25362 cazuri COVID-19 în Moldova
6628 – cazuri active
17942 – cazuri vindecate
792 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 3 august 2020 ora 11:34


Societatea civila, chemata sa acorde atentie cazului Burgudji, sub aspectul fabricarii unui caz impotriva acestuia de catre organele de ordine ale Republicii Moldova

La sfarsitul saptamanii trecute, primeam pe mail aceasta:

HALKLARI KORUMAK HEM

HABERCi-ANALiTiKA BAAMSIZ MERKEZi

НЕЗАВИСИМЫЙ ПРАВОЗАЩИТНЫЙ И

ИНФОРМАЦИОННО- АНАЛИТИЧЕСКИЙ ЦЕНТР

Asociaţiei OBŞTEŞTI CENTRUL Independent

de Drept şi Informativ-Analitic

MD-3800, RM, АТB Gagauziya

(Gagauz Yeri),

k. Komrat, sok. Gogol, 41 ap.33

tеl.: 069094405; +373 298 2-42-52.

E-mail: MnpraviaZentr@rambler.ru

MD-3800, РМ, АТО Гагаузия

(Гагауз Ери),

г. Комрат, ул. Гоголя, 41 офис.33.

тел.: 069094405; +373 298 2-42-52.

E-mail: MnpraviaZentr@rambler.ru

MD-3800, RM, UТA Gagauzia

(Gagauz Yeri),

or. Comrat, str. Gogol, 41 apt.33

tеl: 069094405; +373 298 2-42-52.

E-mail: MnpraviaZentr@rambler.ru

Прошедшая неделя в Молдове ознаменовалась, помимо прочего, и тем, что нашли свое явное и косвенное подтверждение высказанные нами ранее доводы и предположения о том, что, во-первых, «формирование и обнаружение арсенала оружия и списков мифических членов террористической группы, а также зашифрованных схем и детальных карт Кишинева и его пригородов в гараже, принадлежащем гагаузскому общественному деятелю и политику Ивану Бургуджи в ноябре 2008 года», дело рук представителей самих правоохранительных органов Молдовы; во-вторых, «обнаружение» в Комрате, в гараже, принадлежащем Ивану Бургуджи, «арсенала с оружием» несомненно, предназначено не только для активизации борьбы официального Кишинева против народно-патриотических сил Гагаузии, но и против всех оппозиционных сил Молдовы. Уже не в первый раз, официальный Кишинев отрабатывает свои грязные технологии по борьбе с инакомыслием в Гагаузии, на представителях не титульной нации, затем успешно реализуя этот опыт на представителях самой титульной нации.

Об этом неоспоримо свидетельствует и факт неуклюжей попытки руководства генеральной прокуратуры и МВД РМ 15 января 2009 года обвинить бывшего директора СИБ РМ Валерия Пасата и депутатов от оппозиционного Альянса “Наша Молдова” Серафима Урекяна и Иона Плешка в организации и подготовке убийства вице-спикера молдавского Парламента, лидера Христианско-демократической народной партии (ХДНП) Юрия Рошки.

О том, что эти утверждения являются очередной абсурдной фальсификацией и блефом, преступников в погонах, подвизающихся на поприще слепого и безропотного исполнения любых приказов и желаний, при обслуживании руководства нынешнего режима, уже 16 января 2009 года на пресс-конференции в Кишиневе заявили лидер Альянса “Наша Молдова” (АНМ) Серафим Урекян и депутат парламента Ион Плешка. Продемонстрированные ими видеозаписи неоспоримо свидетельствуют о том, что сотрудники оперативного управления Департамента оперативных служб МВД РМ, в нарушение закона, поставили фальсификацию материалов, фабрикацию «улик» и «доказательств», «совершения» любого преступления тем или иным физическим или юридическим лицом, не угодным правящему режиму Молдовы, на поток. И не важно, что в ресторане в Сынжере под Кишиневом был офицер этого управления Сергей Ботнарь, в Комрате, в гараже у Ивана Бургуджи, прятал оружие и боеприпасы, создавая доказательственную базу «совершения» им преступления,- другой офицер.

