Sistemul monetar – sursă a sclaviei economice


Într-o lume în care 1% din populaţie deţine 40% din bogăţiile planetei, în care 34.000 de copii mor zilnic din cauză sărăciei şi a unor boli care pot fi prevenite, într-o lume în care 50% din populaţie trăieşte cu mai puţin de $2 pe zi - un lucru este clar: ceva e foarte greşit.


Societatea de astăzi este formată dintr-o serie de instituţii: de la instituţii politice, religioase, legale, la instituţii de clasă socială şi de specializare ocupaţională. Aceste instituţii ne influenţează profund modul de viaţă, de gândire şi felul în care percepem lumea care ne înconjoară. Totuşi cât de bine le cunoaştem noi pe ele? Oare suntem în stare să le distingem adevărata faţă ?

Se pare că dintre toate instituţiile existente care ne direcţionează şi condiţionează viaţa, nici una nu este tratată cu atât de multă nepăsare ca sistemul monetar. Căpătând proporţii aproape religioase, instituţia monetară există ca una din cele mai nedisputate forme de credinţă existente. Cum sunt creaţi banii ? Cum sunt administraţi şi cum ne afectează acest lucru pe noi ? Aceste sunt nişte întrebări care interesează pe foarte puţini din noi.

Trăim într-o sclavie economică. Sistemul financiar este una din cele mai paralizante structuri inventate vre-odată de umanitate. Banii sunt creaţi din nimic de către bănci prin îndatorare, în schimbul unei dobânzi şi circulaţi aleatoriu prin comerţ. Oamenii se văd nevoiţi să concureze pentru muncă, cu scopul de a obţine suficienţi bani din rezervele monetare pentru a-şi acoperi costul vieţii de zi cu zi. Pentru că, dacă te întrebi la sfârşitul unei zile de muncă, pentru cine lucrezi tu de fapt, vei obţine un singur răspuns – pentru bancă. Banii sunt creaţi de bancă şi ajung invariabil în bancă. Scopul lor este transferul bogăţiei de la persoană la bancă. Pentru că dacă nu eşti în stare să-ţi plăteşti rata, banca îţi va lua proprietatea.

Există două metode de a cuceri o ţară: prin armă şi prin îndatorare. Datoria este o armă folosită pentru a înrobi societăţi şi ţări, iar dobânda este principala sa muniţie. Cantitatea de bani datorată băncilor depăşeşte întotdeauna cantitatea de bani aflată în circulaţie. Astfel fiecare ban din portmoneul tău este datorat cuiva de cineva, iar dacă toată lumea, inclusiv statul, ar reuşi cumva să-şi plătească datoriile, atunci nu ar mai rămâne nici un ban în circulaţie. Băncile sunt adevăraţii noştri stăpâni împreună cu marile corporaţii şi guvernele care le sprijină. Aceştia sunt adevăraţii terorişţi ai lumii moderne, nu grupări precum Al Quaida care nu sunt nimic altceva decât o invenţie a serviciilor secrete. Adevăraţii terorişti nu apar la televizor, ei poartă costume de $2000, se plimbă în limuzine şi operează cu miliarde. Ei hotărăsc soarta a regiuni sau chiar a ţări întregi, declanşează războaie şi decid cine ajunge la conducere. Indiferent dacă suntem conştienţi de acest lucru sau nu, ceea ce menţine în viaţă toate instituţiile şi însăşi societatea – este banul.

Piaţa liberă nu este decât o invenţie ingenioasă a capitalismului. Una dintre ideile de bază a primilor promotori ai pieţii libere precum Adam Smith era că „interesul propriu şi competiţia duc la prosperare socială, deoarece competiţia creează stimuli care-i motivează pe oameni să persevereze”. Totuşi ceea ce nu se spune, este cum o economie bazată pe competiţie duce invariabil la corupţie strategică, consolidarea bogăţiei, stratificare socială, paralizie tehnologică şi abuz în muncă, devenind în cele din urmă o formă de dictatură guvernamentală condusă de o elită bogată. Lumea este preluată de o mână de puteri ale afacerilor care domină resursele naturale de care avem nevoie pentru a supravieţui şi controlează banii de care avem nevoie pentru a procura aceste resurse. Puterea financiară şi corporativă primează în faţa vieţii umane. Suntem forţaţi să luptăm unul împotriva altuia pentru ziua de mâine, iar inegalitate creşte pe zi ce trece şi din ce în ce mai mulţi oameni devin disperaţi.

Te trezeşti dimineaţă în faţa monitorului tău de 17 inch sau deschizi televizorul şi auzi conducătorii ţării vorbind despre democraţie şi despre egalitate. Nu există democraţie, nu există egalitate. Există doar marile corporaţii, băncile şi interesele lor. Nu mai trăim demult într-o lume a naţiunilor şi ideologiilor. Lumea este un colegiu de corporaţii conduse nemijlocit de regulile afacerilor. General Motors, IBM, Microsoft, AT&T – astea sunt naţiunile din ziua de azi. Lumea este o afacere. Eşti ceea ce câştigi şi ceea ce consumi.


Unele idei şi date folosite în acest articol au fost preluate din filmele Zeitgeis,
Zeitgeis Addendum şi The Corporation.


Sursa
2009-02-02 18:26:59



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:56:05JURNAL 1977 —» Leo Butnaru
06:32:32O CREIONARE DESPRE... CREIOANE —» Leo Butnaru
07:36:25ÎN PALMA LUI DUMNEZEU —» Leo Butnaru
14:22:53DIN LEOLOGISME —» Leo Butnaru
13:45:08UMBRĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:23:51Drujbaşi în boscheți. Defrișări în serie, Parcul IOR! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:00Sancţiuni în contextul războiului din Ucraina. Georgia are „preşedinte” —» Curaj.TV | Media alternativă
06:54:55ÎN MEMORIA MAȘINII DE SCRIS —» Leo Butnaru
05:47:41CÂNTEC —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:54:34Pastila contraceptivă și conștiința împovărată – Vasile Filat —» Moldova Creștină
12:43:18EROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:41:20POEM ÎNCIFRAT —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:11:56APOCALIPSĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:08:12ÎNCEPUT/ EL PRINCIPIO —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:42:08CALENDAR —» Leo Butnaru
08:21:58Cartea cărților —» Leo Butnaru
21:32:52Dezbateri la Parlamentul Republicii Moldova —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
20:26:44Până la ce vârstă trebuie să asculți de părinți dacă te simți ca un rob? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
07:58:45Feteasca Neagră Vintage, preferata Vernisajului —» Fine Wine
06:52:54INTERMEZZO ÎNTRE ANI 2024 / 2025 —» Leo Butnaru
07:25:40După ore de ședință lirică —» Leo Butnaru
12:57:10POEM CIFRAT —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:32:36CÂNTEC —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:13:32A fost lansat ghidul vinurilor bune din Moldova – Fine Wine Guide 24/25 —» Fine Wine
05:30:24STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru