PUTEREA DIVERSITĂŢII

timpul

Veaceslav Untilă,
prim-vicepreşedinte al Alianţei „Moldova Noastră”

Voce distinctă în partid, este expresia grăitoare a atmosferei degajate şi a  dezbaterilor libere din Alianţa „Moldova Noastră”. Poziţionat la polul de dreapta al formaţiunii sale, opiniile lui Veaceslav Untilă par uneori mai radicale şi mai directe decît ale unora dintre colegii săi. Aceste diferenţe de nuanţe nu perturbează, însă, unitatea partidului. Dimpotrivă, îl cimentează şi îl fac mai puternic.

Întruchipează puterea diversităţii în partid. Astfel, identitatea sa politică inconfundabilă şi calităţile-i de polemist conturează pregnant dimensiunea democratică din AMN. De-a lungul lui 2008, Veaceslav Untilă a demonstrat de nenumărate ori că nu acceptă compromisuri cu propria conştiinţă, că îşi promovează consecvent punctele de vedere, chit că asta îi aduce prejudicii de moment, că are demnitate politică şi, ceea ce contează mai mult, nu se lasă dominat de emoţii atunci cînd trebuie să ia decizii de maximă importanţă.

Profitînd de faptul că prim-vicepreşedintele AMN ia uneori atitudini originale, diferite de cele ale majorităţii, unele forţe politice au încercat să provoace în 2008 desprinderea lui Untilă de formaţiunea sa. Dacă el sau partidul său muşcau  momeala, acest fapt putea să aibă efecte deplorabile asupra întregii opoziţii. Totul s-ar fi schimbat în politica moldovenească. Posibilităţile AMN de a obţine un scor electoral bun s-ar fi diminuat. Pe fondul unei noi scindări scandaloase, s-ar fi redus dramatic şansele AMN de a se constitui într-un pivot al viitoarei  guvernări democratice după alegerile parlamentare din 2009. În aceste împrejurări, comuniştii ar fi devenit fără probleme favoriţii campaniei electorale. Numai că Veaceslav Untilă a dat dovadă de maturitate şi clarviziune şi nu a făcut ceea ce şi-au dorit oponenţii.

„În 2001 am demarat un amplu proces de consolidare a forţelor democratice. Am contribuit decisiv la apariţia şi consolidarea poziţiilor celui mai important partid de opoziţie din Moldova şi voi merge consecvent pînă la atingerea scopului de bază ce stă în faţa echipei noastre - preluarea puterii şi exercitarea unui act al guvernării calitativ şi eficient pentru binele fiecărui cetăţean în parte şi a ţării în general”, a declarat el.

Totuşi, Veaceslav Untilă nu a sacrificat, de dragul unităţii, şi principiile sale. Atunci cînd a fost nevoie, a formulat idei destul de revoluţionare, cu toate că unele dintre acestea s-au dovedit a fi în uşoară disonanţă cu mesajul promovat de AMN. El a condamnat, de exemplu, fără menajamente acţiunile Rusiei în Georgia. A promovat în rezoluţia Adunării Parlamentare a NATO, „amendamentul istoric” privind necesitatea retragerii de către Rusia a trupelor şi armamentului său din Moldova. A pledat consecvent pentru revizuirea locului şi rolului Rusiei vizavi de conflictul transnistrean etc.

Prim-vicepreşedintele AMN a demonstrat în 2008 că este unul dintre cei mai activi şi eficienţi politicieni de opoziţie. Mai mult. În 2008 Veaceslav Untilă a fost o figură politică extrem de incomodă din tabăra opoziţiei atît pentru putere, cît şi pentru aliaţii acesteia. El a condamnat constant atitudinea Guvernului faţă de monumentele ocrotite de către stat şi, se presupune, că o parte din meritul pentru demiterea ministrului culturii şi turismului, Artur Cozma, îi revine. S-a  manifestat activ drept unul dintre cei mai consecvenţi luptători cu corupţia şi promotori ai drepturilor omului. A supus criticii politicile bugetare inadecvate ale guvernării. A lansat iniţiative pertinente privind îmbunătăţirea cadrului legislativ electoral etc.

În plus, în 2008, Veaceslav Untilă a dovedit că este un activ susţinător al inovaţiilor. El a devenit unul dintre puţinii politicieni care a acceptat dialogul cu cetăţenii prin intermediul Internetului şi şi-a lansat un blog cu această ocazie.

În general, anul 2008 a fost unul bun pentru Veaceslav Untilă. El şi-a consolidat propria imagine, dar şi imaginea formaţiunii din care face parte, a ştiut să impună un anumit mod de a fi în politica moldovenească şi a ridicat la un nivel calitativ nou discursul politic în Republica Moldova. Mai mulţi analişti politici înclină să creadă că 2008 este doar o treaptă în ascensiunea politică a lui Veaceslav Untilă.


Sursa
2009-01-28 13:24:24



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

20:26:44Divorțul civil este egal cu divorțul religios? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
19:57:23Care este legătura dintre rugăciune și “cântări de laudă” din Iacov 5:13? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
05:59:17Despre ateism și religie (Live) —» Curaj.TV | Media alternativă
04:49:10Recuperarea emoțională și vindecă-ți sufletul – Vasile Filat —» Moldova Creștină
12:15:52Marș împotriva violenței de gen #București —» Curaj.TV | Media alternativă
05:18:40Diaspora ține în viață visul european al Moldovei, dar ce folos? —» Curaj.TV | Media alternativă
10:56:43Fenomenul rm —» Argentina Gribincea's Blog
10:09:59CĂRĂRI/ SENDEROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:02:15POEMELE UITĂRII —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:22Hardcore moldovenesc —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:18:45Despre referendumul și prezidențialele din Moldova (live) —» Curaj.TV | Media alternativă
10:20:41Matei, 1 an și 4 luni: de la primii pași la cățărat și alergat —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
19:59:18Lanț uman în IOR pentru salvarea parcului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:18:00Pluto/Soare - punct de cotitură în destinul personal —» codul omega
05:07:09DIN COSMOGRAME —» Leo Butnaru
21:57:16Din lumea prădătorilor științifici (2) —» Gheorghe Cuciureanu
21:46:44Din lumea prădătorilor științifici (1) —» Gheorghe Cuciureanu
19:31:35Graficienii de aur ai orașului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
16:34:55Ieșirea din „Egiptul”… „Lumii Ruse” —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
12:52:06Au chemat paza de stat pentru o femeie revoltată —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:05Moldoveanul Radu Budan a alergat 3100 de mile —» Curaj.TV | Media alternativă
07:35:59JURNALUL CA MEMORIE /1993 —» Leo Butnaru
23:43:29Dicționarul ipocriziei. Alte semne ipocrite —» Argentina Gribincea's Blog
18:08:26Dulcele foc al neapuselor amintiri —» Argentina Gribincea's Blog
16:41:51Органический кондиционирующий шампунь Palmer's Coconut Oil Formula с витамином Е —» Beauty Egret