Criza economica mondiala schimba rolul Moldovei?
Sursa: Reuters, 29/1/2009Moldova, cea mai saraca tara din Europa, se acomodeaza cu noul sau statut obtinut drept una din cele mai stabile economii din lume, chiar daca a fost nevoie de o criza economica mondiala pentru a ajunge la noul sau statut.
Moldova s-a plasat pe locul cinci, inaintea a tarilor economice dezvoltate ca Japonia si SUA, intr-un clasament elaborat de jurnalul financiar londonian The Banker care a clasat tarile potrivit nivelului lor de stabilitate fata de criza mondiala.
Indicatorul The Banker a ajuns la concluzia ca aceleasi motive care au facut Moldova o economie inapoiata - adica un sistem financiar primitiv, nivele scazute de creditare si o economie bazata pe agricultura - acum au facut-o sa fie bine pozitionata sa reziste la criza mondiala.
"Noi am fost amplasate in topul celor mai stabile economii din lume", a relatat saptamana aceasta presedintele moldav Vladimir Voronin, comunist si fost director de fabrica de paine. "Sa fiu sincer, aceasta m-a surprins"
Voronin a spus ca secretul Moldovei a fost sa construiasca o economie in jurul industriei alimentare si nu sectorului financiar.
"Criza ori nu, fiecare persoana trebuie sa manance cel putin de doua ori pe zi", a spus Voronin la o conferinta de presa.
Moldova este un fost stat sovietic la hotarul de est al Romaniei. Peste jumatate din cei 4 milioane de locuitori traiesc la tara si in mediu un moldovean castiga 250 de dolari pe luna.
Ea are o bursa de valori, insa tranzactiile zilnice rareori depasesc 300 mii de dolari. Peste 16% din populatia tarii a plecat dupa hotare sa munceasca, iar banii trimisi acasa corespund la circa 40% din PIB, potribit Bancii Mondiale.
Multi tarani folosesc inca plugi trasi de cai, iar in anii 1990 au fost inregistrate cazuri cand moldovenii vindeau organele lor strainilor pentru a castiga bani.
Banca Mondiala a laudat guvernul moldav pentru restabilirea stabilitatii economice dupa prabusirea Uniunii Sovietice si razboiului civil cu separatistii rusofoni din regiunea trasnsnistreana.
Insa Veaceslav Ionita, un analist la fundatia IDIS Viitorul din capitala Moldovei, a criticat faptul ca Moldova a fost clasificata drept economie stabila. "E acelasi tip de stabilitate ca la cimitir", a spus el. "La cimitir nimeni nu moare".
Sursa
2009-01-30 17:27:00