Учитывая тот факт, что всякое следствие имеет свои причины. То следует признать, что главной целью и заказчиков, и исполнителей всех этих провокаций является с одной стороны,- подведение юридической базы для активизации борьбы и усиления гонений со стороны официального Кишинева против представителей народно-патриотических сил в Гагаузии, а с другой, - «выбить», устранить из предвыборной гонки молдавских политиков-оппозиционеров, имеющих свою позицию и твердо отстаивающих её, смело и открыто выступая против вакханалии и беззакония, осуществляемого нынешним режимом в Молдове. При этом весьма вероятно, что ближе к выборам количество оппонентов нынешней власти, против кого могут быть применены такие методы борьбы будет расширено.

На наш взгляд, сегодня ни для кого не является секретом, что в Республике Молдова, в настоящее время установился и, паразитируя, реально существует режим правления, демократический по форме, но авторитарно-тоталитарно-комуно-фашисткий, по сути.

Именно поэтому, в преддверии парламентских выборов, панически боясь потерять власть и неминуемо предстать перед судом за все злодеяния, которые они совершили против своего народа, нынешний псевдо коммунистический тоталитарный режим, во главе с В.Ворониным, опирающийся на мафиозно-полицейскую структуру, старается выбить из предвыборной гонки своих основных политических оппонентов и конкурентов: Николая Андроника - одного из самых последовательных и непримиримых оппонентов г-на В.Воронина и установленного им режима правления, Серафима Урекяна, Валерия Пасата, Василия Тарлева, Валерия Клименко и других. При этом, четко прослеживается тенденция к усилению развязанной кампании по очернению как их самих, так и их сторонников и последователей перед населением страны и международным сообществом. Естественно, все это не только аморально и нечистоплотно, но и преступно. Не имеющего ничего общего с демократическими нормами и принципами правового государства, о построении которого громогласно заявляет официальный Кишинев. Но взывать к совести, к законности, говорить о морали и нравственности с людьми, для которых эти понятия являются совершенно чуждыми и неприемлемыми, на наш взгляд, является бесполезной тратой времени и средств. Это равносильно тому, чтобы пытаться отмыть голову осла для того, чтобы он поумнел.

Учитывая тот факт, что правоохранительные органы Молдовы ограничились лишь голословным обвинением Ивана Бургуджи в организации и руководстве деятельностью международной экстремисткой и преступной группировки террористической направленности, на состоявшейся одной лишь весьма поверхностной пресс-конференции. Конкретные списки членов террористической группы, якобы обнаруженных полицией в гараже у Ивана Бургуджи, до сих пор не обнародованы, что позволяет их отнести к разряду мифических. До сих пор нет никаких сведений, что Служба информации и Безопасности (СИБ) Молдовы, в соответствии со своей компетенцией приняла возбужденное по этому факту уголовное дело к своему производству и приступила к расследованию, так как дела о терроризме относятся именно к её компетенции. То, мы обращаемся с настоятельным призывом и просьбой ко всем правозащитным организациям, дипломатическому корпусу, аккредитованному в Республике Молдова, Всемирной Ассамблее тюркских народов, ко всему международному сообществу за помощью и содействием. Мы призываем всех людей доброй воли внимательно следить за ходом данного дела, в очередной раз фабрикуемого правоохранительными органами Молдовы, против Ивана Бургуджи,- правозащитника и общественного деятеля, духовного лидера и стойкого, непримиримого борца за права и свободу малочисленного гагаузского народа.

СОВЕТ

Независимого правозащитного и информационно-аналитического Центра РМ гор. Комрат АТО Гагаузия (Гагауз Ери), РМ.

23 января 2009 года.

Traducerea in limba romana a materialului a fost gata abia acum. Iata care este varianta in limba romana:

Ceea ce saptamana trecuta, a starnit valva in Moldova confirmat declaratia noastra privind un caz mai vechi si evaluarea ca, in primul rand “formarea si depistarea arsenalului de arme si a falsei liste de membri ai unei grupari terosite si de asemenea a unei harti detaliate a Chisinaului si a imprejurimilor sale in garajul politicianului Ivan Burgudji, in noiembrie 2008”, a fost insasi mana reprezentantilor organelor de ordine ale Republicii Moldova, in al doilea rand ca depistarea in garajul lui Ivan Burgudji a arsenalului cu arme, fara indoiala a avut rolul; nu numai de a activiza lupta Chisinaului impotriva fortelor popular-patriotice din Gagauzia, dar si impotriva tuturor opozantilor din Moldova. Deja nu este prima data cand oficialii de la Chisinau isi pun in practica tehnologiile murdare in lupta cu disidentii din Gagauzia, ca reprezentanti ai unei natii straine, pentru a folosi cu succes aceasta impotriva natiei de pe loc.

Fara indoiala, aceasta o arata si incercarea nereusita a conducerii procuraturii generale a Ministerului Afacerilor Interne din 15 ianuarie 2009 de a-l invinui pe fostul director al SIS, Valeriu Pasat si pe deputatii din opozitie ai Aliantei “Moldova Noastra”, Serafim Urechean si Ion Plesca de organizarea si pregatirea asasinarii vicepresedintelui Parlamentului Moldovei, care este si lider al Partidului Crestin – Democrat Popular, Iurie Rosca, Faptul ca aceste afirmatii sunt un sir de falsificari abuzive si blufuri ale infractorilor cu epoleti, care orbeste si fara sa comenteze indeplinesc orice ordine si dorinte pentru a servi conducerea acestui regim, deja pe 16 ianuarie 2009, la conferinta de presa, au vorbit liderul Aliantei “Moldova Noastra” Serafim Urechean, cat si deputatul Ion Plesca.

Asa cum au demonstrate inregistrarile video, fara indoiala ca lucratorii sectiei operative a Departamntului serviciilor operative a MAI al Republicii Moldova, incalcand legea au falsificat materiale, au fabricat probe si dovezi pentru savarsirea oricarei infractiuni, fie de catre personae juridice, fie de catre personae fizice, care nu sunt utile regimului actual din Moldova. Nu conteaza ca in restaurantul din Sangerei, aproap de Chisinau s-a aflat un ofiter al acestei sectii, Serghei Botnari, ca in Comrat, in garajul lui Ivan Burgudji a ascuns arme si munitie pentru a constitui elemental material al savarsirii infractiunii – un alt ofiter. Conteaza doar faptul ca fiecare imprejurare isi are cauzele sale.

Recunoastem ca scopul principal si al celor care au comandat si al executantilor tuturor acestor provocari este unul singur: crearea bazei juridice pentru intensificarea luptei si amplificarea persecutiilor din partea oficialilor de la Chisinau impotriva reprezententilor fortelor popular-patriotice din Gagauzia, pe de o parte. Pe de alta parte, scopul este de a arunca afara pe oponentii care au o pozitie puternica, pe care o pot apara curajos si deschis impotriva regimului din Moldova, bahic si ilegal. Prin urmare, este foarte probabil ca, in apropierea alegerilor, impotriva multor dintre oponentii actualei puteri, asemenea metode de lupta vor fi aplicate pe scara larga.

Dupa parerea noastra, pentru nimeni nu este un secret ca in Republica Moldova, la momentul actual functioneaza un regim guvernamental democratic in forma, dar autoritar, totalitar, communist si fascist in fapt.

Tocmai de aceea, in apropierea alegerilor parlamentare, temandu-se pana la panica de faptul ca vor pierde puterea si in mod inevitatil vor aparea in fata justitiei pentru toate crimele pe care le-a savarsit impotriva propriului popor, actualul regim totalitar pseudo communist, in frunte cu Vladimir Voronin, bazat pe structuri mafioto-politiste se straduieste, prin persecutii pre-electorale, sa elimine oponentii politici importanti, precum si pe concurenti: Nicolai Andronic, unul dintre cei mai consecventi si ireconciliabili oponenti ai dlui Voronin si al actualului regim, Serafim Urechean, Valeriu Pasat, Vasilii Tarlev, Valeria Climenco si altii. In acest timp, este o tendinta de intensificare a campaniei de calomniere a acestor lideri poltici, precum si a suporterilor si a simpatizantilor acestora din populatia tarii si comunitatea internationala. Evident, toate acestea nu numai ca sunt anormale si murdare, dar sunt si infractiuni. Aici nu este vorba despre un stat cu norme de drept democratice, despre fondarea caruia vorbesc atat de tare oficialii de la Chisinau. Dar sa cheme la cinste, la legalitate, sa vorbesti despre morala, si respectarea intereselor oamenilor, unii pentru care aceste intelesuri sunt straine si inacceptabile, dupa parerea noastra este inutila irosire de vreme si mijloace. Este ca si cum ai incerca sa speli capul magarului, pentru ca el sa intelepteasca.

Asigurandu-se de aceea ca organele de ordine ale Moldovei i-au inchis gura lui Burgudji, invinuindu-l de organizarea si conducerea unei activitati internationale extremiste si criminale, a unei grupe cu orientare terorista, ei au organizat o conferinta de presa cu participare importanta. Listele concrete de membri ai grupei teroriste, alegatiile depistarii politienesti in garajul lui Ivan Burgudji, pana in acest moment nu au fost facute publice, pentru ca aceasta ar permite dezvaluirea minciunilor. Pana in acest moment nu sunt nici un fel de date ca SIS-ul moldovenesc, in conformitate cu competentele sale a inceput investigarea, ca urmare a publicitatii facute acestui caz, mai ales ca problema terorismului se afla in competentele sale. De aceea noi ne adresam in mod public tuturor organizatiilor de aparare a drepturilor omului, corpului diplomatic acreditat in Republica Moldova, Adunarii Mondiale a poporului turc si tuturor comunitatilor internationale pentru ajutor si cooperare. Chemam toti oamenii de buna credinta sa urmareasca atent aceasta chestiune, sub aspectul fabricarii unui caz de catre organele de drept ale R. Moldova, impotriva lui Ivan Burgudji aparator al drepturilor si activist social, liderul spiritual si luptatorul constant, neobosit pentru dreptul micului sau popor gagauz.


Sursa
2009-01-29 18:45:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

19:57:15Săptămâna în care s-a facut comisie pentru a schimba ţara —» Un PUNCT din .FR
19:55:39Fosta primărie din Bălți e mutilată —» Curaj.TV | Media alternativă
18:34:53©️ Calea ta —» Licurici de suflet
17:27:44Despre republica lui Stalin și holocaustul romilor #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
08:24:55Nou: Roșu Împărat 2018 —» Fine Wine
08:15:36Yvan GOLL (1891-1950) - poeme în traducerea și lectura lui Leo BUNTARU —» Leo Butnaru
08:14:44Ante la ventana (Dincolo de geam*) de ANDRÉ CRUCHAGA —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:43:40Ferestre* —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:11:04Micile bucurii ale lunii iulie —» Sunt MAMĂ!
20:00:43eros —» turn up the silence
15:03:13Și totuși, ce nu a fost bine în organizarea concursului propunerilor de proiecte „Program de stat 2020-2023”? —» Gheorghe Cuciureanu
14:57:46Flashmob la Centrul de cultură rusă —» Curaj.TV | Media alternativă
14:14:55Pui de somn, cu mașina în intersecție —» Curaj.TV | Media alternativă
09:01:13Proteste contra fumului de țigară —» Curaj.TV | Media alternativă
04:47:35COSMOGRAME DIN COTRAFORT —» Leo Butnaru
04:02:00Gânduri la începutul Săptămânii Mondiale a Alăptării —» Sunt MAMĂ!
19:22:21O casă de 620 de mii de euro din Chișinău // Poate fi a ta :) —» un alt blog
17:40:54Nu poți intra în curtea bisericii, au pus lacăt —» Curaj.TV | Media alternativă
14:12:23Primar cu 8000 lei, oferă servicii de scărpinat la tălpi —» Curaj.TV | Media alternativă
13:51:33Precizările Ambasadei României în R. Moldova cu referire la alegerile parlamentare din România —» Elena Robu
12:12:36Alege dragostea —» Biblioteca Hristo Botev
11:23:54Куриная грудка в соусе терияки —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
11:04:23Despre gândirea negativă și decizia mea de a schimba tiparele mentale —» Planeta Mami
10:49:37Ora mulțumirilor —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
10:43:48Завтрак для Катьки —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.