183338 cazuri COVID-19 în Moldova
14551 – cazuri active
164888 – cazuri vindecate
3899 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 27 februarie 2021 ora 04:22


(FOTO explicativă) România a câștigat!

Presa română anunță la unison că România a câștigat la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga (CIJ). Este vorba de dreptul de exploatare a aproximativ 80% din zona pe care a disputat-o cu Ucraina.

Decizia a fost adoptată în unanimitate de cei 15 judecători ai Curţii.

“În această zonă sunt estimate a fi aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaz şi 12 milioane de tone de petrol”, a explicat reprezentatul României la CIJ, Bogdan Aurescu pentru presa română și internațională. Acesta a apreciat că soluţia CIJ este “un succes al aplicării dreptului internaţional, iar caracterul corect şi echitabil al acesteia nu poate fi pus sub semnul întrebării”.

Aflat în Ungaria, președintele român Traian Băsescu și-a manifestatat, cum câteva minute, bucuria și a declarat că este “un mare succes al Ministerului de Externe al României”

decizia-finala

Citiți mai jos comunicatul MAE al României pe această temă de astăzi 03.02.2009.

Curtea Internaţională de Justiţie a pronunţat, astăzi, 3 februarie 2009, în şedinţă publică solemnă, în Marea Sală a Justiţiei din Palatul Păcii din Haga, Hotărârea sa în procesul privind „Delimitarea Maritimă în Marea Neagră” (România c. Ucraina). Hotărârea – care este a 100-a hotărâre a CIJ într-un caz contencios – a fost citită de preşedintele Curţii, doamna judecător Rosalyn Higgins. La finalul ceremoniei, originalul învestit cu sigiliul oficial al CIJ (textul deciziei) a fost înmânat agentului României.

Hotărârea CIJ recunoaşte jurisdicţia suverană şi drepturile suverane ale României – în principal de exploatare a resurselor – pentru o suprafaţă de 9700 km² de platou continental şi zonă economică exclusivă, adică 79,3 % din zona de peste 12000 km² aflată în dispută cu Ucraina şi pentru aproximativ 70% din resursele de hidrocarburi estimate a fi prezente în zonă.

Hotărârea pune punct final unei dispute bilaterale complexe care durează de 42 de ani şi care nu a putut fi rezolvată prin niciun alt mijloc. România şi-a îndeplinit astfel obiectivul strategic în acest dosar: trasarea unei linii echitabile, nesusceptibilă de interpretări şi care permite trecerea la exploatarea resurselor de hidrocarburi din zona alocată părţii române prin soluţia CIJ.

Soluţia CIJ reprezintă un succes al aplicării dreptului internaţional, fiind o decizie corectă şi echitabilă, favorabilă României.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia României de respectare a hotărârii CIJ, care este o obligaţie ce decurge din Carta ONU pentru ambele părţi la diferend. MAE român reaminteşte că şi autorităţile din Ucraina au declarat în repetate rânduri că vor respecta hotărârea Curţii, cel mai recent cu prilejul vizitei domnului Cristian Diaconescu, ministrul afacerilor externe, la Kiev, la data de 23 ianuarie 2009. MAE îşi exprimă speranţa că pronunţarea Hotărârii CIJ va permite trecerea la dezvoltarea mai departe a relaţiilor bilaterale, spre beneficiul ambelor ţări şi al cetăţenilor lor.

MAE reaminteşte faptul că Hotărârea CIJ este direct aplicabilă, obligatorie, definitivă (nu poate fi atacată) şi executorie imediat, nefiind nevoie de demersuri de punere în aplicare a hotărârii nici pe plan intern, nici internaţional, în plan bilateral (nu sunt necesare acorduri de aplicare subsecvente la nivel interstatal).

Linia de delimitare a fost trasată de CIJ pornind de la aplicarea metodei sale de delimitare dezvoltate în zeci de ani de jurisprudenţă consolidată, conform regulilor relevante ale dreptului mării, aşa cum au fost acestea aplicate de Curte la contextul geografic particular al zonei.

Poziţia României a fost apărată profesionist, cu toate argumentele disponibile şi toate elementele de probă care puteau susţine interesele şi soluţia propusă de România.

Hotărârea permite României să înceapă demersurile pentru exploatarea directă a resurselor de hidrocarburi din zona în dispută care au fost alocate de CIJ României, care până acum erau „blocate” de la exploatare, ceea ce constituie o contribuţie directă la consolidarea independenţei energetice a României, cu atât mai importantă în actualul context energetic european.

MAE reiterează convingerea sa că Hotărârea CIJ va avea un impact pozitiv în plan bilateral şi regional, prin exemplul pe care îl oferă ca mod de soluţionare a diferendelor în regiunea extinsă a Mării Negre.

Felicitări România !Sursa
2009-02-03 14:04:10Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:58:00Cerasu, vizită activistă cu bucluc —» Curaj.TV | Media alternativă
11:28:00Fostul şef de poliţie nu admite că a discriminat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:45:00Judecătoria Ciocana arată într-un hal fără de hal —» Curaj.TV | Media alternativă
08:40:18Geană, în inspecţie civică la Blejoi —» Curaj.TV | Media alternativă
07:10:27Ștefan Melnic în dialog cu cititorii săi —» BiblioCity
06:15:15Un om care citește este un om informat —» BiblioCity
21:26:00Zice că i-au deschis 7 dosare ca să-l intercepteze —» Curaj.TV | Media alternativă
21:23:00Medicii o ignoră pentru că are dizabilităţi (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
18:36:00A chemat ambulanţa la instanţă pentru că s-a enervat —» Curaj.TV | Media alternativă
17:44:00A cerut instanţei să fie anulat exilul la Soroca —» Curaj.TV | Media alternativă
17:33:00Peisaj dezolant cu iz sovietic la Botanica Chişinăului —» Curaj.TV | Media alternativă
07:11:55Protest la Curtea Constituţională, vor #anticipate —» Curaj.TV | Media alternativă
18:36:48PHOTO OF THE DAY —» ajna-blogging-press
15:00:04Pentru armonie între copii —» BiblioCity
14:29:0012 idei de afaceri pentru orașele mici care funcționează —» Blog de Cultura
08:44:52LECTURI FORMATOARE PENTRU UN SCRIITOR, CERCETĂTOR, DIPLOMAT —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
08:26:12„Dăruiește din suflet – pentru suflet”, o campanie lansată de bibliotecă —» BPR Ungheni's Blog
05:03:33Poema de Mabel Antonini* —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:56:18I'm caught in a space between my head and my face again —» turn up the silence
21:26:02În adâncuri liniştite —» Nori
21:13:02Reculegere —» Nori
20:26:56Handmade, confecţionate de mine în a.2018. Partea 1: Bentiţe, şepci, fulare, eşarfe, cardigane. —» Nori
19:54:26Ziare sovietice… și contemporane —» blog cultural
16:53:08Turn Your WordPress.com Blog into a Podcast with Anchor —» Veaceslav Bunduche
15:51:40Ion Druță: Vâlcica ispitei —» Gheorghe Erizanu