Bătrâna de la Comitet

Am vorbit cu bătrâna din Transnistria care protestează în faţa Parlamentului de 3 luni jumătate şi mi-a spus că va continua până va ajunge în audienţă la Lupu şi Voronin. Bătrâna mi-a povestit toată istoria protestului ei şi a spus că îi este recunoscătoare lui Chirtoacă că i-a dat autorizaţie. După am pornit la Comitetul de Cooperare UE-RM poate, poate, aflu ceva nou.

Chiar dacă anterior Stratan ceruse o şedinţă deschisă, se pare că a fost mai mult teatru, întrucât presa (care nu este de stat) aşa şi nu a pus mâna pe mapele albăstrui în care se aflau rapoartele prezentate de moldoveni oficialilor UE. Câteva mape mai rămăseseră, însă o funcţionară MAEIE le-a strâns cu grijă menţionând că nu sunt pentru presă. De ce totuşi unii jurnalişti au primit aceste rapoarte, chiar dacă nu le înţelegeau, pentru că erau în engleză, iar alţii nu le-au primit, aşa şi nu am înţeles.

Este adevărat că şi reprezentanţii Comisiei Europene, au părut nişte secretomani şi au dat nişte răspunsuri sibilinice. Din unele surse aflasem că de fapt Comisia Europeană doreşte prelungirea actualului Acord de Parteneriat şi Cooperare pentru încă un an. În cazul în care acesta nu va fi denunţat de una din părţi cu şase luni înainte de expirare, atunci va fi prelungit automat încă un an. Că următorul raport va fi pe 9 aprilie se ştie. Bănuiesc că după acesta va urma un nou Plan de Acţiuni sau va fi prelungit actualul, dar cei de la Comisia Europeană nu au dat info în aecst sens.

Personal am vrut să aud din gura reprezentanţilor UE că Moldova are o perspectivă de aderare la UE. CEva simplu şi clar de genul: "Da, Moldova are perspectiva de aderare." Puteau să spună că Moldova are perspectiva de aderare peste o mie de ani şi tot era mai mult decât ce am auzit. Din păcate nu am auzit acest lucru, ci doar un răspuns indirect, care face referire la Art. 49 din Tratatul de la Maastricht. Şi nu m-aş mira ca aecasta să fie politica actuală a UE faţă de Moldova: pur şi simplu nu spun direct că nu avem perspectiva de aderare, dar ne spun că avem perspective europene, ceea ce este cu totul altceva. Perspective europene şi perspectiva de aderare sunt două lucruri diferite. Deci, vorba lui Alex: Comitetul de Cooperare şinicidecum de Integrare.

Mai jos am pus o traducere a Art. 49 şi a Art 6 (1) din Tratatul de la Nisa, despre eligibilitatea pentru aderare.

Articolul 49 (fostul Articol 0)

Orice stat european care respecta principiile stabilite in Articolul 6 (1) are dreptul sa aplice pentru a deveni membru al Uniunii.

Statul va trimite cererea de aderare catre Consiliu, care va decide in unanimitate dupa ce se va consulta cu Comisia Europeana si dupa ce va primi acordul Parlamentului European, care va vota cu o majoritate absoluta a membrilor sai.

Conditiile aderarii si ajustarile tratatelor de baza ale UE, care devin necesare odata cu aderarea noilor membri vor fi reglementat printr-un Acord intre statul solicitant si statele-membre. Acordul trebuie ratificat de toate statele semnatare respectand prevederile constitutionale ale acestora.

Articolul 6 (1)

Uniunea se bazeaza pe principiile libertatii, democratiei, respectului pentru drepturile omului si a libertatilor fundamentale, precum si a statului de drept. aceste principii le sunt comune tuturor statelor membre.

Azi am avut mai multe discuţii cu bătrânele, printre care era şi bătrâna Europă. :)))

Sursa
2007-10-25 23:50:13



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine