Un asemenea proiect de Acord a fost remis de MAE-PNL liderului PLDM

Pentru a se evita diferite speculari, dar si fiind adepti ai transparentei in procesul politic, dam publicitatii proiectul de acord remis de MAE-PNL presedintelui PLDM, Vlad Filat, dupa discutii intermediate de reprezentanti ai Forului Democrat al Romanilor din Moldova. PLDM nu a prezentat o contraoferta, cum, credem, era firesc. Presedintele formatiunii a spus doar ca nu este de acord cu p.IX si ca fiecare ramine pe pozitia sa. Astfel, negocieri, practic, nu au avut loc. Am spus in titlu “un asemenea proiect”, pentru ca proiectul de document, prezentat aici, a fost doar putin modificat in aspecte care nu tin de p.IX. Parerea mea este ca un asemenea acord este important, in fond, pentru unificarea fortelor democratice si doar vointa intelectuala si absoluta independenta a echipelor de conducere ale formatiunilor, daca acestea exista, ar putea schimba lucrurile pe segmentul de centru-dreapta al esichierului politic al R.Moldova.

Vitalia PAVLICENCO

Proiect

Acord

privind Lista naţională pentru Parlamentul Republicii Moldova, 2009

I. Toate componentele Listei Naţionale participă la alegeri pe lista PLDM, adică nu participă la scrutin cu liste proprii.

II. Componentele Listei Naţionale semnează un Acord, care se dă publicităţii şi se semnează în faţa presei.

III. Acordul prevede principiile şi obiectivele componentelor Listei Naţionale, precum şi mecanismele realizării acestora.

IV. Componentele Listei Naţionale – partide şi organizaţii nonguvernamentale – instituie, prin acest Acord, Polul proeuropean.

V. Componentele Listei Naţionale au acelaşi răspuns la cele 10 poziţii formulate partidelor de ziarul “Timpul”:

1. Atitudinea faţă de natura etnică a statului R.Moldova şi faţă de identitatea naţională şi lingvistică a populaţiei băştinaşe. – R.Moldova este al doilea stat românesc, populaţia R.Moldova este alcatuită, în proporţie de 80 la sută, de români, limba de stat în R.Moldova este limba română.

2. Atitudinea faţă de Mitropolia Basarabiei şi Mitropolia Moldovei. – Este necesară o perioadă de tranziţie spre unificarea Mitropoliilor din Republica Moldova, conform realităţii că sîntem parte a naţiunii române.

3. Atitudinea faţă de relaţiile R.Moldova cu Rusia şi cu CSI. – R.Moldova va proceda ca Georgia, urmînd să depună cerere de ieşire din CSI.

4. Atitudinea faţă de relaţiile R.Moldova cu România. – R.Moldova va semna un Parteneriat strategic bilateral moldo-român “Pentru Europa”.

5. Atitudinea faţă de intrarea R.Moldova în NATO. – Se va abroga actuala Concepţie a securităţii naţionale şi modifica art.11 din Constituţie, pentru anularea neutralităţii militare a statului.

6. Atitudinea faţă de integrarea R.Moldova în UE. – R.Moldova va opta pentru a obţine, de urgenţă, statutul de stat-asociat al UE şi pentru semnarea unui Acord special de preaderare la UE, cu sprijinul României.

7. Atitudinea faţă de adoptarea urgentă a Legii lustraţiei. – Legea lustraţiei va fi printre primele documente adoptate de viitorul Parlament. Componentele Listei Naţionale includ pe listă persoane ce declară, pe propria răspundere, că nu au colaborat cu organele de securitate.

8. Atitudinea faţă de organizarea procesului comunismului. – În Republica Moldova, PCRM este, de jure, în afara legii. Vom radia, conform legislaţiei în vigoare, nerespectată în prezent, partidele de sorginte comunistă din Registrul partidelor de la Ministerul Justiţiei. Parlamentul va interzice, prin lege, partidele de esenţă comunistă şi nazistă.

9. Atitudinea faţă de Actul de la 4 aprilie 2005. – Condamnăm Actul de la 4 aprilie 2005 şi pledăm pentru nerepetarea unui asemenea act în Parlamentul R.Moldova. Deputaţii viitorului Parlament, veniţi pe Lista Naţională, semnează angajamentul de a nu se alia comuniştilor şi acoliţilor lor.

