se află într-o situaţie neregulamentară, în cazul în care se aplică practici de exploatare, dacă angajatul este victima traficului cu fiinţe umane şi acest fapt este cunoscut angajatorului sau dacă angajatul este minor.

Recuperarea salariilor neplătite

Un angajator care este găsit vinovat trebuie să returneze orice ajutor de stat primit în ultimii ani şi trebuie să plătească o amendă graduală în funcţie de numărul imigranţilor ilegali încadraţi. În plus, acesta trebuie să plătească toate impozitele şi alte taxe pe care ar fi trebuit să le plătească dacă lucrătorul ar fi fost angajat în mod legal, iar unde este cazul costurile legate de returnarea migrantului.

Se presupune că relaţia de muncă este de cel puţin trei luni, cu excepţia cazului în care angajatorul sau angajatul pot dovedi contrariul. Deputaţii europeni au solicitat ca procedurile necesare pentru recuperare a salariilor neplătite să fie automate şi să nu necesite acţiuni suplimentare din partea angajatului.

Europarlamentarii au pledat pentru ca statele membre să stabilească amenzi reduse pentru persoanele care folosesc serviciile imigranţilor clandestini în gospodăriile particulare, asigurându-se însă că nu are loc exploatarea acestora.

Depunerea unei plângeri

Parlamentul doreşte ca statele membre să stabilească un mecanism care să ofere posibilitatea imigranţilor ilegali de a depune o plângere. Părţilor terţe desemnate de statele membre, precum sindicatele, ar trebui să li se permită să denunţe un angajator de imigranţi ilegali fără însă a exista riscul de a fi judecaţi din cauza faptului că ar oferi asistenţă unei persoane care se află în mod ilegal pe teritoriului statului membru. În cazul în care imigranţii ilegali cooperează în procesul intentat angajatorului, aceştia vor putea obţine un permis de şedere pentru o perioada limitată.

Inspecţii eficiente

Statelor membre li se solicită să întreprindă inspecţii regulate pentru a controla angajarea imigranţilor ilegali. Inspectorii trebuie să solicite angajatorilor să controleze valabilitatea permisului de şedere al angajaţilor non-UE şi să informeze autoritatea naţională competentă cu privire la orice nouă recrutare a unor cetăţeni non-UE.

Implementarea directivei

Directiva va fi implementată de către statele membre după doi ani de la adoptarea sa.Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Sursa
2009-02-04 20:38:14Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:39:26Festivalul – concurs „Floarea Omeniei” —» BiblioCity
04:17:0025 de ani. Cele mai bune cărți Cartier (X) —» Gheorghe Erizanu
20:29:06Planificarea este mult mai importantă decât orice urgență —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
20:17:30Taxă pe parcare neamenajată și chioșcuri infecte la târgul din Arad —» Curaj.TV | Media alternativă
19:57:30Doamna "Mama eroina" a primit pe timpuri un automobil "Volga" —» Curaj.TV | Media alternativă
19:51:58Хуан Геновес и его толпы. —» Art and fashion design
18:20:04Выставка коллажа "Режь да Клей" —» Art and fashion design
17:26:21©️ Nu amâna! —» Licurici de suflet
17:23:53În atenția cetățenilor români: Recunoașterea și echivalarea diplomelor a devenit gratuită —» Elena Robu
16:04:23PD in epoca post Plahotniuc —» Roman Mihăeş
16:02:368/40: „Copiii libertății” de Mark Levy —» Sunt MAMĂ!
15:31:02Vă mulțumim pentru apreciere! —» Asociaţia Obştească "Demos"
14:24:03Спортивно-туристский клуб «Everest» приглашает в Школу Пешего Туризма —» Заметки Начинающего Журналиста
11:14:06Atenție! Tender nou! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:55:52Lot —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
10:24:13Săptămâna în care a fost lansată a IV-a revoluţie industrială —» Un PUNCT din .FR
10:15:00”FRATE, FRATE, DAR FIECARE LA CASA LUI” —» Nicolae Federiuc
09:49:18Alegerile din circumscripția Hâncești: Cine merită să fie susținut —» Elena Robu
08:42:29Ucraina în limba română: Conferință de Securitate de la Munchen —» Curaj.TV | Media alternativă
08:25:03Un nou bilanț cutremurător: 1 770 de morți de coronavirus la nivel mondial —» Elena Robu
04:18:0025 de ani. Cele mai bune cărți Cartier (IX) —» Gheorghe Erizanu
22:55:12Handmade, confecţionate de mine în a.2018. Partea 1: Bentiţe, şepci, fulare, eşarfe, cardigane. —» Nori
21:55:40Spune ca invita Prim -Ministrul, achita chiar si calatoria pentru a da niste sfaturi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:54:55Din nou alertă de călătorie în Franța —» Elena Robu
20:34:05O scurtă rătăcire prin bezna minţii —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag