Străzile capitalei, împânzite de gherete amplasate ilegal


Administraţia municipiului Chişinău s-a obişnuit, se pare, să facă abstracţie de problemele locuitorilor capitalei, dar şi de hotărârile aprobate de Consiliul Municipal Chişinău (CMC). Deimag0741şi, în mod normal, funcţionarii administraţiei municipale ar trebui să soluţioneze problemele chişinăuienilor, respectând legislaţia în vigoare, aceştia dau dovadă de incompetenţă şi de neprofesionalism.

 

     Astfel, recent, consilierii fracţiunii Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) din cadrul CMC au acuzat municipalitatea că a facilitat amplasarea ilegală a peste 300 de gherete pe străzile municipiului Chişinău.

    Consilierul creştin-democrat Alexandru Corduneanu susţine că numai pe parcursul ultimului an pe străzile principale ale oraşului au fost amplasate ilegal peste 300 de gherete, majoritatea dintre acestea comercializând articole de tutungerie. „Aceste încălcări au loc în pofida faptului că pe data de 6 iulie a anului 2006 CMC a aprobat o hotărâre prin care este interzisă amplasarea gheretelor noi pe străzile principale din sectoare şi în centrul istoric al capitalei”, susţine Corduneanu.

    Consilierii creştin-democraţi sunt de părere că autorizaţiile pentru instalarea gheretelor au fost semnate de către Mihai Furtună şi pretorii din sectoarele respective. „Din investigaţiile noastre am aflat că aceste documente sunt emise proprietarilor contra unor sume de 750 de euro, iar cele pentru gheretele ce comercializează articole de tutungerie - 1500 de euro”, a declarat consilierul Alexandru Corduneanu.

Noua-veche administraţie a municipiului Chişinău trece cu vederea o serie de ilegalităţi ce au loc de mai mulţi ani în capitală

    Strada Petru Zadnipru, din sectorul Ciocana al capitalei, este un exemplu elocvent al nerespectării hotărârii votate de către CMC, prin care este interzisă amplasarea gheretelor noi pe străzile principale din sectoare şi în centrul capitalei. Strada respectivă s-a transformat, în ultimii ani, într-o „caravană” de gherete, care, pe lângă faptul că strică aspectul oraşului, le mai creează şi incomodităţi locuitorilor.

    Iurie Botnarenco, locuitor al unui bloc de pe strada Petru Zadnipru, s-a arătat indignat că autorităţile municipale, în special Pretura sectorului Ciocana, nu întreprind măsuri pentru a stopa instalarea gheretelor în stradă. „În apropierea blocului în care locuiesc era, cu vreo trei ani în urmă, doar un singur chioşc, după care, de-a lungul ultimilor doi ani, au apărut, ca ciupercile după ploaie, altele patru. De asemenea, pe partea cealaltă a străzii sunt mai multe gherete care, după ce timp de mai mulţi ani în aceastea erau comercializate produse alimentare, acum nu mai funcţionează, fiind lăsate în paragină. Totodată, unele chioşcuri, odată instalate aşa şi nu au mai funcţionat niciodată”, a declarat Iurie Botnarenco.

    În acelaşi timp, unii locuitori, care au decis să-şi păstreze anonimatul, nu par a fi deranjaţi de gheretele din faţa blocurilor de locuit. Potrivit lor, deşi prin amplasarea lor se încălcă legea, dar şi se deteriorează aspectul străzilor, acestea mai sunt şi utile. „Suntem conştienţi că nu prea arată bine strada şi că se încalcă legea, însă pentru foarte mulţi dintre noi acestea sunt utile. În unele chioşcuri se comercializează articole de uz casnic, în altele produse alimentare. În aceste condiţii nu mai suntem nevoiţi să mergem la piaţă sau la supermarket”, a conchis unul dintre locuitorii unui bloc de pe strada Petru Zadnipru.

    Deşi părerile locuitorilor sunt împărţite, administraţia capitalei ar trebui, în orice caz, să intervină şi să le ofere chişinăuienilor un mod corect de abordare şi soluţionare a problemelor.

Posted in Social   Tagged: Gherete, Primăria Chişinău   

Sursa
2009-02-03 15:59:41Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:14:08Un neică-nimeni aplică amenzi în parcare la Kaufland —» Curaj.TV | Media alternativă
11:34:47Produs autohton: cașcaval de Dancu —» Fine Wine
11:25:43Opinie – Teoria biscuiților și alegerile prezidențiale —» Curaj.TV | Media alternativă
10:15:04Wandboard Landhausstil —» Andrei Fornea
10:09:18Rustic Modern Dining Table —» Andrei Fornea
09:42:04The Young Leaders’ Forum in Budapest – Open Call for Application —» Informaţii pentru studenţi !
09:20:55#BlueMondayRomania – ședințe gratuite la psiholog în perioada 20-24 ianuarie —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
06:12:25Swedish Institute Creative Force Grant 2019-20 (Apply for up to SEK 100,000) —» plop andrei
05:32:15Сатирические новости Приднестровья —» Бессарабские хроники
03:51:51The Young Leaders’ Forum in Budapest – Open Call for Application —» plop andrei
03:36:11WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO) INTERNSHIP PROGRAM —» Informaţii pentru studenţi !
03:31:52WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO) INTERNSHIP PROGRAM —» plop andrei
21:33:07Apply for the 2020 edition of the European Charlemagne Youth Prize —» Informaţii pentru studenţi !
21:33:04THE BLUE BOOK TRAINEESHIP —» Informaţii pentru studenţi !
20:28:57Recenzie carte - Rețete de jocuri de Lawrence J. Cohen —» A little web world
20:18:48Gândirea pe termen scurt vs gândirea pe termen lung —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
17:35:19Zice că poliția i-a luat toți banii din casă —» Curaj.TV | Media alternativă
15:30:23MAIA SANDU, ȘANSA LUI DODON —» Nicolae Federiuc
14:50:46Să îi urăm ”La mulți ani” Regelui umorului moldovenesc, Gheorghe Urschi —» Elena Robu
14:22:27Creația animalelor | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
14:10:39Zelenski nu va semna cererea de demisie a premierului ucrainean —» Elena Robu
13:44:37Fanfara de la Zaim a cîntat la Căușeni de sărbători —» Curaj.TV | Media alternativă
12:12:06Stop torturii la închisoare! Protest la ANP —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:51The Albion Territory приглашает всех на день своего ВозРождения! —» Заметки Начинающего Журналиста
11:57:29Ucraina în limba română: Discursul lui Putin și impactul asupra Ucrainei —» Curaj.TV | Media alternativă