10. Atitudinea faţă de actualul regim comunist, condus de Voronin. – Pledăm pentru o Moldova fără Voronin, o Moldova fără comunism.

VI. Pe Lista Naţională si în funcţiile pentru Executiv vor fi promovate persoane neamestecate în cazuri de corupţie. Ele îşi vor declina implicarea pe propria răspundere.

VII. Proiectul Acordului se examinează şi se adoptă de către forurile colective ale componentelor Listei Naţionale.

VIII. Lista Naţională se alcătuieşte în baza acestui Acord.

IX. La baza Listei Naţionale – în ceea ce priveşte reprezentarea partidelor – se ia voinţa electoratului, exprimată în ultimele sondaje. Astfel, Sondajul IDIS, publicat în decembrie 2008 şi necontestat de mediul politic, arată următoarele: 1. Cu ce partid aţi vota dacă duminica viitoare aţi participa la alegerile parlamentare? PLDM – 4,4%, MAE plus PNL – 4,1%. 2. Care dintre partidele politice înfiinţate în ultimii trei ani răspunde, în cea mai mare măsură, aşteptărilor Dvs.? PLDM - 5,5%, MAE plus PNL – 7,5%. 3. Cîtă încredere aveţi în următorii politicieni? Vladimir Filat – 16,4%, Anatol Petrencu şi Vitalia Pavlicenco – 16,6 %. 4. Cu care dintre partidele menţionate nu aţi vota în nici un caz? PLDM – 3,2%, MAE plus PNL – 2,0%.

X. Datele sondajelor privind alte componente ale Listei Nationale se includ in Acord in functie de decizia formatiunii de a adera la Lista Naţională.

XI. Reprezentanţii sectorului asociativ vor figura drept candidaţi pentru Parlament pe Lista Naţională în baza ponderii pe care o au în societate.

Chişinău,

februarie

Semnatari


Sursa
2009-02-02 01:41:29



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

10:37:01CĂRĂRI/ SENDEROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:05:00Punct de cotitură pentru întreaga lume - previziuni octombrie 2024 —» codul omega
06:38:49DIN SINISTRUL COMUNISM —» Leo Butnaru
21:20:34O campanie sulfuroasă —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:32:49Nocturna bibliotecii la Ungheni: „Noaptea detectivilor de carte” —» BPR Ungheni's Blog
06:14:49JURNALUL CA MEMORIE / 1993 —» Leo Butnaru
09:04:09Zece fapte la aniversarea de 20 ani ai Chateau Vartely —» Fine Wine
06:55:16Uniunea Europeană mai aproape de noi: călătorii virtuale prin țările UE —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
04:31:26Scurt și clar despre Ziua Vinului —» Fine Wine
17:21:43Cluj Symphony Experience se mută la Polivalentă (programul pe zile) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
06:14:02„ProCOOLtura” a amenajat un spațiu cultural inovator la Biblioteca „Spiridon Vangheli” din orașul Rîșcani —» Ştiri din raionul Râşcani
22:30:22Drumurile întotdeauna se întorc de unde au plecat —» Moldova Creștină
12:59:23Zilele Patrimoniului, 2024 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:33:29POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:32:24LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:30:09CĂRĂRI —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:46:19Revoltată că poliția acoperă o situație de accident —» Curaj.TV | Media alternativă
07:33:53A stat închis pentru faptele altora —» Curaj.TV | Media alternativă
07:26:48POEME PRIN ANI /// ANTOLOGIE DE ETAPĂ # 27 —» Leo Butnaru
18:05:33Femei Invizibile – Viol —» Curaj.TV | Media alternativă
11:30:39Știri-parodii electorale (și nu doar…): Alaiba și investiția strategică în boiele! —» Sergiu Mocanu
11:24:56Știri-parodii electorale: STOIANOGLO RECIDIVEAZĂ! —» Sergiu Mocanu
05:58:58De ce ne stresăm și cum să evităm asta? —» Curaj.TV | Media alternativă
05:40:19Între zile și nopți, între bucurii infime și mari tristeți, funicularul năzuințelor iese mereu din funcție, ca ascensorul din magazinul central al metropolei. —» Leo Butnaru
17:06:45LUMINĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal