Interventie pentru limba romana in Parlamentul European
Sursa: Ziua, George Damian, 26/10/07
"Limba romana este limba oficiala, recunoscuta la nivel european, iar distinctia dintre aceasta si limba moldoveneasca este artificiala si reprezinta o consecinta a politicii sovietice. Este imperativ ca UE sa intreprinda masuri cat mai rapide pentru eliminarea acestei confuzii si pentru protejarea si promovarea ferma a limbii romane", a spus Anastase in plenul PE.
"In calitate de europarlamentar am datoria sa aduc in atentia oficialilor europeni probleme care vizeaza Romania. Daca ministrul Cioroianu nu a indraznit sa aduca in discutia Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe problema recunoasterii asa-zisei limbi moldovenesti, nu trebuie sa ne comportam ca si cum aceasta nu ar exista", a declarat pentru ZIUA Roberta Anastase. "Trebuie sa stim sa valorificam statutul de membru UE astfel incat sa obtinem sprijinul oficialilor europeni in relatii cu alte state. Am convingerea ca Uniunea Europeana va tine cont de argumentele pertinente ale Romaniei, daca oficialii romani vor avea curajul si priceperea sa le expuna", ne-a mai declarat europarlamentarul roman.
Roberta Anastase a depus, la 14 septembrie, la cabinetul presedintelui Parlamentului European, o propunere de rezolutie cu privire la respectarea drepturilor lingvistice ale comunitatilor de romani din Europa si conservarea limbii romane in contextul promovarii multilingvismului si diversitatii culturale. Intr-o interventie in plenul Parlamentului European din luna septembrie, Anastase a vorbit despre marturiile facute de membrii Grupului Ilascu referitoare la desfiintarea scolilor in limba romana si arderea cartilor scrise in limba romana in regiunea transnistreana, precum si despre plangeri ale etnicilor romani din Valea Timocului in legatura cu interzicerea dreptului de a invata si a se ruga in limba romana.
Sursa
2007-10-26 09:12:00