Relaţii secrete Voronin & Businessmanul Birştein

     Birştein a tins mereu să intre în relaţii cu politicienii moldoveni, care nu l-au respins. Nu fac excepţie, în acest sens, nici reprezentanţii comuniştilor. La început, cînd comuniştii abia de se înfiripau, relaţiile cu Birştein erau asigurate prin doi generali de poliţie – Vadim Mişin, vicepreşedinte al Parlamentului şi Vladimir Molojen, „paşaportistul” de bază din RM, şeful Departamentului Tehnologii Informaţionale. 

     În acea perioadă, Voronin era simplu prim-secretar al partidului comuniştilor, mulţumindu-se cu un oficiu modest de pe str. Mitropolit Dosoftei. Problemele de ordin financiar, în acea perioadă, le soluţionau Vadim Mişin, colonelul de poliţie Piotr Dimitrov şi întreprinzătorul Piotr Şoşev, care avea legături cu firma „Boiana”. Pe parcurs, intrând în rol, Voronin a renunţat la intermediari. Orice problemă, comercială sau financiară, o rezolva de sinestătător (doar e băiat mare). Foştii casieri ai partidului s-au pomenit înlăturaţi. Mişin a fost privat de businessul său – Fabrica de tutun şi duty-free. Dimitrov a dispărut fără urme. Lui Şoşev i s-a implicat „comanda” dispariţiei colegului Dimitrov. Organele de anchetă l-au reţinut aproximativ 2 luni şi acum nu se mai aude de el. 

     Înlăturîndu-şi coechipierii, Voronin a intrat în relaţii directe cu Birştein, afacerile căruia prosperă în RM, el fiind şi sponsorul-lider al comuniştilor moldoveni la alegerile parlamentare din 1998 şi în 2001.

     Voronin şi Birştein s-au cunoscut nemijlocit în septembrie 2000, în zilele cînd liderul fracţiunii parlamentare a comuniştilor se afla la New York, în cadrul unei delegaţii a Legislativului. În prezent, duetul Voronin - Birştein acceptă în preajmă doar două persoane din RM: pe Vladimir Kolesnicenko, directorul hotelului Jolly Alon şi pe Vladimir Molojen, şeful Depratamentului Tehnologii Informaţionale. Cei doi îl însoţesc pe Voronin cînd merge acesta să se relaxeze în Finlanda sau la Karlovy-Vary, la vînătoare sau la pescuit.”

Voronin a dat mîna cu Birştein?

     Controversatul om de afaceri Boris Birştein a vizitat Republica Moldova participînd la adunarea generală a acţionarilor băncii “Eximbank”. Gurile rele spun însă că Birştein s-ar fi întâlnit şi cu preşedintele Vladimir Voronin. 

     Un cititor a unui ziar de opoziţie de la Chişinău a telefonat la redacţiea ziarului, informînd că, la Aeroportul Internaţional Chişinău, l-ar fi văzut pe şeful statului în compania lui Boris Birştein. Voronin, însoţit de garda de corp, ar fi venit la aeroport pentru a-l petrece la avion pe omul de afaceri. Cei doi ar fi discutat cîteva minute, după care Voronin i-a strîns prieteneşte mîna lui Birştein. Din păcate, sursa nu a prezentat nici o dovadă concludentă în sprijinul afirmaţiilor sale. 

  Dacă, totuşi, Voronin l-a petrecut pe Birştein pînă la scara avionului, caz rarisim în practica diplomatică, atunci, cu siguranţă, este vorba despre mai mult decît o întîlnire de serviciu. Dar, în lipsa unor probe, se poate opera numai cu presupuneri.


  Voronin: la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE)  “Nişte bandiţi din reţeaua lui Birştein, care nu trebuie protejaţi”



Sursa
2009-01-31 08:40:27



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine