184856 cazuri COVID-19 în Moldova
15443 – cazuri active
165489 – cazuri vindecate
3924 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 28 februarie 2021 ora 11:23


Străzile capitalei, împânzite de gherete amplasate ilegal


Administraţia municipiului Chişinău s-a obişnuit, se pare, să facă abstracţie de problemele locuitorilor capitalei, dar şi de hotărârile aprobate de Consiliul Municipal Chişinău (CMC). Deimag0741şi, în mod normal, funcţionarii administraţiei municipale ar trebui să soluţioneze problemele chişinăuienilor, respectând legislaţia în vigoare, aceştia dau dovadă de incompetenţă şi de neprofesionalism.

 

     Astfel, recent, consilierii fracţiunii Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) din cadrul CMC au acuzat municipalitatea că a facilitat amplasarea ilegală a peste 300 de gherete pe străzile municipiului Chişinău.

    Consilierul creştin-democrat Alexandru Corduneanu susţine că numai pe parcursul ultimului an pe străzile principale ale oraşului au fost amplasate ilegal peste 300 de gherete, majoritatea dintre acestea comercializând articole de tutungerie. „Aceste încălcări au loc în pofida faptului că pe data de 6 iulie a anului 2006 CMC a aprobat o hotărâre prin care este interzisă amplasarea gheretelor noi pe străzile principale din sectoare şi în centrul istoric al capitalei”, susţine Corduneanu.

    Consilierii creştin-democraţi sunt de părere că autorizaţiile pentru instalarea gheretelor au fost semnate de către Mihai Furtună şi pretorii din sectoarele respective. „Din investigaţiile noastre am aflat că aceste documente sunt emise proprietarilor contra unor sume de 750 de euro, iar cele pentru gheretele ce comercializează articole de tutungerie - 1500 de euro”, a declarat consilierul Alexandru Corduneanu.

Noua-veche administraţie a municipiului Chişinău trece cu vederea o serie de ilegalităţi ce au loc de mai mulţi ani în capitală

    Strada Petru Zadnipru, din sectorul Ciocana al capitalei, este un exemplu elocvent al nerespectării hotărârii votate de către CMC, prin care este interzisă amplasarea gheretelor noi pe străzile principale din sectoare şi în centrul capitalei. Strada respectivă s-a transformat, în ultimii ani, într-o „caravană” de gherete, care, pe lângă faptul că strică aspectul oraşului, le mai creează şi incomodităţi locuitorilor.

    Iurie Botnarenco, locuitor al unui bloc de pe strada Petru Zadnipru, s-a arătat indignat că autorităţile municipale, în special Pretura sectorului Ciocana, nu întreprind măsuri pentru a stopa instalarea gheretelor în stradă. „În apropierea blocului în care locuiesc era, cu vreo trei ani în urmă, doar un singur chioşc, după care, de-a lungul ultimilor doi ani, au apărut, ca ciupercile după ploaie, altele patru. De asemenea, pe partea cealaltă a străzii sunt mai multe gherete care, după ce timp de mai mulţi ani în aceastea erau comercializate produse alimentare, acum nu mai funcţionează, fiind lăsate în paragină. Totodată, unele chioşcuri, odată instalate aşa şi nu au mai funcţionat niciodată”, a declarat Iurie Botnarenco.

    În acelaşi timp, unii locuitori, care au decis să-şi păstreze anonimatul, nu par a fi deranjaţi de gheretele din faţa blocurilor de locuit. Potrivit lor, deşi prin amplasarea lor se încălcă legea, dar şi se deteriorează aspectul străzilor, acestea mai sunt şi utile. „Suntem conştienţi că nu prea arată bine strada şi că se încalcă legea, însă pentru foarte mulţi dintre noi acestea sunt utile. În unele chioşcuri se comercializează articole de uz casnic, în altele produse alimentare. În aceste condiţii nu mai suntem nevoiţi să mergem la piaţă sau la supermarket”, a conchis unul dintre locuitorii unui bloc de pe strada Petru Zadnipru.

    Deşi părerile locuitorilor sunt împărţite, administraţia capitalei ar trebui, în orice caz, să intervină şi să le ofere chişinăuienilor un mod corect de abordare şi soluţionare a problemelor.

Posted in Social   Tagged: Gherete, Primăria Chişinău   

Sursa
2009-02-03 15:59:41Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

17:21:07Situația epidemiologică din R. Moldova se agravează. Ce măsuri intră în vigoare de la 1 martie —» Elena Robu
14:51:56Agenția Medicamentului de la Chișinău autorizează trei vaccinuri anti-Covid-19. Iată care sunt acestea —» Elena Robu
11:40:08YVAN GOLL - UN VALOROS POET FRANCEZO-GERMAN —» Leo Butnaru
08:35:06„Плохой президентке жустиция мешает” // Despre Maia Sandu și vaccin —» un alt blog
08:00:05Secretul unei societăți mai bune —» Moldova Creștină
14:58:00Cerasu, vizită activistă cu bucluc —» Curaj.TV | Media alternativă
11:28:00Fostul şef de poliţie nu admite că a discriminat —» Curaj.TV | Media alternativă
10:19:31Declarația comună a ambasadorilor Uniunii Europene la Chișinău: ”Respingem atacurile PSRM și ale deputatului fugar Ilan Șor” —» Elena Robu
09:45:00Judecătoria Ciocana arată într-un hal fără de hal —» Curaj.TV | Media alternativă
08:40:18Geană, în inspecţie civică la Blejoi —» Curaj.TV | Media alternativă
08:34:44De ce ne formăm dictatori și ne iubim robia în care trăim? Care ar fi salvarea noastră? —» Elena Robu
08:00:33De ce să aleg să fiu pedagog? —» Moldova Creștină
07:10:27Ștefan Melnic în dialog cu cititorii săi —» BiblioCity
06:15:15Un om care citește este un om informat —» BiblioCity
22:51:41Interviu cu Lilian Salagor: 2012-2021 – cum s-au schimbat lucrurile în Râșcani —» Ştiri din raionul Râşcani
21:26:00Zice că i-au deschis 7 dosare ca să-l intercepteze —» Curaj.TV | Media alternativă
21:23:00Medicii o ignoră pentru că are dizabilităţi (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
18:36:00A chemat ambulanţa la instanţă pentru că s-a enervat —» Curaj.TV | Media alternativă
17:44:00A cerut instanţei să fie anulat exilul la Soroca —» Curaj.TV | Media alternativă
17:33:00Peisaj dezolant cu iz sovietic la Botanica Chişinăului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:54:47De ce vomită bebelușii și ce e de făcut? —» Sunt MAMĂ!
12:49:11Comentariul Deciziei CC privind desemnarea candidatului pentru funcția de Prim-ministru —» Roman Mihăeş
10:29:01Ospătarul cu epoleți —» Dragostina Vicol – jurnalism militar
09:58:34Presa rusă publică imagini cu deținuți torturați într-o închisoare în apropierea Moscovei. Unul dintre ei ar fi murit —» Elena Robu
08:38:19O afacere născută din darurile naturii și dezvoltată cu sprijinul Suediei și PNUD —» Elena Robu