19382 cazuri COVID-19 în Moldova
6073 – cazuri active
12667 – cazuri vindecate
642 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 13 iulie 2020 ora 07:43


Străzile capitalei, împânzite de gherete amplasate ilegal


Administraţia municipiului Chişinău s-a obişnuit, se pare, să facă abstracţie de problemele locuitorilor capitalei, dar şi de hotărârile aprobate de Consiliul Municipal Chişinău (CMC). Deimag0741şi, în mod normal, funcţionarii administraţiei municipale ar trebui să soluţioneze problemele chişinăuienilor, respectând legislaţia în vigoare, aceştia dau dovadă de incompetenţă şi de neprofesionalism.

 

     Astfel, recent, consilierii fracţiunii Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) din cadrul CMC au acuzat municipalitatea că a facilitat amplasarea ilegală a peste 300 de gherete pe străzile municipiului Chişinău.

    Consilierul creştin-democrat Alexandru Corduneanu susţine că numai pe parcursul ultimului an pe străzile principale ale oraşului au fost amplasate ilegal peste 300 de gherete, majoritatea dintre acestea comercializând articole de tutungerie. „Aceste încălcări au loc în pofida faptului că pe data de 6 iulie a anului 2006 CMC a aprobat o hotărâre prin care este interzisă amplasarea gheretelor noi pe străzile principale din sectoare şi în centrul istoric al capitalei”, susţine Corduneanu.

    Consilierii creştin-democraţi sunt de părere că autorizaţiile pentru instalarea gheretelor au fost semnate de către Mihai Furtună şi pretorii din sectoarele respective. „Din investigaţiile noastre am aflat că aceste documente sunt emise proprietarilor contra unor sume de 750 de euro, iar cele pentru gheretele ce comercializează articole de tutungerie - 1500 de euro”, a declarat consilierul Alexandru Corduneanu.

Noua-veche administraţie a municipiului Chişinău trece cu vederea o serie de ilegalităţi ce au loc de mai mulţi ani în capitală

    Strada Petru Zadnipru, din sectorul Ciocana al capitalei, este un exemplu elocvent al nerespectării hotărârii votate de către CMC, prin care este interzisă amplasarea gheretelor noi pe străzile principale din sectoare şi în centrul capitalei. Strada respectivă s-a transformat, în ultimii ani, într-o „caravană” de gherete, care, pe lângă faptul că strică aspectul oraşului, le mai creează şi incomodităţi locuitorilor.

    Iurie Botnarenco, locuitor al unui bloc de pe strada Petru Zadnipru, s-a arătat indignat că autorităţile municipale, în special Pretura sectorului Ciocana, nu întreprind măsuri pentru a stopa instalarea gheretelor în stradă. „În apropierea blocului în care locuiesc era, cu vreo trei ani în urmă, doar un singur chioşc, după care, de-a lungul ultimilor doi ani, au apărut, ca ciupercile după ploaie, altele patru. De asemenea, pe partea cealaltă a străzii sunt mai multe gherete care, după ce timp de mai mulţi ani în aceastea erau comercializate produse alimentare, acum nu mai funcţionează, fiind lăsate în paragină. Totodată, unele chioşcuri, odată instalate aşa şi nu au mai funcţionat niciodată”, a declarat Iurie Botnarenco.

    În acelaşi timp, unii locuitori, care au decis să-şi păstreze anonimatul, nu par a fi deranjaţi de gheretele din faţa blocurilor de locuit. Potrivit lor, deşi prin amplasarea lor se încălcă legea, dar şi se deteriorează aspectul străzilor, acestea mai sunt şi utile. „Suntem conştienţi că nu prea arată bine strada şi că se încalcă legea, însă pentru foarte mulţi dintre noi acestea sunt utile. În unele chioşcuri se comercializează articole de uz casnic, în altele produse alimentare. În aceste condiţii nu mai suntem nevoiţi să mergem la piaţă sau la supermarket”, a conchis unul dintre locuitorii unui bloc de pe strada Petru Zadnipru.

    Deşi părerile locuitorilor sunt împărţite, administraţia capitalei ar trebui, în orice caz, să intervină şi să le ofere chişinăuienilor un mod corect de abordare şi soluţionare a problemelor.

Posted in Social   Tagged: Gherete, Primăria Chişinău   

Sursa
2009-02-03 15:59:41Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:50:54Dictatură sau democrație la locul de muncă? Tu ce alegi? —» Curaj.TV | Media alternativă
05:30:22Săptămâna în care Gaţcan a stat alături de Furculiţă —» Un PUNCT din .FR
05:27:08Sete* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:43:56Ioab – cel care caută răzbunare —» Curbet Alexandru
20:39:55Penina – femeia invidioasă —» Curbet Alexandru
20:25:01Au dat foc la miriște în mod iresponsabil și penal —» Curaj.TV | Media alternativă
18:27:52Vlog: Am încercat să-mi fac iubită —» Curaj.TV | Media alternativă
17:33:36Prioritatea de Q7 – acum mult mai uşor de respectat —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:16:27©️ Fericirea —» Licurici de suflet
13:39:25Sete* —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:08:20Restabilirea lui Israel —» adevaruri biblice
22:36:34Despre cărți în 2020 —» A little web world
22:09:09Ce cărţi (bune) am mai citit (4) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
20:19:45Vînător pe portativul Odeon —» Curaj.TV | Media alternativă
17:46:34De weekend —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
17:42:57Ardea focul în județ, fumul se vedea din capitală —» Curaj.TV | Media alternativă
11:31:53Un șir de vagoane.... —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:01:13CREDEȚI SAU NU ÎN INSPIRAȚIE? —» Leo Butnaru
08:50:30Pregătim împreună pârjoale din dovlecei. Rețetă pentru vegetarieni și nu numai —» Sunt MAMĂ!
06:37:22Ciocolată pentru o promisiune —» Dindilina
06:07:21DEZVĂȚ DE MULȚIME —» Leo Butnaru
18:04:13©️ Singurătate —» Licurici de suflet
17:13:45Geană & Nițu au ajuns în Las Fierbinți —» Curaj.TV | Media alternativă
17:11:38Izolați în mijlocul localității —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:57Persoanele care intră în R. Moldova până pe 1 august sunt obligate să stea 14 zile în carantină —» Elena Robu