(FOTO explicativă) România a câștigat!

Presa română anunță la unison că România a câștigat la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga (CIJ). Este vorba de dreptul de exploatare a aproximativ 80% din zona pe care a disputat-o cu Ucraina.

Decizia a fost adoptată în unanimitate de cei 15 judecători ai Curţii.

“În această zonă sunt estimate a fi aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaz şi 12 milioane de tone de petrol”, a explicat reprezentatul României la CIJ, Bogdan Aurescu pentru presa română și internațională. Acesta a apreciat că soluţia CIJ este “un succes al aplicării dreptului internaţional, iar caracterul corect şi echitabil al acesteia nu poate fi pus sub semnul întrebării”.

Aflat în Ungaria, președintele român Traian Băsescu și-a manifestatat, cum câteva minute, bucuria și a declarat că este “un mare succes al Ministerului de Externe al României”

decizia-finala

Citiți mai jos comunicatul MAE al României pe această temă de astăzi 03.02.2009.

Curtea Internaţională de Justiţie a pronunţat, astăzi, 3 februarie 2009, în şedinţă publică solemnă, în Marea Sală a Justiţiei din Palatul Păcii din Haga, Hotărârea sa în procesul privind „Delimitarea Maritimă în Marea Neagră” (România c. Ucraina). Hotărârea – care este a 100-a hotărâre a CIJ într-un caz contencios – a fost citită de preşedintele Curţii, doamna judecător Rosalyn Higgins. La finalul ceremoniei, originalul învestit cu sigiliul oficial al CIJ (textul deciziei) a fost înmânat agentului României.

Hotărârea CIJ recunoaşte jurisdicţia suverană şi drepturile suverane ale României – în principal de exploatare a resurselor – pentru o suprafaţă de 9700 km² de platou continental şi zonă economică exclusivă, adică 79,3 % din zona de peste 12000 km² aflată în dispută cu Ucraina şi pentru aproximativ 70% din resursele de hidrocarburi estimate a fi prezente în zonă.

Hotărârea pune punct final unei dispute bilaterale complexe care durează de 42 de ani şi care nu a putut fi rezolvată prin niciun alt mijloc. România şi-a îndeplinit astfel obiectivul strategic în acest dosar: trasarea unei linii echitabile, nesusceptibilă de interpretări şi care permite trecerea la exploatarea resurselor de hidrocarburi din zona alocată părţii române prin soluţia CIJ.

Soluţia CIJ reprezintă un succes al aplicării dreptului internaţional, fiind o decizie corectă şi echitabilă, favorabilă României.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia României de respectare a hotărârii CIJ, care este o obligaţie ce decurge din Carta ONU pentru ambele părţi la diferend. MAE român reaminteşte că şi autorităţile din Ucraina au declarat în repetate rânduri că vor respecta hotărârea Curţii, cel mai recent cu prilejul vizitei domnului Cristian Diaconescu, ministrul afacerilor externe, la Kiev, la data de 23 ianuarie 2009. MAE îşi exprimă speranţa că pronunţarea Hotărârii CIJ va permite trecerea la dezvoltarea mai departe a relaţiilor bilaterale, spre beneficiul ambelor ţări şi al cetăţenilor lor.

MAE reaminteşte faptul că Hotărârea CIJ este direct aplicabilă, obligatorie, definitivă (nu poate fi atacată) şi executorie imediat, nefiind nevoie de demersuri de punere în aplicare a hotărârii nici pe plan intern, nici internaţional, în plan bilateral (nu sunt necesare acorduri de aplicare subsecvente la nivel interstatal).

Linia de delimitare a fost trasată de CIJ pornind de la aplicarea metodei sale de delimitare dezvoltate în zeci de ani de jurisprudenţă consolidată, conform regulilor relevante ale dreptului mării, aşa cum au fost acestea aplicate de Curte la contextul geografic particular al zonei.

Poziţia României a fost apărată profesionist, cu toate argumentele disponibile şi toate elementele de probă care puteau susţine interesele şi soluţia propusă de România.

Hotărârea permite României să înceapă demersurile pentru exploatarea directă a resurselor de hidrocarburi din zona în dispută care au fost alocate de CIJ României, care până acum erau „blocate” de la exploatare, ceea ce constituie o contribuţie directă la consolidarea independenţei energetice a României, cu atât mai importantă în actualul context energetic european.

MAE reiterează convingerea sa că Hotărârea CIJ va avea un impact pozitiv în plan bilateral şi regional, prin exemplul pe care îl oferă ca mod de soluţionare a diferendelor în regiunea extinsă a Mării Negre.

Felicitări România !Sursa
2009-02-03 14:04:10Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:12:09Hostinger Web Hosting | Starting at $0.80/mo‎ —» Informaţii pentru studenţi !
21:12:07The best offers to Europe and the best offers to Portugal —» Informaţii pentru studenţi !
20:38:42Încă o anonimă despre situaţia din penitenciarele moldoveneşti —» Curaj.TV | Media alternativă
19:22:36Peste 25 ani a venit să ceară banii de la cununia fetei —» Curaj.TV | Media alternativă
15:42:59Republica Moldova între optimism și neputință —» Elena Robu
14:57:03Președintele va urmări personal cum decurg anchetele în cazul omorurilor de rezonanță —» Igor Dodon
14:45:34A fost soluționată problema tranzitării regiunii transnistrene de către automobilele cu numerele moldovenești —» Igor Dodon
11:23:11Străzi şi instituţii vitale, greu accesibile la Ciocana —» Curaj.TV | Media alternativă
10:08:59Premierul Ucrainei și-a dat demisia, după ce ar fi fost înregistrat în timp ce îl critica pe președintele Zelenski —» Elena Robu
09:42:27Geană a găsit păcate şi la Biserica catolică din Alba Iulia —» Curaj.TV | Media alternativă
09:03:07Get the latest fashion clothing online at Fairyseason! All Under 9.99 —» Informaţii pentru studenţi !
09:03:06Best Offers & Deals on Hotels, Flights and Holidays —» Informaţii pentru studenţi !
09:01:42LEV TOLSTOI ÎN MOLDOVA ȘI ȚARA ROMÂNEASCĂ (martie - septembrie 1854) —» Leo Butnaru
07:46:50Despre Ștefan Petrache, talent și…infrastructură culturală —» blog cultural
07:33:1584 Inch Curtains —» Andrei Fornea
07:10:51Liber la compromat sau poate Dodon „slivește” în „presă” info? —» un alt blog
07:10:49Top vânzări 2019. eBook Cartier —» Gheorghe Erizanu
05:15:46Interior Decoration Images —» Andrei Fornea
04:39:50Get the latest fashion clothing online at Fairyseason! All Under 9.99 —» plop andrei
04:06:20Best Offers & Deals on Hotels, Flights and Holidays —» plop andrei
03:45:18Become a Host on Airbnb | Earn Money Hosting Your Place‎ —» plop andrei
03:33:54Două companii importatoare creează, artificial, criză de cartofi în Moldova —» un alt blog
21:33:20S-a plîns la poliţie că am dat-o cu capul de pereţi —» Curaj.TV | Media alternativă
21:19:22Ambasadorul american, cu inspecţie la Guvernul RM —» Curaj.TV | Media alternativă
20:48:39900.000 de imigranţi UE din Marea Britanie ar putea întâmpina probleme după Brexit —» Elena Robu